O wszystkim i o ...! tzw. śmietnik ciążowy

Zaczęty przez aja, 27 Maj 2008, 09:43:30

marax

Cytat: jestynka w 14 Wrz 2008, 18:59:38
a moja wyr5odnośc jest trochę w tym, że szkoda kasy mi na pampersy ;)
Maraxela, nie boisz się  ,że "odchorujesz" to, że tak szybko wrócisz do spraw pilnych?

dlaczego mam odchorowac ?? porod to nie choroba  po 3 tyg powinnam sie juz dobrze czuc -mam zajecia 3 razy w tyg po ok 3 h(reszte mam juz zaliczone) wiec nie sadze zeby stalo sie gto dla mnie jakies super obciazajace.pozatym po 3 miesiacach mam juz wakacje wiec kolejne 3 miesiace moge poswiecic tylko dziecku.Jezeli bede sie zle czula to wezme dziekanke ,nic na sile ale wolalabym skonczyc ten rok o czasie i takie mam nastawienie.Jednak jezeli to nie bedzie mozliwe -trudno.Mam meza dziecko ,mam gdzie meiszkac wiec to ze skoncze studia o 2 lata pozniej w sumie nic nie zmienia-ten czas i tak musialabym kiedys poswiecic a latwiej na studiach dostac "wolne" niz migac sie w pracy

marax

dla mnie bardziej ekonomiczne jest szybsze skonczenie studiow i pojscie do pracy a niestety ze wszytkim na raz dac sobie rady nie mozna

jestynka

wiem, że nie choroba, ale moja mama bardzo szybko wróciła po porodzie do różnych spraw "ważnych" przypłaciła mega anemią, bólami macicy i ogólnym zmęczeniemi w efekcie końcowym musiała dłużej po jakimś czasie wypocząc i dojśc do siebie. Mnie to nauczyło, że nie ma co szybko się podrywać.
Dobrze, że masz podejście " nic na siłę" :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

rubin04

A ciekawostek - mój kolega ma córke która jest uczulona chyba na wszystko.. testowali wiele rodzajów pieluch 1-razowych - chyba wszystkich firm, i na wszystkie miała alergię, az kupili kiedys chyba jakies robione dla "Biedronki" albo "Lidla" (nie pamietam) - i wiecie ze były to jedyne pieluchy na które zareagowała pozytywnie - zero wysypki itd!

..no ale i tak mają prblem z nia bo ona nie moze jesc NIC zwiazanego z mlekiem a ma juz chyba 4 latka..

rilla

ja tak miałam... zero mlecnzych rzeczy. do teraz mam problem jak wypije z dwie kazy w mlekiem w ciagu dnia, wysypka na buzi i rękach:/ i teraz mam problem z ilościa wapnia...

aja

tak się zastanawiam...  :bn:  bo odkąd wstałam to niby czuje ale bardzo słabe ruchy! i duzo mniej niż zwykle
czy też macie takie dni (większej aktywności lub duzo mniejeszej dzieciołka) czy to raczej coś niepokojącego!
wczoraj się nałaziłam cały dzień - kurcze sama nie wiem czy ja już panikuje czy co?
zwariować można

marax

Cytat: aja w 15 Wrz 2008, 12:57:13
tak się zastanawiam...  :bn:  bo odkąd wstałam to niby czuje ale bardzo słabe ruchy! i duzo mniej niż zwykle
czy też macie takie dni (większej aktywności lub duzo mniejeszej dzieciołka) czy to raczej coś niepokojącego!
wczoraj się nałaziłam cały dzień - kurcze sama nie wiem czy ja już panikuje czy co?
zwariować można

panikujesz

nionczka

Cytat: aja w 15 Wrz 2008, 12:57:13
zwariować można

To normalne. Dzieci maja dni wiekszej i mniejszej aktywnosci. Irene przez pierwsze dwa dni na Kanarach jakby nie istniala. Trzeciego dnia o swicie obudzila mnie mocnym kopniakiem :-) A myslalam, ze juz skocze do lekarza. Warto obserwowac ruchy dziecka i zwrocic uwage jesli ustana na dluzej, ale tez nie trzeba popadac w panike.
Umiesz prowokowac ruchy dziecka? Ja tak, np. podkulajac nogi, kladac sie na boku albo jedzac jogurt. Wtedy wiem, ze sie ruszy. Zawsze tak reaguje.
Sprobuj moze czegos takiego i zobaczysz, ze sie rusza i ze wszystko jest OK.

