Truskawki

Zaczęty przez golinda, 29 Maj 2008, 13:46:36

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

golinda

Cytat: sonja w 13 Cze 2008, 16:15:47
Temu co się drań jeden z mężatką nie che żenic;)

hahaha! zapomniałam o tym drobnym szczególe :D

sonja

Za to Twój mąż tę krowę ozłocic powinien;)

Zeżarłam 6 tych knedli i jeszcze mam ochotę:)

mika

Wyszły mi te knedle przepięknie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jo_miekka

mika9983 tak się ładnie cieszysz, że stawiam Ci dwa piwka!
a fota gdzie?

mika

Cytat: jo_miekka w 13 Cze 2008, 18:23:59
mika9983 tak się ładnie cieszysz, że stawiam Ci dwa piwka!
a fota gdzie?

foty nie będzie bo już zjedzone, jakbym miała robić foty to bym musiała jeść zimne a nie lubię :P

jusia

knedle wyszły boskie!!!!!mniam, mniam ;) maz je wsunal tak szybko, ze nawet nie było szans na jakies zdjecia, chociaz prezentowały sie okazale ;)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

golinda

zrobiłąm knedle u koleżanki, wyszły lepsze niż za pierwszym razem
wniosek: ten ktoś dla kogo zrobiłam wcześniej najzwyczajniej sobie na nie nie zasłużył ;)

mayagaramond

Knedle smakowo wyszly dobre, ale wygladem to raczej quasimodo przypominaly...Jak zrobic, zeby byla takie ladne okragle i gladkie? Moje byly jak je wkaldalam do wody, ale przy gotowaniu jakos sie zmutowaly.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

julka

Knedle są super! Ja jako kuchenny ignorant potwierdzam - proste i pyszne, nawet mąż - mięsożerca zjadł ze smakiem (instruował mnie, jak bułkę zrumienić na masełku, myślałam, że uduszę  ;))   :chef: Dziewczyny, jeszcze się przy Was nauczę gotować i co to będzie  :o  ;D

maya - może kształ zależy od trudkawek - ja oblepiałam ciatem truskawkę i całkiem okrągłe wyszły  :P

fasolka1980

Wyciągam wątek i melduję, że robiłam wczoraj knedle - WSZYSZŁY BOSKO!!!

Za przepis:  :thx: :thx: :thx: :thx: :thx: :thx: :thx:

gatka2804

Ja również kilka dni temu zrobiłam knedle z podanego przepisu i się udały. Były bardzo smaczne, mężowi też smakowało. Przygotowałam do nich posłodzoną śmietanę jako polewę z dodatkiem cynamonu (tak się chyba czasem robi do ryżu) i też pasowało.
Łatwy i szybki (nie licząc czasu chłodzenia się ciasta w lodówce) przepis.

Polecam

mayagaramond

A ja pochwale sie moim tortem jogurtowym:  :D

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

julka

Maya, a przepis na tort?  :P

mayagaramond

Cytat: julka w 22 Cze 2008, 14:20:12
Maya, a przepis na tort?  :P

Podaje przepis na mase (tortownica 28cm)

ok. 3/4 kg. truskawek oplukac, odszypulkowac, zmiksowac. Zmieszac z 300 gramami jogurtz (wzielam grecki, bo jest chyba gestszy od zwyklego, poza tym inne sa moim zdaniem za kwasne do ciasta). Wszystko razem zmieszac, powinno wyjsc ok. litra masy. Odzielnie ubic 250g kremowki.

Kupic zelatyne fix dr. Oetkera do deserow i zimych kremow (nie trzeba jej podgrzewac ani rozpuszczac). Zgodnie z przepisem na opakowaniu dodac do masy (na lito potrzebna sa 4 torebki, w jednym pudelku sa dwie), dopiero po tym dodac cukier (ja dodlam tylko waniliowy). Dodac ubita kremowke i zamieszac. Dodalam jeszcze pare truskawek.

Biszkopt nasaczylam mieszanka kawy i likieru z jerzyn, posmarowalam cienko dzemem. Na to wylewamy mase (oczywiscie spod musi byc w  obreczy ;) ) i do lodowki, stezalo, po jakis dwoch godzinach.

biszkopt przecinalam na pol i druga polowke zamrozilam.

