ogrody, dzialki, skrzynki balkonowe....

Zaczęty przez vobi, 12 Kwi 2008, 10:18:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

vobi

Watek dla tych, ktore bawia sie w ogrodniczki, dzialkowiczki tudziez boginie skrzynek balkonowych ;)
Pochwalcie sie swoimi osiagnieciami w tej dziedzinie  :thx:

Moje "osiagniecia" ograniczaja sie na razie do tego, ze w ogole bylam na dzialce (chyba drugi raz w tym roku), wstepnie zaplanowalismy z mezem co wyrzucamy, co zostawiamy i co chcemy zmienic. Jak juz wczoraj pisalam na plotach, z dzialki typowo "hobbystycznej" pt. duzo kwiatkow i jeszcze wiecej roboty chcemy zrobic rekreacyjna, czyli troche kwiatkow etc., duzy trawnik i zywoplot z iglakow z "przodu" dzialki, zeby troche oddzielic sie od sasiadow. Przygotowujemy wlasnie miejsce pod iglaki (hehe... przygotowujemy... tak na zasadzie "jak sie pospieszymy to raz dwa trzy to zrobicie", czyli maz przygotowuje ;)) I zastanawiamy sie, jakie iglaki wybrac. Potrzebujemy troche wyrosniete, zeby choc z metr wysokosci mialy, zeby nie byly zbyt wymagajace w utrzymaniu no i niezbyt drogie, bo akurat w dzialke inwestowac wiekszej kasy nie mam zamiaru. Wczoraj znalazlam ladne cyprysy kolumnowe, wysokosc ok, cena ok - tylko sa w takich wielkich doniczkach, ze nie mam pomyslu jak przewiezc 12 takich "kolumn". Jeszcze poszukamy czegos. Pomyslalam nawet o hipermarketach typu Castorama albo LeRoy, ale wszyscy znajacy sie na rzeczy odradzaja tego typu zakupy w hipermarkecie. Macie moze jakies doswiadczenie w tej kwestii?

ulala28

Sprobuj w Pisarzowicach. Jest tam kilka duzych sklepów ogrodniczych (cała wies specjalizuje sie w ogrodnictwie), maja hodowle iglaków, ceny b. przystępne. Jesli chodzi o przewoz duzych w donicach to najlepiej na leżąco:) przyczepką . Nasze dojechały:) Jesli chodzi o sadzenie to wczesna wiosna albo jesien (tak nam powiedzieli w sklepie. Mnie tez czeka grzebanie w ziemi...ciekawe jak zareagują na to moje pazurki przedslubne;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Whenever people agree with me I always feel I must be wrong.

vobi

ulala28, dzieki, faktycznie jakos o Pisarzowicach zapomnialam, a przeciez tam szkolka na szkolce ;)

zosanka

vobi 18-19.04 będą targi ogrodnicze w Szkole ogrodniczej. Może tam znajdziesz coś ciekawego
http://infofirma.pl/targi.ogrodnicze.bielsko/

Mężczyźni działają na mnie bez przerwy, czasem na zmysły, częściej na nerwy...

vobi

Zosanka, wielkie dzieki! o tym nie wiedzialam :)

jusia

jo_miekka jak Twój bluszcz? bo mój chyba zimy nie przetrwał  :( no bo jak inaczej wytłumaczyć to, że jest taki brązowawy, zlewam go wodą, a on za cholerę nic nie wypuszcza, a na dodatek kupiłam mu taką drabinkę, żeby się piął i też to olewa skubaniec, szkoda mi go, bo ma już parę lat i był/jest całkiem duży....ponadto macierzanka mi się nie przyjęła ;( chyba, bo nie rośnie i żółkną jej listeczki, ale floksy już kwitną...a jak Twoje zioła ? ;)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

jo_miekka

Jusiulka, no mój bluszcz jest młody, bo tegoroczny dopiero. ładnie rośnie, ma duzo nowych liści, ale zamiast piąć się po ścianie skierował się w stronę... krzesła :) Muszę go naprostować!
Nie wiem, co Ci poradzić. Spytam Mamy - specjalistki od roslin wszelakich.
Ziółka średnio niestety, muszę zrobić drugie podejście. Znaczy bazylia i kolendra super, przepikowałam i całkiem fajnie rosną, ale majernek się jakoś nie przyjął.
A Ty wysiałas zielsko?

jusia

Cytat: jo_miekka w 28 Kwi 2008, 11:57:26

A Ty wysiałas zielsko?
no ja nie, ale znalazłam w piwnicy dwie gigantyczne skrzynki, to się chyba jednak zdecyduję ;) może dokupię to tego starego nowy, no i zobaczymy co będzie ...
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

marax

moje sie ogranicZaja do decu na doniczce -musze teraz wychodowac cos co bedzie w niej roslo

riannka

Cytat: jusia79 w 28 Kwi 2008, 11:48:49
zlewam go wodą, a on za cholerę nic nie wypuszcza, a na dodatek kupiłam mu taką drabinkę, żeby się piął i też to olewa skubaniec, szkoda mi go,

jusia,
a może Ty go przelałaś? masz fotkę?

magdarynka

Kobietki, posialam sobie ziolka w doniczkach, stoja teraz na parapecie i rosna jak szalone a mnie sie cos kolacze ze powinnam z nimi cos robic, TYLKO CO???

jo_miekka

magdarynka15 jeśli posiałas gęsto i gesto rosna, to powinnaś "przepikować", tzn. powyrywać niektóre lub wiekszość tak żeby te, które zostaną miały więcej miejsca.
Chyba że masz już takie je wysokie i zupełnie "dojrzałe", no to wtedy już mozna zajadać :)

vobi

Cytat: magdarynka15 w 30 Kwi 2008, 08:16:47
Kobietki, posialam sobie ziolka w doniczkach, stoja teraz na parapecie i rosna jak szalone a mnie sie cos kolacze ze powinnam z nimi cos robic, TYLKO CO???

Zjesc?  ;D

A jakie ziolka posialas?

magdarynka

Dzieki wlasnie o to przepikowanie mi chodzilo :hammer: Posialam majeranek, oregano, tymianek, lawende i rumianek. Czeka mieta i bazylia bo juz braklo mi doniczek.

jo_miekka

magdarynka15 piękny zielnik w takim razie :)

magdarynka

Cytat: jo_miekka w 30 Kwi 2008, 09:58:47
magdarynka15 piękny zielnik w takim razie :)
Dziewiczy ;) bo to pierwszy raz