co teraz fajnego czytacie? co ostatnio czytalyscie?

Zaczęty przez panikarola, 11 Mar 2008, 22:31:16

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nella

Ja czytam teraz "Mechaniczną Pomarańczę" - jest też film, ale czekam, aż skończę książkę - jest świetna, język dziwaczny, trochę taka nowomowa, nie czyta się tego łatwo, ale generalnie świetna :D

wrobelek0403

Cytat: elvelve w 21 Sty 2012, 21:07:05Paullina Simons: Jeździec Miedziany, Tatiana i Aleksander (ZSRR w całej okazałości XX w, czysta beletrystyka)

czytałam jezdzca :D przesłodzone, ale wciaga :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

nionczka

Cytat: golinda w 22 Sty 2012, 22:23:39a kto ocenia czy coś jest czytadłem czy nie?
jak się czyta, to czytadło

tiliam

zaczęłam polecany  "Regulamin tłoczni win"

margareta

Cytat: wrobelek0403 w 23 Sty 2012, 11:43:15
czytałam jezdzca :D przesłodzone, ale wciaga :D
Tatiana i Aleksander już mniej wciąga, a trzecia część (Ogród letni) mnie rozczarowała, nie doczytałam do końca.

malutenka

'Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem'

fasolka1980

malutenka  :hugsurprise:   absolutnie zajebista książka!!

malutenka

Cytat: fasolka1980 w 26 Sty 2012, 08:25:17malutenka     absolutnie zajebista książka!!
cudowna jest, uwielbiam ludzki mózg :)

martullek

John Irving "Ostatnia noc w Twisted River" - dopiero zaczęłam

a wcześniej David Nicholls "Jeden dzień"

errata

Przeczytałam właśnie "Oskar i pani Róża" Érica-Emmanuela Schmitta. Trochę mnie chyba wbiło w fotel.

rudasekawf

Cytat: errata w 31 Sty 2012, 22:04:32Przeczytałam właśnie "Oskar i pani Róża" Érica-Emmanuela Schmitta. Trochę mnie chyba wbiło w fotel.
czytałam kilka lat temu. Jak dla mnie wstrząsająca książka.

errata

Cytat: rudasekawf w 31 Sty 2012, 22:08:00
czytałam kilka lat temu. Jak dla mnie wstrząsająca książka.

wstrząsająca dla mnie nie.

rudasekawf

Cytat: errata w 31 Sty 2012, 22:34:58wstrząsająca dla mnie nie.
dla mnie bardzo, bardzo smutna. wstrząsająca chyba dlatego, że to nie jest literatura dla mnie. Źle się czuję po takiej lekturze :(

wrobelek0403

bez bicia przyznaje, ze "masakra profana" jest masakryczna lol lol pierwszy rozdział był jeszcze smieszny, a potem juz mi sie znudziło ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

jestynka

malutenka

szelma

Ostatnio przeczytane:
Saga rodów Forsyte'ów - booooooosko dziewiętnastowieczne :D.
David Lodge - Man of Parts - trochę ubarwiona biografia H.G. Wellsa. Super się czyta, ale facet był co najmniej wkurzający sam w sobie ;).
A teraz czytam Sue Townsend - Number Ten - jak zwykle z Townsend: fajnie napisane, fajny pomysł, fajnie się czyta :).
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

wrobelek0403

Lew-Starowicz O kobiecie i O mezczyznie.

Ujdzie, myslałam, ze bedzie jakas analiza, a było tylko przedstawienie pewnych problemów i postaw. Mozna przeczytac, ale potem koniecznie przegadac z partnerem :D

i jeszcze Komin pokutników Jana Długosza. Takie opowiadania- wspomienia o górach i alpinistach z lat 60. :) Nostalgiczne i bardzo wciagające (pieknym jezykiem napisane). 

jusia

"Drwal" Witkowskiego...nie powiem, trochę się męczę...
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

jo_miekka

jusia ja właśnie wczoraj zaczęłam. Wreszcie, bo czekał i czekał, a ja męczyłam Dzienniki Malinowskiego.
Mi się póki co bardzo podoba!

kasiad

"Kuźnia na Rozdrożu" i "Kuźnia głupców" Ewy Siarkiewicz, dawno mnie nic tak nie wciągnęło :)

OlaFasola

Cytat: jo_miekka w 02 Mar 2012, 08:30:51Mi się póki co bardzo podoba!
Mi tez się podoba, jeszcze mi trochę zostało do końca, ale na razie dobrze mi się czyta.

szelma

Obkupiłam się - mam i Stulecie detektywów, i Pacjentów Thorwalda, i najnowszego Ćwirleja :D.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

Anupka

Otóż. :D
Przeczytałam książkę, która w wolnym tłumaczeniu nosi tytuł "Pomocy, zrobiłem mojej żonie dziecko".

Jezu, jak się uśmiałam  :rotfl: :rotfl: :rotfl: Chociaż dla zainteresowanych tematem to pewnie trochę taki śmiech przez łzy, bo obnaża bardzo niderlandzki system zdrowotny w kwestii ciąża. Ale - uważam, że tą książkę powinien przeczytać każdy przyszły ojciec. Aczkolwiek ojciec niezdecydowany może po jej przeczytaniu podjąć decyzję na niekorzyść posiadania potomka ;) W zasadzie jest skierowana do facetów. No boska jest!  :rotfl: Np. na końcu książki zamieszczony jest słownik objaśniający niektóre ze znaczeń i tak:

"Toksoplazmoza - brzmi jak nazwa zakazanego środka dopingowego na liście FIFA, ale w praktyce to paskudny pasożyt siedzący w odchodach kota, który postanowił zaszkodzić Twojemu SwP (Synowi W Przygotowaniu)

Położne - głównie tęgie ciotki w średnim wieku, mające za sobą już kilka bolesnych porodów, według których Twoja żona w czasie porodu ma przestać narzekać i zacząć przeć"

:D
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...