potrawka z ciecierzycy

Zaczęty przez jo_miekka, 19 Kwi 2008, 16:44:09

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jo_miekka

Jak ja luuuubię ciecierzycę!
Zwykle ją mielę i stosuję jako nadzienie do pierożków etc., ale dzisiaj pozwoliłam sobie na coś innego.

Cebulkę zeszkliłam na oliwie, do tego marchewka w półtalarki, do tego jedna żółta i i jedna zielona papryka w cienkie paski, dwa ząbki czosnku. Kiedy wszystko się ładnie podsmażyło, dodałam pomidory w zalewie i dwie puszki odsączonej ciecierzycy. Poddusiłam wszystko razem, a kiedy ciecierzyca była zupełnie miękka, rozdziabałam ja nieco łyżką.
Przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka kuminu, papryka słodka i ostra, rozgniecione: gorczyca, kolendra i ziele angielskie. Na wierzch: natka pietruszki.
Pyszne, o baaardzo intensywnym smaku i zajęło całe 20 minut  :chef:

Beata

no to już wiem, co jemy w poniedziałek  brawo - dzięki

wis

Wow namoczyłam ciecierzycę i wieczorem będę robić potrawkę :D

konwalia

wis to ty trudniejszą wersję?
Ja gdzie mogę daję puszki lub mrożonki :)

jo_miekka

no właśnie, ja podobnie :)

madolka

E, ta z puszki jest z olowiem i nie mozna kontrolowac jej miekkosci za bardzo- ja lubie taka twardsza.... A poza tym tej 'nie z puszki' mozna namoczyc duuuzo za jednym razem i z reszty zrobic humus..rozmarzylam sie- w weekend obowiazkowo tak tez zrobie.

panikarola

Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

mayagaramond

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

jo_miekka

No co wy? humus to taka pyyyszna pasta z mielonej ciecierzycy z przyprawami (najważniejsza: tahini)
Cud miód, spróbujcie!

panikarola

lepiej daj przepis! a mozna cicierzyce soczewica zastapic??? wciaz ja mam....

i co sie z tym pozniej robi?
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

jo_miekka

hummus to taka pasta na chlebek, ale ja wolę łyżką
i to musi być z ciecierzycy, bo inaczej nie będzie hummusem :)

wis

Robię znowu, muszę wykorzystać resztki ciecierzycy - znowu moczyłam całą noc :D

claridad

o to wypróbuję :) uwielbiam ciecierzyce :) dieta south beach mi sie tak podoba właśnie dlatego, że tyle tam jej jest :D

wis

Tylko robię duużą porcję, resztę spróbuję zamrozić.

tachogti

ide namoczyc ciecierzyce :D  :jejeje:
Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife :P

ddu

jo_miekka kocham cię!!!!!
wyrzucę wszyskie ksiażki kucharskie
przeglądam je od godziny, mąż kupil przepięknie wydanego Jamie Olivera, ale potrawy tam proponowane, to właśnie POTRAWY, nie jedzenie
wkurzona, zajrzałam na kuchenną, pierwszy przepis i już wiem!
tylko nie wiem, gdzie ciecierzycę w puszce znajdę :)

Dodany tekst: 22 Mar 2010, 17:54:42

no my mieliśmy kilogram ciecierzycy, ale Sz. właśnie zrobił z niej humus
a jak kupię jutro ziarna, to nie zdążą się namoczyć....

tachogti

maz zobaczyl ze moze ciecierzyce i zaraz zapytal czy bedzie hummusik :D ja go jako dip do warzyw uuuwielbiam!
Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife :P

fasolka1980

ja tez ciecierzyce kocham :)

fajny przepis JO! zrobię w piątek :)

Norka

Jo, rewelacja! Dodałam jeszcze ziemniaki, żeby było bardziej obiadowo. To będzie jedno z moich ulubionych dań :beer:

jo_miekka

ale odgrzebałyście starocia! polewam wszystkim