10 kurzych nóg posiadam. Co z nimi zrobić?

Zaczęty przez malutenka, 09 Maj 2008, 09:46:22

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

malutenka

Dostaliśmy od kolegi slubnego 10 (słownie dziesięć) kurzych udek w wersji surowej, które zaległy w lodówce i oczekują na pomysły. Liczę  na pomoc :)

mayagaramond

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"


malutenka

Ja należe do grzeszników, którzy botwinki nie jedzą :)

malutenka

maraxela, jakbym była bliżej, to pewnie Twoje psy bym nakarmiła :)

konwalia

Ja bym po prostu upiekła w piekarniku z przyprawą do kuraka kamisu i majerankiem. na jeden obiad młode pyrki i mizeria, na drugi sałatka warzywna z makaronem.

malutenka

konwalia, polewam :) jakieś inne pomysły?

golinda

#7
pomysł nr 1:
udka w miodzie i czosnku

wykonanie:
wlej do miseczki miód, najlepiej gryczany albo jakiś inny bardziej aromatyczny, wyciśnij dwa ząbki czosnku, wymieszaj
udka skrop porządnie sokiem z cytryny, następnie wysmaruj świeżo zmielonym pieprzem i dodaj soli (albo czego tam lubisz jeśli chodzi o przyprawy) (najlepiej czarnym i zielonym), posyp lekko oregano
udka oblej obficie miodem z czosnkiem i ułóż w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym
ząbki czosnku pokrojone na połówki ułóż na udkach
pokrój na czworo 2 cytryny wyciśnij z nich odrobinę soku na udka i włóż do naczynia
przykryj naczynie i wstaw do piekarnika
od czasu do czasu przekładaj udka na drugą stronę i czasem podlewaj wodą jak się za mocno przypieką

smacznego! :)

konwalia

Jeśli lubisz pasztet i pomidorową:
-3 udka gotujesz z marchewką i wegetą. Na wywarze robisz pomidorową. Udka obierasz i odkładasz z mnarchewką. Na patelni podmarzasz 2 cebule, czosnek, plaster boczku świeżego i surowego i jakieś mięsko (łopatka, szynka niedużo)(.
Wszystko mielisz dwa razy (drobne oczka ), dodajesz 4 jaja i przyprawy- sól, majeranek, papryka, pieprz nie za dużo. taką breję do wysmarowanej foremki i na godzinę do kąpilei wodnej do piecyka.
Do kanapek ideał :) Mniam...

malutenka


mayagaramond

Cytat: golinda w 09 Maj 2008, 10:06:50
pomysł nr 1:
udka w miodzie i czosnku

wykonanie:
wlej do miseczki miód, najlepiej gryczany albo jakiś inny bardziej aromatyczny, wyciśnij dwa ząbki czosnku, wymieszaj
udka skrop porządnie sokiem z cytryny, następnie wysmaruj świeżo zmielonym pieprzem i dodaj soli (albo czego tam lubisz jeśli chodzi o przyprawy) (najlepiej czarnym i zielonym), posyp lekko oregano
udka oblej obficie miodem z czosnkiem i ułóż w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym
ząbki czosnku pokrojone na połówki ułóż na udkach
pokrój na czworo 2 cytryny wyciśnij z nich odrobinę soku na udka i włóż do naczynia
przykryj naczynie i wstaw do piekarnika
od czasu do czasu przekładaj udka na drugą stronę i czasem podlewaj wodą jak się za mocno przypieką

smacznego! :)

