Kurczak trochę tajski

Zaczęty przez jo_miekka, 20 Kwi 2008, 17:30:14

emcia

to lidlowe mleko jest duże 400ml ! bo piszecie o małym 165ml , wiec uczulam
jak robię to połowa do kurczaka, połowa do tajskiej zupy

magdarynka

Ja do tej pory nie dodaje kolendry i imbiru, ZAWSZE zapominam lol lol lol
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

inkageo

Znakomity przepis  :thumbup: Bardzo mi smakowało :) Napotkałam tylko jeden problem techniczny. Na oliwie podsmażałam czosnek i jak dodałam do tego pastę to tłuszcz zaczął wariować i zapryskał pół kuchni, zanim otworzyłam mleko i nim zalałam :D Na początku sos miał piękną kremową konsystencję i kolor beżowy, ale pod koniec smażenia, jak już mięso było ok, to ten sosik zniknął i została oliwa plus skupiska pasty, tak jakby zwarzone. Nie miało to wpływu na walory smakowe, ale zastanawiam się, czy czegoś nie zrobiłam źle. Może ta oliwa nie była potrzebna skoro o tak nie szkliłam cebuli..
Imagine there is no hate

mobka

Dlatego ja robie troche inaczej, razem z cebula i czosnkiem podsmazam kurczaka, jak juz sie zetnie, to dodaje paste i chwile jeszcze smaze, ,dopiero pozniej wlewam mleczko. I przyprawiam. I nic mi sie nie zwazylo, nei pooddzielalo...

emcia

nie pamiętam kolejności, ale się nie warzyło

szelma

Ja najpierw smażę cebulę, dorzucam pastę i smażę dalej, aż się cebula zrobi zielona. Potem mleczko, a potem kurczak. I nic mi się nigdy nie zwarzyło :).

effik

mam wrażenie, że mleko kokosowe się raczej nie warzy... u mnie też nic się nie działo, robiłam na razie zupę tajską, więc mogłoby :)

magoo

inkageo mi tez sie zwarzylo, ale sie tym szczegolem nie przejelam :)

effik

a propos ryżu jaśminowego - basmati też byłby dobry, dobrze się sprawdza przy daniach indyjskich, więc tutaj pewnie też :)

chciałam rzec, że kurczak tajski zaliczony, był równie dobry jak zupa, którą robiłam jako pierwszą z przepisów jo :) no i to dobry pomysł na szybki obiad, wręcz ekspresowy - u nas przydałoby się takich przepisów jak najwięcej :)
zrobiłam z ryżem i sałatą.
jo, polewam! :beer:

magdarynka

doda ponoc kurkuma nazywana jest szafranem ubogich, tez czesto jej uzywam

effik

Cytat: emcia w 06 Lis 2009, 22:38:22
to lidlowe mleko jest duże 400ml ! bo piszecie o małym 165ml , wiec uczulam
jak robię to połowa do kurczaka, połowa do tajskiej zupy

carrefour ma takie 160. ale nie wiem, czy każdy.

Dodany tekst: 24 Lis 2009, 08:22:11

a piszecie o problemach z mlekiem kokosowym - mnie się znacznie lepiej robi sos czy zupę z nim niż np. ze śmietaną. żadnych grudek.
a cebulkę dałam wyłącznie zieloną wczoraj - pycha :D

magoo

a ja zamiast z ryzem podaje z cieplym nan bread, pycha jest

effik

Cytat: magoo w 24 Lis 2009, 12:36:51
a ja zamiast z ryzem podaje z cieplym nan bread, pycha jest

mrrrr. chapati też by obleciały :D

mobka

A ja ostatnio dodalam zamiast mleczka slodka smietanke 18% - tez bardzo dobre wyszlo!

inkageo

Ja mam dzisiaj kurczaka, zostało jeszcze trochę z wczoraj. Dałam na trzy piersi i pół słoiczka pasty całe duże mleko i też jest dobre, a sosu więcej :)
Imagine there is no hate

dorcia

chciałam tylko krótko podziękować za tego kurczaka - jest po prostu GENIALNY !!! Zrobiłam go kiedyś na domowym party i wszyscy byli zachwyceni!  :daisy:

malybob

A ja ostatnio zrobilam kurczaka z wolowina zamiast kurczaka ;) Malzowi spodobal sie "nowy" przepis.

claridad

brzmi super :) ostatnio mam parcie na tajska kuchnie! zrobie na bank

inkageo

Zrobiłam dzisiaj z czerwoną pastą, dla mnie jedyna różnica to kolor i czerwone jest pikantne, ale dobre! :)
Imagine there is no hate

mayagaramond

dzis gotujac pomyslam, ze pasta curry smierdzi jak cholera i jakby ktos dal mi ja najpierw do powachania, a pozniej dal do zjedzenie tajskiego kurczaka to bym grzecznie odmowila lol
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

inkageo

Tak? Mi one nie śmierdzą ;D Nie lubię wielu zapachów, ale chyba bardziej wszelkie "mięsne" smrody mnie drażnią :D
Imagine there is no hate

ze_nitka

Dzisiaj robiłam tego kurczaka, i mleko kokosowe mi się paskudnie zważyło. I mam rudy pływające w wodzie o oleju, ale pierdziu i tak zjem ;)

panikarola

też mi się zwarza, psia kostka!
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

niewiemjaka

zrobilam ale dupy nie urywa - takie se

w dodatku mleczko sie zwarzylo, no ale bylo z lodowki moze dlatego :hmm:

jo_miekka

co Wam się to tak warzy?