O wszystkim i o ...! tzw. śmietnik ciążowy

Zaczęty przez aja, 27 Maj 2008, 09:43:30

niewiemjaka

maraxela dziekuje  :piwko: no to istotnie ciekawe....   8) hmmm musze jak najszybciej udac sie do gin bo umre z ciekawosci.
Przyjmuje juz mniej wiecej fakt ze JESTEM W CIAZY chociaz wolalabym zeby mi to ktos oficjalnie zakomunikowal czytaj ginekolog:) ale to w ktorym tygodniu to jakos nie wiem... hmmm..
dziekuje i polewam lol

marax

Cytat: niewiemjaka w 12 Wrz 2008, 15:22:41
maraxela dziekuje  :piwko: no to istotnie ciekawe....   8) hmmm musze jak najszybciej udac sie do gin bo umre z ciekawosci.
Przyjmuje juz mniej wiecej fakt ze JESTEM W CIAZY chociaz wolalabym zeby mi to ktos oficjalnie zakomunikowal czytaj ginekolog:) ale to w ktorym tygodniu to jakos nie wiem... hmmm..
dziekuje i polewam lol

zacznij brac kwas foliowy a pozostale czynnosci to jzu music realnie a nie wirtualnie wykonac:)

jusia

Cytat: dragonfly_80 w 11 Wrz 2008, 20:38:31
o, brawurka, Ty chyba mowilas, ze stosowalas rady (pamietam jak dzis, ze mowilas, ze tak wlasnie nauczylas Majke jest lyzeczka)  Pawla Zawitkowskiego. Obejrzalam wczoraj dvd.... kurde to przekrecanie dziecka mnie troche przeraza, stosowalas to?
no moj mąż to oglądał, mówi, że niezła jazda, musimy razem obejrzeć, ja właśnie czytam "CO nieco" na zmianę z "Pierwszy rok życia dziecka " (kontynuacja "W oczekiwaniu" )
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

marax

Cytat: jusia79 w 12 Wrz 2008, 15:24:29
Cytat: dragonfly_80 w 11 Wrz 2008, 20:38:31
o, brawurka, Ty chyba mowilas, ze stosowalas rady (pamietam jak dzis, ze mowilas, ze tak wlasnie nauczylas Majke jest lyzeczka)  Pawla Zawitkowskiego. Obejrzalam wczoraj dvd.... kurde to przekrecanie dziecka mnie troche przeraza, stosowalas to?
no moj mąż to oglądał, mówi, że niezła jazda, musimy razem obejrzeć, ja właśnie czytam "CO nieco" na zmianę z "Pierwszy rok życia dziecka " (kontynuacja "W oczekiwaniu" )

boze widze ze ja jestem do tylu z ksztalceniem sie -o czym to wogole jest??

jusia

Cytat: maraxela w 12 Wrz 2008, 15:25:31
[

marax Ty pewnie nie potrzebujesz ;)
ta książka Zawitkowskiego w sumie dość fajna i jeszcze jest film do tego gdzie pokazuje jak nosic, ubierac, kąpać, itd. itp.
ta druga, też intersująca wszystkimi aspektami macierzyństwa się zajmuje, co dziecko potrafi i kiedy, jak je ubrać, co dać do jedzenia (jedyny minus, że to przedruk amerykański jest, więc i realia czasem inne)

marax

Cytat: jusia79 w 12 Wrz 2008, 15:28:15
Cytat: maraxela w 12 Wrz 2008, 15:25:31
[

marax Ty pewnie nie potrzebujesz ;)
ta książka Zawitkowskiego w sumie dość fajna i jeszcze jest film do tego gdzie pokazuje jak nosic, ubierac, kąpać, itd. itp.
ta druga, też intersująca wszystkimi aspektami macierzyństwa się zajmuje, co dziecko potrafi i kiedy, jak je ubrać, co dać do jedzenia (jedyny minus, że to przedruk amerykański jest, więc i realia czasem inne)
ja sie orientuje tylko w sprawach zdrowotnych,czesciowo w karmieniu ale o pielegnacji noworodkow ,przewijaniu itp to juz na wydziale lekarskim nie ucza chyba na poloznictwie takie cos jest w programie,wiec ja tez tlyko mam mgliste pojecie

