O wszystkim i o ...! tzw. śmietnik ciążowy

Zaczęty przez aja, 27 Maj 2008, 09:43:30

aja

a mi że po kablach nie można chodzić bo to też żle wóży heheheheh i ogólnie aby pasków nie zakładać ani torbami się nie przepasać!  :wacko:

zuzia

hej :)
nie wiedziałam gdzie to wrzucić, ale może być przydatne - moja koleżanka dostała od swojego pracodawcy urlop okolicznościowy z okazji urodzenia dziecka - 2 dni do wykorzystania po macierzyńskim.

eva_luna

Cytat: zuzia w 17 Lis 2008, 10:25:53
nie wiedziałam gdzie to wrzucić, ale może być przydatne - moja koleżanka dostała od swojego pracodawcy urlop okolicznościowy z okazji urodzenia dziecka - 2 dni do wykorzystania po macierzyńskim.

Ale prawo przewiduje taki urlop okolicznosciowy, czy to taki milosierny szef??

zuzia

Cytat: eva_luna w 17 Lis 2008, 10:27:48
Cytat: zuzia w 17 Lis 2008, 10:25:53

Ale prawo przewiduje taki urlop okolicznosciowy, czy to taki milosierny szef??

jak najbardziej jest to przewidziane w KP
http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/urlop_okolicznosciowy-a_6914.htm
z tym, że ja zazwyczaj spotykałam się z tym, że dostawali taki urlop ojcowie a mamom jakoś tak przepadał bo rzadko która się upominała.

eva_luna

Zuzia  :piwko:  :) nie wiedzialam tego, moj malz zreszta tez nie, wiec sie bardzo ucieszyl, ze beda dodatkowe 2 dni ekstra.

zuzia

eva_luna
to ci podpowiem, że mojej koleżance po cc lekarka doradziła, by mąż wziął zwolnienie lekarskie na opiekę nad członkiem rodziny. zachował urlop, który mu się przyda a i tak był w domu - ona po cc trochę dochodziła do siebie.

eva_luna

Cytat: zuzia w 17 Lis 2008, 10:37:50
eva_luna
to ci podpowiem, że mojej koleżance po cc lekarka doradziła, by mąż wziął zwolnienie lekarskie na opiekę nad członkiem rodziny. zachował urlop, który mu się przyda a i tak był w domu - ona po cc trochę dochodziła do siebie.

Zuzia, tylko na zwolnieniu to 80% sie dostaje. a S w sumie trzymal ten urlop na teraz, koniec roku sie zbliza wiec trzeba go wykorzystac.

gioseppe

eva_luna
to ci podpowiem, że mojej koleżance po cc lekarka doradziła, by mąż wziął zwolnienie lekarskie na opiekę nad członkiem rodziny
hej,
ale to jest platne 80% chyba nie?
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

zuzia

Cytat: gioseppe w 17 Lis 2008, 10:50:09
eva_luna
to ci podpowiem, że mojej koleżance po cc lekarka doradziła, by mąż wziął zwolnienie lekarskie na opiekę nad członkiem rodziny
hej,

tak, dlatego trzeba to rozważyć w kategoriach - ile urlipu mi zostało i na co chcę go wykorzystać. im się opłacało to zwolnienie bo on miał mało urlopu (sporo z nią jeździł na badania etc i wykorzystał).

eva_luna

czesc gios w ktorym tygodniu maialas robiona sesje zdjeciowa??brzuszek taki ladny i zgrabny! jak widze nowe fotki na nk to odrazu wzywam S i mu pokazuje jakie pieknie fotki macie. naprawde pozazdroscic i pogratulowac!!! domyslam sie, ze zdjecia robil profesjonalny fotograf?duzo kosztuje taka przyjemnosc?

gioseppe

eva_luna dziekujemy :)
tak, zdjecia robil profesjonalny fotograf - oczywiście ten sam który fotografował nasz ślub http://www.gubala.pl/
ceny wolę nie publikować ;)

to byl ostatni dzien 30 tc więc prawie 31 ;)
ja bardzo zachecam do takiej pamiatki :)
na razie mamy tylko kilka zdjec i juz nie mozemy doczekac sie reszty..
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

jusia

Cytat: zuzia w 17 Lis 2008, 10:52:23
Cytat: gioseppe w 17 Lis 2008, 10:50:09
eva_luna
hej,

tak, dlatego trzeba to rozważyć w kategoriach - ile urlipu mi zostało i na co chcę go wykorzystać. im się opłacało to zwolnienie bo on miał mało urlopu (sporo z nią jeździł na badania etc i wykorzystał).
my też tak zrobiliśmy, wprawdzie wynagrodzenie będzie miejsze, ale urlop został zachowany, a jak wróce do pracy to mąż z miesiąc weźmie, więc każdy dzień jest cenny :)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

zuzia

a ja się właśnie przeraziłam!
zadzwoniłam do szkoły rodzenia akredytowanej przez jeden ze szpitali, który rozważam (bo znajoma lekarka powiedziała, że tam to "już trzeba się wkręcać") i... na kwiecień/maj trzeba się już decydować bo miejsc ubywa!!!
no szok!

