Rolety czy żaluzje?

Zaczęty przez mary, 18 Maj 2008, 10:31:35

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mary

Właśnie stajemy przed dylematem co zamontować w oknach. Słyszałam, że są rolety niewymagające wiercenia, które przykleja się do okien - czy one są trwałe? Nie odklejają się?
A może wiecie czy są takie żaluzje?

Odebraliśmy klucze od mieszkania i nim się tam N. wprowadzi musimy coś w oknach zamontować, gdyż wzbudzamy powszechne zainteresowanie sąsiadów ;)

inkageo

Hej Mary :) Fajnie, że jesteś :) Ja na roletach się nie znam, ale pozdrawiam :)
Imagine there is no hate

marax

mialam taka mala rolete przyklejana - dalam za nia chyba 100 zl trwalosc 2 dni -wiecej prob przymocowania nie robilismy i ja przykrecilismy.ja polecam rolety-zaluzje sie zaginaja-osiadaja nanich tumany kurzu itd

wrobelek0403

ja mam rolety przyklejane. Trzyma się toto już dwa lata i nie wygląda, zeby mialo się odkleić. Zamawiałam w firmie zajmującej się montażem okien oraz montażem takich rzeczy jak rolety, żaluzje (ale nie żadnej międzynarodowej, tylko większej lokalnej) - za dwa b.duże okna (90 x 120 i 70 x 120) zapłaciłam 370 zł.

Mam je w tzw. prowadnicach, które też są przyklejone do ramy - materiał się nie strzepi i roleta nie zwisa jak uchylam okno.

Mogę Ci z czystym sumieniem polecic to rozwiązanie.

Zaluzje nie są takie fajne - łapią kurz i trudniej się sprzata.

pozdrawiam
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zuzia

u K. w domu rodzinnym są zamontowane rolety przyklejane. 3 czy 4 lata się trzymają. Także mają niezlą trwalość.
My u nas też takie zrobimy - szkoda mi wiercić - zmieni się koncepcja a dziury zostaną.
Musicie tylko wybrać takie dobre, bo te najtańsze to raczej do trwalych nie należą :D

Kasia

są jeszcze takie rolety które mają jakby haczyki, które zaczepia sie o ramę okienną

nie trzeba nic wiercić ani kleić

gatka2804

My zamontowaliśmy w mieszkaniu żaluzje. Okna mamy tylko po jednej stronie i to słonecznej, więc musieliśmy wybrać coś co będzie odbijało promienie słoneczne. Żaluzje okazały się być wówczas ponad dwukrotnie tańsze od rolet z powłoką odbijającą.
Rzeczywiście żaluzje się kurzą, nie przeczę. Przy myciu okien dochodzi również umycie żalucji - co łatwe nie jest. Jednak w przypadku naszych południowych okien sprawdzają się. Mieszkanie (w którym nie mogę zrobić przeciągu na przestrzał) przynajmniej się nie nagrzewa.
I jeszcze coś co zawsze przemawiało u mnie za żaluzjami to fakt że można je mieć "otwarte" do połowy i z zewnątrz dalej nic nie widać. Przy roletach jakbym podciągnęła je do połowy okna to wszystko w mieszkaniu widać. Przy roletach całkowicie opuszczonych panuje całkowite zaćmienie (nie jeśli wybierzesz jasne) no i jakoś wieszanie firanek mi nie pasuje do rolet.

Także najlepiej wziąć pod uwagę jak Ci to będzie pasowało, do czego i jakiej funkcji oczekujesz.

wrobelek0403

Cytat: gatka2804 w 18 Maj 2008, 15:33:31

I jeszcze coś co zawsze przemawiało u mnie za żaluzjami to fakt że można je mieć "otwarte" do połowy i z zewnątrz dalej nic nie widać. Przy roletach jakbym podciągnęła je do połowy okna to wszystko w mieszkaniu widać. Przy roletach całkowicie opuszczonych panuje całkowite zaćmienie (nie jeśli wybierzesz jasne) no i jakoś wieszanie firanek mi nie pasuje do rolet.

Także najlepiej wziąć pod uwagę jak Ci to będzie pasowało, do czego i jakiej funkcji oczekujesz.

no tak to prawda, ale:

jesli chronisz się przed słońcem - zaluzje/rolety spuszczasz w całości, bo nawet lekkie uchylenie piór żaluzji pwooduje, ze masz słonce np. na biurku.

a jesli chcesz się schowac przed sąsiadami - spuszczasz je wieczorem, gdy zapalasz swiatło, a swiatła dziennego juz nie ma.