giga

marax

no wlasnie jak to jest z tymi laktatorami-martwie sie ze po 2,3 tyg wroce na uczelnie a chcialabym zeby dziecko jednak jadlo moj pokarm -ciekawe jak to zdaje rezultat

vobi

maraxela, moze popytaj na forach gdzie udzielaja sie mlode Mamy (na GW jest takich w cholere), one beda mogly z wlasnego doswiadczenia cos powiedziec, bo my to tyle co ze szkoly rodzenia.... Nam na szkole polecali laktatory z tej Medeli, tylko ze akurat mowili o recznym, o elektrycznym nic nie wiem :(

goga

Ostatnio kuzyn mi powiedział, że połozna na wykładzie oznajmiła, że grupa krwi u noworodka może się nawet dwa trzy razy zmienić   what what what what what   albo zmieniła się zasada dziedziczenia, albo chodziło jej o krew pępowinową albo ja jestem niedouczona ????  Czy ktoś może mi to wyjaśnić ?? Przecież grupę dziedziczymy po rodzicach i jak ona ma się niby zmieniać - mutować ??? EEE - ktoś chyba coś pokręcił.

Hmmmm - ale przecież krew matki nie miesza się z krwią płodu - więc krew pępowinowa też powinna mieć grupę krwi noworodka .
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

marax

Cytat: goga w 17 Wrz 2008, 15:02:28
Ostatnio kuzyn mi powiedział, że połozna na wykładzie oznajmiła, że grupa krwi u noworodka może się nawet dwa trzy razy zmienić   what what what what what   albo zmieniła się zasada dziedziczenia, albo chodziło jej o krew pępowinową albo ja jestem niedouczona ????  Czy ktoś może mi to wyjaśnić ?? Przecież grupę dziedziczymy po rodzicach i jak ona ma się niby zmieniać - mutować ??? EEE - ktoś chyba coś pokręcił.

Hmmmm - ale przecież krew matki nie miesza się z krwią płodu - więc krew pępowinowa też powinna mieć grupę krwi noworodka .

w strefie zdrowotnej byla juz ostatnioo teoria samorodztwa bakerii ze czlowiek sobie sam rje tworzy :):) wiec rozne kwiatki ludzie bredza

goga

Marax - szperałam trochę w necie ale jak to znalazłam to wymiękłam 

"Oczywiście że grupa krwi dziecku się zmienia ale nie każdemu nie pamiętam dokładnie kiedy dziecku grupa się normuje juz na stałe . Moja Amelcia jak była w pierwszej dobie życia operowana 03.04.2003r miała grupę ARh+, dokładnie miesiąc póżniej miała gr ORh+, w pażdzierniku 2004 znów miała ARh+ no i w lutym 2005r ponownie miała ORh+ , za każdym razem jak miała być podda jakiemuś zabiegowi maiła pobraną krew na ustalenie grupy, a czytając wypisy ze szpitala też byłam zaniepokojaona i myślałam że nastąpiła pomyła i w sumie taka pomyła mogłaby kosztować życie, dlatego jeżeli jest to dziecko to zawsze przed planowanym zabiegiem jest ustalana grupa a w razie wypadku kiedy nie ma na to czasu jest przetaczana krew "uniwersalna" czyli "O"
Być może to że mojej córce tyle razy zmieniała się grupa ma wpływ to że miała przetaczaną krew, ale to że grupa dziecku się zmienia to jest pewne-to akurat wiem od kardiohirurga"

Ciekawa teoria kardiochirurga

marax

Cytat: goga w 17 Wrz 2008, 15:31:55
Marax - szperałam trochę w necie ale jak to znalazłam to wymiękłam 

"Oczywiście że grupa krwi dziecku się zmienia ale nie każdemu nie pamiętam dokładnie kiedy dziecku grupa się normuje juz na stałe . Moja Amelcia jak była w pierwszej dobie życia operowana 03.04.2003r miała grupę ARh+, dokładnie miesiąc póżniej miała gr ORh+, w pażdzierniku 2004 znów miała ARh+ no i w lutym 2005r ponownie miała ORh+ , za każdym razem jak miała być podda jakiemuś zabiegowi maiła pobraną krew na ustalenie grupy, a czytając wypisy ze szpitala też byłam zaniepokojaona i myślałam że nastąpiła pomyła i w sumie taka pomyła mogłaby kosztować życie, dlatego jeżeli jest to dziecko to zawsze przed planowanym zabiegiem jest ustalana grupa a w razie wypadku kiedy nie ma na to czasu jest przetaczana krew "uniwersalna" czyli "O"
Być może to że mojej córce tyle razy zmieniała się grupa ma wpływ to że miała przetaczaną krew, ale to że grupa dziecku się zmienia to jest pewne-to akurat wiem od kardiohirurga"

