co teraz fajnego czytacie? co ostatnio czytalyscie?

Zaczęty przez panikarola, 11 Mar 2008, 22:31:16

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wrobelek0403

przeczytałam dalsza czesc "niani w nowym jorku" pt "powrot niani".

ujdzie, pierwsza czesc zdecydowanie lepsza.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

effik

Cytat: tachogti w 18 Sie 2010, 14:36:51"ocalone w tlumaczeniu" St. Baranczaka... czytam i wyje na glos ze smiechu mimo iz to powazne dzielo Cheesy
Ale przy hasle "Ofelia jako rozdawczyni kopru" wymiekaaaam!

hehehe :D
czytałam fragmenty w liceum, może kiedyś jeszcze do tego wrócę

przeczytałam "PS Kocham Cię" nie spodziewając się niczego, czytadło typowe, dodawali do Zwierciadła. wartości to nie ma żadnej, ale szybko się pochłania podróżując komunikacją miejską :D czytadło też czasem jest potrzebne.

a teraz w kolejce Christopher Moore, "Baranek". chyba zapowiada się dobra zabawa :D
przytoczę może fragment opisu:
"Narodziny Jezusa są dokładnie opisane, podobnie jak jego niezwykłe nauki, czyny i najwyższa ofiara w wieku trzydziestu trzech lat. Nikt jednak nie zna życia Syna Bożego w okresie młodości, owych zaginionych lat – nikt oprócz Biffa, najlepszego kolegi Mesjasza, który został wskrzeszony, by opowiedzieć tę historię – w bosko zabawnej, a jednak wzruszającej książce, przypominającej dzieła Vonneguta i Douglasa Adamsa. W istocie opowieść, jaką Biff ma do przekazania, jest prawdziwie cudowna, pełna niezwykłych wędrówek, magii, uzdrowień, kung-fu, ożywiania ciał, demonów i ostrych lasek. Nawet chytre sztuczki i głebokie oddania kumpla Zbawcy mogą nie wystarczyć, by zepchnąć Joszuę ze ścieżki tragicznego przeznaczenia. Nie ma jednak nikogo, kto kocha Jezusa bardziej – może z wyjątkiem Marii z Magdali – a Biff nie ma zamiaru bez walki pozwolić, by jego niezwykły przyjaciel doznał cierpień i wniebowstąpienia." :D

czytałam kiedyś "Ewangelię wg Syna" - dzieło znacznie poważniejsze i bardzo dobre. tu będzie raczej trochę prześmiewczo, humorystycznie i trochę obrazoburczo, ale mam nadzieję, że w dobrym smaku.

zwierzatko_mojej_mamy

effik jak widze na pewno by Cis ie w takim razie spodobala "ksiega prawd ostatecznych" rankina:

"Krążył po Ziemi jako Nostradamus, Uther Pendragon, hrabia Cagliostro i Rodrigo Borgia. Umiał otworzyć zębami puszkę sardynek, zapalić o podbródek zapałkę, łapać na lasso byczki, prowadzić parowóz i nucić wszystkie utwory duetu Gilbert and Sullivan, nie popadając w zażenowanie ani nie wybuchając płaczem. Zmarł bez grosza, w dziewięćdziesiątym roku życia, w pewnym pensjonacie w Hastings. Nazywał się Hugo Artemis Solon Saturnicus Reginald Arthur Rune i nigdy się nie nudził. Napisał ponad osiem milionów genialnych słów, w tym swe główne dzieło - "Księgę prawd ostatecznych". "

jak i "najwieksze przedstawienie zza swiata"

"Dzień kończy się dla Raymonda i Simona nieszczególnie. Kiedy spotykają się w ogródku za domem Raymonda, najpierw zostają zamknięci pod szklaną kopułą, a gdy udaje im się stamtąd wydostać, Raymond zostaje zaproszony przez Abdullaha, latającego rozgwiazdą z Uranu na Wenus. Budzi się w szklanym bąblu, w delikatesach sprzedających żądnym egzotycznych praw Wenusjańczykom egzemplarze z całego kosmosu... "

jak i "antypapiez"

