co teraz fajnego czytacie? co ostatnio czytalyscie?

Zaczęty przez panikarola, 11 Mar 2008, 22:31:16

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szelma

Po angielsku of kors. Nie czytam tłumaczeń z języków, które znam - chyba ze w celach porównawczych (jak np. Harry'ego Pottera ;) ).
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

magoo

golinda

Cytat: inkageo w 31 Sty 2014, 09:43:36
A ja w nocy czytałam "Co się wydarzyło w Madison County", prawie się popłakałam :D

najpierw pomyślałam, że gupia, że nie pojechała z nim
ale jakby pojechała, to byłoby to samo co ze starym :D

inkageo

Cytat: golinda w 01 Lut 2014, 15:04:19najpierw pomyślałam, że gupia, że nie pojechała z nim
ale jakby pojechała, to byłoby to samo co ze starym Cheesy
A ja nadal myślę, że głupia i że wcale nie byłoby to co ze starym ;D
Imagine there is no hate

damka

może warto bym rzuciła na okiem, mam poniekąd podobny dylemat :)

inkageo

Imagine there is no hate

damka

jednak przychylam sie do Golindy, za chwilę z nowym będzie tak jak ze starym ;) takie teoretyczne rozważania ..

szelma

Cytat: mignon w 30 Sty 2014, 21:42:23"Pan raczy żartować, panie Feynman"

Też chcę przeczytać. Teraz czytam "A co ciebie obchodzi, co myślą inni?", ale po polsku, bo dostałam e-booka, i, kurde, tłumaczenie jest skopane. Czyta się kiepsko i połowa tych historyjek nie ma sensu :hmm: Ciekawa jestem, czy po angielsku też tak jest. Ale to o komisji badającej katastrofę Challengera jest super - zwłaszcza dla osoby, która uwielbia programy i książki o katastrofach lotniczych :D

Dodany tekst: 04 Lut 2014, 10:13:23

http://kultura.gazeta.pl/kultura/1,132860,15353291,Klasyk_literatury___nowy_przeklad__nowe_przyjemnosci.html#TRCuk - o tłumaczeniu Wichrowych wzgórz, jest nawet fragment do porównania między starym a nowym :)

wrobelek0403

szelma, przejrzałam artykuł i z przykrością zstwierdzam, ze musiałam 3 razy przeczytac pierwsze zdanie tłumaczenia, zeby zrozumiec, o co kaman :D

reszta juz ok,

ciekawe są komentarze do artykułu ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

szelma

No, mało zgrabne jest to pierwsze zdanie. Ale takie tłumaczenie wynika też z ogólych tendencji w translatoryce. Kiedyś tłumaczyło się swobodniej niż dziś. Tłumacz ma dzisiaj trudniejsze zadanie, bo więcej osób porównuje oryginał (ma w ogóle do niego dostęp) z przekładem. I potem mu punktują, że tu odbiegł, tam odbiegł. Ale z drugiej strony tłumaczenie musi "się czytać" i jak się nie czyta, to tez punktują. Przerąbane :D

Wiele z tych starych tłumaczeń, które dla nas są kanonem, bo się na nich wychowałyśmy, jest baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo daleko od oryginałów. Kubuś Puchatek, Ania z Zielonego Wzgórza itd. I Wichrowe też, jak widać. I tłumacz nowego ma tym bardziej przerabane, bo wypunktują mu w necie każdą nieścisłość w stosunku do oryginału i każde zdanie, które w poprzednim tłumaczeniu brzmiało lepiej. No win situation trochę. Dziwi mnie, że ludzie się porywają na powtórne tłumaczenia klasyków - muszą mieć dużo odwagi.

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

szelma

ddu

nie znam
a powinnam? :)

Dodany tekst: 06 Lut 2014, 11:30:43

na pierwszy rzut oka pani mi się podoba
może kupię na porodówkę?
;)

szelma

No o Toruniu, dlatego pytam, czy znasz :) Fajne, zadziwiająco fajne :D

wrobelek0403

szelma

ddu

a to naprawdę nie wiedziałam
teraz jestem do tyłu, mam strasznie dużo pracy, usiłuję jakoś przygotować dom na nowego mieszkańca, a do tego padam ok 22. a właściwie już od 20 jestem w stanie najwyżej oglądać Girls :D

szelma

Cytat: ddu w 06 Lut 2014, 11:49:33Girls

Obejrzałam parę odcinków i zupełnie nie kumam fenomenu - a wszędzie takie zachwyty nad seiralem i Dunham :hmm:

ddu

a mnie też nie kręci
ale nie mam sił czytać. leży myśliwski, biografia tymańskiego, nowy huelle - wszystko za mądre...
homeland się skończył, house of cards też
grę o tron wolę czytać niż oglądać...
nie mam innego pomysłu

ddu

u mnie w domu homeland to rytuał. my nic nie oglądamy maniakalnie, na bieżąco... tymczasem, każdy odcinek h. jak najszybciej się da, ale zawsze razem z mężem.
jak któreś nie może , to drugie czeka. marudzi i czeka ;)

szelma

Ja szukałam czegoś nowego po How I Met Your Mother i nie znalazłam póki co. Girls na pewno moim serialem nie zostaną.

jo_miekka

Kasia

a ja Was podziwiam, ze przebrnęłyscie przez ten artukuł o nieczytaczach lol
ja nie dałam rady lol

jo_miekka

Cytat: ddu w 06 Lut 2014, 11:58:14jak któreś nie może , to drugie czeka. marudzi i czeka
Mieliśmy tak samo. A teraz mamy zaległości.