Robie cos podobnego, ale mieszam miod z pulpa pomidorowa, sosem tabasco, chilli i sokiem pomaranczowym (czosnek tez).
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

jo_miekka

ja robiłam kiedys udka w takiej fajnej "glazurze" miodowo-imbirowo-cytrynowej + sos sojowy i do pieca
a tak w ogóle, to chyba zamrozisz 8 z tych 10, nie? ;)

abkasia

a ja tak pieke udka:
przyprawa do kurczaka, sol pieprz, czosnek, papryka slodka, ostra i uwaga: masala!!( ja mam oryginalna, ale teraz mozna juz ja dostac w skleach kuchnie swiata:) to jest takie lepsze cury:)
:ja masali daje duzo i to tej ostrej:)
i tak:
1. warstwa: cebula pokrojona w piorka, ziemniami pokrojone w plasterki, surowe, to sole, p[ieprze i posypuje masala,
2. kurczak
3. znow ziemniaki i cebula i znow posypuje.
oprocz tegolistek laurowy, ziele angielskie, zabki czosnku..
ziemniakow daje duzo bo sa pyszne po upiecznie.
pieke w naczyniu zaroodpornym, 180 st 1.5 godz:)
smacznego
:P

malutenka

Cytat: jo_miekka w 09 Maj 2008, 11:13:32
ja robiłam kiedys udka w takiej fajnej "glazurze" miodowo-imbirowo-cytrynowej + sos sojowy i do pieca
a tak w ogóle, to chyba zamrozisz 8 z tych 10, nie? ;)
zamrożę :) No 10 na raz to nie zjemy, chocbysmy się wściekli ;D

jo_miekka

abkasia mmmm pysznie brzmi! piwko stawiam już!

magdarynka

Udka solisz i pieprzysz, smazysz na zloty kolor na patelni, przekladasz do garnka zalewasz piwem jablkowym i dusisz na malym ogniu pod przykryciem. 20 - 30 dag. pieczarek pokrojonych w plasterki smazysz na patelni, zalewasz smietana i chwile dusisz, potem wrzucasz to do miekkiego juz miesa doprawiasz do smaku sola i pieprzem i DUZA  iloscia natki pietruszki. Smacznego.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

malutenka

polałam :)
Dzisiaj próbujemy z tym w miodzie, bo mam wszystko co potrzebne :)
Udka, nadchodzę!!!! ;D

rilla

Cytat: magdarynka15 w 09 Maj 2008, 11:56:14
Udka solisz i pieprzysz, smazysz na zloty kolor na patelni, przekladasz do garnka zalewasz piwem jablkowym i dusisz na malym ogniu pod przykryciem. 20 - 30 dag. pieczarek pokrojonych w plasterki smazysz na patelni, zalewasz smietana i chwile dusisz, potem wrzucasz to do miekkiego juz miesa doprawiasz do smaku sola i pieprzem i DUZA  iloscia natki pietruszki. Smacznego.

kurczak z reddsem?:D mniam:D:D

malutenka

Mnie się bardziej z ciderem skojarzyło :D

magdarynka

Moze byc nawet calvados. Albo przede wszystkim ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Beata

pewnie już zjedliście te udka, ale jeśli znów dostaniecie, to polecam po meksykańsku - jest w wielkanocnym wątku zwierzątka. Można potem całe danie zamrozic i potem jak znalazł
a i od jakiegoś czasu robie kurczaka na soli - to taka wersja piknikowa (bo potem pakuję w folię alu i zabieram na wycieczkę):
dzień wcześniej robię zaprawę: olej, sok z cytryny, czosnek, ale BEZ SOLI!!!  - zmiksowac i zalać udka. Dobrze  byłoby od czasu przewracać je.
Na drugi dzień na blachę (tę z wyposażenia kuchenek) wysypać 1kg soli, na niej ułozyc udka i włożyć do piekarnika na 220 stopni na ok 20-30 minut, a potem temperaturę zmniejszyć do 200 i piec jeszcze ok 30 minut. Wsystko zależy od piekarnika i od tego, jakie lubicie mięso: my wolimy takie bardzo wypieczone. Danie jest o tyle wygodne, że nie wymaga polewania, obracania, bo piecze się samo, a poza tym nie dodaje się juz żadnego tłuszczu, więc w miarę dietetyczne.