Nadeszła wiekopomna chwila - SPOWIEDŹ przedslubna

Zaczęty przez mary, 06 Maj 2008, 18:23:40

zuzia

Cytat: rubin04 w 14 Maj 2008, 14:22:25
To moze ja powiem tak:

"Ostatni raz u spowiedzi byłam.... na wielkanoc [tu nie dodam ze był wtedy rok +/-1995] temu, pokutę zadaną ZAPEWNE odprawiłam i następującymi grzechami obraziłam Pana Boga... potem: więcej grzechów nie pamiętam [albo staram sie o nich zapomniec], za PRAWIE wszystkie żałuję, postanawiam poprawę CO DO WIEKSZOSCI, proszę o naukę i rozgrzeszenie...

no ale wtedy można uznać, że nie powiedziałaś całej prawdy. A szczerość chyba obowiązuje przy spowiedzi?

rubin04

ZUZIA - ja żartuje oczywiscie...

A tak serio: ja myslałam ze jak zapuka to ja juz moge isc, ze to koniec..

A po I komunii to ja zawsze z lista grzechów szłam, a potem liste wkładałam do ksiązeczki i była na nastepny raz.. dzis by mi sie chyba nie przydała :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

rubin04 ale daj sobie spokój z zapamietywaniem formułek, po prostu idź, powiedz kiedy ostatnio nie byłaś i opowiedz dlaczego, co się działo w Twoim życiu od tamtej pory. I już.
Jeśli ksiądz będzie mądry, to porozmawia z Tobą po prostu i żadne formułki nie będą potrzebne!

Aha, żartujesz :) No na szczęście, myślałam, że w tym wątku wszyscy zwariowali :D

Kasia

ja kiedys z ponad rok nie byłam u spowiedzi albo i ze dwa lata i jak juz poszłam to od razu wypaliłam
niech bedzie pochwalony ...
od ostatniej spowiedzi obraziłam pana Boga ......

i ksiądz mi przerwał i zapytał sie o ta ostatnia spowiedz kiedy ona była ...
no i musiałam sie przyznać :)

rubin04

Kasia - poleje ci za to "no i musiałam sie przyznać "

goga

hej laski - idę z wami - flachę mogę wziąć - nawet dwie, ale piszę się na tort karmelowy :)
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

magdalinska

to goga wymienimy sie - ty mi flache, ja tobie moja porcje torta :P

mika

goga ty się zastanów czy też od Magdalinskej torta bo on oblizany będzie lol

goga

mika9983 ee tam poleje spirytem i będzie git :)

rubin04

a co do tortu.. Mógł by być o smaku popcornu? By tak słony bardziej niz slodki był..

mary

nie mam czasu czytać całości więc odpowiem tylko na to branie tabletek z wygody. Nie powiedziałam, że WSZYSTKIE, bo dobrze wiem, że nie- biorą tabletki dla wygody. Sama też musiałam przez blisko rok łykać diane i bynajmniej nie świadczy to o moim wyuzdaniu, jak to któraś określiła.
Pisząc o wygodzie miałam na myśli dyskusje z plotek sprzed x miesięcy, kiedy to forumka przyznała, że 10 lat brała tabletki przez co miała "piękne życie seksualne" bez frustracji itp. Słowo "wygoda" jest takim skrótowym określeniem.

Mój wątek nie jest wątkiem o tabletkach antykoncepcyjnych. Może więc któraś taki stworzy by oddzielić go od spowiedzi? Zakładając ten wątek chodziło mi wyłącznie o spowiedź przedślubną.

mika

Cytat: rubin04 w 14 Maj 2008, 15:10:55
a co do tortu.. Mógł by być o smaku popcornu? By tak słony bardziej niz slodki był..

Rubin ale masz wymagania lol

magdalinska

Cytat: mika9983 w 14 Maj 2008, 15:07:27
goga ty się zastanów czy też od Magdalinskej torta bo on oblizany będzie lol
hahaha   lol  tak jak napisala goga - poleje sie spirem :P ale nie wiem czy wtedy nie oblize jeszcze raz  lol

goga

Angie

Cytat: mary_popins w 13 Maj 2008, 17:06:13
myślę, że laski biorą tabletki w wygody. Żeby móc zawsze (w chwili, gdy zaiskrzy) -bez zastanawiania się nad konsekwencjami w postaci ciąży i tym, co za nią idzie- uprawiać seks.