vobi

o, jakie zmiany na strefie ciazowej! ;)

niewiemjaka - gratulacje brawo i podobnie jak marax polecam na dzien dobry kwas foliowy, teraz (znaczy na poczatku ciazy) jest dla malucha najwazniejszy, a recepty na toto nie trzeba :)

brawurka - drugi suwaczek widze! No to oficjalnie gratuluje  :thumbup: a rodzinie juz powiedzialas?

maraxela - noooo, widze ze i Twoje potomstwo doczekalo sie suwaczka   :D tylko troche mnie zastanawia dlaczego w tym wozku jest czworo dzieci - czy cos przed nami ukrywasz???  :P

Agaaa

niewiemjaka gratulujee!!!  :brawo1: ale fajnie...kolejna mamuska:)
ja tez chceeee!!! :wall:

jusia

niewiemjaka gratulacje ;) ale sobie prezent ślubny sprawiliście :)  :flowers: :flowers: :flowers:

doris8008

niewiemjaka , brawurka - gratulacje!!!  :Jumpy:

A ja dziś byłam na wizycie - bez usg więc płeć nadal nieznana. Na szczęscie wszystko ok, lekarz stwierdził, że moja macica jest powiększona jak w 24 tc  :oops: co ponoć jest dobrym objawem i świadczy że dzieciaki rosną prawidłowo. A poza tym okazało się, że od początku ciąży utyłam już 3 kg!! Skandal!! Do tej pory , tzn. na dwóch poprzednich ważeniach, ważyłam mniej niż przed (mąż stwierdził, że mnie wyżerają od środka, hehe). No ciekawa jestem na jakim wyniku się skończy...

twinnie77

Cytat: gioseppe w 11 Wrz 2008, 11:27:42
no w sumie to logiczne
na kazdy dzien jedna zmiana

W dzień stosujemy pieluchy tetrowe, więc często zdarza się, że ubranka przemakają, więc ta jedna zmiana to za mało :D Próbowałam stosować te majty do pieluch tetrowych, ale nie dość, że są grube, to jeszcze niewygodne i nie przepuszczają powietrza. Od razu robiły się odparzenia na pupie.

Bardzo wygodne w ubieraniu są body nie zakładane przez głowę, tylko albo wiązane z boku, albo na zatrzaski z boku. Na początku, jak ktoś nie ma doświadczenia, to naprawdę trudno ubrać dziecko.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jestynka

niewiemjaka gratuluję  :flowers: :flowers:

maraxela widzę że już nie masz starego, fajnego suwaczka

marax

Cytat: twinnie77 w 12 Wrz 2008, 23:59:39
Cytat: gioseppe w 11 Wrz 2008, 11:27:42
no w sumie to logiczne
na kazdy dzien jedna zmiana

W dzień stosujemy pieluchy tetrowe, więc często zdarza się, że ubranka przemakają, więc ta jedna zmiana to za mało :D Próbowałam stosować te majty do pieluch tetrowych, ale nie dość, że są grube, to jeszcze niewygodne i nie przepuszczają powietrza. Od razu robiły się odparzenia na pupie.