Ciekawa teoria kardiochirurga

lol lol lol lol nie no wyborne hahahaha medel i  inne teorie dziedziczenia zostaly obalone.

marax

grupa krwi moze sie zmienic chyba po transplantacji szpiku wiec moze to dziecko mialo kilka transplantacji :P:P:P

goga

maraxela dziecko może tak - ale kardiochirurg takie teorie głosi ???

marax

Cytat: goga w 17 Wrz 2008, 16:24:20
maraxela dziecko może tak - ale kardiochirurg takie teorie głosi ???

to byl kardioHirurg wiec nie wierzylabym zbytnio w takie opowiesci:) raczej zanim zorbil taka specjalizacje muslial zdac dziesiatki egzaminow i krew rpzetacza codziennie wez nie wierz w takie glupoty.Laska wymyslila cos sobei i zeby bylo bardziej wiarygodnie podparla sie kardioHirurgiem  what what

goga

mam nadzieję  że to tylko kardioHirurg  bo już myślałam że zgłupiałam - Mendel się w grobie przewraca ;)

twinnie77

Jak w szpitalu zapytałam o grupę krwi dziecka, to powiedzieli mi, że u tak małego dziecka badanie grupy krwi nie jest miarodajne. I wiem tylko, że Hubcio ma dodatnie Rh, bo musiałam dostać immunoglobulinę.

marax

Cytat: twinnie77 w 17 Wrz 2008, 16:38:47
Jak w szpitalu zapytałam o grupę krwi dziecka, to powiedzieli mi, że u tak małego dziecka badanie grupy krwi nie jest miarodajne. I wiem tylko, że Hubcio ma dodatnie Rh, bo musiałam dostać immunoglobulinę.

moze chodzi im o to ze dziecko tak male ma jeszcze krew matczyna wymieszana z wlasna i ciezko jest okreslic ale nie wierze zeby o kilkuletniego dzieka grupa krwi sie zmieniala co 2 lata:)

dragonfly

Cytat: maraxela w 17 Wrz 2008, 16:42:07

moze chodzi im o to ze dziecko tak male ma jeszcze krew matczyna wymieszana z wlasna i ciezko jest okreslic ale nie wierze zeby o kilkuletniego dzieka grupa krwi sie zmieniala co 2 lata:)
nie takie cuda sie fizjonomom snily, marax ;)

marax

Cytat: dragonfly_80 w 17 Wrz 2008, 16:44:34
Cytat: maraxela w 17 Wrz 2008, 16:42:07

moze chodzi im o to ze dziecko tak male ma jeszcze krew matczyna wymieszana z wlasna(oni chyba ja oznaczaja z krwi pepowinowej nie wiem jak to jest dokladnie) i ciezko jest okreslic ale nie wierze zeby o kilkuletniego dzieka grupa krwi sie zmieniala co 2 lata:)
nie takie cuda sie fizjonomom snily, marax ;)

jusia

zakupiłam już pampersy, newborn 43 szt. i te z nr 2 2 paczki po 78 szt. maz myslal, ze to Frankowi na pol roku starczy  :hammer: :hammer: :) nie mogłam sie oprzec i otworzyłam :) ale sa malusie :) wyczytałam u T.Hogg, ze najlepiej aby przez pierwsze 10 dni używac tetry, mozna monitorowac, czy dziecko prawidłowo oddaje mocz, pomna doswiadczen twinnie chyba tez tak zrobie, mama kupila mi 10 pieluch to jeszcze z 10 zakupie i chyba wystarczy, nie pamietam juz niestety jak sie te tetrowe pieluchy na maluszku mocowało :)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

twinnie77

Ja mam 30 pieluch tetrowych i wystarcza. Piorę co drugi dzień. Niczym ich nie przypinam, pielucha dobrze się trzyma pod bodziakami.