O wszystkim i o ...! tzw. śmietnik ciążowy

Zaczęty przez aja, 27 Maj 2008, 09:43:30

eva_luna

Cytat: nionczka w 28 Lis 2008, 08:45:40
O co chodzi z tymi wstazeczkami???

chodzi o to, ze przed ochrzczeniem dziecka trzeba je "zabezpieczyc" przed zauroczeniem przez inne osoby, no i czerwona wstazeczka zawieszona w wozku ma w tym pomoc....

Cytat: nionczka w 28 Lis 2008, 08:46:39
A skoro juz jestesmy przy urlopach... moj maz bedzie mial podwojny tacierzynski! Bo mu przysluguje z wlasnej firmy i z tej, w ktorej teraz pracuje :-)

to one sie sumuja?? szczesciarze...:)

nionczka

Cytat: eva_luna w 28 Lis 2008, 08:51:01
Cytat: nionczka w 28 Lis 2008, 08:45:40
O co chodzi z tymi wstazeczkami???

chodzi o to, ze przed ochrzczeniem dziecka trzeba je "zabezpieczyc" przed zauroczeniem przez inne osoby, no i czerwona wstazeczka zawieszona w wozku ma w tym pomoc....

Cytat: nionczka w 28 Lis 2008, 08:46:39
A skoro juz jestesmy przy urlopach... moj maz bedzie mial podwojny tacierzynski! Bo mu przysluguje z wlasnej firmy i z tej, w ktorej teraz pracuje :-)

to one sie sumuja?? szczesciarze...:)

No wlasnie ku mojemu wielkiemu zdziwieniu sie sumuja. Ale dni to raczej trudno bo w kazdym miejscu dostanie tylko 15 dni. Z tym ze ma tez dostac po 200 euro z kazdego miejsca. Nie bardzo zrozumialam o co chodzi i tez nie chcialo mi sie dopytywac jak zobaczylam sterte papierów, ktore przyniósl mi do wypelnienia.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Kasia

ja słyszałam zabobon że nie należy mówić że dziecko jest ładne dopóki się go nie ochrzci :)

ja zabobonami sie nie przejmuję :) ale z nich nie szydze w końcu to jakaś nasza tradycja, może troszke mniej mądra ale tradycja :)

gioseppe

Cytat: eva_luna w 28 Lis 2008, 08:51:01

o co za brednie :)
jeszcze bede biegac do dnia chrzcin i wolac naokolo - a kysz! a kysz!! i omiatac powietrze miotelka z ziol...
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

zuzia

twinnie77
dopytaj się bo moja kolezanka dostała u siebie w pracy (kadrowa sama do niej zadzwoniła) 2 dni urlopu okolicznościowego z okazji urodzenia dziecka. KP nie precyzuje, że może go dostac tylko tata :)

eva_luna

Cytat: Kasia w 28 Lis 2008, 09:56:28
ja słyszałam zabobon że nie należy mówić że dziecko jest ładne dopóki się go nie ochrzci :)

ja zabobonami sie nie przejmuję :) ale z nich nie szydze w końcu to jakaś nasza tradycja, może troszke mniej mądra ale tradycja :)

no wlasnie przed szkodliwoscia chwalenia dziecka przed chrztem ma chronic czerwona wstazeczka :D

twinnie77

Cytat: zuzia w 28 Lis 2008, 10:12:54
twinnie77
dopytaj się bo moja kolezanka dostała u siebie w pracy (kadrowa sama do niej zadzwoniła) 2 dni urlopu okolicznościowego z okazji urodzenia dziecka. KP nie precyzuje, że może go dostac tylko tata :)

Cytat: twinnie77 w 27 Lis 2008, 22:36:28
Na szczęście jeszcze mam 2 dni okolicznościowego z tytułu urodzenia dziecka oraz 6 tygodni za wakacje. Do pracy mam wrócić 20 stycznia.

Wiem zuzia, wiem :)

zuzia

twinnie77

a 2 dni opieki? musisz je wykorzystać w tym roku bo nie przechodzą na następny :)

twinnie77

Cytat: zuzia w 28 Lis 2008, 11:11:58
twinnie77

a 2 dni opieki? musisz je wykorzystać w tym roku bo nie przechodzą na następny :)

W tym roku mąż je wykorzysta.

eva_luna

twinnie77

zuzia a 2 dni opieki to co innego niz 2 dni urlopu okolicznosciowego??

zuzia

Cytat: eva_luna w 28 Lis 2008, 11:45:37
twinnie77

tak.
co roku rodzicom (obojgu do podziału lub do wykorzystania przez 1 z nich) przysługują 2 dni opieki nad dzieckiem. są pełnopłatne, to coś w rodzaju urlopu. nie przechodzą na następny rok.
natomiast urlop okolicznościowy, np. z okazji urodzenia dziecka, przysługuje tylko raz. powinien być wykorzystany dość szybko, ale wiadomo - mama nie może wcześniej niż po urlopie macierzyńskim.

