O wszystkim i o ...! tzw. śmietnik ciążowy

Zaczęty przez aja, 27 Maj 2008, 09:43:30

eva_luna

Cytat: zuzia w 24 Lis 2008, 12:54:34
Cytat: eva_luna w 24 Lis 2008, 12:52:17
Cytat: zuzia w 24 Lis 2008, 12:03:56
Mika mi właśnie napisała, że jednak 20 tygodni wchodzi w 2009   :jupi:

no to super news, tylko czy rzeczywiscie obejmie osoby, ktore beda na macierzynskim juz w grudniu 2008??
mikus twierdzi, że obejmuje osoby, które w dniu wejścia w życie przepisów będą na macierzyńskim (tak samo było w poprzednim przypadku). ale jak skończysz macierzyński np. 27 grudnia (jak moja sis) i idziesz na wypoczynkowy to nic z tego.

to tak dla pewnosci- jak zaczynam go teraz w grudniu to bede objeta zmiana?

zuzia

eva_luna
wg mnie - tak, ale jak mikuś wieczorem zajrzy to zapytaj jej.

eva_luna

Cytat: zuzia w 24 Lis 2008, 13:03:05
eva_luna
wg mnie - tak, ale jak mikuś wieczorem zajrzy to zapytaj jej.

oki, dzieki Zuzia, to bede nogami do wieczora przebierac......

zuzia

gioseppe
ty chyba kiedyś szukałaś info na ten temat - wynalazłam w starych pw robiąc porządki. wtedy - zapomniałam i mi wstyd :(

PROBLEM

Pracownica 18 czerwca 2008 r. wystąpiła z wnioskiem o urlop i zasiłek macierzyński na 4 tygodnie przed przewidywaną datą porodu. Data porodu została wyznaczona na 16 lipca 2008 r. Czy jeżeli udzielimy pracownicy urlopu w takim wymiarze, to po porodzie okres wypłaty zasiłku zostanie skrócony wyłącznie o 2 tygodnie? Czy powinniśmy pomniejszyć okres wypłaty zasiłku macierzyńskiego po porodzie o liczbę dni, za jakie został wypłacony zasiłek macierzyński przed porodem?

RADA

Jeżeli pracownica przed porodem wykorzysta całe 4 tygodnie urlopu i zasiłku macierzyńskiego, to po urodzeniu dziecka będzie jej przysługiwał urlop i zasiłek macierzyński pomniejszony o okres, za który został wypłacony zasiłek macierzyński przed porodem (4 tygodnie).

UZASADNIENIE

Pracownica ma dwie możliwości wykorzystania urlopu macierzyńskiego. Jedna z nich to urlop macierzyński od dnia porodu. Pracownice często korzystają z tej możliwości. Druga z nich to podzielenie urlopu macierzyńskiego na 2 części: pierwszą przypadającą przed porodem i drugą od dnia porodu. Pracownica powinna jednak wiedzieć, że jeżeli wykorzysta część urlopu przed porodem, to po porodzie urlop i zasiłek macierzyński będą jej przysługiwały przez okres skrócony o liczbę dni urlopu wykorzystanych przed porodem.

Z urlopu i zasiłku macierzyńskiego pracownica może skorzystać co najmniej na 2 tygodnie przed przewidywaną datą porodu. Oznacza to, że może wystąpić z wnioskiem o urlop macierzyński na okres dłuższy niż 2 tygodnie, np. 3 czy 4 tygodnie przed przewidywaną datą porodu.

PRZYKŁAD

Lekarz wydał pracownicy zaświadczenie, w którym określił przewidywaną datę porodu na 17 lipca 2008 r. Pracownica wystąpiła z wnioskiem o urlop macierzyński od 16 czerwca 2008 r., na ok. 4 tygodnie przed przewidywaną datą porodu. Prawo do urlopu i zasiłku macierzyńskiego pracownicy przysługuje od 16 czerwca do 2 listopada 2008 r. (20 tygodni, ponieważ jest to jej drugie dziecko). Pracownica rozpoczęła urlop przed porodem, dlatego 20 tygodni urlopu i zasiłku macierzyńskiego należy liczyć od dnia, w którym rozpoczęła urlop macierzyński.

WAŻNE!

Zdaniem ZUS, pracownica nie może wykorzystać przed porodem całego urlopu macierzyńskiego, ponieważ przynajmniej 8 tygodni tego urlopu powinno przypadać po porodzie.

Zatrudniona u Państwa pracownica wystąpiła z wnioskiem o udzielenie urlopu macierzyńskiego na 4 tygodnie przed przewidywaną datą porodu. Datę porodu lekarz określił na 16 lipca 2008 r. W celu ustalenia ostatniego dnia przysługującego pracownicy urlopu i zasiłku macierzyńskiego nie ma znaczenia, czy urodzi dziecko 16 lipca czy w innym terminie, np. o tydzień później. Pracownica ma prawo tylko do określonego wymiaru urlopu macierzyńskiego i okresu wypłaty zasiłku macierzyńskiego. Wykorzystanie przez pracownicę urlopu macierzyńskiego i okres wypłaty zasiłku macierzyńskiego powinni Państwo liczyć od dnia rozpoczęcia tego urlopu i od pierwszego dnia wypłaty zasiłku macierzyńskiego.

gioseppe

ja nawet nie pamietam, ze o to pytalam ale dziekuje
piwko!
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

gioseppe

dziewczyny, a Wy juz spakowane do szpitala?:)

nionczka

Cytat: gioseppe w 24 Lis 2008, 15:34:04
dziewczyny, a Wy juz spakowane do szpitala?:)

Troche przygotowana tak, ale nie spakowana. Koszule nocne i kosmetyczka sa gotowe. Ale ipod i telefon uzywam na codzien wiec nie pakuje. Zreszta kiedy sie zacznie bedzie czas, zeby sie spakowac i nawet wykapac. Byle wiedziec co zabrac i miec zrobione zakupy. A do szpitala mam blisko.

I wybralam zestaw ubranek dla malej, znaczy w czym ja zabierzemy ze szpitala. J. zainstalowal maxi cosi w samochodzie :-)

Ty juz spakowana?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

eva_luna

a ja wczoraj ostatecznie torbe spakowalam, tylko bez kosmetyczki, kapci i telefonu :) ale na karteczce mam spisane, co jest do wrzucenia, bo w nerwach z pewnosia nie bede pamietac.... zamierzam zaniesc torbe do samochodu, zeby czekala tam na godzine 0.

Jutro spotykam sie z polozna i dowiem sie czy przychodze na cc na konkretny termin czy czekamy az Toska sama sie pofatyguje...

abkasia

eva_luna  :jejeje: :jejeje: :jejeje: o obrucila sie ksiezniczka??? :blush: :blush: czy dalej glowka w gore lezy?

gioseppe

Cytat: nionczka w 24 Lis 2008, 16:05:47
Ty juz spakowana?

torby jeszcze nie spakowalam
na razie mam zrobione zakupy i liste co zabrac - gotowa do wydrukowania ;)

a wlasnie, fotelik montuje sie za kierowca, prawda?

eva_luna

Cytat: abkasia w 24 Lis 2008, 17:07:41
eva_luna  :jejeje: :jejeje: :jejeje: o obrucila sie ksiezniczka??? :blush: :blush: czy dalej glowka w gore lezy?

a gdzie tam, leniwy diabelek siedzi na dupci i mi brzuch przestawia. Od tygodnia po prostu brzuch mi chodzi na lewo i prawo i chyba łepek wypycha, bo mam taka ladna okragle gule kolo pepka, raz z lewej a raz z prawej :D

eva_luna

Cytat: gioseppe w 24 Lis 2008, 17:20:34
Cytat: nionczka w 24 Lis 2008, 16:05:47
Ty juz spakowana?

torby jeszcze nie spakowalam
na razie mam zrobione zakupy i liste co zabrac - gotowa do wydrukowania ;)

wydaje mi sie, ze gdzies czytalam, ze najbezpieczniej jest na srodku... chociaz czesto nie ma mozliwosci zamontowania go na srodku. a wtedy nie ma juz znaczenia czy bedzie to za kierowca czy za pasazerem. Mozna tez na przednim siedzeniu, pod warunkiem, ze nie ma poduszki powietrznej.

nionczka

eva_luna Kapcie! wiedzialam, ze o czyms zapominam... Piwko masz!
Niby powinnam spakowac tez szlafrok, ale to mi cala torbe zajmuje. Moze kupie sobie jakis cienki na te okolicznosc.

eva_luna

Cytat: nionczka w 24 Lis 2008, 17:36:13
eva_luna Kapcie! wiedzialam, ze o czyms zapominam... Piwko masz!
Niby powinnam spakowac tez szlafrok, ale to mi cala torbe zajmuje. Moze kupie sobie jakis cienki na te okolicznosc.

ja zawsze marzylam o szlafroku takim milutkim, cieplutkim i taki kuplam (a moj frotowy idzie won...), w kolorze bananowym (z braku innych wariantow:D). Bylam przekonana, ze mam tyle miejsca w torbie a jak ten szlafrok kupilam to sie okazalo, ze ledwo torbe domykam (kolanem dopchniete...)

Nionczka, to po kolei:
klapki pod prysznic masz?
stanik do karmienia?

nionczka

Cytat: gioseppe w 24 Lis 2008, 17:20:34

Ja czytalam, ze za kierowca i tam kazalam zamontowac. Tym bardziej, ze ja bede jezdzic  z przodu a mala z tylu (bo mam klaustrofobie i 3 drzwiowy samochód chociaz wielki :-(). I dopkóki nie zmienimy bryki na 5 drzwiowa tak mi bedzie najwygodniej miec ja na oku i do niej dostep.

nionczka

Cytat: eva_luna w 24 Lis 2008, 17:38:29
Nionczka, to po kolei:
stanik do karmienia?

