cesarka? "pure nature"? znieczulenie?

Zaczęty przez vobi, 20 Maj 2008, 15:59:22

marax

Cytat: mobka w 12 Wrz 2010, 21:05:10
Obstawiam, ze tylko reka. Bo tez co ma widziec?
czy krocze nie peka ??

mobka

Cytat: maraxela w 13 Wrz 2010, 19:19:01
czy krocze nie peka ??

No wlasnie pisalam, ze na ten ostatni moment pewnie i tak wyladowalabym na lozku. Ale nie dotarlam do momentu, kiedy krocze bylo zagrozone ;)

zuzia

Cytat: elizapj w 13 Wrz 2010, 18:47:19
to jeszcze moze ktos wyjasni jaki jest zw pomiedzy odejsciem wod a oxy? albo inaczej w jakim celu podaje sie oxy? zawsze podaja, czy w jakis konkr okolicznosciach?
u mnie podali oxy na samym początku bo byłam już po terminie, Młody cały czas rósł a na usg wyszło, że jest owinięty pępowiną. Na ktg nie było żadnego skurczu więc musieli inaczej.

mobka

Ja od 1:05 do 9:10 miałam cąły czas tak samo delikatne, ale regularne (co 5-3min) i dosc dlugie skurcze (30-50s), a nic wiecej sie nie dzialo. Potraktowali mnie wiec przebiciem pecherza, a pozniej oxy ;D

elizapj

dzieki ponownie. jutro kolejna szkola rodzenia to sie dopytam jak tu jest z oxy.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

nionczka

Ja dostalam oxy bo mialam zzo a zzo spowalnia akcje porodowa. Tylko, ze ja nie mam nic przeciwko interwencji medycyny, o ile nie polega ona na cieciu, krojeniu lub zadawaniu mi bolu. Znaczy chetnie akceptuje chemie podczas porodu ;-)

yoy

no to poczytałam sobie... oj poczytałam... niech ktoś urodzi za mnie :crying: :crying: :crying:

rubin04

A u mnei było ok - wody odeszły ok. 1:00 czy coś ale nie podano mi oxy, bo skurcze i tak miałam solidne co 2 min.
Niewielką dawkę oxy dostałam chyba na 20 min przed tym jak się P. urodził, bo miałam pełne rozwarcie, brak skurczów partych i musiałam wypierać na normalnych skurczach i po pół h takiego parcia efektów zadawalajacych nie było wiec dostałam oxy+glukozę i poszło (choć jak mi podłaczała połozna kroplówke to zapytałam co to i że nie chcę oxy ale połozna mi wytłumaczyła że to mała dawka by szybciej poszło, i glukoza na wzmocnienie mnie bo juz długo rodze itd. wiec sie zgodziłam, zwłaszcza ze połozna była w porządku i wiedziałam że jak mówi że trzeba to trzeba).

mika

Ja na zzo się zgodziłam bo baaaardzo bolało, ale przez podanie zzo nie urodziłam naturalnie, po znieczuleniu przestałam czuc jakikolwiek ból,mogłam wstać i iść do domu, nie czułam żadnych skurczy -nawet podanie oxy nie pomogło, po wykonaniu ciecia połozna stwierdziła, że gdybym zzo nie dostala urodziłabym sn (tym bardziej że rozwarcie w ciągu 10 minum skoczyło mi z 4 na 9 cm, a wody odeszły wcześniej).

aniak1211

Cytat: yoy w 14 Wrz 2010, 13:04:01
no to poczytałam sobie... oj poczytałam... niech ktoś urodzi za mnie :crying: :crying: :crying:

Pomysl sobie tak :  tyle kobiet urodzilo to dlaczego ja mialabym nie urodzic :D
Ja mialam takie podejscie ;)
A rodzilam sn bez zadnego znieczulenia-chociaz bolalo jak ....
;)

magdalinska

Cytat: aniak1211 w 14 Wrz 2010, 20:57:36Pomysl sobie tak :  tyle kobiet urodzilo to dlaczego ja mialabym nie urodzic Cheesy
Ja mialam takie podejscie wink
ja tez :D   :highfive:

marax

Cytat: nionczka w 13 Wrz 2010, 22:18:24
Ja dostalam oxy bo mialam zzo a zzo spowalnia akcje porodowa. Tylko, ze ja nie mam nic przeciwko interwencji medycyny, o ile nie polega ona na cieciu, krojeniu lub zadawaniu mi bolu. Znaczy chetnie akceptuje chemie podczas porodu ;-)

ja za to lubie ciecie krojenie doskonale czuje sie na sali operacyjnej. Moge sie operowac co tydzień

elizapj

Cytat: elizapj w 13 Wrz 2010, 21:53:08
dzieki ponownie. jutro kolejna szkola rodzenia to sie dopytam jak tu jest z oxy.
powiedzieli mi ze oxy nie daja zawsze i nie wszystkim, tylko jesli trzeba - od razu polubilam BE system bardziej;)

errata

a załatwialiście lekarza/położną??

brawurka

dorotka jesli pierwszy poród był cc to 2 nie musi taki być i jeśli nie ma wskazań medycznych to sn. ja miałam 2 cc, bo majce spadło tętno i już nie ryzykowali, a z Igą miałam łożysko przodujące, co bardzo często zdarza się, jesli pierwszy poród był cc

errata

magdalinska

Cytat: errata w 20 Wrz 2010, 22:01:22
ja nie. Ale byla przy mnie moja lekarka, bo rodziłam w dzien i byla w szpitalu, polozna z przypadku

vobi

aja

Cytat: errata w 20 Wrz 2010, 23:01:22a załatwialiście lekarza/położną??
położną tak - ale już na pierwszym spotkaniu średnio mi sie spodobała i szkoda,że już wtedy z niej nie zrezygnowałam ale było mi głupio chyba się wykręcić z tego

kamu2

Kurcze jakieś błędy mi powyskakiwały.
Ja położnej nie zamawiałam,ale miałam przy sobie lekarkę.
Oxytocynę dostałam już praktycznie w ostatniej fazie przy parciu
prawdziwa kobieta jest jak herbata: mocna i gorąca, jak posłodzisz-słodka, jak nie posłodzisz to pij kurwa gorzką!

OlaFasola

A mnie a propos podania oxy lekarz strasznie zirytował. Przyszedł jak już mi się zaczęły parte i pyta czy się zgadzam na podanie. A ja na to: "w jakim celu?" (No bo skurcze silne jak cholera, rozwarcie pełne).
A on mi na to: "no tak to nie będziemy rozmawiać?" ???

mobka

Cytat: errata w 20 Wrz 2010, 22:01:22

nie. trafilam na cudownych ludzi na dyzurze. Ale jakbym rodzila bez meza, to wzielabym polozna.

elizapj

Cytat: OlaFasola w 21 Wrz 2010, 14:29:45A mnie a propos podania oxy lekarz strasznie zirytował. Przyszedł jak już mi się zaczęły parte i pyta czy się zgadzam na podanie. A ja na to: "w jakim celu?" (No bo skurcze silne jak cholera, rozwarcie pełne).
A on mi na to: "no tak to nie będziemy rozmawiać?" Huh?
o takich to bym zwolnila bez slowa...

errata

Cytat: kamu2 w 21 Wrz 2010, 13:31:01Ja położnej nie zamawiałam,ale miałam przy sobie lekarkę.

Ale miałaś, bo udało Ci się trafić na jej dyżur?

vobi Ty w wojewódzkim rodziłaś?