O wszystkim i o ...! tzw. śmietnik ciążowy

Zaczęty przez aja, 27 Maj 2008, 09:43:30

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

giga

Matka zostaje uczulona przez krwinki swego płodu. Następuje dramatyczna sytuacja, w której w ustroju matki, bez jej świadomości, powstają przeciwciała, jak gdyby broń do zwalczania krwinek dziecka. Przeciwciała powstające w surowicy matki przechodzą przez łożysko do płodu i niszczą częściowo jego krwinki przez ich zlepianie, a następnie rozpad.

W normalnych warunkach mała liczba czerwonych krwinek przechodzi od płodu przez łożysko do matki. Liczba ta jest większa w warunkach patologicznych. Nawet mała liczba obcych grupowo krwinek dziecka powoduje u matki powstanie przeciwciał, które przechodzą przez łożysko i niszczą krwinki dziecka
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

marax

Cytat: giga w 25 Wrz 2008, 22:55:28
Matka zostaje uczulona przez krwinki swego płodu. Następuje dramatyczna sytuacja, w której w ustroju matki, bez jej świadomości, powstają przeciwciała, jak gdyby broń do zwalczania krwinek dziecka. Przeciwciała powstające w surowicy matki przechodzą przez łożysko do płodu i niszczą częściowo jego krwinki przez ich zlepianie, a następnie rozpad.

W normalnych warunkach mała liczba czerwonych krwinek przechodzi od płodu przez łożysko do matki. Liczba ta jest większa w warunkach patologicznych. Nawet mała liczba obcych grupowo krwinek dziecka powoduje u matki powstanie przeciwciał, które przechodzą przez łożysko i niszczą krwinki dziecka

sorry ale przeciwcial przeciwko czemu jakas nowa klasa przeciwcial powstaje czy co ?? matka ma takie przeciwciala i to bardzo duzo przeciwcial Anty A (jezeli mowimy ze dziecko ma gruper krwi A) Chyba nie rozumiesz o czym do konca rozmawiamy albi ja nie rozumiem twojej argumentacji

zuzia

maraxela

może przeczytaj to na spokojnie a nie przed egzaminem? a może po prostu ja nie jestem studentem medycyny i nie mam tak szerokiej wiedzy, żeby mi się tutaj coś wykluczało czy cuś bo ja to jakoś ogarnęłam i wydaje mi się to jasne :).

marax

Cytat: zuzia w 25 Wrz 2008, 23:20:04
maraxela

może przeczytaj to na spokojnie a nie przed egzaminem? a może po prostu ja nie jestem studentem medycyny i nie mam tak szerokiej wiedzy, żeby mi się tutaj coś wykluczało czy cuś bo ja to jakoś ogarnęłam i wydaje mi się to jasne :).

mi sie to wyklucza no ale moze jak mi nerwy przejda jutro to mi umysl otworzy sie na immunologie

giga

aja

marax miałaś jeszcze napisać jakie badania w którym tc! tak nawety te na wyrost!!! bo morfologia, mocz wiadomo jest coś jeszcze???

Angie

Dziewczyny mam pytanie. Mam zrobić usg w 12 tygodniu ciąży. To jest to usg w którym robi się chyba te wszystkie pomiary żeby sprawdzic czy dziecko jest zdrowe. Ale na usg udało mi sie zapisac dopiero na 21 pazdziernika, czyli za ponad 3 tygodnie i to chyba bedzie juz 14 tydzien ciązy. Czy to stanowi jakis problem?? Czy to usg musi byc koniecznie w 12 tygodniu??

zuzia

Cytat: Angelos w 29 Wrz 2008, 11:51:37
Dziewczyny mam pytanie. Mam zrobić usg w 12 tygodniu ciąży. To jest to usg w którym robi się chyba te wszystkie pomiary żeby sprawdzic czy dziecko jest zdrowe. Ale na usg udało mi sie zapisac dopiero na 21 pazdziernika, czyli za ponad 3 tygodnie i to chyba bedzie juz 14 tydzien ciązy. Czy to stanowi jakis problem?? Czy to usg musi byc koniecznie w 12 tygodniu??

z tego co czytałam ten wątek - to raczej tak bo później to już inne pomiary wychodzą.

nionczka

Teoretycznie powinnac zrobic w 12 tyg bo wszystkie pomiary sa porowynywane z normami dla 12 tyg. Ja bylam zapisana na usg 32 tyg na 29 pazdziernika i jak to zobaczyla moja polozna wziela telefon, zazdwonila i zmienili mi na 22 (czyli tylko tydzien wstecz) bo chodzi wlasnie o to, ze ma byc w 32 a nie 33. Wiec najlepiej zadzwon i dopytaj sie.

abkasia

no ale lakarz prowadzacy powinien ci wczesniej taka wizyte umowic, zeby byla w odpowiednim tygodniu, jesli to on ma robic to usg.. jesli nie to poszukaj jeszcze, ja mialam w tyg12 i 1 dz

Angie

Cytat: abkasia w 29 Wrz 2008, 12:01:57

no ale lakarz prowadzacy powinien ci wczesniej taka wizyte umowic, zeby byla w odpowiednim tygodniu, jesli to on ma robic to usg.. jesli nie to poszukaj jeszcze, ja mialam w tyg12 i 1 dz

No właśnie ja mam taką sytuację, że moja ginekolog nie robi usg. Robi to inny lekarz. I jak poszłam zapisać się to mi wyznaczyli taki termin.

