co teraz fajnego czytacie? co ostatnio czytalyscie?

Zaczęty przez panikarola, 11 Mar 2008, 22:31:16

Justynna

inkageo, mi się ciężko czytało tę książkę. Za Chiny nie umiałam zrozumieć zachowania bohaterów, ani matki, ani córki. Wszyscy tacy dobrzy, wybaczający. No nie nie nie  :headbang:
A i jeszcze denerwował mnie momentami styl autorki, powtarzanie często-gęsto słowa "sumitować" to już lekka przesada.

kasiad

zamówiłam "Polkę" J.Chmielewskiej  ;)
zobaczymy kiedy ja te wszystkie zbiory przeczytam  :point_lol:

nionczka

Mi kolezanka Wloszka wlasnie przywiozla kilka ksiazek z Italii wiec zabralam sie za lekture Fabio Volo Il giorno in più.  W kolejce czeka tez Erri de Luca.
Znacie Federico Moccie? Straszny hicior wiec nie bylam pewna czy mi sie spodoba i na wszelki wypadek nie zamówilam.

Ale zaczelam tez przeglad polskich ksiegarni, zeby sie troche zaopatrzyc za miesiac.

Co powiecie na Dziewczyny z Portofino Grazyny Plebanek?
http://ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/ksiazka.html?kw=32617

A Zlodziejke ksiazek http://merlin.pl/Zlodziejka-ksiazek_Markus-Zusak/browse/product/1,574666.html ktos czytal? To wprawdzie nie literatura polska, ale przyciagnela moja uwage w tutejszej ksiegarni podczas zeszlotygodniowego polowania na ksiazki.

Kasiad, Polka jest Gretkowskiej :-)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

effik

Kończę Kwiat pustyni, a mój Sputnik Sweetheart już przebiera nóżkami w kolejce :D :D

inkageo

Imagine there is no hate

effik

Cytat: inkageo w 21 Wrz 2009, 20:08:08
Jeszcze Córkę Nomadów przeczytaj :)

na razie przerwa z tymi tematami ;)
ale kiedyś na pewno wrócę.
wolałabym w międzyczasie Spaloną żywcem Souad ;)

effik

Cytat: nionczka w 19 Wrz 2009, 19:27:33A Zlodziejke ksiazek http://merlin.pl/Zlodziejka-ksiazek_Markus-Zusak/browse/product/1,574666.html ktos czytal? To wprawdzie nie literatura polska, ale przyciagnela moja uwage w tutejszej ksiegarni podczas zeszlotygodniowego polowania na ksiazki.

przyjaciółka mi polecała, pewnie przeczytam :)

Dodany tekst: 21 Wrz 2009, 20:24:02

inkageo proszsz

http://ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/ksiazka.html?kw=75714  :)

teraz zresztą wyszła w takiej serii za 9,90 (razem z Kwiatem pustyni i Białą Masajką na przykład)

wrobelek0403

Cytat: effik w 21 Wrz 2009, 21:09:58wolałabym w międzyczasie Spaloną żywcem Souad

czytałam, wstrzasajace
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

effik

wrobelek0403 ja swego czasu byłam w temacie, bo pisząc w magisterce o kulturze indyjskiej trochę się naczytałam o tego typu zabójstwach...
w Indiach to jest popularne do dziś w niektórych regionach. zresztą nie tylko w Indiach.

Justynna

Cytat: mignon w 31 Sie 2009, 22:27:00

mati, Myśliwski to mój guru, ale książką życia wciąż jest dla mnie Widnokrąg
Wypożyczyłam "Widnokrąg", przeczytałam 2 rozdziały i muszę przyznać, że już mi się bardzo podoba, wciąga mocno.

nionczka

A czy Wy musicie tak sie katowac takimi lekturami???
Brrr, dobra nic nie mówie. Sama ogladam smutne filmy.

tachogti

to ja z innej beczki ;)

"Homo bimbrownicus" Andrzeja Pilipiuka :D
Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife :P

magoo

a ja ostatnio czytam zalegle gazety przywiezione z Polski :D

a z ksiazek to gdzies tam leza zaczete... Popioły
Tyle, ze dawno zaczete i juz nie pamietam co tam bylo  :rotfl:

szelma

Cytat: magoo w 23 Wrz 2009, 20:19:19a ja ostatnio czytam zalegle gazety przywiezione z Polski

Ja też :D. Własnie przeczytałam jakiś stary wywiad ze Żmudą-Trzebiatowską, w którym stwierdza, że jak gdzieś wchodzi, to trzeba ją podziwiać lol. I że zawsze dostaje to, co chce, a co :D.

mignon

Cytat: Justynna w 22 Wrz 2009, 15:21:13
Wypożyczyłam "Widnokrąg", przeczytałam 2 rozdziały i muszę przyznać, że już mi się bardzo podoba, wciąga mocno.

moja promotorka powiedziała, że tę ksiażkę odbiera się inaczej na każdym etapie życia, więc mam zamiar do niej wracać jeszcze
życzę wytrwałości :)

goga

Cytat: magoo w 23 Wrz 2009, 19:19:19

a z ksiazek to gdzies tam leza zaczete... Popioły
Tyle, ze dawno zaczete i juz nie pamietam co tam bylo  :rotfl:

"Ogary poszły w las." lol lol lol
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

effik

bożenka :beer:

a ja po przerwie powróciłam do kolejnego Murakamiego, teraz oczywiście nadejszła chwila na Sputnik :D

Justynna

Cytat: mignon w 23 Wrz 2009, 20:12:21
moja promotorka powiedziała, że tę ksiażkę odbiera się inaczej na każdym etapie życia, więc mam zamiar do niej wracać jeszcze
życzę wytrwałości :)

na pewno przeczytam do końca i koniecznie muszę sobie ją kupić, bo czuję, że na tym jednym razie się nie skończy  ;)

mika

sweedee

"Córkę fortuny" I. Allende zaczęłam  :book: i podoba mi się

www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

jusia

Cytat: sweedee w 25 Wrz 2009, 23:25:55
"Córkę fortuny" I. Allende zaczęłam  :book: i podoba mi się
mnie tez sie podobalo...przeczytaj jeszcze Portret w sepii i Dom duchow...bo to jest jakby trylogia
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

sweedee

Cytat: jusia w 27 Wrz 2009, 12:36:41
mnie tez sie podobalo...przeczytaj jeszcze Portret w sepii i Dom duchow...bo to jest jakby trylogia

no tak coś właśnie słyszałam, ze to 3logia  ;)
a w jakiej kolejności?

www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

claridad

"Oliwera Twista" na zmianę ze strefą ślubą planowania ;)

nionczka

Cytat: sweedee w 28 Wrz 2009, 12:29:11
no tak coś właśnie słyszałam, ze to 3logia  ;)
a w jakiej kolejności?

Córka, Portret, Dom duchów... wedlug chronologii wydarzen bo z pisaniem dom, corka, portet.
Nie uwierzycie, ale nie czytalam! A film DD uwielbiam wiec chyba powinnam, ale jakos nie wyszlo. Nadrobie!

jo_miekka

A ja obecnie czytam na zamówienie "How to read literature like a professor" T.C. Fostera.
Bardzo ciekawa lekka w formie i zabawna rzecz o teorii literatury, tropach, toposach, wzorach i kontekstach oraz o tym, że wszystko w literaturze sprowadza się do seksu ;)
Polecam: http://classiclit.about.com/cs/productreviews/fr/aafpr_howtoread.htm