wekowanie, mrożenie jedzenia

Zaczęty przez jusia, 11 Maj 2008, 20:01:44

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jusia

ponieważ mam dość robienia codziennych obiadów, jak również na przyszłość chciałabym tak sobie zorganizować czas, żeby większą porcję jedzenia zamrozić, bądź zawekować na kilka dni- tydzień, tyle tylko, ze na wekowaniu mięsa nie znam się nic a nic, w necie znalazłam sprzeczne informacje, wiec jak zwykle Was proszę o sprawdzone przepisy, z tego co wyczytałam nie powinno się wekować warzyw, a szczególnie cebuli, nie dodawać mąki...podobna sprawa dotyczy mrożenia, czy mrozicie jedzenie na obiad? i co konkretnie?
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

wrobelek0403

jusia, ja mroże kilka rzeczy m. in. pieczone mieso, zupy gotowane (nie chłodniki), bigos - w pudełkach do zywnosci. Oczywiscie jak w przypadku wszystkich mrozonek - nie mozna mrozic ponownie po rozmrozeniu - dlatego lepiej mrozic w malych porcjach.

także surowe warzywa i owoce - z gotowanymi nie probowałam, choc w sumie zupy to gotowane warzywa :)

Nie wyobrazam sobie mrozenia np. makaronow z sosami, ale gulasz - czemu nie.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jusia

mrożenie owoców, warzyw i zieleniny juz przerabiam i to z powodzeniem, ale reszta to będą debiuty ;)

sonja

Jusia moja mama opanowała tę sztukę do perfekcji - żebym mogła sobie jeść domowe obiadki i z własnego doświadczenia Ci powiem:
-kotlety mielone - super się mrożą w pudełkach plastikowych i dobrze odgrzewają
-zupy - mama "dezynfekuje" że tak to określę słoik w mikrofalówce wlewa wrzącą zupę  i zakręca
-sosy z mięsem, w tak samo przygotowanym słoiku, tylko jeszcze do mikro po wszystkim, dobrze się przechowują

Jak coś konkretniej chcesz, to mów, bo się skupić teraz nie mogę zeby coś konkretnego napisac:)

zuzia

jusia79,
ja mam podobny do sonji przepis na wekowanie posiłków.

Zupy, gulasz, makaron z sosem etc. WRZĄCE pakuję do słoika i stawian do góry dnem. Wytrzymują w lodówce kilka tygodni.

jusia

Cytat: zuzia w 12 Maj 2008, 15:01:24
jusia79,

Zupy, gulasz, makaron z sosem etc. WRZĄCE pakuję do słoika i stawian do góry dnem. Wytrzymują w lodówce kilka tygodni.
ale już ich nie gotujecie?  :o bo ja czytałam, że te słowiki trzeba 3 dni z rzedu po 20 min, gotowac, bo w przeciwnym razie jad kiełabasiany i takie tam, i od razu mi sie odechciało, ale Wasz sposób wydaje sie mniej pracochłonny, po prostu gotujące/ wrzące wkładacie do słoika i nic więcej? bez pasteryzacji?

sonja

Jusia moja mama celem pozbycia sie bakterii ew wlasnie najpierw do mikrofali pusty sloik (ma wlasciwosci dezynfekujace) i potem bardziej psujne jeszcze raz, wazne zeby zakretka sie zassala, nic sie nie psuje, jest ok:) piaty rok na tym jade i zyje;)

zuzia

Cytat: jusia79 w 12 Maj 2008, 15:31:51
jusia79,

ale już ich nie gotujecie?  :o bo ja czytałam, że te słowiki trzeba 3 dni z rzedu po 20 min, gotowac, bo w przeciwnym razie jad kiełabasiany i takie tam, i od razu mi sie odechciało, ale Wasz sposób wydaje sie mniej pracochłonny, po prostu gotujące/ wrzące wkładacie do słoika i nic więcej? bez pasteryzacji?

ja słoiki myję w zmywarce, w 60 stopniach.
dania wrzucam (wlewam) do słoików wrzące i wtedy nie muszę ich już gotować :)

sonja

ja mowie o sloikach wyjetych jakis czas wczesniej ze zmywarki, stojacych w spizarni, stad potrzeba wczesniejszego przygotowania:) Jusia nie baw sie w to gotowanie przez 3 dni, urwanie glowy a efekt pewnie tak jak Zuzi i mojej mamy:)

mayagaramond

jusia79,

potwierdzam, babcia tak robila kompoty, i wytrzymywaly bez problemu rok albo dluzej.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

jo_miekka

Moja Mama wszystkie słoiki zagotowuje.
Mięso i fasolę (mięsa właściwie nie robi) - dwa razy.

