O wszystkim i o ...! tzw. śmietnik ciążowy

Zaczęty przez aja, 27 Maj 2008, 09:43:30

eva_luna

Cytat: nionczka w 20 Lis 2008, 11:57:37
Cytat: eva_luna w 20 Lis 2008, 10:46:51
no to mnie nionczka zaskoczylas, ze az 4 dziewczyny maja ten problem. ja jestem ogromnie zawiedziona wizja cc, wogole nie bralam go pod uwage. Sebastian mnie uspokaja, ze to nic, ale jakos narazie ciezko mi sie z tym pogodzic....

Dla nich to akurat nie problem bo one chca cc.
Polozna nam mowila, ze mozna probowac cwiczeniami (posture kotka wyciagajacego grzbiet) sprobowac naklonic malucha do zrobienia fikolka.
A jak to sie nie uda mozna w 37 tygodniu w szpitalu zrobic tzw. "versión externa". To juz robia z monitoringiem. Udaje sie w ponad 50% przypadków. Czasem moze spowodowac poród wiec robia po 37 tyg, ale mojej poloznej sie nie zdarzylo. W tym miesiacu miala 5 przypadków i jeden tylko sie nie odwrocil. Te hiszpanskie dzieci to jakies leniwe sa i na siedzaco chca sie rodzic.

Tu  masz link po hiszpansku (bo Tobie moge wkleic :-))
http://www.espacioblog.com/porunpartorespetado/post/2008/03/02/la-version-externa

Nionczka, dzieki!!! :beer: jesli chodzi o cwiczenia, slyszalam, ze niestety malo skuteczne choc oczywiscie warto sprobowac. O obracaniu przez lekarza, pod kontrola rozmawialismy z lekarzem i powiedzial, ze raczej sie tego nie robi bo zbyt duze ryzyko i nie warto.

Cytat: brawurka w 20 Lis 2008, 12:00:17
eva luna Maja bardzo póżno sie obrócilą i tez lekarz mowił,ze ułożenie pośladkowe,a potem niespodzianka.ja chyba czułam jak ona sie przekrecala, pamiętam ten dzień i minę meza,myśleliśmy,że mi brzuch porozrywa

no Toska ostatnimi dniami tez wierci sie niemilosiernie, jak nigdy. A moja gina wczoraj wpisala mi w karte ciazy ulozenie posladkowe bo mowi, ze szanse na odwrocenie sa marne. Dzis zaczal sie 38 tc.

twinnie77

Ja niedawno słyszałam w TV, że fundacja 'Rodzić po ludzku' będzie przeprowadzać akcje odnośnie cc. Podobno w Polsce co trzeci poród to cc, a w prywatnych klinikach to 80% wszystkich porodów. Fundacja jest przeciwna wykonywaniucc na życzenie pacjentki, bez jakichkolwiek przesłanek medycznych.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

eva_luna

Cytat: twinnie77 w 20 Lis 2008, 13:06:53
Ja niedawno słyszałam w TV, że fundacja 'Rodzić po ludzku' będzie przeprowadzać akcje odnośnie cc. Podobno w Polsce co trzeci poród to cc, a w prywatnych klinikach to 80% wszystkich porodów. Fundacja jest przeciwna wykonywaniucc na życzenie pacjentki, bez jakichkolwiek przesłanek medycznych.

babeczki teraz czesto kombinuja jakby tu cc zalatwic.... W naszym szpitalu az 35% porodow to cc i to jest szpital panstwowy. Z drugiej strony nie wyobrazam sobie rodzenia w tej sytuacji sn, wiec ciesze sie, ze szpital tnie "w standardzie"

zwierzatko_mojej_mamy

eva_luna w jakiej sytuacji? posladkowej ?

tzn przepraszam z gory za pytanie, bo nie chodzi mi o szydzenie, tylko o to, czy wyobrazasz sobie normalnie? :> tzn chodzi mi o to, ze skoro kobiety rodza silami natury podsladkowe, to dopoki nie poczulabym bolu glowowego versus posladkowego, to nie mam zadnego przekonania do tego, czy ktorys jest straszniejszy - malo wiem na ten temat i nie czytalam jeszcze zadnych relacji, ale tak tylko zdroworozsadkowo myslac ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

Kasia

mój mąż urodził się, jak to on mówi, dupa na świat :)

teściówka rodziła go sn

eva_luna

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 20 Lis 2008, 15:35:51
eva_luna w jakiej sytuacji? posladkowej ?

tzn przepraszam z gory za pytanie, bo nie chodzi mi o szydzenie, tylko o to, czy wyobrazasz sobie normalnie? :> tzn chodzi mi o to, ze skoro kobiety rodza silami natury podsladkowe, to dopoki nie poczulabym bolu glowowego versus posladkowego, to nie mam zadnego przekonania do tego, czy ktorys jest straszniejszy - malo wiem na ten temat i nie czytalam jeszcze zadnych relacji, ale tak tylko zdroworozsadkowo myslac ;)

tak, chodzi mi o polozenie posladkowe. Generalnie przyjete jest robienie cc przy ulozeniu posladkowym przede wszystkim ze wzgledu na znacznie wieksze ryzyko komplikacji okoloporodowych. Poza tym porod posladkowy trwa dluzej, co dodatkowo meczy dziecko. Poza tym od zawsze pamietam, ze o porodzie posladkowym mowilo sie, ze jest trudniejszy i bardziej bolesny, wiec w tym wzgledzie opieram sie na doniesieniach innych :) Ale mnie nie chodzi o to ktory bol jest straszniejszy, tylko o bezpieczenstwo dziecka.