jusia

słuchajcie, w związku z tymi urlopami okolicznościowymi, ponieważ w KP nie ma wskazanego terminu do kiedy powinien być wykorzystany, więc jaka jest praktyka, może coś wiecie? wiecie na pewno :)

jusia

zuziak Ty już żłobek rezerwuj :) a tak serio, to niezły koszmar

Kasia

zuzia a które szpitale rozważasz i co to za szkola że tak ostro u nich z terminami what

zuzia

Cytat: Kasia w 17 Lis 2008, 13:23:33
zuzia a które szpitale rozważasz i co to za szkola że tak ostro u nich z terminami what

rozważam IMiD bo stamtąd mam lekarkę
św. zofię
i inflancką, bo mam najbliżej, ale K. jest zdecydowanie przeciwny
a szkoła jest akredytowana przez św. zofię, ale wynalazłam jeszcze jedną, bliżej nas. muszę tam zadzwonić.

zuzia

Cytat: jusia w 17 Lis 2008, 13:18:22
słuchajcie, w związku z tymi urlopami okolicznościowymi, ponieważ w KP nie ma wskazanego terminu do kiedy powinien być wykorzystany, więc jaka jest praktyka, może coś wiecie? wiecie na pewno :)
moja koleżanka upomniała się o to po macierzyńskim jak poszła złozyć wniosek o urlop wypoczynkowy. dostała. tyle wiem.

Kasia

zuzia na Inflanckiej urodził sie mój chrześniak
i dwie znajome tam rodziły

wszystkie trzy mamy były bardzo zadowolone

szpital mały i kameralny

może nie z jakimis bajerami ale obsługa OK :)

a do św zofii to chyba ci ęko sie dostać

a ten IMiD to na Kasprzaka?

eva_luna

Cytat: gioseppe w 17 Lis 2008, 12:39:00
eva_luna dziekujemy :)
tak, zdjecia robil profesjonalny fotograf - oczywiście ten sam który fotografował nasz ślub http://www.gubala.pl/
ceny wolę nie publikować ;)

to byl ostatni dzien 30 tc więc prawie 31 ;)
ja bardzo zachecam do takiej pamiatki :)
na razie mamy tylko kilka zdjec i juz nie mozemy doczekac sie reszty..

no to na 31 tc brzuszek naprawde zgrabny!!
My finansowo nie mozemy pozwolic sobie na tym etapie (Toska pochlonela juz sporo gotowki  :D) na taka sesje, ale obiecalam sobie, ze jak Toska sie urodzi, to spod ziemi wyciagne i zrobimy sobie sesje w trojke.

na stronke wchodzilam wczesniej, ale tam sa tylko slubno-weselne..
mozesz mi na pw napisac ile zaplaciliscie i ile zdjec za ta cene dostaniecie? Moze nie jest az taz zle....

Kasia

twinnie77

Okolicznościowy wykorzystam po macierzyńskim.

A fotki gios są na naszej klasie. Piękne :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zuzia

Kasia
ja na inflancką mam blisko. sama sie tam urodziłam :)
opinie są różne. mika też mówiła, że jej koleżanka tam rodziła i było ok.
ale chyba 3 lata temu koleżankę K. spotkała tam tragedia, w dodatku z winy lekarki (nie pracuje, pozbawiona praw do wykonywania zawodu) i chyba nie dam rady go przekonać.
do zofii łatwo dostać się nie jest. ale można spróbować.
jak patrzę na cennik - nie odbiega w zasadzie od cen w innych szpitalach, chociaż podobno mamy państwową służbę zdrowia.

IMiD jest na kasprzaka.

Angie

Cytat: zuzia w 17 Lis 2008, 13:16:55
zadzwoniłam do szkoły rodzenia akredytowanej przez jeden ze szpitali, który rozważam (bo znajoma lekarka powiedziała, że tam to "już trzeba się wkręcać") i... na kwiecień/maj trzeba się już decydować bo miejsc ubywa!!!
no szok!

zuzia
ja dzis dzwoniłam na karową, bo wstępnie myslę o tym zeby się tam zapisać.  Chce na lutego i póki co jest taka możliwość.

A wiesz cos może na temat finansowania szkoły rodzenia przez miasto Warszawa. Bo podobno jak się tu mieszka to oni ci to opłacają??

zuzia

Cytat: Angelos w 17 Lis 2008, 14:44:12
Cytat: zuzia w 17 Lis 2008, 13:16:55
no szok!

zuzia
ja dzis dzwoniłam na karową, bo wstępnie myslę o tym zeby się tam zapisać.  Chce na lutego i póki co jest taka możliwość.

A wiesz cos może na temat finansowania szkoły rodzenia przez miasto Warszawa. Bo podobno jak się tu mieszka to oni ci to opłacają??

część szkół rodzenia ma podpisaną umowę z miastem. i wtedy, jeżeli spełniasz 1 z 4 warunków (np. zamieszkanie/nauka/praca w wawie) to oni to refundują. ale to trzeba się w szkole dowiadywać - często mają kursy podzielone (nie znaczy gorsze) tylko jest chyba mniej miejsc.