Baklazny, baklazany

Zaczęty przez madolka, 23 Kwi 2008, 00:22:31

madolka

Uwielbiam baklazany. I robie na rozne sposoby- jako skladnik potrawy, jeden z wielu tez...
Ale jesli ktos lubi proste, proste w smaku potrawy, to polecam to ( smak kuchni tureckiej, w ktorej - nieskromnie powiem, jestem dobra :)):
Baklazany pokroic w plastry ok 3 mm grubosci. Usmazyc na oliwie. Potem na papierowy recznik, bo bardzo chlona tluszcz. Po odsaczeniu posolic.
Jogurt turecki/ grecki/ balkanski zaprawic kilkoma zabkami wycisnetego czosnku. Wystudzone plastry bakalazanu ulozyc na talerzu. Przykryc jogurtem. Polac oliwa, posypac gruboziarnista ostra papryka i posiekana pietuszka albo mieta, albo... chodzi o kolorystke....

konwalia

A bakłażana się nie obiera prawda? Bo z cukinią to różnie, zależy jaka duża.

madolka

konwalia
Z tego co wiem, to sie nie obiera...Ja nie obieram:)

jo_miekka

ja też nie obieram, jeśli pestki są większe to wydrążam

nionczka

Ja nie obieram, chyba, ze kroje wzdluz i wtedy odkrajam skorke z ostatniego i pierwszego plastra, ale tez nie zawsze.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zwierzatko_mojej_mamy

ja wiekszosci nie obieram - baklazana, ogorasa wlasciwie wszystko, co mlode - rowniez ziemniakow mlodych - jak stare to juz niestety musze ;) oficjalna wersja - w skorce witaminy, nieoficjalna - nie chce mi sie ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

nionczka

Ja starych ziemniaków jak ida do pieczenia tez nie obieram!

zwierzatko_mojej_mamy

nionczka eeeno - jak ida do pieczenia to w zyciu! :) profanacja ;D

www.annawilk.pl

jusia

jedyne co robiłam z bakłażanów to: bakłażany posypać solą, później przepłukać, odcisnąć na ręczniku, następnie pokroic drobno ze skórką + cebula+ zioła prowansalskie i na patelnie, wg mnie ma to i smak i wygląd duszonych pieczarek, mąż zawsze sie nabiera ;)
a co jeszcze można z bakłażanów?na pewno są składnikiem musaki, ale sama nie robiłam i wiem, ze można faszerować ;)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

magdarynka

Mozna i tak
2  baklazany ( spore )
3 - 4 ziemniaki
duza cebula
papryka czerwona
3 - 4 duze pomidory lub puszka
mieta (lepsza swieza ale daje tez suszona ), kumin, ostra papryka ( nawet bardzo), sol pieprz, oliwa
Wszystko kroimy w spora kostke ( cebule i papryke mozna drobniej ). Na rozgrzana oliwe wrzucamy ziemniaki i podsmazamy na lekko zloty kolor, dodajemy cebule i papryke i smazymy do zeszklenia cebuli. Tu musimy pilnowac bo sie lubi przykleic do garnka. Dodajemy pomidory i baklazana i dusimy pod przykryciem na malym ogniu. Mozna odrobine podlac woda. Na koniec przyprawy, chwilke niech sie poddusi i smacznego :chef:
Podajemy z ryzem ;)

magdarynka

A nadziewane to wiadomo na pol i lyzeczka wydrazamy miasz ale tak aby odrobina przy skorce zostala. Na patelni podsmazamu cebule + mieso mielone, dodajemy wydrazonego baklazana pokrojonego w kostke i pokrojone pomidory ( swieze lub z puszki ), dwa - trzy zabki czosnku , doprawiamy ziolami ( mieta, bazylia, estragon czy co sie lubi) sol pieprz. Farszem nadziewamy baklazana posypujemy serem, kropimy oliwa i do piekarnika  :D

ulala28

to ja mam jeszcze przepis na grilowane.
kroimy wzdluz na grube plastry, wrzucamy do osolonego wrzatku i gotujemy ok 10 min. odcedzamy, smarujemy przecierem pomidorowym, pieprzymy, nakladamy podsmazone z przyprawami mieso mielone albo plasterek usmazonego bekonu, posypujemy startym zoltym serem i wkladamy do piekarnika na grila. grilujemy do momentu kiedy serek jest zloto brazowy. super jako przystawka albo ciepla kolacja, mniej kaloryczne niz podsmazane na oleju. 