brawurka

mój poprzedni gin. mówił,że przy takim ułożeniu jest cc,bo toduże ryzyko dla dziecka(zwłąszcza u pierworódki)

rubin04

Artykuł o pływaniu / żeglowaniu z małymi dziecmi, czyli coś co planuję jak moje przyszłe małe bedzi emiało rok :)

http://www.blue-sails.com/zeglowanie-z-dziecmi

aja

ma paluszki tak spuchnięte że wyglądam nieco śmiessznie
krótkie grube palce  :padam:

wyglądam jak prosiak

eva_luna

Cytat: aja w 21 Lis 2008, 07:58:19
ma paluszki tak spuchnięte że wyglądam nieco śmiessznie
krótkie grube palce  :padam:

wyglądam jak prosiak

mi wczoraj zaczely puchnac, niefajne uczucie  :thumbdown:

nionczka

Nam polozna mówila, ze przy ulozeniu posldakowym jest wieksze ryzyko dlugiego, bolesnego i instrumentalnego porodu. Ze moga byc problemy z wyjsciem glówki i wtedy tzreba uzywac instrumentów. brrrrrr... Co nie znaczy, ze nie da rodzic naturalnie w tej sytuacji ani ze nikt tego nie robi.

eva_luna

kurcze od wczoraj mam co chwila napady goraca i leje sie ze mnie.... no i od wczoraj troche puchna palce. czy to normalne??? (puchniecie napewno, ale te napady goraca?)

twinnie77

nionczka

Cytat: eva_luna w 21 Lis 2008, 10:06:14
kurcze od wczoraj mam co chwila napady goraca i leje sie ze mnie.... no i od wczoraj troche puchna palce. czy to normalne??? (puchniecie napewno, ale te napady goraca?)

Ja mialam napady goraca przedwczoraj w nocy, jako dodatek do skurczy. Spanikowalam nawet (chociaz wiem,z e to skurcze ciazowe a nie porodowe) bo pomyslalam, ze jeszcze nie mamy wszystkiego gotowego i ze Irene jeszcze nie moze sie urodzic :-)
Potem w pracy tez mi sie zrobilo kilka razy goraco.

dragonfly

Cytat: eva_luna w 21 Lis 2008, 10:06:14
ja ze szkoly rodzenia wiem, ze jak puchna kostki i nogi to normalne, ale jak twarz i dloine, to do lekarza, bo moze to byc objaw zatrucia ciazowego.... nie ze strasze, czy panikuje, ale tak nam mowili

eva_luna

na szczescie moje napady przeszly i mogly byc objawem.... zbyt niskiego cisnienia. Za niskie cisnienie na koniec ciazy to rzadkosc i zazwyczaj skacze, a moje jak bylo niskie tak pozostalo. 2 filizanka kawy zalatwila problem.

gioseppe

Cytat: eva_luna w 21 Lis 2008, 11:18:58
Cytat: twinnie77 w 21 Lis 2008, 11:16:00
zmiany w urlopach macierzyńskich i wychowawczych
http://wiadomosci.onet.pl/1866749,11,item.html
szkoda, ze sie nie zalapie....
dlaczego?
z tego co czytalam kobiety ktore beda w trakcie trwania macierzynskiego beda mialy rowniez przedluzone te urlopy do 20 tygodni (1sze dziecko)
czyli powinnas sie zalapac
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

zuzia

gioseppe
ale mój się skończy przed 2010. nawet po wykorzystaniu wypoczynkowego to i tak wracam do pracy w 2009.
a miało być tak pięknie, że 20 tygodni wchodzi w 2009.

jestynka

ja się też nastawiałam na 20 tyg , a tu lipa  :crying:

rubin04

..ciekawe czy ojciec moze ten tacierzyński wykorztsac jak np w styczniu 2010 dziecko bedzie mialo pół roku.

zuzia

Cytat: rubin04 w 24 Lis 2008, 11:55:44
..ciekawe czy ojciec moze ten tacierzyński wykorztsac jak np w styczniu 2010 dziecko bedzie mialo pół roku.

rubin, ustawa obejmie chyba wszystkie osoby, które w trakcie wejścia w życie zmian będą na urlopie macierzyńskim. tak zazwyczaj jest. ale jak tym razem to będzie trzeba poczekać.

zuzia

Mika mi właśnie napisała, że jednak 20 tygodni wchodzi w 2009   :jupi:

eva_luna

Cytat: zuzia w 24 Lis 2008, 12:03:56

no to super news, tylko czy rzeczywiscie obejmie osoby, ktore beda na macierzynskim juz w grudniu 2008??

zuzia

Cytat: eva_luna w 24 Lis 2008, 12:52:17
Cytat: zuzia w 24 Lis 2008, 12:03:56

no to super news, tylko czy rzeczywiscie obejmie osoby, ktore beda na macierzynskim juz w grudniu 2008??
mikus twierdzi, że obejmuje osoby, które w dniu wejścia w życie przepisów będą na macierzyńskim (tak samo było w poprzednim przypadku). ale jak skończysz macierzyński np. 27 grudnia (jak moja sis) i idziesz na wypoczynkowy to nic z tego.