Baklazny, baklazany

Zaczęty przez madolka, 23 Kwi 2008, 00:22:31

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

madolka

Uwielbiam baklazany. I robie na rozne sposoby- jako skladnik potrawy, jeden z wielu tez...
Ale jesli ktos lubi proste, proste w smaku potrawy, to polecam to ( smak kuchni tureckiej, w ktorej - nieskromnie powiem, jestem dobra :)):
Baklazany pokroic w plastry ok 3 mm grubosci. Usmazyc na oliwie. Potem na papierowy recznik, bo bardzo chlona tluszcz. Po odsaczeniu posolic.
Jogurt turecki/ grecki/ balkanski zaprawic kilkoma zabkami wycisnetego czosnku. Wystudzone plastry bakalazanu ulozyc na talerzu. Przykryc jogurtem. Polac oliwa, posypac gruboziarnista ostra papryka i posiekana pietuszka albo mieta, albo... chodzi o kolorystke....

konwalia

A bakłażana się nie obiera prawda? Bo z cukinią to różnie, zależy jaka duża.

madolka

konwalia
Z tego co wiem, to sie nie obiera...Ja nie obieram:)

jo_miekka

ja też nie obieram, jeśli pestki są większe to wydrążam

nionczka

Ja nie obieram, chyba, ze kroje wzdluz i wtedy odkrajam skorke z ostatniego i pierwszego plastra, ale tez nie zawsze.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zwierzatko_mojej_mamy

ja wiekszosci nie obieram - baklazana, ogorasa wlasciwie wszystko, co mlode - rowniez ziemniakow mlodych - jak stare to juz niestety musze ;) oficjalna wersja - w skorce witaminy, nieoficjalna - nie chce mi sie ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

nionczka

Ja starych ziemniaków jak ida do pieczenia tez nie obieram!
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zwierzatko_mojej_mamy

nionczka eeeno - jak ida do pieczenia to w zyciu! :) profanacja ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

jusia

jedyne co robiłam z bakłażanów to: bakłażany posypać solą, później przepłukać, odcisnąć na ręczniku, następnie pokroic drobno ze skórką + cebula+ zioła prowansalskie i na patelnie, wg mnie ma to i smak i wygląd duszonych pieczarek, mąż zawsze sie nabiera ;)
a co jeszcze można z bakłażanów?na pewno są składnikiem musaki, ale sama nie robiłam i wiem, ze można faszerować ;)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

magdarynka

Mozna i tak
2  baklazany ( spore )
3 - 4 ziemniaki
duza cebula
papryka czerwona
3 - 4 duze pomidory lub puszka
mieta (lepsza swieza ale daje tez suszona ), kumin, ostra papryka ( nawet bardzo), sol pieprz, oliwa
Wszystko kroimy w spora kostke ( cebule i papryke mozna drobniej ). Na rozgrzana oliwe wrzucamy ziemniaki i podsmazamy na lekko zloty kolor, dodajemy cebule i papryke i smazymy do zeszklenia cebuli. Tu musimy pilnowac bo sie lubi przykleic do garnka. Dodajemy pomidory i baklazana i dusimy pod przykryciem na malym ogniu. Mozna odrobine podlac woda. Na koniec przyprawy, chwilke niech sie poddusi i smacznego :chef:
Podajemy z ryzem ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

magdarynka

A nadziewane to wiadomo na pol i lyzeczka wydrazamy miasz ale tak aby odrobina przy skorce zostala. Na patelni podsmazamu cebule + mieso mielone, dodajemy wydrazonego baklazana pokrojonego w kostke i pokrojone pomidory ( swieze lub z puszki ), dwa - trzy zabki czosnku , doprawiamy ziolami ( mieta, bazylia, estragon czy co sie lubi) sol pieprz. Farszem nadziewamy baklazana posypujemy serem, kropimy oliwa i do piekarnika  :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ulala28

to ja mam jeszcze przepis na grilowane.
kroimy wzdluz na grube plastry, wrzucamy do osolonego wrzatku i gotujemy ok 10 min. odcedzamy, smarujemy przecierem pomidorowym, pieprzymy, nakladamy podsmazone z przyprawami mieso mielone albo plasterek usmazonego bekonu, posypujemy startym zoltym serem i wkladamy do piekarnika na grila. grilujemy do momentu kiedy serek jest zloto brazowy. super jako przystawka albo ciepla kolacja, mniej kaloryczne niz podsmazane na oleju. 
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login



Whenever people agree with me I always feel I must be wrong.

jo_miekka

Mam dziś na obiad bakłażana faszerowanego mięsem mielonym :) Wygląda i pachnie wspaniale!

jusia

Cytat: jo_miekka w 24 Kwi 2008, 09:05:44
Mam dziś na obiad bakłażana faszerowanego mięsem mielonym :) Wygląda i pachnie wspaniale!
i co ? i bez przepisu ? 
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

mayagaramond

Cytat: jo_miekka w 24 Kwi 2008, 09:05:44
Mam dziś na obiad bakłażana faszerowanego mięsem mielonym :) Wygląda i pachnie wspaniale!

wyslij DHLem :)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

jo_miekka

oj tam przepisu, przepisu
no podmażyłam se to, co wydrążyłam z bakłażana z cebulką i mięsem mielonym, zalałam pomidorowym przecierm, przyprawiła, wsadziłam w połówki wydrążonych bakłażanów na to pietrucha zielona i trochę sera i do pieca na jakieś chyba 20 minut. Koniec :D

magdarynka

Ja protestuje bo taki przepis wkleilam wyzej  >:( ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jusia

Cytat: magdarynka15 w 24 Kwi 2008, 09:39:09
Ja protestuje bo taki przepis wkleilam wyzej  >:( ;)
dobra ,piwko dla jednej i drugiej  :D
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

jo_miekka

magdarynka15 O raju, czytałam to, ale jakoś przeoczyłam mięso :)) Oczywiście, ze stawiam piwko!!!

magdarynka

Aaa  bo ja sie jakas bojowa robie :hammer:Zuzia mobilizowala mnie w sprawie reklamacji i mi zostalo ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

magdarynka15 bardzo Cię przepraszam, wygląda na to, że chyba wszystko zrobiłam tak, jak Ty p[ipszesz, a nwet miałam robic według twojego przepisu, ale mi się wydawało, ze w twoim były... pieczarki... Oh, skleroza!
W każdym razie ogłaszam, ze ZROBIŁAM BAKŁAŻANA Z PRZEPISU MAGDARYNKI!

magdarynka

Cytat: jo_miekka w 24 Kwi 2008, 10:26:54
magdarynka15 bardzo Cię przepraszam, wygląda na to, że chyba wszystko zrobiłam tak, jak Ty p[ipszesz, a nwet miałam robic według twojego przepisu, ale mi się wydawało, ze w twoim były... pieczarki... Oh, skleroza!
W każdym razie ogłaszam, ze ZROBIŁAM BAKŁAŻANA Z PRZEPISU MAGDARYNKI!
Nie no prosze, juz sie tlumaczylam  :-[  :hammer: :hammer: :hammer:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

salsa

ja tez kocham bakłazany
ale po pokrojeniu sole i sciagam sok
piekę z salsa pomidorową na ostro albo z bruszettą
albo z pastą z oliwek i czosnkiem
piekłam tez z mięsem mielonym (miedzy plastrami)
lubie smażonego na oliwie i zapiekanego pod beszamelem
lubie wydrążonego z miesem mielonym
i ryż dziki z bakłażanem i pomidorami
w sosie ostrym z papryczkami i cukiniami.........
grillowane i w tortilach:)

PYCHA
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

zwierzatko_mojej_mamy

#23
o matko, juz przestancie, zrobie tego cholernego baklazana dzisiaj :D
aaaa i mam jeden super przepis z uzyciem baklazana ;)

http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Kurcze_kapane_w_zielonym_curry,,40160047,9495.html

uprzedam, ze zielona pasta curry to cholernie ostra jest i uwazam, ze w przepisie jest za duzo jej ;) malo nam zoladkow nie wypalilo, ale bylo pyszne :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

salsa

zwierzatko_mojej_mamy  myslisz sie moja droga! ta pasta nie ejst ostra:):):) moj brat je to jak musztardę!!!!!!!!!!!!! pali mnie w gębie jak na to patrze:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)