Prywatna służba zdrowia i taki długi czas oczekiwania  :angry:  Czyli usg powinno byc zrobione w przyszłym tygodniu, bo teraz to 11 tydzien, tak??

Choć według ostatniego usg dziecko jest o tydzień młodsze.

nionczka

Cytat: Angelos w 29 Wrz 2008, 12:06:26
Cytat: abkasia w 29 Wrz 2008, 12:01:57

No właśnie ja mam taką sytuację, że moja ginekolog nie robi usg. Robi to inny lekarz. I jak poszłam zapisać się to mi wyznaczyli taki termin.

Prywatna służba zdrowia i taki długi czas oczekiwania  :angry:  Czyli usg powinno byc zrobione w przyszłym tygodniu, bo teraz to 11 tydzien, tak??

Tak, na to wyglada. dzwon i mow, ze masz to usg zrobic w 12 tygodniu, ze tak Ci powiedzial Twoj lekarz. Moze uda sie Cie gdzies wcisnac albo znajda czas dla Ciebie np. zamiast kogos ktos chce sobie zrobic usg w 6, 7 tyg dla potwierdzenia ciazy?
Przy zapisie mówilas, ze to 12 tygodniowe-usg?

Angie

Idę dziś na usg tarczycy, to pogadam w rejestracji, żeby mi zmienili ten termin.

brawurka

mi lekarz kazał przyjść w 13 tygodniu, normalnie przyjmuje ciezarne co 4 tygodnie, ale mi kazał przyjsc za 5 tygodni bo tak wypadał 13 tydzien.

twinnie77

aniak1211

salsa

twinnie77 wyje ze smiechu jak to czytam  :rofl1: :rofl1: :rofl1: :rofl1: :rofl1: :rofl1: :rofl1: :rofl1: :rofl1:

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

ishka82

goga

popłakałam sie  - szczególnie z karmienia piersią mężowskich pleców i pakowaniu mężowi smoczka do buzi :hihi:
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

brawurka

;D tez kiedys szukałam majki po calym domu, a ona spala za mna

aja

wróciłam z USG - lekarz stwierdził, że do grudnia nie domoszę bo duże dziecko i termin z OM mu sie ostro nie zgadzał ! i jak na razie wyznaczył dzien moich urodzin na dzień porodu!!!  :ag: ale widomo jak to bywa.....
a w sobotę jadę na pierwsze zakupy i już się nie mogę doczekać  what brawo what

brawurka

aja nie nastawiaj sie kochana, mi tez tak mowił:) termin z OM 6.12 z USG 18.11 :surprise: a Maja wyciągneli 13.12

salsa

aja

Cytat: brawurka132 w 30 Wrz 2008, 21:03:56
aja nie nastawiaj sie kochana, mi tez tak mowił:) termin z OM 6.12 z USG 18.11 :surprise: a Maja wyciągneli 13.12
nie absolutnie - zdaję sobie z tego sprawę - ale i ja od początku miałam takie wrażenie że nie donoszę wiec ciekawe czy moje przeczucia sie sprawdzą i opinie lekarzy bo od pirwszego USG ciąża  wyglądała na starszą! i według nich to jest sam początek grudnia albo końcówka listopada

Cytat: salsa w 30 Wrz 2008, 21:06:29
aja  a  jak sie czujecie ?

a dziękuję  :D od dobrego tygodnia nie mam zadnych bóli - krocze mnie nie boli, skurczy brak (mogę latać po sklepach i zbierać wszystko co potrzebne do remontu) / jedynie co to tylko od paru dni czuję się osłabiona ale jakby co to myślę, że po badanich krwi wyjdzie .... nawet po śniadaniu codziennie czuje się jakby wszystko ze mnie zeszło i jakbym nie miała wogóle sił w rękach itd. ale może to byc też przyczyną jakiegoś niewidocznego przeziebienia bo wszyscy dookoła na mnie kichają i prychają - może coś próbuję się rozwinąć ale się nie daję....
OGÓLNIE jest ok.

salsa

aja  no to super, ze tak dobrze sie czujesz! Maleństwo bardzo dokazuje ??  :baby: