co teraz fajnego czytacie? co ostatnio czytalyscie?

Zaczęty przez panikarola, 11 Mar 2008, 22:31:16

elve

szelma

Cytat: elvelve w 19 Mar 2012, 08:44:55jakim cudem nie czytałam

Nie wiem, nie wiem :D. Ale fajowa książka - aczkolwiek od czytania o tych operacjach na sercu, trochę mnie w klacie bolało w drodze do pracy :D.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

jo_miekka

A mnie Thorwald jakoś znudził.

Czytam "Wyspę niesłychaną" Mendozy. Dopiero zaczęłam, a już sprawdzam loty do Wenecji ;)

dragonfly

Cytat: wrobelek0403 w 19 Mar 2012, 07:33:05
dragonfly a jaki tytuł filmu??

taki sam jak ksiazki The Hunger Games - nie wiem jak po polsku to przetlumaczyli

SZELMA - no nie powiem, wciaga ta ksiazka, poczatek jeszcze jakos ujdzie, ale potem to juz roznia pochyla, a koncowka to juz tak na odwal sie zrobiona (no to wszystko wg mnie, znanej krytyczki literackiej lol )

suegro

Ja w ramach odświeżania angielskiego czytam "Dumę i uprzedzenie" po angielsku. :)
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

wrobelek0403

ja skonczyłam Służace, bardzo mi sie podobało :)

czekam tylko na pensje i ide do empiku :D

Dodany tekst: 19 Mar 2012, 09:23:24

Cytat: dragonfly w 19 Mar 2012, 09:08:37nie wiem jak po polsku to przetlumaczyli

bardzo adekwatnie :D

http://www.stopklatka.pl/film/film.asp?fi=52744
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

goga

Cytat: wrobelek0403 w 19 Mar 2012, 09:21:15czekam tylko na pensje i ide do empiku

a co polecasz ?

ja Thorwalda bardzo lubiłam czytać :)
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

Justynna

Przeczytałam "Trans" Manueli Gretkowskiej. Jestem tą książką lekko zniesmaczona. Rozumiem, M.G. chciała się rozliczyć ze swojej "przeszłości" z Żuławskim, ale jak dla mnie za dużo "intymnych" szczegółów  :thumbdown:

szelma

mayagaramond

Cytat: szelma w 22 Mar 2012, 15:15:01Szkoda, że nie ma całości w wersji online:
http://wyborcza.pl/1,75480,11259687,Przeczytac_1000_ksiazek_rocznie_i____nie_zwariowac.html

nie moge czytac ani idac ani gotujac. Nie moge tez czytac w autobusach, bo cierpie na chorobe lokomocyjna.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

szelma

Mnie zastanawia, kto czyta 1000 książek rocznie :D. Czytała któraś pełną wersję tego artykułu?

Ja od 2010 robię listę wszystkich przeczytanych książek, więc wiem, co i kiedy skończyłam :). Aczkolwiek w zeszłym roku miałam mniejszy przerób czytelniczy, bo miałam abonament na Knacka (taka tutejsza Polityka czy inne Wprost), więc na to schodziły mi w sumie 2-3 dojazdy do pracy ;).

mayagaramond

Cytat: szelma w 22 Mar 2012, 15:27:26Mnie zastanawia, kto czyta 1000 książek rocznie

i ciekawe ile maja stron lol lol

Dojazd do pracy na czytanie teraz odpada, bo trudno czytac i prowadzic ;)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

szelma

Z szybkich obliczeń wychodzi mi, że musiałabym czytać 4 strony na minutę - przy założeniu, że książka ma 200 stron (a to mało jednak - większość tych, które czytam, ma więcej).

jo_miekka

1000 książek rocznie tak w całości? Uważnie? Dupa nie czytanie ;)

nionczka

Ja postanowilam przeczytac 12 ksiazek w tym roku, po ambitnych planach 52 :-) Ale mialam trudny czytelniczo rok (praca pelnoetatowa, dojazdy na stojaka, dziecko, maz pracujacy do pozna, budowa). Teraz jest lepiej, bo czytam w autobusie (mam daleko, ale siedze). Przeczytalam juz 4 ksiazki. Ale licze tylko beletrystyke czytana dla wlasnej przyjemnosci. Nie licze ksiazek dla dzieci, literatury fachowej, etc.
Zeby czytac duzo wiecej chyba nie mozna miec pracy ani rodziny, a juz na pewno nie dzieci.

