BROKUŁY ZAPIEKANE:)

Zaczęty przez salsa, 10 Kwi 2008, 19:41:27

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

salsa

brokuły
to oczywiste
jesli to ma byc danie główne to jeden brokuł   wystarczy na dwie osoby, jesli to dodatek niewielki do dania-wtedy jeden brokuł na 4 osoby:)

no to jeszcze raz:
-brokuł (ilość według uznania)
- około szklanki śmietany, moze byc nawet cały duzy kubek, jak lubicie miec duzo sosu:) ja wolę 12% bo jest rzadsza, ale z gęstej też dobrze wychodzi
- ser: teraz tak, moze to byc ser żółty, moze to być gorgonzola, moze to być jakiś inny smierdziel, moze to byc parmezan-za kazdym razem wyjdzie wam inaczej:)
-sól, pieprz, zioła prowansalskie
-troche masła
-ząbek czosnku (ja daje 4 ząbki lol)
szczypta gałki muszkatałowej


robi się BANALNIE:

obrane i podzielone w wieksze różyczki brokuły wrzucamy na osolony wrzątek na jakies 10 min , albo na parze około 12 min
w ogole zawsze jak gotujecie brokuły czy kalafiora, to albo na wrzątek, albo na parę, nie moczyć tego w zimnej wodzie, bo całe to delikatne warzywo wypiera się ze smaku:)

tak go zblanszować tylko, nie gotować do miękkości:)

przygotować sobie zalewę:
do wysokiego gara, coby kuchni nie zachalapac , wlewamy śmietanę i do tego ser (mozna go wczesniej zetrzec i garśc sobie zostawić, mozna tez pokroić w kostkę)
tergo sera to daję na około, jak gorgonzolę to poł opakowania, jak parmezan to trę około garści, jak żółty zwykły (np z gołda pycha) to około 20 dkg
wyciskam czosnek, dodaje gałkę
solę szczypte, duzo pieprzę i około łyżeczki do herbaty ziół prowansalskich i trochę masła, około łyżeczki
miksuje na gładką masę ale tą noga z nożykami, albo malakserem, żeby to było wszytsko dobrze pocięte i połączone:)
próbuję, czy jeszcze doprawić itp:)

nagrzewam piekarnik na około 150 stopni

w naczyniu żaroodpornym, najlepeij z przykryciem:
układam różyczki w całosci tak jak gotowałam
zalewam sosem
do pieca-na około 15 min
piekę na oko, to widać jak sie juz zapieka na lekko rumiano

podaję od razu po wyjęciu z piekarnika
posypuję serem, szczypiorkiem i świeżym pomidorem pokrojonym w kosteczkę:)

można też kiełkami

pyszny jest ten soski do upieczonej w ziołowej zalewie piersi kurczaka
i pysznie się go wyjada świeżą bułką:)
i ziemniaczki pieczone też z tym pyszne:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

mayagaramond

Kiedys jadlam bardzo czesto (zreszta w DE zapiekanki przerozne to prawie potrawa narodowa;)), ale troche mi sie znudzilo.

Aha - ja doprawiam galka.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

salsa

MAya, no , ja tez:P

zapomniałam o gałce-szczyptę dodaję do sosu do miksowania:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

riannka

Robię podobne brokuły, tylko sos inny
2 łyżki masła, rozpuścić,  dodać 1 łyżkę mąki, rozprowadzić mlekiem , sól pieprz do smaku i odrobina gałki  startej. Ułożone w naczyniu brokuły polewam sosem i posypuję startym serem - żółtym lub pokrojoną mocarellą. Zapiekam.