kotabma

a ja mroze np golabki
zeby sie zbytnio nie bawic to kupuje tez schab, tluke na kotlety i zamrazam. jak potezrbuje to wyciagam rano 2 kotlety, wkladam do lodowki i na talezu i jak wroce z pracy to tylko usmazyc co zajmuje chwile
tak samo mieso mielone, ale tez surowe mroze
jesli kotlet byl usmazony i zamrozony a pozniej rozmrozony to ja wyczuje to w smaku - juz po prostu tak mam ;(

sznapkowa

Ja mrożę.. mój N często wyjeżdża więc zawsze mrożę sobie zupy w małych porcjach i jem jak jego nie ma. Mrożę też ciasta - babki, makowce, szarlotki, serniki. Mięsa z sosami ... wszystko w takich porcjach na 1-2 osoby.
Najlepszą i najszybszą metodą jest właśnie pakowanie gorących potraw do słoika, porządnie zakręcić, odwrócić do góry dnem i jest git. Taką metodę przerabiamy co roku na nartach - po całym dniu na stoku  mamy obiad w 15 minut, bo wystaczy podgrzać i ugotwać makaron/ziemniaki/ryż. Ale raz tym sposobem zrobiłam sobie kompoty i po około 2 tyg. były sfermentowane - ale podobno słabo zakręciłam słoiki.

jusia

w kwestii mrozenia c.d.
chcialabym zamrozic knedle ze sliwkami (a moze jeszcze z miesem zrobie), mrozic ugotowane, czy nie ?

twinnie77

Zazwyczaj spotykałam się z mrożonymi niegotowanymi. Wtedy takie mrożone wrzuca się na wrzątek i gotuje. Gdyby mrożone były gotowane, to jakoś nie wyobrażam sobie, jak je przygotować. Najpierw rozmrozić, a potem na wrzątek? Wtedy mogą się rozwalić. Ja bym mroziła surowe :D

Majeczka

Pierogi , kopytka mrozilam wiele razy,zawsze surowe. kiedys zrobilam tez kluski slaskie ale nie udalo siie bo w gotowaniu zrobila sie papka a'la zur. dowiedzialam sie potem ze nie mozna mrozic produktow z maki ziemniacznej
url=http://www.przewodnikmp.pl] Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
[/url]

martullek

mąż mi przyniósł z pracy 8 pojemników malin. wymyśliłam, że część zamrożę, ale mam wątpliwość: myć przed mrożeniem czy nie? umyte się robią takie rozklapciałe :(

Kasia

Cytat: martullek w 24 Wrz 2009, 14:54:23
mąż mi przyniósł z pracy 8 pojemników malin. wymyśliłam, że część zamrożę, ale mam wątpliwość: myć przed mrożeniem czy nie? umyte się robią takie rozklapciałe :(

ja nie myję malin przed mrożeniem

ale ja wogóle malin nie myję :)

Dodany tekst: 24 Wrz 2009, 15:31:53

Cytat: sznapkowa w 13 Maj 2008, 15:07:15Ale raz tym sposobem zrobiłam sobie kompoty i po około 2 tyg. były sfermentowane - ale podobno słabo zakręciłam słoiki.

słoiki z kompotami to trzeba jeszcze zagotować i dopiero postawić do góry dnem

noki

Cytat: jusia w 11 Maj 2008, 21:01:44z tego co wyczytałam nie powinno się wekować warzyw, a szczególnie cebuli,

Ja tam wekuje z cebula i nic mi sie jeszcze nie zapsulo - papryke z cebula, kabaczka z cebula, cukinie z cebula, przecier pomidorowy z cebula... Sloiki ogrzane w mikrofali napelniam goracym jedzeniem (min. 85C), delikatnie odwracam i gotowe.

aniak1211

Ja nie wekuje jedzenia bo nie mam sloikow :D
ale mroze prawie wszystko ;)
golabki,pierogi,zupy,gulasz,kotlety i wszystko gotowane,
pierogi np podgotowuje-ale nie do konca,pozniej do wrzatku,gotuje i jak swiezo zrobione :)
tak samo z mielonymi,podsmażam,pozniej mroze,po rozrozeniu dosmazam:)
Zupy zawsze po rozmrozemiu trzeba zagotowac-nie wiem po co ;)