Mazurek mazureczek+zdjęcia

Zaczęty przez sonja, 21 Mar 2008, 23:08:52

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

justynaaaa2

ale fajnie wyglądają :) wróbel  :bravo:
u mnie w rodzinie też nigdy nie było mazurków, nikt nie robił bo nikt nie lubi ;) ja jadłam 2 razy w życiu jak byliśmy na wielkanoc na wczasach to tam dawali ;) dla mnie całkiem smaczne, bo słodkie :D ale wolę owocowe niż z orzechami ;)

wrobelek0403

justynaaaa2 ale ten orzechowy to jest jak biszkopt na tort orzechowy - zmielone orzechy dodaje sie zamiast maki, ciasto jest przepyszne :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zuzia

#27
Cytat: wrobelek0403 w 02 Kwi 2010, 20:23:19zuzia, a jaki???
kajmakowy

Dodany tekst: 02 Kwi 2010, 19:41:38

Cytat: zosia2007 w 02 Kwi 2010, 18:58:37
nie namawiaj bo sie zjawie ;)
obiecanki cacanki :)

justynaaaa2

Cytat: wrobelek0403 w 02 Kwi 2010, 19:33:45
justynaaaa2 ale ten orzechowy to jest jak biszkopt na tort orzechowy - zmielone orzechy dodaje sie zamiast maki, ciasto jest przepyszne :D
no tylko, że ja nie lubię orzechów ani żadnych rzeczy o smaku orzechowym :D a na laskowe mam uczulenie ;D tylko nerkowce i migdały lubię w formie orzecha a nie masy czy innych ;)
ale jakiś kajmakowy czy pomarańczowy to bym wsunęła ;)

goga

Cytat: wrobelek0403 w 02 Kwi 2010, 19:33:45
justynaaaa2 ale ten orzechowy to jest jak biszkopt na tort orzechowy - zmielone orzechy dodaje sie zamiast maki, ciasto jest przepyszne :D

uwielbiam orzechy, a tradycji mazurków w moim domu tez nie ma - ale taki bym chętnie wsunęła - w przyszłym roku masz mnie u siebie na bank :)
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

bozena.dp

#30
Cytat: zosia2007 w 02 Kwi 2010, 19:54:13a wiecie ze ja nigdy nie jadlam zadnego mazurka, u mnie w domu nikt nigdy tego nie robil

u mnie tak samo, nikt nie robi i nigdy nie jadłam ;D

wrobelek0403

#31
jak chcecie, moge jeden upiec na zlot lol lol lol

własnie wsadziłam do pieca cytrynowo- bezowy ;) totalny eksperyment wg wlasnego pomysłu, bo trzeba było wykorzystac białka :D

Dodany tekst: 02 Kwi 2010, 21:15:24

Cytat: zuzia w 02 Kwi 2010, 19:41:03
kajmakowy


mniam :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mignon

Cytat: bozena.dp w 02 Kwi 2010, 20:16:21
u mnie tak samo, nikt nie robi i nigdy nie jadłam ;D

u mnie też się nie robiło, mama kupowała jeden dla zasady, ale to zupełnie nie to samo ;D

sama tradycję zapoczątkowałam i piekę dzielnie od czasu mojego zamieszkania w Wielkopolsce :)

emcia

Cytat: wrobelek0403 w 02 Kwi 2010, 19:33:45
justynaaaa2 ale ten orzechowy to jest jak biszkopt na tort orzechowy - zmielone orzechy dodaje sie zamiast maki, ciasto jest przepyszne :D

czyli orzechowiec? pyszny, ale strasznie pracochłonny
z masą ubijaną na parze, waflem, polewą i orzechową posypką


kiedyś , z 15 lat temu  porwałam się na mazurek, a raczej uparłam się, że razem z mamą zrobimy
mama dla świętego spokoju ustąpiła
wyszło płaskie dziwne coś,czego nikt nie chciał jeść
a spodziewałam się jakiegoś extra ciasta, wysokości tortu przynajmniej ;)
tak mnie ta "płaskość" wtedy rozczarowała  :point_lol:

justynaaaa2

wrobelek0403 ja chcę cytrynowo-bezowy  :pray: :pray: :pray: zaraz się oślinię  :crazy:

wrobelek0403

#35
Cytat: emcia w 02 Kwi 2010, 22:17:20
czyli orzechowiec? pyszny, ale strasznie pracochłonny
z masą ubijaną na parze, waflem, polewą i orzechową posypką



nie, nie to jeszcze co innego

przepis jest na pierwszej stronie wątku :D

Dodany tekst: 02 Kwi 2010, 23:25:30

Cytat: justynaaaa2 w 02 Kwi 2010, 22:53:24
wrobelek0403 ja chcę cytrynowo-bezowy  :pray: :pray: :pray: zaraz się oślinię  :crazy:

to była produkcja wlasna:

spód jak na pomaranczowy - czyli kruche ciasto

wylepiłam blaszke, posmarowałam grubo lemon curd wg tego przepisu:
http://mojewypieki.blox.pl/2009/10/Lemon-curd-cytrynowy-krem.html

na to piana z białek ubita tak: 6 białek na sztywno, potem powoli dodawać 1,5 szklanki cukru pudru i cały czas ubijac.

Zeby było bardziej bezowo-chrupiąco - do tego na koniec dodaje się 1 łyzkę mąki ziemniaczanej i delikatnie miesza i taką mase wykłada na spod.
Bez mąki pianka bedzie lekka i sprezysta.

piec ok. 40 minut w 175 stopniach. Studzic w piekarniku, wtedy nie opadnie. Ja musiałam wyjąc i odkroić kawałek dla przyjaciół, wiec sie szybko spłaszczyło.

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

effik

u nas się nie robi mazurków, ale wasze bardzo mi się podobają :)

zuzia

mówiłam, że zośka to tylko tak ściemnia z tą wizytą...

aja

zuzia wstaw przepisy na mazurki swojej mamy :D :D :D
ja się szykuję na kilka sztuk w tym roku

zuzia

Cytat: aja w 30 Mar 2011, 22:51:22
zuzia wstaw przepisy na mazurki swojej mamy :D :D :D
ja się szykuję na kilka sztuk w tym roku
ok. poproszę ją o przepis :)

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

aniak1211

U mnie nie ma tradycji mazurkowej,
ale chce zrobic jakies ciastka,
kupilam swiateczne foremki i mala bedzie miala frajde ozdabiajac je,
tylko jakie ciasto bedzie dobre???