JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA adresy sklepów internetowych w poście nr 1

Zaczęty przez salsa, 03 Paź 2007, 12:28:45

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zuzia

i jeszcze:
Sarah Jessica Parker przedstawia: Stanikowe Grzechy Gwiazd

inkageo

W ostatnich dwóch numerach avanti przy stanikach z firmy Corin była informacja, że mają obwody od 65, ale jak weszłam na ich stronę to tam już były tylko od 70..
Imagine there is no hate

Kasia

Cytat: zuzia w 10 Kwi 2008, 12:41:35
i jeszcze:

u nas jedna forumka też tak niestety miała  :-X

inkageo

Imagine there is no hate

zuzia

Cytat: inkageo w 10 Kwi 2008, 12:43:03
W ostatnich dwóch numerach avanti przy stanikach z firmy Corin była informacja, że mają obwody od 65, ale jak weszłam na ich stronę to tam już były tylko od 70..

może jeszcze na stronę nie wrzucili? część firm ma co innego w sklepach a co innego w necie.

inkageo

Ale zaglądałam też do ich sklepu internetowego i nic..
Imagine there is no hate

zuzia

Cytat: inkageo w 10 Kwi 2008, 12:59:44
Ale zaglądałam też do ich sklepu internetowego i nic..

no właśnie o to chodzi. Że oni tego do swojego sklepu nie wrzucili.
dla przykładu - inna branża. Andropol ma w swoim sklepie mało pościeli, na allegro mają swoje konto i tam już mają więcej a w katalogach dostepnych w sklepach stacjonarnych (nie firmowych tylko zwykłych) mają jeszcze więcej. I gdzie tu logika? wychodzi, że najciemniej pod latarnią.
Może zadzwoń do nich?

inkageo

Zajrzę jutro do sklepu, pooglądam te staniki i zapytam. Myślę, że to raczej niedopatrzenie, ich tabela rozmiarów pokazuje rozmiar 65, ale staniki zaczynają się od 70...
Imagine there is no hate

magdarynka

Wczoraj ogladala Corin i tez byly od 70, a miseczki do D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

wrobelek0403

Cytat: zuzia w 10 Kwi 2008, 12:41:35
i jeszcze:

rany!!!! dobrze, ze nikogo nie zabila "z plaskacza"  ;D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

jusia

Cytat: wrobelek0403 w 09 Kwi 2008, 19:57:45
Cytat: ze_nitka w 09 Kwi 2008, 16:57:27

Weszłam na forum dla małobiuściastych i znalazłam link do elektronicznego bra-fitter :D
http://www.atlastravel.nazwa.pl/mariska/

dziwny ten bra-fitter, mi pokazał polski rozmiar jako 65H. No sa pewne granice... nie mam metra w obwodzie, tylko 91, grrrr
no właśnie, mnie pokazał jako polski rozmiar 65 I (a mam 93 cm, a pod biustem 75 cm)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

Kasia

znalazłam kolejny opis jak dobrac stanik :)

Jak dobrać właściwy rozmiar obwodu pod biustem?

Fundamentem podtrzymania biustu jest obwód stanika - tona nim powinno opierać się 90% ciężaru piersi (nie na ramiączkach!).Jego odpowiedni dobór jest niezwykle ważny.

Aby ustalić swój rozmiar pod biustem, zmierz się miarką krawiecką,układając ją poziomo w miejscu bezpośrednio pod piersiami. Wypuść powietrze z płuc i zaciśnij miarkę dość mocno, ale tak, by nie powodować bólu. Odczytaj wynik.

Następnie zaokrąglij go w dół "do pełnej piątki" - np. jeśli zmierzyłaś 73 cm, załóż, że wyszło 70.

Z reguły taki wynik wymaga dalszego zaniżenia- większość osób ze zmierzonym obwodem 70 powinno sięgać po biustonosze w rozmiarze 65! Zaskoczona? Zastanówmy się chwilę: przecież miarka,którą się mierzyłaś, jest nierozciągliwa, a biustonosze, nawet te najlepszej jakości - owszem (sztywne nie nadawałyby się do noszenia).Dobrze dobrany stanik powinien mocno trzymać się w obwodzie - nie może więc być zbyt luźny. Nie powinien też sprawiać bólu czy utrudniać oddychania - dobrany wg powyższej reguły powinien sprawować się właściwie - pod warunkiem, że właściwemu obwodowi będzie towarzyszyła odpowiednio dobrana miseczka.

Jak dobrać rozmiar miseczki?

Pierwszym krokiem jest pomiar obwodu w biuście. Tym razem pomiar powinien być wykonany luźno, tj. bez ściskania piersi.Miarkę należy ułożyć poziomo, tak by przecinała najdalej wysunięte punkty Twoich piersi, a więc na wysokości brodawek. Odczytanego wyniku nie zaniżamy ani nie zawyżamy.

Jeśli Twój biust nie należy do wyjątkowo jędrnych i sterczących,wykonaj dodatkowy pomiar w staniku - pod warunkiem, że nie spłaszcza onpiersi. Weź pod uwagę większy z otrzymanych wyników i zapisz go.