O klapkach polozna nic nie mowila, ale mamy lazienki w pokojach to chyba nie musze, nie?
Stanika nie kupilam. Chyba kupie, ale nie jestem pewna. Na liscie zakupów jest i juz wybrany wiec sie nie martwie.

nionczka

Cytat: eva_luna w 24 Lis 2008, 17:31:16
Mozna tez na przednim siedzeniu, pod warunkiem, ze nie ma poduszki powietrznej.

Ja dzis czytalam, ze przednie miejsce nawet po odlaczeniu poduszki jest niebezpieczne.

nionczka

Cytat: eva_luna w 24 Lis 2008, 17:29:27
a gdzie tam, leniwy diabelek siedzi na dupci i mi brzuch przestawia. Od tygodnia po prostu brzuch mi chodzi na lewo i prawo i chyba łepek wypycha, bo mam taka ladna okragle gule kolo pepka, raz z lewej a raz z prawej

No to fajnie, ze lepek wystawia. Moja wypycha sie dupcia i pietkami :-)

eva_luna

Cytat: nionczka w 24 Lis 2008, 17:46:23
Cytat: eva_luna w 24 Lis 2008, 17:38:29
Nionczka, to po kolei:
stanik do karmienia?

O klapkach polozna nic nie mowila, ale mamy lazienki w pokojach to chyba nie musze, nie?
Stanika nie kupilam. Chyba kupie, ale nie jestem pewna. Na liscie zakupów jest i juz wybrany wiec sie nie martwie.

ja generalnie nie w swojej lazience boso sie kapac nie lubie, wiec bez klapek ani rusz.
mowia, ze staniki potrzebne sa dwa, jeden nalezy kupic pod koniec ciazy zeby miec go juz w szpitalu, drugi nalezy kupic potem. Ale jak masz wybrany, to nie ma problemu.

Cytat: nionczka w 24 Lis 2008, 17:47:32
Cytat: eva_luna w 24 Lis 2008, 17:31:16
Mozna tez na przednim siedzeniu, pod warunkiem, ze nie ma poduszki powietrznej.

Ja dzis czytalam, ze przednie miejsce nawet po odlaczeniu poduszki jest niebezpieczne.

Tylko jak jedziesz sama to wydaje mi sie duzo bezpieczniej miec dziecko na oku po prawej niz zerkac w lusterko albo co gorsza sie odwracac.

eva_luna

Cytat: nionczka w 24 Lis 2008, 17:48:57
Cytat: eva_luna w 24 Lis 2008, 17:29:27
a gdzie tam, leniwy diabelek siedzi na dupci i mi brzuch przestawia. Od tygodnia po prostu brzuch mi chodzi na lewo i prawo i chyba łepek wypycha, bo mam taka ladna okragle gule kolo pepka, raz z lewej a raz z prawej

No to fajnie, ze lepek wystawia. Moja wypycha sie dupcia i pietkami :-)

i to jest porzadne dziecko  ;) ;)

bo to czas na wystawianie pietek i dupci a nie czerepka

nionczka

Cytat: eva_luna w 24 Lis 2008, 17:50:35
Tylko jak jedziesz sama to wydaje mi sie duzo bezpieczniej miec dziecko na oku po prawej niz zerkac w lusterko albo co gorsza sie odwracac.

Ja sama nie jezdze bo nie mam prawa jazdy wiec problem odpada :-) Ale masz racje. Jakbym sama jezdzila (brrrrr....) to pewnie bym wolala miec dziecko obok.

eva_luna

a masz fotelik przypinany pasami czy z baza?

nionczka

Cytat: eva_luna w 24 Lis 2008, 17:54:38
a masz fotelik przypinany pasami czy z baza?

Poki co mamy fotelik przypiety pasami bo mamy samochod vintage (w czerwcu skonczy 20 lat :-)). Po nowym roku chcemy kupic nowy i maly i wtedy najprwdopodobniej bedzie mial juz wbudowane zaczepki a jak nie to dokupimy baze do niego i juz. Ale moja corka samochodem za duzo jezdzic nie bedzie.

dragonfly

ja mam za kierowca, bo obok nie da rady - poduszka powietrzna... musze sobie jakos wytlumaczyc, zeby nie zagladac do dziecka jak zacznie popiskiwac, a ja bede prowadzic ;)
fotelik na bazie EasyFix  (juz zamontowana, tatus przed wyjazdem sie uparl, bo stwierdzil, ze on najlepiej na swiecie sie zna  :mocking: ). a fotelik taki mamy

nionczka

dragonfly my mamy ten sam fotelik tylko w pomaranczowym. Ale easyfixa niet.