Muffiny czekoladowe

Zaczęty przez sonja, 21 Mar 2008, 14:54:20

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sonja

Przepis wzięty z forum gazety dawno, dawno temu z moją małą zmianą

Piekarnik rozgrzac do 180 stopni

Wymieszac:
300 gr mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczyptę soli
3 łyżki kakao
1 posiekaną tabliczkę czekolady

W garnku rozpuścic 150 gr masła i 165 gram cukru (w przepisie jest brązowy)

Rozbełtac 170 ml mleka i 2 jajka

Teraz do suchych składników dodac mleko z jajkami i masło z cukrem. Wymieszac króciutko, żeby się składniki połączyły, ale tak żeby zostały grudki. Im mniej wymieszane tym bardziej puszyste i lekkie są. Wkładac ciasto do foremek i do każdej babeczki włożyc kostkę czekolady (ja najbardziej lubię milkę mleczną).

Piec 15 min.

Smacznego:)

fasolka1980

sonja, wypróbuję zaraz po swiętach!

sonja

Polecam:) śliczny masz avatarek:)

inkageo

Zrobiłam :) Sukces połowiczny ;) Są bardzo dobre i ładnie pachną, ale dziady nie chcą wyjść z foremki.. Na razie trzy wydłubałam łyżką i nie są zbyt reprezentacyjne ;) Gdzie można kupić te papierowe karbowane foremki do muffinów?
Imagine there is no hate

jusia

inka widzę, że się spalasz w kuchni, no prawdziwa pani domu  z Ciebie ;) respect  :chef:
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

sonja

Inka ja kupiłam w realu fackelmanna, od groma i trochę jest na allegro:) auu ale głodna jestem!

sonja

I jeszcze tu: http://www.tortownia.pl/produkty.php  moj ulubiony sklep z takimi akcesoriam:))

inkageo

Imagine there is no hate

sonja

Nie ma za co, dziekuję:)

Basia

Ja tez widziałam ostatnio papilotki  w realu...

można je jeszcze kupić tutaj: http://www.mniammniam.pl/sklep/index.php?act=search&co=papilotki&ko=

ja pieke muffinki zawsze w papilotkach i nie ma najmniejszego problemu z wyjmowaniem ich z foremki!
Smacznego :chef:
Koniec ery grzecznej dziewczynki .....................

Beata

i jeszcze tutaj:
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3037716
a oprócz papilotek u tego sprzedawcy można zakupić m. in. np. groszki czekoladowe, które nie rozpuszczają się w trakcie pieczenia (tylko nie wiem, czy teraz są wystawione)

jo_miekka

ja polecam silikonowe formy do muffinków
dostępne m.in. w duce

effik

zrobiłam czekoladowe, ale poszukałam wersji z olejem, bo mi się nie chciało iść po masło albo margarynę :D :D

walnęłam słoik borówek dla eksperymentu. niestety z owocami jest wyższa szkoła jazdy :( są dość mokre, niektóre się rozwaliły. zrobiłam też wersję z dziurką.

sonja :beer:

brawurka

podbijam bo często robie i zawsze musze szukać

ami

hmhm wygladaja super! :) w piątek zrobie, tylko powiedzcie mi, trzeba podgrzac maslo z cukrem a poznij ostudzic, tak? ;)

abkasia

sonja, chce robic z podwojnej porcji, czy moge zamieszac ciasto, czesc upiec a reaszta moze stac zmieszana? czy robic 2 porcj oddzielnie?
nie mam 2 foremek....

szelma

abkasia, mnie z tych skladnikow wychodzi jedna porcja na ikeowa forme. A jesli chcesz polowe, to zrob z polowy skladnikow :D.

sonja

abkasia zamieszać wszystko, najpierw wyłożyć połowę, upiec i wtedy drugą część. Ja tak robię, bo nie chce mi się nigdy bawić z dwukrotnym mieszaniem ciasta ;D

abkasia

sonka zrobilam, wyszly i sa bardzo dobre :D

aniak1211

a ta czekolada w srodku po upieczeniu jest "miekka" czy "twarda" ???
zbieram ie zeby je upiec,musze kakao dokupic ;)
i wlasnie sie zastanawiam jak to jest z ta czekolada,
a moze takie groszki czkoladowe dac  :hmm:

szelma

Cytat: aniak1211 w 22 Mar 2010, 14:23:17"miekka" czy "twarda

Na początku miękka, ale potem twardnieje. Dlatego lubię muffiny z nutellą w środku, bo zostaje fajnie miękka :).

aniak1211

o,nutella,to jest pomysl :)

szelma

Bananowe muffiny z nutellą rzondzom :D.