co teraz fajnego czytacie? co ostatnio czytalyscie?

Zaczęty przez panikarola, 11 Mar 2008, 22:31:16

wrobelek0403

szelma, :beer:

Ekspozycje czytałam, dziwne troche (ten wątek w rosyjskim wiezieniu mnie rozwalił ;) , choć kryminalnie dobre.
Reszte już pozycze z biblioteki, ale na razie "wypożyczone".

Tej drugiej serii nie ma w mojej bibliotece :/ szkoda.

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

szelma

wrobelek0403, no wiem, wiem. Rosyjskiej więzienie mnie rozwaliło :D Później też jest wesoło :D

Ale Chyłka zupełnie inna i mocno prawnicza.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

golinda

macie do polecenia jakąś dobrą książkę historyczną? dla kogoś, kto się bardzo interesuje i dużo wie :)

:beer:

wrobelek0403

golinda, ale stricte historyczna czy beletrystyke z historią w tle?

Z tych pierwszych to Boże igrzysko Normana Daviesa (choc jesli sie interesuje, to istnieje ryzyko, ze juz ma), z tych drugich Trylogię husycką Sapkowskiego.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

golinda

historyczna, nie beletrystyka

no i Davies to już przemielony wzdłuż i wszerz.

wrobelek0403

no ja niestety historie to pobieznie czytam, Koper jest fajny - rozne serie dot. międzywojnia.

golinda

rzuciłam okiem, rzeczywiście mogą być fajne te jego książki :)

dzięki, wróbelku :beer:

callja

Regine Pernoud - chociaż ona też może być już "przerobiona"...
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

OlaFasola

golinda,  polecam 1945 Woja i pokój Magdaleny Grzebałkowkiej. Świetnie się czyta.
Trochę bardziej współczesna historia, ale też ciekawa.  Detroid Sekcja zwłok Ameryki.

wrobelek0403

golinda, ja tego Kopra troche czytałam, bo rodzice go namietnie kupują. Jest fajnie napisany, bez zadecia i nienudno. No i tematyka nieoczywista - takie wycinki, których w podrecznikach sie nie pisze.

ishka82

Niedawno czytałam "Świat wg Garpa" Irvinga, świetna książka, wciągnęła mnie bardzo :)
A teraz "Grę o Tron" Martina, wciąga jak serial ;)
Przez "Morfinę" Twardocha nie przebrnęłam, pewnie za jakiś czas zrobię drugie podejście.
Poza tym jakieś pomniejsze czytadełka.
Najfajniejsze jest to, że po sporej przerwie czytanie znów sprawia mi przyjemność :D

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: ishka82 w 14 Lip 2016, 17:14:45Niedawno czytałam "Świat wg Garpa" Irvinga, świetna książka, wciągnęła mnie bardzo
o matko, jak ja bym chciała móc to po raz pierwszy przeczytać ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

ishka82

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 14 Lip 2016, 17:15:35
o matko, jak ja bym chciała móc to po raz pierwszy przeczytać ;D
miałam niejasne wrażenie, ze to nie był pierwszy raz ;) do tej pory nie jestem pewna, czy już lata temu tego nie czytałam ;) albo echa filmu sprawiły takie wrażenie

ishka82

Cytat: golinda w 14 Lip 2016, 17:18:09
kocham Irvinga!
zamierzam sięgnąć po inne jego pozycje, rozumiem, że warto :)

martullek

ja też uwielbiam Irvinga - ishka, polecam Ci jeszcze zwłaszcza Regulamin tłoczni win

teraz czytam jego najnowszą powieść Aleja tajemnic, ale jakoś na razie nie mogę się przekonać. dam znać, jak skończę

ishka82

golinda

Cytat: martullek w 14 Lip 2016, 19:41:32polecam Ci jeszcze zwłaszcza Regulamin tłoczni win

czytałam po kawałeczku, żeby jak najdłużej nie skończyć :)

i taaak mnie film rozczarował...

jeszcze Hotel New Hampshire jest niesamowity!

ishka82

Cytat: golinda w 14 Lip 2016, 20:49:07i taaak mnie film rozczarował...
chyba nie  oglądałam i nie obejrzę dopóki nie przeczytam

wrobelek0403

cykl reportaży "wykluczeni"

http://www.wielkalitera.pl/ksiazki/id,125/wykluczeni.html

bardzo smutne, nie do przeczytania "na raz", ale warto.

salsa

ja czytam teraz http://lubimyczytac.pl/ksiazka/198393/powtornie-narodzony
czytałam juz inną powieść tej autorki wiec spodziewałam się czegoś ekstra, niemniej niesamowicie przezywam ta ksiązkę. Przeczytałam juz ponad połowę (5 godzin w pociągu relacji Kraków - Poznań  ;) ) i już mi żal, ze za chwilę się skonczy. Co chwilę mam ochotę podkreślić jakiś cytat, żyję tą historią :)

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

malutenka

Jakos tak wychodzi, że zawsze latem mi wpadają w ręce takie sagi rodzinne. Mam to http://lubimyczytac.pl/ksiazka/233089/stulecie-winnych-ci-ktorzy-przezyli czyta sie na razie bardzo przyjemnie