co teraz fajnego czytacie? co ostatnio czytalyscie?

Zaczęty przez panikarola, 11 Mar 2008, 22:31:16

suegro

och, przypomniałyście mi Godzinę pąsowej róży!
uwielbiałam książkę, ale film już mniej, bo nie zgadzał się z moim wyobrażeniami

zawsze marzyłam, żeby przenieść się w czasie tak jak Anda!
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

jak bylam w podstawowce to potrafilam calymi dniami przesiedziec na naszej miejskiej bibliotece i tam pokryjomu czytalam wislocka (starowicza mielismy w domu ;) ), ale to nic w porownaniu z Jackie Collins, ktora kiedys dorwalam. A na koniec 7 klasy dostalam w ramach czerwonego paska ksiazke, w ktorej na co drugiej stronie ktos dochodzil ;) Do tej pory pojac nie moge, jak moja wychowawczyni wpadla na pomyslu zakupu owej powiesci.

Byla taka francuska ksiazka, miala kilka czesci, pisana w formie pamietnika, nie klaudyna ani kornelia, ale cos na K...nie moge sobie przypomniec tytulu.

A teraz czytam Madame i wszystkim, ktorzy jeszcze nie czytali mowie "do ksiegarni marsz". :)

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

vobi

Cytat: mayagaramond w 08 Kwi 2009, 17:12:06
Byla taka francuska ksiazka, miala kilka czesci, pisana w formie pamietnika, nie klaudyna ani kornelia, ale cos na K...nie moge sobie przypomniec tytulu.

Colette mi chodzi po glowie...ale to byl pseudonim autorki, cykl o Klaudynie... moze o to Ci chodzi :hmm:...

giga

Czytam "Życie po /życiu z facetem/ Lynda Curnyn.
.Główną bohaterką i narratorem jest tu Emma Carter - 31 letnia młodsza redaktorka w magazynie kobiecym "Twój ślub", mieszkanka Nowego Yorku. Poznajemy ją  - tuż po rozstaniu się z ukochanym, który wyjechał do Los Angeles, by spełnić się jako scenarzysta. Wyjechał, nie proponując Emmie wspólnej przeprowadzki. W kolejnych rozdziałach jesteśmy świadkami przemian, jakie zachodzą w kobiecie.
Po wielu próbach pozbycia się niskiego poczucia własnej wartości i paru zbędnych kilogramów, Emma zmienia się diametralnie, tak jak jej podejście do życia. Z szarej myszki przeistacza się w kobietę pewną siebie .

malutenka

Czytam 'Danse Macabre' Kinga. Jak ktoś lubi horrory to lektura obowiązkowa :)

tachogti

Skonczylam wczoraj "Dzume w Breslau" Krajewskiego - dla lubiacych kryminaly polecam :)

Zaczelam "Zakon kranca swiata" Kossakowskiej - duzo ludzi mi polecalo, zobaczymy  ;)
Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife :P

panikarola

Cytat: doda w 15 Kwi 2009, 18:22:59
dawno temu, jeszcze w podstawówce czytałam "my, dzieci z dworca zoo". i teraz wyjazd do Berlina sprawił, że wróciłam do tej książki, przeczytałam i znowu się zafascynowałam problemem. świetna jest ta książka, naprawdę.

o właśnie, też do niej jakiś czas temu chętnie wróciłam. a wiesz, że ta dziewczyna, kobieta już w tej chwili, jednak co rusz wraca do narkotyków? nie wyszła do końca na prostą.
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

goga

panikarola gdzieś czytałam ,że ona nie zyje

a nie - poszperałam w necie i okazało się ,że to plotka, tylko że piszą że od 2008 znowu zaczęła brać
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

jusia

"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

zwierzatko_mojej_mamy

jo_miekka dokonczenie grzdyli stoi jako nr 2 na liscie todo graficznej, zaraz po poprawieniu zaproszen szelmy - ale to akurat jest momencik :D nr 1 odhacze do 3 godzin od teraz ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

ishka82

Mi nie trzeba współczuć, mi się Zafon podoba ;)

