nadziewane jajka

Zaczęty przez brawurka, 20 Mar 2008, 21:35:56

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

brawurka

robicie takie danie na świeta? wiem, ze rubin tak :) a czym nadziewacie?
ja nadziewam:
- pieczarki starte na tarce (duże oczka) i podsmarzone z zółtkiem i majonezem
- żóltko z majonezem przyprawione ostrą papryką (dobre i adny kolor ma)
- zółtko ze szczypiorkiem i majonezem

ozdabiam natką z pietruszki lub czymś tam co pod ręką jest ;)

brawurka

właśnie doczytaam we wczorajszych plotach, że Kasia też robiz pieczarkami no i temat ogólnie był. trudno

Kasia

ja robię tak:

jaja gotuję na twardo

obieram i przekrajam na pół

delikatnie wyjmuję żółtka


pieczarki z cebulką podsmażam
mielę w maszynce

zmielone pieczarki z cebulką mieszam z żółtkami

masa musi być czarna
tzn bardzo duuużo pieczarek i cebulki :) zółtka mają być dodatkiem nadającym delikatności farszowi
doprawiamy solą i pieprzem

tak przygotowany farsz wkładamy w zagłębienia po żółtku
farsz ma lekko wystawać z połówek jajek

dekorujemy majonezem i jakąś zieleninką

ważne

pieczarek i cebuli musi być naprawdę dużo
po dodaniu wszystkich żółtek
i nałożeniu masy do zagłębień ma zostać dużo "zbędnego" farszu :)


PYCHOTA
to danie popisowe mojej cioci
jak robi imieniny to jaja znikają na poczekaniu :)

salsa

hahaha
miałam dzis załoztć taki wąłsnie wątek o jajkach faszerowanych, ale nie chciało mi sie siedziec na necie:P

ja robię zupełnie inaczej jajka faszerowane
niemniej to genialny wynalazek:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

brawurka

uwielbiam faszerowane jajka. inka pytała czym to nakładamy, jak nie mam tych specjalnych papierków, to zwijam zwyłą kartke w taki dziubek, tą wąską dziurkę ucinam tak na ukos, w środek pakuje farsz i wyciskam, hmm nie wiem czy ktoś mnie zrozumie, najwuyżej cykne jutro fotke

mayagaramond

Ja robie z pieczarkami, wszystkie kawiory i inne wynalazki moga sie schowac;)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

salsa

ja z pieczarkami to raczej tak średnio , wole z innymi dodatkami.

moje ulubione to z nadzieniem łososiowo-serowo-koperkowym
oraz szczypiorkowo-rzodkiewkowym, i ogórkowo - paprykowym
a poza tym cała masa wariacji:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

sonja

A ja najbardziej lubię takie:)

Gotuje się jajka na twardo. Po ostudzeniu przekrawa się na pół i wydłubuje łyżeczką tak by nie uszkodzić skorupki. Jajka drobno siekamy, dodajemy do nich drobniutko posiekany szczypiorek, koperek, może być pietruszka. Do tego wbija się surowe jajko i dodaje bułkę namoczoną. I teraz to spowrotem hop siup do skorupek. Skorupki nadzieniem do dołu w bułkę tartą. Na patelni rozgrzać masełko i podsmażać jajka:) w sumie to bardziej faszerowane skorupki, ale jakie pyszne:))

twinnie77

Ja zawsze robię jajka w taki sposób: ugotowane na twardo kroję na pół, układam na takim specjalnym półmisku, na każdą połówkę małą łyżeczką nakładam majonez, na to startą rzodkiewkę, a na sam wierzch pokrojony szczypiorek. Można jeszcze na końcu delikatnie posolić, jak ktoś bardzo lubi, ale mnie smakują takie bez przypraw. Nie trzeba nic wydłubywać, nadziewać... A smak jest bardzo wiosenny. Polecam.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

aniak1211

Pycha jaja nadziewane,
ja robie mieso nadziewane jajami :)
mieso przygotowuje jak na mielone+pieczarki,papryke czerwona pokrojone w kostke,
polowe miesa do foremki(keksowki)na to ulozone ugotowane jaja i przykryc reszta miesa  i do piekarnika,
nie pamietam na jak dlugo ::)
Pycha

ze_nitka

Bardzo dobry jest tez farsz z tuńczykiem

magdarynka

To jeszcze nadzienie na dwa sposoby.
Zoltka nalezy wyjac z jajek i rozgniesc widelcem i podzielic na dwie czesci, i teraz
1. polowe serka twarozkowego ( np. almette czy inny tego typu ) wymieszac z polowa zoltek, dodac posiekany koperek, lososia pokrojonego w kawaleczki, doprawic sola i pieprzem
2. druga polowe serka wymieszac z pozostalalymi zoltkami, dodac starta na grubej tarce zodkiewke, posiekany szczypiorek, doprawic sola i pieprzem
faszerujemy jaja i smacznego !!!
A jak ktos lubi jajka z majonezem to proponuje przed podaniem wymieszac majonez z pieprzem kajenskim , pikantnie i smakowicie
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

brawurka

kasia zrobiłąm wg twojego przepisu!!pychaaaaaaa

Kasia

Cytat: brawurka132 w 25 Mar 2008, 21:22:44
kasia zrobiłąm wg twojego przepisu!!pychaaaaaaa

wiem e pychota :)

ja je uwielbiam

i są prościutkie do zrobienia :)

mayagaramond

Cytat: Kasia w 25 Mar 2008, 22:40:27
Cytat: brawurka132 w 25 Mar 2008, 21:22:44
kasia zrobiłąm wg twojego przepisu!!pychaaaaaaa

wiem e pychota :)

ja je uwielbiam


i ja :) Kojarza mi sie ze swietami w domu. Dzis zjadlam ostatnie:(
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

fasolka1980

Podczas świąt zjadłam tyle faszerowanych jajek (wg waszych przepisów), że powinnam mieć szlaban na co najmniej miesiąc!

Wole nie myśleć jaki mam teraz poziom cholesterolu...

brawurka

Kasia! a zrobiłam tego tyle (tych pieczarek z cebulą zmielonych), że mi jajek brakło, dodałam do reszty troche ugotowanego ryżu i natke z pietruszki i była super sałatka:)

Kasia

brawurka jajek MUSI zabraknąć :)

o to chodzi aby nadzienie było właśnie pieczerkowo-cebulowe z DODATKIEM żółtek :)

kiedyś chciałam zrobić farszu tak na w sam raz

wygladało dobrze ale w smaku było takie sobie - żółtka zabiły smak pieczarek i cebulki  i jaja były prawie normalne w smaku :)


salsa

FAsolka, udowodniono ze cholesterol z jajek to ten dobry i mozna go jesc do woli:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)