W takim razie mary twoja wypowiedź jest bardzo nieszczęśliwa. Bo z niej nie wynika, że myslisz tak o niektórych laskach tylko o wszytkich, które biorą tabletki.

magdalinska

goga nmniam mniaammm mmmnnnniiiiaaaaammmmmmmmm 

mika

zuzia

Cytat: Angelos w 14 Maj 2008, 15:37:41
Cytat: mary_popins w 13 Maj 2008, 17:06:13
myślę, że laski biorą tabletki w wygody. Żeby móc zawsze (w chwili, gdy zaiskrzy) -bez zastanawiania się nad konsekwencjami w postaci ciąży i tym, co za nią idzie- uprawiać seks.

W takim razie mary twoja wypowiedź jest bardzo nieszczęśliwa. Bo z niej nie wynika, że myslisz tak o niektórych laskach tylko o wszytkich, które biorą tabletki.

zgadzam się z Angelos.

malybob

Cytat: jo_miekka w 14 Maj 2008, 12:46:59
Cytat: malybob w 14 Maj 2008, 12:19:16

Dlaczego pokrętnego? Wiesz, myślę ,że mój N. nie zakładał po prostu możliwości niezachowania czystości przedmałżeńskiej... A co za tym idzie, niechcianej ciąży..

Wszystkie małżeńskie ciąze są chciane? :O

Tak powinno być. Jeśli ŚWIADOMIE odpowie się na pytanie księdza w czasie ślubu "czy chcecie przyjąć (..) potomstwo, którym Was Bóg obdarzy?"

golinda

Cytat: Kasia w 14 Maj 2008, 14:29:58
ja kiedys z ponad rok nie byłam u spowiedzi albo i ze dwa lata i ksiądz mi przerwał i

ja nawet nie powiem ile lat najdluzej nie byłam ;)

no ale ja nie grzeszę lol

mayagaramond

Cytat: malybob w 14 Maj 2008, 16:43:38
Cytat: jo_miekka w 14 Maj 2008, 12:46:59
Cytat: malybob w 14 Maj 2008, 12:19:16

Dlaczego pokrętnego? Wiesz, myślę ,że mój N. nie zakładał po prostu możliwości niezachowania czystości przedmałżeńskiej... A co za tym idzie, niechcianej ciąży..

Wszystkie małżeńskie ciąze są chciane? :O

Tak powinno być. Jeśli ŚWIADOMIE odpowie się na pytanie księdza w czasie ślubu "czy chcecie przyjąć (..) potomstwo, którym Was Bóg obdarzy?"

ale jo nie pyta jak "powinno byc", tylko jak jest.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

malybob

Inaczej- zadając takie pytanie Kościół zakłada chyba, że tak będzie..

Kasia

Cytat: golinda w 14 Maj 2008, 17:01:22

no ale ja nie grzeszę lol

no ja mam wrażenie że chyba tak bedzie ze mna po slubie bo
ilekroć sie spowiadam to tylko z powodu TEGO jednego grzechu mam obsztorc
nt. innych jeszcze ani razu nie usłyszałam ani słówka

a szkoda bo spowiadam sie m.in z grzechów przez które inni mogą cierpieć a morały słyszę nt. grzechu, który tak naprawdę dotyczy tylko mnie, mojego N i Boga

mary

Angelos, nie będę przecież pisać "wszystkie kobiety oprócz tych, co chorują, mają problemy z cyklem, itp. Wiadomym jest, że zażywanie tabletek antykoncepcyjnych w celach leczniczych nie jest grzechem i to nie podlega żadnej dyskusji. Przecież to oczywiste ;)

malybob

Mary - oczywiste, ale do tego w Twojej wypowiedzi najłatwiej się przyczepić  ;) 3maj się w tej dyskusji, nie daj się. Na odwagę piwko ode mnie!