Salsa chętnie spróbuję Twojej wersji - masz piwko - o ile jesteś już po odwyku ;)

spragnienie

o teraz udało mi się polać zaległe piwo :)

salsa

Riannka, ja Twoj rpzepis znam, toż to beszamel:)

Spragnienie, dzieki:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

golinda

byłam u koleżanki, zrobiłyśmy, pyszna przekąska, która mi w zupełności wystarczy za obiad :)

ja jeszcze na wierzchu posypałam startym serem, bo nie zmieścił się cały do śmietany i chyba dobrze, bo zrobił fajną (kaloryczną ;) ) kołderkę...

salsa

ciesze sie, ze smakowało, tą garść sera , o której pisałam, zeby zostawić-to właśnie do posypania przy pieczeniu:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

salsa

#8
na pewno potrzebujemy brokuł :)

do pieczenia lekko obgotowany - raz kiedys eksperymentowałam  bez wcześniejszego gotowania-nie upiekł sie na miękko i juz\

a więc lekko obgotować, tylko nie za miękko, można na parze

i teraz puszczamy wodze fantazji:)

podaje tylko opcje, mozna eksperymentować:

1. miksuje śmietanę lub jogurt grecki (około 3 łyzki ) z kawałkiem fety, jakiegoś pleśniaka (mnie najbardziej pasuje z niebieską pleśnią lub naturalny ale z zielonym pieprzem) ulubione zioła ( np bazyla, oregano, zioła prowansalskie, tymianek itp) nie za duzo, trochę, dwa zabki czosnku, pieprz sol
około dwa pomidorki bez skóry kroimy w kostkę - do posypania

w naczyniu układamy brokuła pociętego na różyczki, posypujemy pomidorem, zalewamy sosem, pieczemy 15 min, na około 200 st.
dobrze jak to naczynie nie ejst zbyt duże i rozłożyste - najlepszy jest ten kwiatek, który jest zanurzony w sosiku

jak ktos lubi mozna po 10 minutach pieczenia posypać całość utartym żółtym serem

2. układamy w naczyniu do pieczenia brokuła, posypujemy pieprzem i posiekanym drobniutko czosnkiem (2-4 ząbki, w zależnosci od upodobań) na to kładziemy pokrojoną w cienkie plasterki mozarellę,
pieczemy jak wyżej :D
mona tez dodać kilka plasterków uprażonego bekonu - jak ktos lubi
podajemy posypane posiekanym pomidorem :) i kiełkami - ja lubie z rzeżuchowymi , ktore sobie uprawiam :)

3. można tez zapiekać pod beszamelem :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

salsa

a no i mozna zrobic zapiekankę
wymieszać takie ugotowane brokuły z sosikiem z pkt. 1 i z makaronem i do pieca na około 15 min :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

zosia2007

ależ pyszności - uwilebiam brokuły. stawiam :piwko: za przepisy - drugie postawie jak w nast tyg zrobie obiad :)

salsa

dziewczyny, miło mi bardzo, ze wam opis smakuje lol

btw-jak ktoś jeszcze chce poeksperymentować to fajnie smakuje z prażonymi na patelni ziarnami sezamu albo pestkami dyni :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

suegro

A ja to dziś zrobiłam  :dance:
Co prawda z sosem trochę pokombinowałam - dałam fete, śmietanę, camemberta wedzonego, 2 zabki czosnku, zioła i jeszcze wrzuciłam czarne oliwki  :ag:

No,ale i tak bylo dobre  :clapping:
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

wrobelek0403

a ja polecam zapieczony pod sosem beszamelowym i serem zółtym, mniam :chef:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zosia2007

Cytat: wrobelek0403 w 13 Wrz 2008, 15:33:32
a ja polecam zapieczony pod sosem beszamelowym i serem zółtym, mniam :chef:

wróbelek jeszcze jak dasz przepis na sos beszamelowy to bede wniebowzieta :)

wrobelek0403

zosia2007

dwie- trzy łyżki masła rozpuszczasz na patelni, dosypujesz dwie-trzy łyzki mąki - trzeba szybko wymieszac, powstanie zasmazka i potem cały czas mieszajac stopniowo dolewa się mleko. Sos b. szybko gestnieje i trzeba dokładnie i szybko rozbijac ewentulane grudki. pod koniec dodajemy trochę startej gałki muszkat. i gotowe.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zosia2007