Bardzo wygodne w ubieraniu są body nie zakładane przez głowę, tylko albo wiązane z boku, albo na zatrzaski z boku. Na początku, jak ktoś nie ma doświadczenia, to naprawdę trudno ubrać dziecko.

dlaczego tetrowe??

twinnie77

Bo to najzdrowsze dla skóry dziecka :) Poza tym łatwo kontrolować jak często i jak dużo dziecko sika. W pampersach tego nie da się zrobić. Jestem na to wyczulona, bo mały miał z sikaniem problemy, w szpitalu nikt tego nie zauważył. Dopiero w domu okazało się, że nie sika. W pierwszą noc w domu w ogóle nie sikał, a rano wysikał się z krwią. Dzięki tetrowym pieluchom udało nam się w porę zareagować i podjąć działania.
Jest trochę zachodu z praniem i prasowaniem, ale moim zdaniem warto. Pampersy zakladam mu na noc oraz na spacerki.

giga

maraxela
Pieluchy jednorazowe są wygodniejsze,ale pieluchy tetrowe są bardziej ekologiczne,odpowiedniejsze dla tych alergików którzy żle reagują na pieluchy jednorazowe.Pieluchy tetrowe są tańsze,mimo kosztów prania.
Są matki,które uważają,że tylko pieluchy tetrowe nadają się dla noworodka,a pieluchy jednorazowe stosują w póżniejzsym okresie życia dziecka l :baby:

brawurka

nie wyobrazam sobie zebym miala macje zakladac pieluchy tetrowe, przeciez to po kazdym najmniejszym siusku trzeba zmieniac, a juz na pewno nie wyobrazam sobie tego robic przy 2 dzieci. twinnie podziwiam

marax

Cytat: brawurka132 w 14 Wrz 2008, 07:41:11
nie wyobrazam sobie zebym miala macje zakladac pieluchy tetrowe, przeciez to po kazdym najmniejszym siusku trzeba zmieniac, a juz na pewno nie wyobrazam sobie tego robic przy 2 dzieci. twinnie podziwiam

ja mam to samo zdanie jakos nie moge sobei wyobrazic siebie -no chyba ze bylaby taka koniecznosc ze dziecko allergicznie reaguje na pampersy.przy pieluchach tetrowych tez bardzo latwo o odparzenia jak sie ich czesto nie zmienia i dziecko lezy z mokra pupa

nionczka

Ja nienawidze pieluch jednorazowych ze wzgledu na ich szkodliwosc dla srodowiska naturalnego. Podobnie mam z wiekszoascia produktów jednorazowych.
Chcialabym miec czas i sile, zeby moc uzywac pieluch tetrowych (przynajmniej w domu). Ale jakos sie nie widze. Zastanawiam sie natomiast nad pieluszkami do prania z wymienianymi wkladami, ale to jest cholernie drogie (nawet jesli w efekcie wychodzi taniej). Moze kupie kilka na czas kiedy bede w domu, etc. Chociaz raczej nie bo my nie mamy gdzie suszyc i mieszkamy w krainie deszczowców.

jestynka

ja mam podobne zdanie do twiennie oraz z moich obserwacji wynika ( a z wieloma dziećmi pracowałam i pracuje ), że dzieci w tetrach szybciej załatwiają się do nocnika, ponieważ czują, że mają mokro. Podziwiam rodziców, którzy dwulatków mają w pampersach, że im się chce przewijać dzieci w tym wieku.

nionczka

marax

ja czasu na pranie itp tego miec nie bede wiec nawet sie nei nastawiam

jestynka

ponoć w usa robią już pampersy dla 4-ro i 5-ciolatków, tylko nie wiem czy ta wiadomość nie jest naciągana.
Trzylatków w pieluchach też znam.
Faktycznie jednak tetry są bardziej wymagające, ale do przeżycia.
Na początku jak mój brat był malutki to się prasowało, ale potem mama machnęła ręką na to ;)

marax

ja bede musiala na studia wrocic max po 3 tyg wiec nie bede miala 3 miesiecy na aklimatyzacje .Sla mnie tetra to porywanie sie z motyka na slonce - ja pozatym leniwa jestem nie ma co ukrywac bede wyrodna:)

jestynka

a moja wyr5odnośc jest trochę w tym, że szkoda kasy mi na pampersy ;)
Maraxela, nie boisz się  ,że "odchorujesz" to, że tak szybko wrócisz do spraw pilnych?