MINESTRONE

Zaczęty przez salsa, 17 Kwi 2008, 22:07:11

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

salsa

Składniki:podaje na oko bo ja zawsze robie mniej więcej;)

:chef:
- 1/4 białej kapusty, ale powie wam ze juz nie raz gotowałam na kapuście pekińskiej i było nawet lepsze-wtedy poł a nawet cała;)
- 2 marchewki,
- 4 ziemniaki,
- 3 pomidory,
- 1 cebula,
-garsc lub wiecej lub wcale (w oryginale jest ale ja daje naczesciej wcale bo nie chce mi sie moczyć tego) czerwonej fasoli
- oregano,
- bazylia,najlepeij świeża
- pulpa pomidorowa-ile kto lubi ja czasem wlewam cały słoiczek a czasem poł
- 1,5 litra rosołu
- makaron kolanka lub wstążki,
- starty parmezan.

jesli chodzi o warzywa do tej zupy to jest tu troche dowolnosci:
i tak, jak mam to :
kawałek cuknii
szparagi
papryka czerwona


cebulę pokroić w piórka  i podsmażyć,następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, jak kapusta padnie to  kolejno pokrojone ziemniaki ( ja lubie kosteczkę) ,marchew (krążki) ,pomidory- bez skóry, i jakie tam jeszcze mamy warzywa ,przyprawiamy oregano, bazylią sól, pieprzymy i dusimy przez 15min. do 30 min (chodzi żeby to wszystko lekko podsmażyć na oliwie)
w garze , w którym bulgocze rosół, wrzucamy to wszytsko z patelni
i teraz gotujemy az warzywa będą miękkie
dodajemy do smaku pulpę pomidorową (w gorszej wersji kilka łyżek koncentratu)

dusić  przez ok 20/30min.
podaje posypane  startym parmezanem lub innym serem, lub niczym, ale ja lubie jak pływają mi duże listki bazylii

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

zuzia

mogę odpuścić cebulę?

salsa

JASNE!!!!!!!!!
właśnie miałam pisać, ze dla Ciebie bez cebuli:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

zuzia

ostatnio jadlam jakąś dziwną wersję carbonarry (made by willa park wesola), zawierającą sporą ilość (podobno podsmażonej) cebuli. Chorowalam cale popoludnie i wieczór. przeszlo mi po pol litrze coli :)

mayagaramond

Mozna tez dodac boczek.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

salsa

dzis robie na obiad:)

strasznie mi sie chciało
zamiast pulpy-pomidorki, bo sezon:)
a no i eksperymentalnie, jak zawsze - zamiast kapusty salata lodowa-nie mialam kapusty a pomysl narodzil sie dzis kolo 10 , do sklepu tez mi sie nie chcialo isc:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

siog

Salsa sprobuje zrobic jutro. Jak robisz rosol i kiedy dodajesz makaron??? A co z boczkiem (pancetta) z wersji oryginalnej?

salsa

siog



poza kilkoma wyjątkami, kiedy zupa z mięsem jest dla mnie ok (np barszcz biały z białą kiełbasą czy zupa meksykańska z wołowina) to nie przepadam za zupami mięsnymi lub z miesem
dlatego nie dodaje żadnych boczków
zupa to dla mnie danie raczej lekkie i dietetyczne choć dla wielu pożywna zaprawa przed druga częścią obiadu :ag: jesli chciałabys dodac boczus, to ja bym zrobila tak-wrzucilabym to podsmażenia na sam poczatek, przed cebulą ;)

jesli chodzi rosół to albo robię wywar warzywny (częściej) albo na udkach kurczaka, które potem piekę i przerabiam na obiad
chcesz przepis na którąś wersję? ponieważ czasem gotuje tez na skróty to i na kostkach rosołowych mi się zdarza  :shy: :shy: :shy: :shy: :shy: :shy:

ostatnio robiłam juz kilka razy bez makaronu bo sobie zapomniałam i stwierdzam,ze bede robic bez makaronu
ale jesli chcesz z makaronem, to proponuje albo go ugotowac w zupie (ostanie 8-10 min chyba w zależności od makaronu) albo ugotowac oddzielnie makaron i nakładac na talerze makaron a nastepnie zalewać zupa


a i jak sa świeże pomidory to robię ze świeżymi , nie z pulpą :)wtedy daje wiecej pomidorów po prostu;)
ostatnio wrzuciłam tez pokrojonego bakłażana, ale było dobre:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)