co teraz fajnego czytacie? co ostatnio czytalyscie?

Zaczęty przez panikarola, 11 Mar 2008, 22:31:16

mayagaramond

Cytat: nionczka w 04 Sie 2009, 10:32:49
Ale gdyby to byly odwolania do jakiegos kregu kulturowego, ktorego calkowicie nie kontroluje to mogloby byc ciezko.

vide Wahadlo Foucaulta Eco ;)

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

effik

Cytat: golinda w 03 Sie 2009, 21:37:42
M Szwaja
D Szwai

;)

a ja byłam w Empiku i chciałam kolejną książkę Libery, ale zajrzałam do środka i za dużo tam było Becketta ;)

bo to autobiografia :D

a mnie się podobało to:

http://www.empik.com/blogoslawienstwo-becketta-ksiazka,41999,p?slotName=BoxSale

Poza tym Libera miał całościowy pomysł na Madame 2, nie wiem, czy wiecie. Ale powiedział, że jej nigdy nie opublikuje :D

Anupka

A ja zaczęłam (drugie podejście) "Save me from myself" by Brian "Head" Welch, biografię gitarzysty KORN. O tym jak chlał i ćpał i nagle przestał. Jeszcze nie wiem, czy ciekawe.
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

inkageo

Z żalem skończyłam Madame, to wielce smutne, że nie ma drugiej części i nie poznamy dalszych losów..
Zaczęłam czytać polecane przez Kasiada Martwe Jezioro Rudnickiej, ale po pięknym języku Libery, to ciężko się czyta literaturę, której autorka urodziła się w roku 1988 ;) Fakt trochę się uprzedziłam, jak zobaczyłam na okładce jej datę urodzenia, cóż ona może wiedzieć o życiu ;)
Imagine there is no hate

magoo

A mnie Rozmowa w Katedrze juz nie wiem od kiedy, cos nie moge sie za to zabrac, kompletny brak czasu. Obiecalam sobie, ze skoncze przed wyjazdem do Polski, ale sie chyba nie wyrobie :(

Za to dzis zaczynam czytac przewodnik po Paryzu  :dance:

giga

Ja  czytam " Ania z Zielonego Wzgórza", to lektura w tym roku mojego syna.Z każdej lektury go odpytuję i dlatego muszę przypomnieć sobie pewne wątki . ;)

suegro

Ja czytam "Ukrytą Perswazję" Kevina Hogana.

I zauważyłam, że pozytywnie na mnie wpływa :)
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

bozena.dp

właśnie skończyłam książkę "Emma i ja", która była tu chyba kiedyś już polecana

kasiad

Cytat: inkageo w 07 Sie 2009, 11:06:05

Zaczęłam czytać polecane przez Kasiada Martwe Jezioro Rudnickiej, ale po pięknym języku Libery, to ciężko się czyta literaturę, której autorka urodziła się w roku 1988 ;) Fakt trochę się uprzedziłam, jak zobaczyłam na okładce jej datę urodzenia, cóż ona może wiedzieć o życiu ;)

inkageo czytaj, czytaj :)
ja drugą książkę tej autorki "Czy ten rudy kot to pies?" przeczytałam w jeden dzień  :P
znaczy nie zniechęcaj się młodym wiekiem autorki :D

mati

Cytat: bozena.dp w 14 Sie 2009, 19:47:50
właśnie skończyłam książkę "Emma i ja", która była tu chyba kiedyś już polecana
też to niedawno czytałam, mnie wciągnęło i polecam, mimo iż to lekko dołująca historia...

inkageo

Cytat: kasiad w 16 Sie 2009, 13:06:09
inkageo czytaj, czytaj :)
ja drugą książkę tej autorki "Czy ten rudy kot to pies?" przeczytałam w jeden dzień  :P
znaczy nie zniechęcaj się młodym wiekiem autorki :D
Pierwszą już skończyłam, szybko się czyta, ale mnie nie porwało  :blush:
Imagine there is no hate

kasiad

Cytat: inkageo w 16 Sie 2009, 19:15:15
Pierwszą już skończyłam, szybko się czyta, ale mnie nie porwało  :blush:

bo to nie porwać miało tylko hmm miało być coś lekkiego, łatwego i przyjemnego w końcu co nie, że się tak po polskiemu wyrażę :D

