O wszystkim i o ...! tzw. śmietnik ciążowy

Zaczęty przez aja, 27 Maj 2008, 09:43:30

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zuzia

jak dla mnie rennie jest obrzydliwe. raz to wzielam i tyle. w dodatku nie pomoglo :zly:

anyday

Cytat: kasiad w 04 Wrz 2009, 19:19:59mnie też potrafiła tak piec, że najpierw nie mogłam zasnąć, a po godzinie budziłam się i kończyłam z głową nad sedesem

brzmi strasznie...ale najwazniejsze, że to mija :)

aa, chciałam zapytać- ta zgaga to od czego? ucisk na żoładek? przperaszam jeśli pytanie głupie ale nie wiem  :blush:
biegać,skakać, latać, pływać! z poradnika młodego zielarza napisanego dla szczęścia ludzkości :D

Kasia

magdalinska

kurde, ostatnio czesto mam tą cholerna zgage... nigdy nie miałam i nawet nie wiedziałam co to jest ;)

Kasia

Cytat: magdalinska w 08 Wrz 2009, 12:36:08nigdy nie miałam i nawet nie wiedziałam co to jest wink

witaj w klubie, na pocieszenie powiem ze natychmiast po porodzie znika bezpowrotnie, no może do nestepnej ciąży ;)

kasiad

Cytat: doda w 08 Wrz 2009, 12:02:40
zgaga to jest chyba coś takiego, że się zwieracze przełyku rozluźniają i treść z żołądka się cofa do przełyku, dlatego piecze.

dokładnie tak :)

Dodany tekst: wto 08 wrz 2009 11:07:58 GMT-1

Cytat: doda w 08 Wrz 2009, 12:02:40

jak jest bardziej nasilona to wtedy jest refluks, ta treść żołądka się tak konkretnie cofa, małe dzieci jak długo i dużo ulewają, to mogą mieć refluks

znam taki przypadek dziecka, dziecko tak długo i mocno ulewało i okazało się, że to jest refluks

anyday

biegać,skakać, latać, pływać! z poradnika młodego zielarza napisanego dla szczęścia ludzkości :D

zuzia

Cytat: kasiad w 08 Wrz 2009, 13:06:23znam taki przypadek dziecka, dziecko tak długo i mocno ulewało i okazało się, że to jest refluks
ja mialam refluks w dziecinstwie - od urodzenia potrafilam po jedzeniu "chlusnac" nawet na metr.
mama mnie piersia karmic nie mogla bo sie podobno krztusilam ale odciagala mi mleko przez 9 (!) miesiecy.

Justynna

Mam pytanie, jak to jest z urlopem okolicznościowym z tytułu urodzenia dziecka? Należy się matce?
Wcześniej sądziłam, że tak, ale znajoma, która pracuje w kadrach (nie w mojej firmie) przesłała mi coś takiego: http://praca-kobiet.wieszjak.pl/czas-pracy/235519,Urlop-okolicznosciowy-dla-matki-ktora-urodzila-dziecko.html
Czy którejś z Was pracodawca odmówił udzielenia takiego urlopu??

martullek

Justynna urlop okolicznościowy, jak sama nazwa wskazuje jest udzielany na okoliczność danego wydarzenia, czyli w rozsądnych granicach czasowych związanych z tym wydarzeniem. tak więc trudno udzielić urlopu z tytułu urodzenia dziecka ok. 4 czy 5 miesięcy po porodzie - tak de facto by musiał ten urlop zostać udzielony - matka przecież automatycznie po narodzinach jest na macierzyńskim.

kotabma

Justynna mi sie zdaje ze ten urlop dotyczy ojca
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Kasia

u mnie w kadrach nie dali mi tego urlopu powołując sie na konieczność wykorzystania w bliskim terminie zdarzenia :(

ale wiem ze róznie z tym bywa, ktoś napisał nieprecyzyjny przepis i znowu kadry interpretują jak im sie wydaje własciwie :(
w jednych firmach matki maja okolicznosciowy a w innych nie :(

zosia2007

mi tez nie dali bo wyjasniaja ze ja mam macierzynski zamiast okolicznosciowego - powoluja sie na jakis artykul z gazety prawnej

Justynna

a no właśnie, przepisy z kodeksu pracy każdy inaczej interpretuje. Zobaczę co powiedzą u mnie w pracy  :hmm:

Lwica

Ja normalnie dostałam ten urlop zresztą sama intendentka mi to wyliczyła i przypomniała.
Tu znalazłam taki artykuł http://www.naszemaluchy.pl/artykul/urlop_okolicznosciowy_z_tytulu_urodzenia_dziecka
Kiedy życie daje ci sto powodów do płaczu, pokaż mu, że masz tysiąc powodów do uśmiechu!

aja

FIrma Clippasafe od pewnego czasu oferuje trzy punktowe pasy bezpieczeństwa,które  zmniejszają w dużym stopniu zagrozenie zbyt dużego ucsku dziecka czy nawet urazu/ pękniecia płodu
może warto zakupić
ponoć cena waha się od 100  do 160 zł starszego typu  pewnie tańsze

annka-cygannka

Dziewczyny, cholernie mam ochotę na czerwone wino!!! Wiem, że niektórzy mówią, że można sobie strzelić kieliszek w ciąży raz na jakiś czas, ale ja nie chcę ryzykować. Czasem tylko jakiegoś "mini łyka" ukradnę komuś. Mój mąż - z wykształcenia chemik wymyślił, że skoro alkohol wyparowuje w 60 stopniach, to on mi zrobi grzańca z czerwonego wina, tylko takiego... prawie zagotowanego, żeby alkohol wyparował. Czy któraś z Was słyszała o tym żeby ktoś w ciąży pił takie grzańce? Ja zaraz zdechnę tak mi się tego wina chce!!!

magdalinska

ja cierpialam cała ciaze bez alkoholu ;) czasami tylko, jak piszesz, kradłam mini lyki, ale grzanców nie piłam ;)

zosia2007

anka lepiej zrob sobie "zimowa herbate" - parwie jak grzaniec :D

herbata, sok malinowy, cytryna, pomarancz, gozdziki - pyyyycha ;D

fasolka1980

Cytat: zosia2007 w 11 Paź 2010, 20:43:26
anka lepiej zrob sobie "zimowa herbate" - parwie jak grzaniec :D

herbata, sok malinowy, cytryna, pomarancz, gozdziki - pyyyycha ;D

dokładnie! nie ryzykowałabym z grzancem   :thumbdown:

aniak1211

Ja alkoholu nie pilam w ciazy,czasem mini lyczek piwa ktore strasznie mi smakowalo  :)
Angielskie dziewczymy pouczaly mnie ze lampka czerwonego wina dziennie to nawet dobrze wypic :crazy:
Nie mam pojecia ale jak alkohol wyparowuje przy 60 st. to mysle ze pol lampeczki j nie powinno zaszkodzic :)

zwierzatko_mojej_mamy

no ja pijam kaluzke wina raz na miesiac moze takze nie pomoge ;) nie znam sie na stopniach parowania alkoholu - faktycznie paruje w gotowaniu, co czesto powtarzaja w programach kuchennych, ale nie wiem ile i jak ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

elve

annka-cygannka nie ma żadnych dowodów, że małe ilości alkoholu szkodzą płodowi, ale nie ma też dowodów że tak się nie stanie. Współczesna medycyna odchodzi od kieliszka czerwonego wina w ciąży. Znane są przypadki FAS u dzieci kobiet pijących sporadycznie. To tyle jeśli chodzi o medycyne

annka-cygannka

No to zostanę przy tej herbacie z goździkami :)

annka-cygannka

.