O wszystkim i o ...! tzw. śmietnik ciążowy

Zaczęty przez aja, 27 Maj 2008, 09:43:30

marax

na wczorajszym wykladzie profesor powiedzial ze po brzuchu macac sie nei wolno bo macica reaguje na to skurczem i jak np po porodzie macica sie nie obkurcza to wlasnie sie ja naciska i maca

abkasia

dzieki dziewczyny:) no cos tam w tym moim brzuszysku jez sie dzieje.. ale jeszcez nie jest to takie 100%

gioseppe

Cytat: maraxela w 03 Paź 2008, 12:45:55
na wczorajszym wykladzie profesor powiedzial ze po brzuchu macac sie nei wolno bo macica reaguje na to skurczem i jak np po porodzie macica sie nie obkurcza to wlasnie sie ja naciska i maca
nam wlasnie o tym mowili na szkole rodzenia
ze nie wolno sciskac brzucha
ale głasiać wolno :))

Cytat: abkasia w 03 Paź 2008, 12:02:25
ja sobie kupila sokowirowke i robie soczki rozniaste!! pycha.. i nawet burak jak sie zmiesza z jablkiem, gruszka jest pyszny!!
sprobuj buraka z pomaranczami ;)
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

dragonfly

Cytat: gioseppe w 03 Paź 2008, 13:04:04
Cytat: maraxela w 03 Paź 2008, 12:45:55
nam wlasnie o tym mowili na szkole rodzenia
ze nie wolno sciskac brzucha
ale głasiać wolno :))

what what what what a ja czasami sciskam (ale nie mocno), tak sie troche draznie z pasozytem... to juz nie bede.... ale ze mnie matka  :-[ :-[ :-[

eva_luna

ja tez czasem ja tam delikatnie cala dlonia naciskam, zeby podranic i zeby tatusia kopnela. Bo tatus juz sie prawie obrazil- mala kopie jak oszalala, a jak tylko M polozy dlon na brzuchu to nastepuje totalna cisza. :D

eva_luna

a jeszcze jedno- macie robiony wymaz z szyjki macicy ok 35 tyg? Bo mnie kolezanka ostrzegala, zeby zmusisc do lekarza. Bo jak jest jakas bakteria to mozna jeszcze przed porodem antybiotyk podac wyleczyc zeby maluszka nie zarazic. A jak zbadaja dopiero maluszka, to antybiotyk dostanie dopiero on/ona. Kolezanki lekarka nie chciala zrobic, dziewczyna wymusila i okazalo sie, ze bezobjawowo byla zainfekowana jakas bakteria streptococus czy jakos tak.

dragonfly

Cytat: eva_luna w 03 Paź 2008, 13:10:44
a jeszcze jedno- macie robiony wymaz z szyjki macicy ok 35 tyg? Bo mnie kolezanka ostrzegala, zeby zmusisc do lekarza. Bo jak jest jakas bakteria to mozna jeszcze przed porodem antybiotyk podac wyleczyc zeby maluszka nie zarazic. A jak zbadaja dopiero maluszka, to antybiotyk dostanie dopiero on/ona. Kolezanki lekarka nie chciala zrobic, dziewczyna wymusila i okazalo sie, ze bezobjawowo byla zainfekowana jakas bakteria streptococus czy jakos tak.
to chyba na gronkowca sie robi, ja juz sie pytalam (DE), rutynowo nie robia, ale mozna prywatnie bez problemu - ja zrobie.

nionczka

Cytat: eva_luna w 03 Paź 2008, 13:07:26
ja tez czasem ja tam delikatnie cala dlonia naciskam, zeby podranic i zeby tatusia kopnela. Bo tatus juz sie prawie obrazil- mala kopie jak oszalala, a jak tylko M polozy dlon na brzuchu to nastepuje totalna cisza. :D

U nas dokladnie tak samo. Ale czasem mu sie udaje poczuk kopniaczka malej.

Nasza zaczela kopac na dobre w 20 tygodniu.

Eva-luna, ten wymaz to wlasnie to czego nie zrobili Foszkowi i dlatego Felix byl w inkubatorze.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

nionczka

Cytat: eva_luna w 03 Paź 2008, 13:10:44

Ja nie pytalam, ale u nas chyba robia bo w ksiazeczce mam rubryke na to specjalna.

twinnie77

Przypilnujcie tego wymazu!!! Ja miałam zrobiony, wyszło, że mam gronkowca i dostałam leki. Kamu chyba też coś leczyła przed samym porodem.

marax

ja mialm juz robiony wymaz 2 razy na wlasne zyczenie kosztuje to 35 zl -tz robie to na takiej zasadzie ze lekarz mi pobiera wymaz a ja zabieram go i niose do labolatorium

foszek

Cytat: nionczka w 03 Paź 2008, 13:31:30
Eva-luna, ten wymaz to wlasnie to czego nie zrobili Foszkowi i dlatego Felix byl w inkubatorze.
W inkubatorze lezal, bo mial problemy z oddychaniem i krazeniem.
Streptococu jest strasznie niebezpieczny dla malych dzieci !!!
Dlatego jak mozecie, starajcie sie robic te wymazy.
Nawet prywatnie, bo konsekwencje moga byc straszne.
Nam sie udalo bo wykryli ta bakterie juz na 2 dzien i skonczylo sie tylko na 10 dniowej kuracji penicilina.
Ale ile newrow i strachu to nas kosztowalo to nasze.

aja

Cytat: foszek w 03 Paź 2008, 21:49:33
Ale ile newrow i strachu to nas kosztowalo
dobrze że wszystko się super dobrze skończyło!

kupiłam jeden biustonosz (dla karmiących) - mogę go polecić z czystym sumieniem - bawełniany, bardzo wygodny (jak dla mnie)
i to za jedyne 34 zł w ŚWIEcie Dziecka, myślę że warto bo niedrogi a jakość ok. do tej pory widziałam biustonosze zaczynające się od 130 zł gÓRĘ
z pewnością kupie jescze jeden ale poczekam bo nigdy nie wiadomo jak bardzo się jeszcze zmieni rozmiar.....
kupiłam też te nieszczęsne gacie poporodowe! fujjjj
brakuję mi jescze paru rzeczy ale i tak jest dobrze jak na pierwsze zakupy! jutro zaczynam pranie ubranek Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

brakuje mi przede wszystkim takich cieplejszych ciuszków w różnych rozmiarach bo nie mam ani jednego, czapeczki, skarpetek itp.
no i materac muszę chyba kupić!
bardzo przyjemne są takie zakupy  :D

aniak1211

aja
ja jak zaczelam zakupy tak ciezko bylo mi przestac  ;)
czesto sie powstrzymuje przed kupieniem jakiegos ciuszka  :D

abkasia

ja jeszcze nie mam nic.. ale nie moge sie doczegac tego szlu zakupowego!! te ubranka dzieciece sa boskie!!

brawurka

ja czekam do 31.10 wtedy bedzie pewne kto tam jest. jesli rzeczywiscie dzeiwczynka to musimy kupic komode, najlepiej 2  i przywioze ubranka po Majce, a jak chłopiec to zaczne kolekcjonowac od zaraz:)

abkasia

mysle ze dobrze jest poczekac do zimowych wyprzedarzy... bedzie wtedy duzo taniej..

brawurka

mam dylemat wózkowy, kupować ta wielka podwojna pierdołe czy maja w wozku ktory ma a młode w chuscie

abkasia

Cytat: brawurka132 w 05 Paź 2008, 14:51:18
mam dylemat wózkowy, kupować ta wielka podwojna pierdołe czy maja w wozku ktory ma a młode w chuscie
no ale tak od czasu do czasu w chuscie to ok, ale tak na codzienny spacer, to chyba nie bedzie wygodne..

eva_luna

na codzien w chuscie moze rzeczywiscie nie byc wygodnie, poza tym jak malenstwo przybierze na wadze, to Twoj kregoslup moze sie zbuntowac!!

Ja jaskos szalu ciuszkowego nie odczuwam, moze dlatego, ze dostalam 2 wielkie kartony od bratowej i juz przegladanie i selekcjonowanie tego co mam sprawia mi frajde. W kazdym razie wiecej kupowac nie bede, bo wiem, ze babcia tez tam co chwila kupuje cos. Mam za to szal na szykowanie pokoju, wczoraj skrecilismy komode- przewijak i polke wiszaca.

dragonfly

ja juz zaczelam zakupy, ale takie najwieksze mam przed soba, na grudniowych wyprzedazach, mam nadzieje, ze mlode pokaze wreszcie co skrywa miedzy nogami; ja zakladam ze to chlopak, i pod tym katem bede kupowac ubranka, w najgorszym wypadku bedze miala bardzo meska dziewczynke ;)

eva_luna

dragon, ale co tu kupowac dla chlopca albo dla dziewczynki?kupisz albo rozowe albo niebieskie? Bo moja mega wyprawka od bratowej jest po chlopcu i wszystko pasuje. ja jak w sklepach dla niemowlakow ogladam rzeczy to w zasadzie roznicy nie widze...

dragonfly

eva, no dla chlopca takie bardzej meskie, jak np to body ponizej.... i dziewczynka bedzie troche niebardzo w tym wygladac ;) ale to juz nie oja wina ;)
eva, bron mnie Boze przed rozowym - osobiscie lubie fuksje i taki fajny, nasycony roz ale raczej nie bede mojej corki na sile do tego koloru przekonywac ;)
jezeli chodzi o kolory to mam na razie pare rzeczy: zielonkawe, brazowawe i zolte - pasi kazdemu ;)
Bardziej chodzi mi o takie np ciuchy, to juz mialam kupic ale niestety dran maly sie nie zdefiniowal:

eva_luna

glupie pytanie-na jaki wiek sa te ciuszki?Bo nie wygladaja jak dla niemowlaka....