inkageo

Ale jak czytam książkę, nawet lekką, to wkurzają mnie nieścisłości, tym bardziej jak ma to być pseudo kryminał, to powinien być przemyślany i dopracowany ;) A kupy się nie trzyma w zwykłych sytuacjach dnia codziennego. Przykład - bohaterka podaje, że jest godzina 18 siedzi jeszcze w pracy, coś tam robi (nie że już wychodzi), po czym spotyka się ze znajomym, idą na kolację do restauracji (co raczej nie trwa pół godziny), a po kolacji idą na zakupy, kupują dwa garnitury, prezent na ślub (jakąś tam zastawę) i chyba jeszcze ona coś sobie kupuje. No do cholery, sklepy są otwarte do północy, czy mają czasowstrzymywacz? :D Przejaskrawiona sytuacja ze stażystką - miała skserować jakieś dokumenty i wysłać, nie zrobiła tego i głównej bohaterce nadrobienie tego zeszło do północy.. No coś tam jest nie tak z czasem ;) A teraz w drugiej części bohaterka chyba zapomniała sobie, że w pierwszej była prawniczką i zachowuje się jak goooopi podlotek. W sytuacji zatrzymania przez policjanta okazuje się, że nie ma podstawowych informacji z prawa karnego i tłumaczy sobie to tym, że chyba opuściła jakiś wykład, no helooooł ;) Chyba w tym wydawnictwie nikt tego nie czytał przed wydaniem ;)
Imagine there is no hate

suegro

Zaczęlam "Norwegian Wood" Murakamiego.
Na razie ciekawie :)

Józef Piłsudski

kasiad

Cytat: inkageo w 17 Sie 2009, 10:00:38
Ale jak czytam książkę, nawet lekką, to wkurzają mnie nieścisłości, tym bardziej jak ma to być pseudo kryminał, to powinien być przemyślany i dopracowany ;) A kupy się nie trzyma w zwykłych sytuacjach dnia codziennego. Przykład - bohaterka podaje, że jest godzina 18 siedzi jeszcze w pracy, coś tam robi (nie że już wychodzi), po czym spotyka się ze znajomym, idą na kolację do restauracji (co raczej nie trwa pół godziny), a po kolacji idą na zakupy, kupują dwa garnitury, prezent na ślub (jakąś tam zastawę) i chyba jeszcze ona coś sobie kupuje. No do cholery, sklepy są otwarte do północy, czy mają czasowstrzymywacz? :D Przejaskrawiona sytuacja ze stażystką - miała skserować jakieś dokumenty i wysłać, nie zrobiła tego i głównej bohaterce nadrobienie tego zeszło do północy.. No coś tam jest nie tak z czasem ;) A teraz w drugiej części bohaterka chyba zapomniała sobie, że w pierwszej była prawniczką i zachowuje się jak goooopi podlotek. W sytuacji zatrzymania przez policjanta okazuje się, że nie ma podstawowych informacji z prawa karnego i tłumaczy sobie to tym, że chyba opuściła jakiś wykład, no helooooł ;) Chyba w tym wydawnictwie nikt tego nie czytał przed wydaniem ;)

no i co ja mam na to odpisać ;D :D
mnie się generalnie obie podobały  :P
ale to może dlatego, że przy moim zajmującym Synu tylko to mogłam przeczytać ;D

inkageo

Ale ja uparta jestem i czytam dalej :D Usiłuję sobie wyobrazić pod Wrocławiem wieś o pagórkowatej rzeźbie terenu, ze strumyczkiem i nie mogę :D Chyba autorka nie wie, że Wrocław leży na Nizinie Śląskiej, a nie na przedgórzu ;)

Dodany tekst: 17 Sie 2009, 10:23:48

Ale jestem upierdliwa ;) Ale u Szwai czy Grocholi nie ma się do czego przyczepić ;)
Imagine there is no hate

nionczka

Cytat: suegro w 17 Sie 2009, 10:10:52
Zaczęlam "Norwegian Wood" Murakamiego.
Na razie ciekawie :)

A ja After Dark koncze. Norwegian Wood lepsze moim zdaniem.

suegro

Cytat: nionczka w 17 Sie 2009, 11:35:39
A ja After Dark koncze. Norwegian Wood lepsze moim zdaniem.

U mnie w kolejce po "Norwegian Wood" czeka "Tańcz, tańcz, tańcz".

Czytałaś?

Józef Piłsudski

inkageo

Ja zamówiłam sobie "Smak miodu" jakiejś syryjskiej autorki. Erotyczna ma być :D Czytałyście już?
Imagine there is no hate

Justynna

Cytat: suegro w 17 Sie 2009, 11:49:22
U mnie w kolejce po "Norwegian Wood" czeka "Tańcz, tańcz, tańcz".

Czytałaś?
Przeczytałam "Tańcz... Podobała mi się, lubię takie książki :)

magoo

widze ze Murakami rzondzi ;) mi tez sie podobal :)

szelma

Ja czytalam Kafka on the Shore i mialam potem okrutne koszmary :padam:. Ale D. teraz czyta i mu sie podoba :hmm:. Ja Murakamiego bede omijac szerokim lukiem ;).

Justynna

"Kafki..." nie czytałam. Ale to prawda, bywają takie momenty w jego książkach, że się lękam czasem...

bozena.dp

Cytat: mati w 16 Sie 2009, 16:11:22
też to niedawno czytałam, mnie wciągnęło i polecam, mimo iż to lekko dołująca historia...

zgadzam się, mnie też wciągnęło i też polecam :)