"Rzec by można, że wszystko zaczęło się, gdy czerwonooki włóczęga o brudnych paluchach rozzłościł barmana Neville'a albo gdy żona Archnoya zamieniła wiernego Morrisa Minora na pięć czarodziejskich ziarenek fasoli, gdy jej ślubny przebywał w fabryce. Z drugiej strony można by powiedzieć, że wszystko się zaczęło wiele wcześniej (na przykład o jakieś 450 lat), kiedy to Ziemię zaludniał ród Borgiów. Pooley i Omally nie chcą mieć z tym nic wspólnego, jednak ostatni papież z rodu Borgiów, Aleksander VI, żywi zgoła odmienne zamiary... "

jak i "nostradamus zjadl mi chomika"

"W Brentford realizowany jest film. Inny niż wszystkie. Występują w nim najsłynniejsze gwiazdy Hollywood, zwłaszcza te niezyjące. Dzięki technologii Cyberstara można bowiem generować hologramy aktorów naturalnej wielkości. Producentem filmu jast Russell. Poczciwy i naiwny. wykorzystuje to Morgan, lecz gdyby nie jego opowieści, Russell nigdy nie zacząłby szukać słynnego pubu "Pod latającym Łabędziem". Nigdy też nie dowiedziałby się o stosowanej w czasie drugiej wojny światowej technologii Obcych, nie zobaczyłby latającego talerza, nie spotkałby Adolfa Hitlera i nie zetknąłby się z wieloma innymi ekscytującymi atrakcjami. "

;d;D;D polecam ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

wrobelek0403

Cytat: szelma w 14 Cze 2010, 20:29:53
claridad, o taki budzik nas budzi: http://www.voco.uk.com/ :D Odsłuchaj sobie przykładowe pobudki - boskie są :D.

jeżuniuuuuuuuuu, ja chce taki zegarek lol lol lol lol lol

Dodany tekst: 28 Sie 2010, 11:10:38

tachogti czy Barańczak jest Twoj???? mogłabym prosic o pozyczke???  :pray: :pray:

Dodany tekst: 28 Sie 2010, 12:12:07

Cytat: effik w 26 Sie 2010, 22:58:09w kolejce Christopher Moore, "Baranek".

uwielbiam baranka lol lol lol lol

wlasnie zakupiłam "zony adama" :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

nionczka

A ja czytam La Valse lente des tortues. Fajne czytadlo. Jak skoncze to bede miala wyczytane aktualne TOP 20 z francuskiego Fnaca.

tachogti

Cytat: wrobelek0403 w 28 Sie 2010, 11:59:25
tachogti czy Barańczak jest Twoj???? mogłabym prosic o pozyczke???  :pray: :pray:

sure :D przypomnij mi sie po 12 jak ze wsi wroce to Ci wysle :D
Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife :P

tusia

Cytat: giga w 30 Lip 2010, 09:50:37
" Spalona Zywcem" Souad. Dramatyczne przezycia dziewczyny z Cisjordanii, ukazane w nieznanym nam swiecie bezprawia. Kobiety Palestyny nie posiadające żadnych praw, traktowane są jak zwierzęta.

Też przeczytałam niedawno  :beer:
Bardzo wciągająca książka :thumbup:
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

salsa

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

cherry

Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

effik

właściwie już kończę - "I coś ty na siebie włożyła? Rozmowy matek i córek" D. Tannen. bardzo fajna.

vobi

"Dzuma" Camusa - nie wiem co mi odbilo, czytalam drzewiej w LO, bardzo mi sie podobala, ale chyba chcialabym sprawdzic jak sie zmienil odbior po latach ;D

vobi

Cytat: golinda w 23 Paź 2010, 19:56:13czytałam z zaciekawieniem, ale drugiej części nie przeczytam

hmmm.... wiesz, np. mojej siostrze najbardziej sie II czesc podobala....