Dodany tekst: 22 Mar 2012, 19:48:59

Cytat: jo_miekka w 22 Mar 2012, 16:06:101000 książek rocznie tak w całości? Uważnie? Dupa nie czytanie

i na pewno nie dla przyjemnosci!

magoo

Cytat: nionczka w 22 Mar 2012, 19:48:28

Dodany tekst: 22 Mar 2012, 20:48:59

i na pewno nie dla przyjemnosci!
zgadzam się
przy takiej ilości założę się, że czytelnik nie jest w stanie powiedzieć, o czym była ksiązka xxx, którą przeczytał 2 miesiące temu

ja teraz czytam 9 i 10 książkę w tym roku, czyli powinno mi wyjść ok 40 na rok  :hmm:
a tempo czytania jednej książki u mnie zależy od tego, co czytam,
jak biorę jakiś kryminał to 2-3 dni i przeczytane, a czasem czytam coś, co więcej jak 50 stron na raz się nie da i wtedy "grzęzną" nawet na miesiąc
a co do fragmentu artykułu, to hmmm w drodze do pracy nie mam jak czytać (samochodem jadę), w pracy tym bardziej
w wannie tylko gazety, bo papier robi się wilgotny, a w książkach tego nie lubie ;)

malutenka

Cytat: szelma w 22 Mar 2012, 15:15:01Szkoda, że nie ma całości w wersji online:
http://wyborcza.pl/1,75480,11259687,Przeczytac_1000_ksiazek_rocznie_i____nie_zwariowac.html

A Wy ile czytacie rocznie?
moim zdaniem nie da się, albo czyta się połebkach i kilka ksiązek na raz. O ile rozumiem kilka ksiązek na raz, bo mam w pracy w szufladzie na spokojny dzień jedną, w domu inną zaczętą, to tego tysiąca nie potrafię sobie wyobrazić. Schodzi mi mniej więcej jedna książka tygodniowo.

szelma

Spojrzalam do mojej listy. W 2010 przeczytałam 40, a w 2011 -22 (ale to przez tego Knacka). W tym jestem teraz na numerze 11. W sumie u mnie dużo książek jest baaaaaaardzo długich i dużo czytam po niderlandzku, co jednak dłużej mi zajmuje niż po polski i angielsku. I tez nie wliczam żadnych fachowych rzeczy - tylko te dla przyjemności. I w sumie jestem dumna ze swojego "przerobu czytelniczego" :).

wrobelek0403

Cytat: malutenka w 22 Mar 2012, 20:42:05
moim zdaniem nie da się, albo czyta się połebkach i kilka ksiązek na raz. O ile rozumiem kilka ksiązek na raz, bo mam w pracy w szufladzie na spokojny dzień jedną, w domu inną zaczętą, to tego tysiąca nie potrafię sobie wyobrazić. Schodzi mi mniej więcej jedna książka tygodniowo.

z podstawowki pamietam, ze chyba w 6-7 klasie dostałam nagrode za najwiecej przeczytanych w ciagu roku ksiazek z biblioteki i było to chyba 170. a czytałam mnostwo i bez przerwy.

1000 sobie kompletnie nie wyobrazam :crazy:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

elve

myślę że rocznie czytam ok 30 książek
1000 - w życiu, chyba ze bym się zawodowo czytaniem zajmowała

suegro

Zaczęłam "Kobietę w lustrze", początek ciekawy.
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

magdarynka

Ja z rozpedu podbieram ksiazki M, ostatnio czytalam Level 26. Nie czytajcie, kiepsko napisane, przwidywalne, i obrzydliwe.

wrobelek0403

zaczełam wczoraj kuzynki Pilipiuka :D wciagające :D

jusia

ja czytam kolejna Lackberg "Niemiecki bękart", strasznie szybko sie te kryminaly czyta...
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"