mati

ja też polewam :D

a przy okazji to jeszcze raz napiszę, gdyby ktoś wcześniej nie zauważył:

w najnowszym Przekroju jest kod promocyjny do audioteka.pl.
Po wrzuceniu wszystkich książek do koszyka wpisujemy w specjalnym okienku
hasło "sluchaj-z-przekrojem" i otrzymujemy 30% zniżki na całe zakupy 

ishka82

Ja teraz będę czytać Siedem Domów, salsa bodajże polecała kiedyś :) Wczoraj przyszła zamówiona na Allegro, ale jeszcze nie miałam czasu się za nią wziąć ;)

nionczka

Mi mama kupila Madame, ale musi jeszcze poczekac troszke w kolejce. Bo mam troche za duzo ponapoczynanych ksiazek.

effik

"Obojętni", A. Moravia.
Zasadzałam sie kiedyś na tę książkę, ale jakoś wcześniej mi się nie udało zabrać. No i czytam.
Wypowiem się może jak skończę :D

jusia

skończyłam "Grę Anioła" i ...mam kryzys czytelniczy...autor ma problem z zakończeniem, w "Cieniu wiatru" też tak było...za dużo pomysłów w głowie, książki naszpikowane zdarzeniami, a końcówki kiepskie...a kryzys stąd, iż doszłam do wniosku, że chyba już nic mnie nie zachwyci, więc po co czytać... :headbang: :headbang:
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

zwierzatko_mojej_mamy

jusia dla odmiany proponuje wojtyszke ;) "tajemnica szyfru marabuta" albo "trzynaste piorko eufemii" na pewno Cie zachwyci i bedzie jak znalazl za kilka lat jako baja dla frania ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

golinda

Cytat: jusia w 26 Kwi 2009, 07:32:32
skończyłam "Grę Anioła" i ...mam kryzys czytelniczy...autor ma problem z zakończeniem, w "Cieniu wiatru" też tak było...za dużo pomysłów w głowie, książki naszpikowane zdarzeniami, a końcówki kiepskie...a kryzys stąd, iż doszłam do wniosku, że chyba już nic mnie nie zachwyci, więc po co czytać... :headbang: :headbang:

no widzisz, a ja się popłakałam na końcu "Gry..." - to wszystko kwestia podejścia :)

magoo

Właśnie skończyłam "Śmierć w Breslau" Krajewskiego, w sumie całkiem niezły kryminał, a teraz czytam "Afrykanin" Le Clezio. I przyznaję się, że po przeczytaniu wszystkich ochów i achów również zaopatrzyłam się w "Madame" ;)

panikarola

Smierc w miescie Breslau to jest ta pierwsza? to nie jest czasem bez "w meiscie"?
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

salsa

Cytat: ishka82 w 25 Kwi 2009, 20:16:44
Ja teraz będę czytać Siedem Domów, salsa bodajże polecała kiedyś :) Wczoraj przyszła zamówiona na Allegro, ale jeszcze nie miałam czasu się za nią wziąć ;)

tak ja polecałam
bardzo mi sie podobała

ostatnio pożyczyłam koleżance "zatrzymaj się" i bedaczka tak sie zakochała w tej ksiązce, ze teraz nic sie jej nie podoba lol

Dodany tekst: 28 Kwi 2009, 23:09:47

ja mowie , ze taka książka jest przegadana  ;)

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

ishka82

jusia, Ty się bierz za inną książkę, a nie marudź, bo ten Zafon to jednak mocno przereklamowany ;) O ile Cień Wiatru jeszcze jest ok, o tyle po Grze Anioła wg mnie widać, że autor sam nie wie co chce powiedzieć i pisze wg schematu...jak napisze trzecią taką powieść, to chyba się pogrzebie do reszty.

Dodany tekst: 29 Kwi 2009, 08:45:03

salsa, a co to jest "zatrzymaj się" ???

golinda

a ja nie wypowiem się na temat "Madame", bo niektóre jeszcze nie przeczytały ;)