A tu przepis na bardzo cienki i lekki spod:

ubic dwa bialka, po trochu dodac z czubate lyzki cukru. W miseczce rozbeltac dwa zotlka dodac do masy i zamieszac. 2 czubate lyzki przesiannej maki przennej zmieszac z 2 czubatymi lyzkami zmielonych migdalow, doac do masy i delikatnie zmieszac.
Ciasto wylac na wytluszczona i wysypana bulka forme (moza tez wylozyc papierem), piec piekarniku w podgrzanym do ok 170-180°C przez ok. 14 minut.

Po upieczeniu do razy wyjac z formy, pozostawic do ostygniecia.

golinda

Cytat: mayagaramond w 22 Cze 2008, 13:22:09
A ja pochwale sie moim tortem jogurtowym:  :D

jak widzę takie ciasta i ciasta z galaretką to reaguję jak co niektórzy na makaron z truskawkami, fuj!

panikarola

powaznie? do mnie makaron z truskawkami i zupa owocowa tez nie przemawia, ale taki torcik to oj!

chcialam nawet zrobic, ale by nam wtedy do nalesnikow truskawek nie wystarczylo, a dzisiaj mamy nalesniki z truskawkami na obiad jesc.

a wczoraj bylam z kolezanka na drinku, wzielysmy sobie do tego deser truskawkowy i polewe czekoladowa na cieplo, i truskawki z tego deseru maczalysmy w polewie, szybko to tezalo, oj, jakie dobre!!! chyba w tym sezonie to byl moj hit truskawkowy!
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

mayagaramond

Cytat: panikarola w 22 Cze 2008, 14:59:54
a wczoraj bylam z kolezanka na drinku, wzielysmy sobie do tego deser truskawkowy i polewe czekoladowa na cieplo, i truskawki z tego deseru maczalysmy w polewie, szybko to tezalo, oj, jakie dobre!!! chyba w tym sezonie to byl moj hit truskawkowy!

truskawy w czekoladzie pycha. Nalesniki tez, zjadlabym, ale nie chce mi sie nalesnikow robic ;)

A jadlas kiedys truskawki z pieprzem? Pokroj je na cwiatrki i posyp odrobina swiezo zmielonego czarnego pieprzu.

golinda

to ja zapodaję deser:

do wysokiej szklanki albo pucharka wsypać na dno kilka pokrojonych drobno truskawek
na to wlać budyń waniliowy
na budyń wlać odrobinę soku malinowego (takiego gęstego), na to poukładać kawałki pokrojonego drobno ananasa, zalać zmiksowanymi z cukrem truskawkami, włożyć na 10-15 minut do zamrażalnika
wyciągnąć, na wierzch bita śmietana

dużo, słodko, mniam!

ishka82

Ja ostatnio z dużą pomocą męża upiekłam takie coś
Normalnie jeszcze trochę i się w kurę domową zamienię lol

zosia2007

ishka82 normalnie jestem pod wrażeniem, aż ci piwko poleje  :drunk:

ishka82

zosia2007, dziękuję i odlewam  :drunk:

Beata

zimowo, ale truskawkowo

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

gatka2804

wygląda pysznie, aż ślinka leci

Chciałam tylko dodać, że jak ostatnio rozmroziłam truskawki, zrobiłam pyszną polewę do ryżu i spałaszowałam to wszystko ze smakiem, to potem miałam 4 dni język spuchnięty i zaczerwienione kubki smakowe. Jeść normalnie nie mogłam. To chyba jakaś alergia. Dobrze że mojej Ani te truskawki nie zaszkodziły...

Beata

gatka2804 nam w szkole rodzenia mówili (ja akurat miałam termin na maj), że zamrożenie truskawek nawet przez 24 h zabija alergen i można bez obawy dawać dzieciom i matkom karmiącym. Może te truskawki złe były?? A może ile położnych tyle teorii ...

mayagaramond

Teraz truskawki? Chyba, ze mrozone, bo importowane sa niedobre, w ogole nie smakuja jak truskawki. Czekam do maja/czerwca na miejscowe.