Następnie w tabeli rozmiarów znajdź rubrykę odpowiadającą Twojemu rozmiarowi obwodu pod biustem - w naszym przykładzie było to 65 - a następnie odszukaj w niej liczbę zbliżoną do zmierzonego obwodu w biuście.

Dla naszego przykładu: w wierszu oznaczonym 65 odszukaj wartość zbliżoną do Twojego pomiaru w biuście - powiedzmy, że było to 95. Jak widać, masz do wyboru miseczki FF i G - warto wypróbować oba te rozmiary i zdecydować, który z nich układa się lepiej. Dla naszego przykładu: w wierszu oznaczonym 65 odszukaj wartość zbliżoną do Twojego pomiaru w biuście - powiedzmy, że było to 95. Jak widać, masz do wyboru miseczki FF i G - warto wypróbować oba te rozmiary i zdecydować, który z nich układa się lepiej.Pamiętaj: tabela jest punktem wyjścia do ustalenia właściwego rozmiaru.Ostateczną decyzję, czy stanik leży właściwie, podejmujesz mierząc go!

Pamiętaj: tabela jest punktem wyjścia do ustalenia właściwego rozmiaru. Ostateczną decyzję, czy stanik leży właściwie, podejmujesz mierząc go!

Bardzo dobrą tabelą jest ta zamieszczona pod poniższym linkiem:

http://docs.google.com/View?docid=dfq559j5_1fjkt4n

inkageo

Wg tej tabeli mojemu rozmiarowi 65C odpowiada 60DD, czyli miseczki skaczą o dwie, a nie jedną literkę, ciekawe :) Chyba sobie w końcu sama uszyję jakiś stanik ;) Ale z koleji 65C odpowiada w biuście rozmiarowi 70A, a ja noszę 70B. To ja już nic nie wiem ;)
Imagine there is no hate

Kasia

też to zauważyłam :)

ja właśnie zamówiłam sobie 65e :)

kathrines

Moja kolej  :D
Po wymierzeniu sie: 71 pod biustem
                             87 w :)

bozena.dp

oglądałam te inferno, które tyle z was kupiło/kupuje i... na allegro nie ma na takie małe cycuszki jak moje (70C) :( może polecicie cos fajnego w tym rozmiarze?

salsa

Cytat: kathrines w 10 Kwi 2008, 19:22:08
Moja kolej  :D
Po wymierzeniu sie: 71 pod biustem
                             87 w :)
\

polecam zacząc poszukiwania od 65 E
pamiętaj aby odpowiednio skrócić ramiączka i wepchnąc boki do staniczka:)

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

salsa

Cytat: inkageo w 10 Kwi 2008, 18:33:27
Wg tej tabeli mojemu rozmiarowi 65C odpowiada 60DD, czyli miseczki skaczą o dwie, a nie jedną literkę, ciekawe :) Chyba sobie w końcu sama uszyję jakiś stanik ;) Ale z koleji 65C odpowiada w biuście rozmiarowi 70A, a ja noszę 70B. To ja już nic nie wiem ;)

hmmm
to jest proste bardzo

jak ktoś nosi 65 D to przy założeniu pełnej brytyjskiej rozmiarówki do rozmiaru 60 dobiera miskę E czyli przeskakuje miskę DD, w kontynentalnej rozmiarówce jest troche inaczej

oczywiście, ze stanik 65 E można przeliczyć na 60 F i to ma sens bo jesli ktos się zmieści to ma więcej piersi a mniej przyucha i bułek pod pachami,\
albo mozna tez na 70 D, można nawet przeliczyć na 85 A-tylko ja się pytam PO CO??????>??????????????????:hammer:

kathrines

Cytat: salsa w 10 Kwi 2008, 19:54:45
polecam zacząc poszukiwania od 65 E
pamiętaj aby odpowiednio skrócić ramiączka i wepchnąc boki do staniczka:)

heh...jak zwykle ciężko takie znaleźć, na co dzień noszę 70DD, które też ciężko dostać :(

Angie

Zuzia z racji że mamy podobne rozmiary biustonoszy mam do Ciebie pytanie. Czy można kupic gdzieś panache inferno 70G bo strasznie mi sie ten model  podoba??

zuzia

Cytat: Angelos w 11 Kwi 2008, 13:31:15
Zuzia z racji że mamy podobne rozmiary biustonoszy mam do Ciebie pytanie. Czy można kupic gdzieś panache inferno 70G bo strasznie mi sie ten model  podoba??

można, w bellissimie np.
http://www.bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=709&kategoria=
(cielisty)
są też na e-bay-u:)

mary

Nie pamiętam czy już gdzieś się wpisywałam, ale chcę wiedzieć jaki powinnam nosić idealny rozmiar, wiec
pod biustem mam 71cm (luźno)
w - 83 do 85 (więcej nie zaobserwowałam na razie ;) )

zuzia

salsa

MAry, proszę pod biustem CIASNO, na wydechu, no;)

czy ja CI juz w tej kwestii nie odpowiadałam w wątku o staniku slubnym?! oj , chyba TAK:)