Whenever people agree with me I always feel I must be wrong.

jo_miekka

Mam dziś na obiad bakłażana faszerowanego mięsem mielonym :) Wygląda i pachnie wspaniale!

jusia

Cytat: jo_miekka w 24 Kwi 2008, 09:05:44
Mam dziś na obiad bakłażana faszerowanego mięsem mielonym :) Wygląda i pachnie wspaniale!
i co ? i bez przepisu ? 

mayagaramond

Cytat: jo_miekka w 24 Kwi 2008, 09:05:44

wyslij DHLem :)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

jo_miekka

oj tam przepisu, przepisu
no podmażyłam se to, co wydrążyłam z bakłażana z cebulką i mięsem mielonym, zalałam pomidorowym przecierm, przyprawiła, wsadziłam w połówki wydrążonych bakłażanów na to pietrucha zielona i trochę sera i do pieca na jakieś chyba 20 minut. Koniec :D

magdarynka

Ja protestuje bo taki przepis wkleilam wyzej  >:( ;)

jusia

Cytat: magdarynka15 w 24 Kwi 2008, 09:39:09
Ja protestuje bo taki przepis wkleilam wyzej  >:( ;)
dobra ,piwko dla jednej i drugiej  :D

jo_miekka

magdarynka15 O raju, czytałam to, ale jakoś przeoczyłam mięso :)) Oczywiście, ze stawiam piwko!!!

magdarynka

Aaa  bo ja sie jakas bojowa robie :hammer:Zuzia mobilizowala mnie w sprawie reklamacji i mi zostalo ;)

jo_miekka

magdarynka15 bardzo Cię przepraszam, wygląda na to, że chyba wszystko zrobiłam tak, jak Ty p[ipszesz, a nwet miałam robic według twojego przepisu, ale mi się wydawało, ze w twoim były... pieczarki... Oh, skleroza!
W każdym razie ogłaszam, ze ZROBIŁAM BAKŁAŻANA Z PRZEPISU MAGDARYNKI!

magdarynka

Cytat: jo_miekka w 24 Kwi 2008, 10:26:54
magdarynka15 bardzo Cię przepraszam, wygląda na to, że chyba wszystko zrobiłam tak, jak Ty p[ipszesz, a nwet miałam robic według twojego przepisu, ale mi się wydawało, ze w twoim były... pieczarki... Oh, skleroza!
W każdym razie ogłaszam, ze ZROBIŁAM BAKŁAŻANA Z PRZEPISU MAGDARYNKI!
Nie no prosze, juz sie tlumaczylam  :-[  :hammer: :hammer: :hammer:

salsa

ja tez kocham bakłazany
ale po pokrojeniu sole i sciagam sok
piekę z salsa pomidorową na ostro albo z bruszettą
albo z pastą z oliwek i czosnkiem
piekłam tez z mięsem mielonym (miedzy plastrami)
lubie smażonego na oliwie i zapiekanego pod beszamelem
lubie wydrążonego z miesem mielonym
i ryż dziki z bakłażanem i pomidorami
w sosie ostrym z papryczkami i cukiniami.........
grillowane i w tortilach:)

PYCHA

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

zwierzatko_mojej_mamy

o matko, juz przestancie, zrobie tego cholernego baklazana dzisiaj :D
aaaa i mam jeden super przepis z uzyciem baklazana ;)

http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Kurcze_kapane_w_zielonym_curry,,40160047,9495.html

uprzedam, ze zielona pasta curry to cholernie ostra jest i uwazam, ze w przepisie jest za duzo jej ;) malo nam zoladkow nie wypalilo, ale bylo pyszne :D

www.annawilk.pl

salsa

zwierzatko_mojej_mamy  myslisz sie moja droga! ta pasta nie ejst ostra:):):) moj brat je to jak musztardę!!!!!!!!!!!!! pali mnie w gębie jak na to patrze:)

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)