inkageo

Ja zaczynam Larssona i na razie mi nie idzie, początek nudnawy, więc mam sesje po 4 strony ;)
Imagine there is no hate

goga

no przez początek trudno przebrnąc bo faktycznie nuuuuuuudnawy ale potem się rozkręca - następne części lepiej się czyta
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

sonja

Dla mnie pierwsza część była nudnawa, sporo dłużyzn, druga część za to od początku świetna. Przy wolnej chwili i braku innej lektury spróbuj.

emcia

Cytat: inkageo w 23 Paź 2010, 19:08:21
Ja zaczynam Larssona i na razie mi nie idzie, początek nudnawy, więc mam sesje po 4 strony ;)
skąd ja to znam...też tak męczyłam na początku, a potem...
;)

Angie

Cytat: emcia w 23 Paź 2010, 22:59:23
skąd ja to znam...też tak męczyłam na początku, a potem...
;)

ja tak samo :D 

cherry

Bylam na sztuce na podstawie "Pisz do mnie" Glattauera
http://merlin.pl/N-pisz-do-mnie_Daniel-Glattauer/browse/product/1,757590.html#fullinfo
tak bylam ciekawa dalczych losow Emmi i Leo, ze przeczytalam
i dalszy ciag "Wroc do mnie"
http://merlin.pl/Wroc-do-mnie_Daniel-Glattauer/browse/product/1,776763.html
super mailowe dialogi bohaterow, poczucie humoru, dobrze sie czyta
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

mayagaramond

Cytat: sonja w 23 Paź 2010, 22:16:54druga część za to od początku świetna.

ja zaczelam od drugiej czesci (jakos nie zalapalam w ksiegarni, ze to trylogia lol) i poczatek drugiej czesci troche mi sie dluzyl.

A teraz czytam "Kolyme" - kryminal, ktorego akcja toczy sie w latach 50. w ZSRR. Pierwsza czesc, "Ofiara 44" przeczytalam juz jakis czas temu.

EDIT - wyglada na to, ze Kolymy nie ma jeszcze po polsku.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

effik

Skończyłam "Zupę z granatów" - bardzo fajna książka i zawiera przepisy z perskiej kuchni, przynajmniej część z nich mam zamiar wypróbować :)

salsa

efik super jest ta ksiazka ja ją połknęłam :D

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

iksa_nl

Teraz męczę "Walkirie" P. Coelho. Jakos pozostale jego ksiazki przeczytalam szybciej, nie moglam sie oderwac i nawet mialam jakies refleksje "po" ;)
Nie wiem, moze to przez ciaze (b. fizyczne doznania ;) ) i jakos mi duchowe poszukiwania Anioła Sróża na pustyni nie podchodza... ale przeczytam do konca.

jo_miekka

Czytam teraz "The Corrections" Johnatana Franzena. Polecam wszystkim, którzy lubią powieści w starym stylu: czas, miejsce akcji, bohaterowie, wszystko jak trzeba, bez eksperymentów.
Tematyka niby obyczajowa, a tak naprawdę to głęboka analiza rodzinnych układów na podstawie amerykańskiej rodziny Lambertów. Przezabawnie opisane neurozy i traumy rodzinne, ale tak naprawdę daje do myślenia. Trochę terapii rodzinnej poprzez literaturę.
Spodobałoby się z pewnością Panikaroli lub Jusi.
Po polsku trudno dostępne, ale można znaleźć.

szelma

Czytam właśnie pierwszą część Chronicles - kontynuacją Moab is my Washpot, czyli autobiografii Stephena Fry'a. Jeżu, ile ja bym dała, żeby umieć tak pisać... Kocham Stephena i już :D. I polecam książkę z całego serca. Zachwycam się każdą stroną :).

emcia

"Rubinowe czółenka"
nie polecam czytania na diecie