Kwiaty wybrane

Zaczęty przez dragonfly, 09 Kwi 2008, 15:36:20

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dragonfly

jak w temacie, zdecydowalam sie, ale nie bedzie tak duzo zielonego i wmontuje w toto tartanowe wstazki...

Chermelle

tartanowe wstążki super pomysł  8)

maroonbug

I like :) a bedzie duzy, czy maly?
ach i co to sa tartanowe wstazki ?

izazdo

Ej, ale ja tez chcialam ten bukiet :) O ile wygram z tesciowa, ktora stwierdzila, ze kalie sa pogrzebowe i jak lezala w szpitalu 35 lat temu to jakas lekarka kazala kalie przyniesione przez meza zabrac natychmiast! I boje sie, ze jak w rodzinie umrze jakas 150-letnia ciotka 3 miesiace po moim slubie, to bedzie to "moja wina", bo przynioslam kalie :/

dragonfly

a nie taki za wielki.... raczej mniejszy niz wiekszy (?)...
a wstazki chce, zeby byly w kolorze rodzinnego tartanu mijego N, takie ok 1 cm szerokie, jakos sie je tam powplata albo co...

maroonbug

a to juz wiem :)! super pomysl. mozesz sprobowac owinac uchwyt (?) taka wstazka. bedzie fajnie wygladalo :)

dragonfly

Cytat: izazdo w 09 Kwi 2008, 15:54:29
Ej, ale ja tez chcialam ten bukiet :) O ile wygram z tesciowa, ktora stwierdzila, ze kalie sa pogrzebowe i jak lezala w szpitalu 35 lat temu to jakas lekarka kazala kalie przyniesione przez meza zabrac natychmiast! I boje sie, ze jak w rodzinie umrze jakas 150-letnia ciotka 3 miesiace po moim slubie, to bedzie to "moja wina", bo przynioslam kalie :/

mi tez tak pare osob mowilo, ale co tam... bardziej bym sie przejmowalam, ze te cantadeski pospolite sie zrobily na bukiety slubne, ale coz, mi sie podobaja;)

wrobelek0403

Cytat: dragonfly_80 w 09 Kwi 2008, 17:10:04
Cytat: izazdo w 09 Kwi 2008, 15:54:29

mi tez tak pare osob mowilo, ale co tam... bardziej bym sie przejmowalam, ze te cantadeski pospolite sie zrobily na bukiety slubne, ale coz, mi sie podobaja;)

izazdo, ale to sa cantadeskie, nikt ich nie sadzi w wience bo sa za male. Te duze biale kalie - tak, ale nie np. zlote czy bordowe cantadeskie :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

dragonfly

Cytat: wrobelek0403 w 09 Kwi 2008, 19:16:33

izazdo, ale to sa cantadeskie, nikt ich nie sadzi w wience bo sa za male. Te duze biale kalie - tak, ale nie np. zlote czy bordowe cantadeskie :)

wlasnie, a moze powinnam zmienic kolor cantadesek na jakis inny....? zastanawiam sie co jeszcze by pasowalo? kurcze, sama juz nie wiem... ;)

maroonbug

Cytat: dragonfly_80 w 10 Kwi 2008, 09:36:32
wlasnie, a moze powinnam zmienic kolor cantadesek na jakis inny....? zastanawiam sie co jeszcze by pasowalo? kurcze, sama juz nie wiem... ;)

Bordowe pasowalyby do wstazki, ktora planujesz uzyc. Moze w ogole w bukiecie pojdz w "tartanowa" kolorystyke?  Bordo i ciemna zielen- cudne polaczenie :)

dragonfly

Cytat: maroonbug w 10 Kwi 2008, 09:47:01
Cytat: dragonfly_80 w 10 Kwi 2008, 09:36:32

Bordowe pasowalyby do wstazki, ktora planujesz uzyc. Moze w ogole w bukiecie pojdz w "tartanowa" kolorystyke?  Bordo i ciemna zielen- cudne polaczenie :)
to jest pomysl, ale planowalam kwiat we wlosach (welonu niet) myslalam o bialym, ale zielony chyba tez by mogl byc... co myslisz?

maroonbug

Cytat: dragonfly_80 w 10 Kwi 2008, 10:25:27
to jest pomysl, ale planowalam kwiat we wlosach (welonu niet) myslalam o bialym, ale zielony chyba tez by mogl byc... co myslisz?
Wydaje mi sie, ze ciezko byloby znalezc kwiat w odpowiednim zielonym kolorze. Kiwaty raczej sa bardzo jasnozielone, jaskrawe wrecz, a Tobie potrzebna by byla ciemna, nasycona zielen. Moze purpurowy kwiat we wlosy? Wtedy mozesz wybrac kantadeske, roze, storczyk.
Wydaje mi sie, ze z bialego kwiatu tez nie musisz rezygnowac, jesli wpleciesz kilka bialych kwiatow w bukiet. Niekoniecznie kantadeski- moga to buc roze, gardenie, eustoma, jaskry (ranunculus), peonie. Na przyklad tak, zeby ta kwiatowa kulka skladala sie z bialych i bordowych kwiatow i ciemnozielonych lisci, a kantadeski oplatajace kulke niech bede bordowe. I opisana wczesnieje wstazka wpleciona ladnie w to wszystko. Wtedy bialy kwiat we wlosy a mlodemu bordo z bialym i tartanowa wstazka do butonierki. Super!