zuzia

eva_luna
rozglądałam się za tą zabawką z burczącym brzuchem, ale ciężko będzie. może mąż jakoś ci to nagra do owieczki?

eva_luna

Cytat: zuzia w 28 Lis 2008, 11:52:55
Cytat: eva_luna w 28 Lis 2008, 11:45:37
twinnie77

tak.
co roku rodzicom (obojgu do podziału lub do wykorzystania przez 1 z nich) przysługują 2 dni opieki nad dzieckiem. są pełnopłatne, to coś w rodzaju urlopu. nie przechodzą na następny rok.
natomiast urlop okolicznościowy, np. z okazji urodzenia dziecka, przysługuje tylko raz. powinien być wykorzystany dość szybko, ale wiadomo - mama nie może wcześniej niż po urlopie macierzyńskim.

czyli jak mi sie Toska urodzi w tym roku, to te 2 dni opieki nad dzieckiem trzeba wykorzystac jeszcze w tym roku? to sie pisze podanie o taki urlop??

eva_luna

Cytat: zuzia w 28 Lis 2008, 11:53:43
eva_luna
rozglądałam się za tą zabawką z burczącym brzuchem, ale ciężko będzie. może mąż jakoś ci to nagra do owieczki?

zuzia, nie zartuj, moj maz jest po prostu zlosliwa zaraza i sie nabija z mojego glosno pracujacego zoladka. jestem pewna, ze Tosia owieczka bedzie zachwycona!!

zuzia

Cytat: eva_luna w 28 Lis 2008, 11:54:16
czyli jak mi sie Toska urodzi w tym roku, to te 2 dni opieki nad dzieckiem trzeba wykorzystac jeszcze w tym roku? to sie pisze podanie o taki urlop??

w tym roku to chyba tylko twój mąż będzie mógł to wykorzystać. ale o szczegóły to trzeba w kadrach zapytać. na pewno będzie potrzebne zaświadczenie, że Tośka jest na świecie :)

eva_luna

Zuzia  :thankyou: za info. oczywiscie duuuuzo  :beer: bezalkoholowego w ramach podziekowania!

zuzia

Cytat: eva_luna w 28 Lis 2008, 11:59:50
Zuzia  :thankyou: za info. oczywiscie duuuuzo  :beer: bezalkoholowego w ramach podziekowania!

proszę :)
trzeba korzystać z tego co można bo sami ci się o tym rzadko przypomną.

ishka82

Co do zabobonów, to na wsi gdzie mieszka rodzinka mojego brata niektórzy sąsiedzi wprost przeżyć nie mogli, ze nie ma czerwonej wstążeczki przy wózku :point_lol: Jak byli na komunii, to jakaś babuszka nawet podeszła i jakieś "zaklęcie" mówiła, normalnie chyba zaczarować dziecko chciała :padam: Ponadto dowiedziałam się, że dziecku nie powinno pokazywać się jego odbicia w lustrze do ukończenia bodajże roku, bo też coś strasznego się dzieje :rotfl: A małą uwielbia zabawę pt. głupie minu przed lustrem ;)

aja

a jak zejdzie "czop" to na ile mniej więcej przed porodem - któraś się orientuję? czy to może byc nawet i kilka dni?

twinnie77

Cytat: aja w 29 Lis 2008, 09:55:33
a jak zejdzie "czop" to na ile mniej więcej przed porodem - któraś się orientuję? czy to może byc nawet i kilka dni?

Tak, może być nawet kilka dni, a może być tylko parę godzin.

aja

no to ładnie...
do tego boli mnie podbrzusze ale nic więcej nie czuję....

justynaaaa2

Cytat: aja w 29 Lis 2008, 10:33:33
no to ładnie...
do tego boli mnie podbrzusze ale nic więcej nie czuję....

czyżby coś się zaczynało... :knuje:

aja

:padam:  czekam na dalszy ciąg... zobaczymy! może pójdę na spacer
weszłam rano na drabine i to wystarczyło - czop zszedł. Dziwnie się czuję - mój uśmiech przeplata się z lekkim strachem  :crazy:

dragonfly

aja a dlaczego ty juz chcesz rodzic? w sumie masz jeszcze 2 tyg...
zreszta, co ja sie odzywam, najchetnej sama bym juz urodzila  :knuje:

aja

Cytat: dragonfly w 29 Lis 2008, 12:01:46
[/b] a dlaczego ty juz chcesz rodzic?

hahaha ciekawość mnie zżera! ciekawa jestem jak będzie wyglądał/a!
nie no z tydzień bym mogła się jeszcze wstrzymać...
na jutro zresztą zaplanowaliśmy składanie mebli w tych pokojach których się da i meblowanie dziecięcego pokoju więc wolałabym przy tym być i kontrolować  ;)