Szparagi, szparagi

Zaczęty przez mayagaramond, 20 Kwi 2008, 17:09:57

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zosanka

Cytat: jo_miekka w 20 Maj 2008, 13:26:11
Cytat: zosanka w 20 Maj 2008, 13:19:02
jo_miekka ale musisz przyznac, ze sie kulinarnie rozwijam :D najpierw jadlam same kanapki i sandwiche a teraz zrobilam Twojego tajskiego kurczaka i nawet szparagi ;D

No przyznaję jak najbardziej!
Naprawdę kanapki?
To piwko stawiam.
Teraz spróbuj ciastek niepozornych :D

słodkie mnie tak nie ciągnie. po wekendzie poszperam jeszcze w przepisach i napewno cos wyprobuje :D i oczywiscie odlewam :D
a kanapek już miałam szczerze dosc :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Mężczyźni działają na mnie bez przerwy, czasem na zmysły, częściej na nerwy...

panikarola

no, u mnie dzis szparag zapiekany :D

Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

wrobelek0403

Cytat: mayagaramond w 20 Maj 2008, 12:25:46
Cytat: panikarola w 18 Maj 2008, 21:28:21
jak z szynka, jak z szynka? wrobelek, dawaj przepis!!! jaka to jest szwarcwaldzka?? bo ode mnie do Szwarcwaldu daleko ;D

ja nie wrobelek, ale odpowiem. Szynka szwarcwaldzka to wedzona surowa szynka. A przepis raczej nie potrzebny: poprostu podajesz szaparagi polane maslem albo sosem holenderskim, do tego mlode ziemniaki i plastry szynki.

a to ja jeszcze inaczej :) ugotowane białe szparagi zawijam plasterkami szynki, wkładam na 4 min do piekarnika, a potem polewam sosem ze zmiksowanych zielonych.

Albo zawijam zielone, podlewam beszamelem i zapiekam kilka min :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

Cytat: wrobelek0403 w 20 Maj 2008, 17:36:02
a to ja jeszcze inaczej :) ugotowane białe szparagi zawijam plasterkami szynki, wkładam na 4 min do piekarnika, a potem polewam sosem ze zmiksowanych zielonych.

Ojojoj, jakie dobre!

wrobelek0403

szparagi inaczej:

smazymy naleśniki (mogą być na piwie zamiast wody - wyjdą chrupiace i wytrawne)

białe i zielone (liczymy po jednym białym i jednym zielonym na naleśnika) szparagi obieramy i gotujemy, kroimy na kawałki.
Główki odkładamy, resztę miksujemy z  podsmażoną na maśle cebulką pokrojoną w kostkę i fetą (na pieć-szesc naleśników - poł kostki fety) oraz solą, pieprzem i jakimi chcemy przyprawami.
Do zmiksowanych szparagów dodajemy głowki i mieszamy.
Mozna też fete (zamiast ją miksować) zgniesc widelcem i wymieszkac ze zmiksowanymi szparagami.

Naleśniki nadziewamy, składamy w koperty, smarujemy oliwą  i zapiekamy ok. 5-7 min w piekarniku w 180 st.

Podajemy posypane pomidorkami koktajlowymi pocietymi na cwiartki :)

smaczego  :chef:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

twinnie77

Moja zupa szparagowa

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

wrobelek0403 w piatek w Poznaniu koleżanka ugościła nas właśnie takimi nalesnikami o jakich piszesz! Może ja u Ciebie byłam, co? ;)
A pyszniowiaste były bardzo!

wrobelek0403

Cytat: jo_miekka w 05 Cze 2008, 18:00:18
wrobelek0403 w piatek w Poznaniu koleżanka ugościła nas właśnie takimi nalesnikami o jakich piszesz! Może ja u Ciebie byłam, co? ;)
A pyszniowiaste były bardzo!

kurcze, to się chyba pod stołem schowałas, bo dwoje nas było na piec nalesników jak nic  ;D ;D ;D ;D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

twinnie77

wrobelek0403, naleśniki są super! Zrobiłam z samych białych, bo jednak te bardziej mi smakują. Mąż był zachwycony, a ja mam kolejny pyszny przepis szparagowy :D Piwko już postawione :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

twinnie77

Podaję link do fotogalerii szparagowej, przy fotkach są linki do wątków  z przepisami :)

http://fotoforum.gazeta.pl/k/szparagi,0.html
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

wrobelek - jutro zrobie Twoje nalesniki :)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

gioseppe

kurcze, a ja nigdy nie jadlam takich prawdziwych szparagow
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

wrobelek0403

twinnie, maya ciesze sie, ze Wam się pomysł spodobał :)

smacznego :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

golinda

ja właśnie robię coś pysznego szparagowego, jak skończę i zjem to wrzucę przepis

twinnie77

Cytat: mayagaramond w 11 Cze 2008, 16:39:26
wrobelek - jutro zrobie Twoje nalesniki :)

Naprawdę warto. Połączenie fety ze szparagami jest nieziemskie :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

twinnie77

Cytat: wrobelek0403 w 11 Cze 2008, 21:10:57
twinnie, maya ciesze sie, ze Wam się pomysł spodobał :)

smacznego :)

Jak masz więcej takich pomysłów, to się podziel! Dla mnie te naleśniki to chyba odkrycie dekady!
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

twinnie77

Cytat: golinda w 11 Cze 2008, 21:11:45
ja właśnie robię coś pysznego szparagowego, jak skończę i zjem to wrzucę przepis

Czekam z niecierpliwością :P
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

wrobelek0403

Cytat: twinnie77 w 11 Cze 2008, 21:40:20
Cytat: wrobelek0403 w 11 Cze 2008, 21:10:57
twinnie, maya ciesze sie, ze Wam się pomysł spodobał :)

smacznego :)

Jak masz więcej takich pomysłów, to się podziel! Dla mnie te naleśniki to chyba odkrycie dekady!

twinnie, a to moj chłop wymysla takie rzeczy, jak wroci z roboty, albo weekend, ja to przy nim jestem na poziomie podkuchnnej ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

twinnie77

wrobelek0403, w takim razie piwko za pomysłowego męża :P  :drunk:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

golinda

no to daję przepis, wyszło pycha, wymyśliłam to w drodze z pracy do domu, zastanawiając się co mam w lodówce (bardzo nie chciało mi się iść na zakupy)

potrzebne produkty:
pęczek zielonych szparagów
śmietana 18%
ser Feta
serek topiony
pomidorki koktajlowe (mogą być zwykłe pomidory)
ser żółty
makaron penne albo coś w tym stylu

główki szparagów odciąć i odłożyć, jeśli końcówki wyglądają na łykowate to odciąć i wyrzucić
ugotować na miękko szparagi bez główek, po ugotowaniu połączyć ze śmiataną, serem Feta i serkiem topionym i zmiksować na jednolitą masę - doprawić do smaku ziołami, pieprzem (solą nie, bo sery są słone)
ugotować makaron i teraz są dwie możliwe wersje:
1. zapiekanka:
przełożyć ugotwany makaron (al dente) do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, całość zalać kremem szparagowym, na to położyć kawałkeczki pomidorków, całość posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku aż ser się stopi
2. ugotowany makaron zmieszać z kremem, położyć na wierzch pomidorki, ewentualnie posypać startym żółtym serem i...zajadać się

Mi i mojemu mężowi bardzo smakowało! Mniam! :)

golinda

aaa.... zapomniałam, główki szparagów ugotować (ale tak, żeby były twardawe) i na końcu dodać do kremu :)

wrobelek0403

golinda, brzmi super :D ale dzies robie knedle z truskawkami, to może jutro zrobie makaron
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

Ja bardzo lubie do szparagaow sos smietanowy (niech zyja kalorie :D ) z dodatkiem chrzanowego almette. I do tego jakis fajny kolorowy makaron. Pycha. Najlpeszy jest H. ktory wcina az mu sie uszy trzesa, a normalnie nie znosi chrzanu....;D
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

salsa

Gios, to nie wiesz co straciłas, bierz sie za szparagi póki są:)

ja ostanio robiłam krem ze szparagów oraz makaron ze szpragami i szynką parmeńską , PYSZNE:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

twinnie77

A to są moje dzisiejsze szparagi w cieście francuskim!!

Wersja goła

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login



i z sosem czosnkowym

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login