siog

Dragonfly a moze jakis bukiet z thistle? Pan Mlody w kilcie chyba ma miec thistle w butonierce? moja szwagierka wychodzi za maz za Szkota i prawdopodobnie bedzie miala bukiet z thistle z wrzosami.
ten pomysl z wstazkami jest swietny!

dragonfly

Cytat: siog w 10 Kwi 2008, 11:04:07
Dragonfly a moze jakis bukiet z thistle? Pan Mlody w kilcie chyba ma miec thistle w butonierce? moja szwagierka wychodzi za maz za Szkota i prawdopodobnie bedzie miala bukiet z thistle z wrzosami.
ten pomysl z wstazkami jest swietny!
ja tak chcialam od poczatku, tylko nie wiem, gdzie ja oset znajde;)

maroonbug

Dragonfly oto i oset:

dragonfly

maroonbug, ;) dzieki i piwko masz za to;)
mam nadzieje tylko, ze dorwe w Polsce oset...

maroonbug

Znalazlam informacje, ze sybolem walki Szkocji o niepodleglosc nie jest oset tylko poploch pospolity (sa bardzo podobne i ludzie je myla). Kwitnie od lipca do wrzesnia, w miejscach slonecznych, suchych i cieplych, na piaszczystym podlozu. Jest trujacy, trzeba uwazac zeby sok nie polamil ubran i rak, nie wkladac do wody razem z innymi kwiatami bo zwiedna.
Musisz chyba popytac w kwiaciarniach czy jest dostepny w ogole na rynku. a jak bedziesz bardzo zdterminowana, to moze poszukaj gdzies dziko rosnacego..

dragonfly

dla mnie tam wszystko oset jest;) az taz zdeterminowana nie jestem, tym bardziej, ze N bedzie mial jakas tam swoja bizuterie, broszki czy cos w tym stylu i nie wiem czy ten poploch nawet jest przewidziany...
wystarczy jak te wsazki przyczepie do kwiatkow;) tesciowa sie ucieszy;)
teraz tylko zamieszalas mi z tymi kolorami >:(
zartuje;)

maroonbug

tak naprawde to mala modyfikacje poddalam, zeby zmienic kalle z bialych na bordo/czerwien :) nie bedzie krzykow ze strony przesadnych, a i bordo/czerwien sie ladnie wkomponuje w tartanowa wstazke :) dla mnie to tez oset. w wikipedii sobie porownalam i oset ze zdjecia=poploch ze zdjecia. ta sama rozlina dla mnie. ale pomyslalam, ze sie podziele ciekawostka :D

dragonfly

przesadnymi sie nie przejmuje, chyba cantadeskie dam bordo/czerwien, to biale w srodku zostawie (frezje(?)), wstazke sie wmontuje, i wyjdzie taka polsko-szkocka unia;)
wtedy te frezje we wlosy....
jak myslisz? dzieki w ogole za wszyskie rady, natchnelas mnie bardzo;)

maroonbug

nie ma sprawy :) mamy dokladnie taka sama wizje co do kolorow i ich wykorzystania :)
to sa frezje (i byc moze lewkonie-cudnie pachna- ale nie widze dokladnie) co do frezji we wlosy, to nie wiem czy to dobry pomysl- szybko wiedna. moze dodasz do bukietu biale roze pomiedzy frezjami i wtedy roze we wlosy. roza wytrzyma wszystko. lub gardenia (trzeba wczesniej spryskac sokiem z cytryne i nie bedzie wiednac i zolknac przez dluuugi czas):

dragonfly

oj, piekna ta gardenia... juz mi sie wszysko krystalizuje powoli.... dzieki wielkie;)

maroonbug

mi tez sie podoba :) odkrylam ta rosline jak szukalam inspiracji woalkowej- na stonach amerykanskich wszystkie laski sie nia zachwycaja i wpinaja we wlosy to cudo wlasnie.  moze sie zdarzyc tak, ze bedzie Ci lawiej kupic gardenie jak roslinke doniczkowa, ale to nic straconego, bedziesz sobie mogla hodowac :)
ja ostatnio zakupilam w Ikea i ma juz trzy kwiatki :D  a jaki zapach!

siog

Cytat: dragonfly_80 w 10 Kwi 2008, 14:23:07

wystarczy jak te wsazki przyczepie do kwiatkow;) tesciowa sie ucieszy;)

Dragonfly ogladalas "SATC"??? sorry tak troche ot, ale mnie na mysl odrazu przyszla tesciowa Charlotte i jak oni chodzili na szkockie imprezy, Charlotte miala suknie/spodnice jak tartan i tesciowa sie cieszyla  ;D lol lol