Ja mam jasne rolety i do tego szyfonowe firanki i moim zdaniem wyglada to całkiem sympatycznie :) Nie znosze gołych okien, nawet jak mam rolety :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

jusia

ja mam chyba takie rolety jak wróbelek tyle że ciemne, granat i czekolada, bardzo sobie chwalę, chociaż były cholernie drogie (za 2 okna, ale aż 7 szyb i 7 prowadnic 900 pln  :o- montaż rok temu ) u siebie w domu miałam żaluzje i nie chce tego już nigdy więcej ;)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

Angie

Ja mam rolety i tez jestem bardzo zadowolona. Poza tym rolety i firanki wyglądają bardzo dobrze. Przy samych roletach jest łyso. No i były chyba montowane za pomoca wkręcanych śrubek.

Kasia

o tutaj widać te zaczepy/haczyki

rilla

mary właśnie wysłałam ci pw, a ty już piszesz;)
Gdzie w końcu zamieszkacie? My tez mamy już klucze:) może będziemy sąsiadkami? my na razie mamy takie zwykłe rolety, nie wiem jak są montowane na oknach, ale przyjrze sie im:d

konwalia

Jak dla mnie rolety.
Zaluzje mieliśmy kiedyś i porażka jeśli chodzi o czyszczenie. Są dobre do biur.
Po co utrudniać sobie życie  :P

goga

Rolety i jeszcze raz rolety, co ja się naczyściłam tych cholernych żaluzji wrrrr, a teraz lekko, łatwo i przyjemnie z roletami :)
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

OlaFasola

My mamy rolety w całym mieszkaniu i nie zamieniłabym ich na nic innego. Szeroka gama kolorów pozwala na dowolne kombinacje, można również wybrać rodzaj materiału mniej lub bardziej przepuszczający słońce, a dodatkowo nie ma problemu z czyszczeniem tego ustrojstwa.

zosanka

ja mam rolety wszedzie poza kuchnia. W kuchni mam takie metalowe zaluzje, ktore moge na mokro wyczyscic. I nie wiem czy takie rolety przezyja takie kuchenne zycie. Rolety mam chyba troche za jasne- takie ecru, aby wszedzie byly takie same i wszedzie pasowaly. I choc sa z tego grubszego materialu i tak troche przebijaja i mimi wszystko troche swaiatla pada na telewizor. Ale ogolnie jestesmy z nich bardzo zadowoleni. Acha! Ja mam wkrecane na srubach.

Mężczyźni działają na mnie bez przerwy, czasem na zmysły, częściej na nerwy...

zwierzatko_mojej_mamy

a ja nie wiem dalej - mielismy rolety po poprzednich wlascicielach, byly w kolorze pomaranczowym, okna na zachod - wiec wieczorami dostawalam pierdolca od czerwonego slonca polaczonego z tym pomaranczem...
no i nie powiem, zeby one jakkolwiek zatrzymywaly cieplo - mialam wrazenie, ze i tak jest goraco bez nich jak i z nimi.. teraz mamy drewniane rolety - bambusy z zaslona w jednym pokoju, firnaki i zaslonyw  drugim , ale zadne rozwiazanie nie jest dobre nadal - bo mamy ten sam problem co gatka - nie mozna zrobic przeciagu i kazda firanka/zaslona tamuje doplyw powietrza, a bambusy/firanki nie ograniczaja widocznosci z zenatarz i blok obok wszystko widzi.. powaznie zastanawiam sie nad zaluzjami..
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

magdalinska

ja na pewno w kuchni, moze tez w jadalni i salonie zaloze takie grube, drewniane zaluzje, nie szkodzi ze sie kurza - bede scierac :)

katgoli

ja mam rowniez rolety antywlamaniowe w calym domu-zaluzje kojarza mi sie z biurem. A najbardziej nienawidze zaluzji pionowych....

nionczka

Ja tez mam rolety, zlamana biel w sypialniach, salonie i lazience. w Kuchni nie mam nic, ale po remoncie powiesze sobie drewniane zaluzje.
Jak jest mi za widno (to prawie nigdy sie nie zdarza) opuszczam sobie troche zaluzje antywlamaniowe i po klopocie. Ale moje rolety sa durne bo nie moge wyjac metalowych patyków z nich i wrzucic do pralki. A wanny nie mam, zeby je uprac recznie. Jak uznam, ze sa zbyt brudne, chyba kupie nowe???

marax

jest promocja w biedronce na rolety 32 zlokosztuja takie 1,2 metra:P)

goga

Nionczka - ja wymienialam jak mi sie kolory znudziły - kupowałam tylko materiał i zmieniałam i było git :)
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

mary

zdecydowaliśmy się na rolety. Oby okazały się trafnym wyborem ;)

rubin04

No ja tez mam rolty i jestem bardzo zadowolona. No i ładne sa :)

dzidzia101

Cytat: Kasia w 18 Maj 2008, 19:48:58

o tutaj widać te zaczepy/haczyki

wlasnie chyba takie  widzialam w biedronce-po 20 zl/szt.
i zastanawiam sie czy to nie rozpadnie sie zaraz i czy okno da sie zamknac??  :hmm: :hmm:
i czy pomaranczowe na oknach od wschodu poradza sobie ze sloncem?  :hmm: