co teraz fajnego czytacie? co ostatnio czytalyscie?

Zaczęty przez panikarola, 11 Mar 2008, 22:31:16

salsa

Cytat: dragonfly w 10 Gru 2009, 12:25:43
co prawda Szkole Pieknosci dopioero bede czytac, ale przerazic sie juz przerazilam po "Tysiac wspanialych slonc".... masakra....

ksiązka jest napisana w ten sposób, ze tworzenie szkoły piękności w Kabulu przeplata się z opowieściami uczennic (oraz nauczycielki) włos się na głowie jeży co te kobiety tam przeżywają
poza tym sa opisane obyczaje weselna, w tym upodobania do makijażu i depilacji
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

effik

Cytat: dragonfly w 10 Gru 2009, 12:25:43le przerazic sie juz przerazilam po "Tysiac wspanialych slonc".... masakra....

o, dzięki za podpowiedź :D

Dodany tekst: 10 Gru 2009, 12:37:00

Cytat: salsa w 10 Gru 2009, 12:32:28włos się na głowie jeży co te kobiety tam przeżywają

to jedna strona medalu. a druga jest taka, że babka to pisze lekko i z humorem. znaczy nie mam na myśli dramatów tych kobiet, tylko w ogóle opisywanie otoczenia i doświadczeń :) nie ma patosu i takich tam.

salsa

Cytat: dragonfly w 10 Gru 2009, 12:34:12
strasznie sie napalilam na ta ksiazke, wiesz...

:D :D

a zamówiłaś juz?
ja bardzo lubie książki osadzone w innych  kulturach , najlepiej pisane przez tamtejszych pisarzy

a czytałaś siedem domów? to o Turcji :) mnie sie podobało :)

dragonfly

Cytat: salsa w 10 Gru 2009, 12:38:25a zamówiłaś juz?

no, od razu wczoraj, bedzie na poniedzialek, a jutro Wamiry beda ;)

Siedem Domow nie czytalam...

O, i jeszcze o tych Chinkach przede mna, ale oczytana kulturowa bede ;)

A Chlopca z Latawcem czytalyscie?

salsa

o Chinkach mam trochę :)

Chłopca nie czytałam - o czym ?

dragonfly

ten sam autor co 1000 slonc,
Afganistan, zima 1975 roku. Gasnąca monarchia chyli się ku upadkowi. Ale dwunastoletni Amir, syn bogatego biznesmena z Kabulu, ma własne troski. Desperacko pragnie wygrać doroczne zawody latawców, by udowodnić ojcu, że jest wart jego uwagi i pochwały. On i jego przyjaciel marzą o zwycięstwie. Żaden z chłopców nie potrafi jednak przewidzieć, co wydarzy się owego tragicznego popołudnia. Ten dzień na zawsze zmieni ich życie. Nawet po latach, z dala od Afganistanu, Amir będzie wiedział, że kiedyś musi wrócić - by odnaleźć jedyną rzecz, jakiej nie znalazł w swym nowym świecie: odkupienie...

by biblionetka.pl

Justynna

Cytat: dragonfly w 10 Gru 2009, 13:05:14Afganistan, zima 1975 roku. Gasnąca monarchia chyli się ku upadkowi. Ale dwunastoletni Amir, syn bogatego biznesmena z Kabulu, ma własne troski. Desperacko pragnie wygrać doroczne zawody latawców, by udowodnić ojcu, że jest wart jego uwagi i pochwały. On i jego przyjaciel marzą o zwycięstwie. Żaden z chłopców nie potrafi jednak przewidzieć, co wydarzy się owego tragicznego popołudnia. Ten dzień na zawsze zmieni ich życie. Nawet po latach, z dala od Afganistanu, Amir będzie wiedział, że kiedyś musi wrócić - by odnaleźć jedyną rzecz, jakiej nie znalazł w swym nowym świecie: odkupienie...
czytałam i bardzo mi się podobała :) muszę w takim raziem poszukać tego 1000 słońc

ishka82

Cytat: salsa w 10 Gru 2009, 12:38:25
a czytałaś siedem domów? to o Turcji :) mnie sie podobało :)
Ja czytałam, podobało mi się umiarkowanie, ale już moja mama była książką zachwycona :)

effik

Cytat: dragonfly w 10 Gru 2009, 12:42:36A Chlopca z Latawcem czytalyscie?

nie czytałam, ale widziałam film. bardzo dobry no i silne emocje, trzeba przyznać.

magdalinska

a czytałyscie te wszystkie domy nad rozlewiskiem?
ja tylko powroty nad rozlewiskiem, szybko sie czyta, w sumie taka przyjemna ksiazka.
czytalam tez ostatnio "madonny Leningradu" - troche nudnawa
teraz czytam "zapomniany ogród" Kate Morton

dragonfly

Cytat: magdalinska w 10 Gru 2009, 20:01:17
:D :D

jeszcze o ile ta piderwsza ksiazka moze sluzyc zaczytadlo to 2 nastepne nuuuudddaaaa! wszystko na jedno kopyto...

goga

Cytat: magdalinska w 10 Gru 2009, 19:17:29
a czytałyscie te wszystkie domy nad rozlewiskiem?
ja tylko powroty nad rozlewiskiem, szybko sie czyta, w sumie taka przyjemna ksiazka.
czytalam tez ostatnio "madonny Leningradu" - troche nudnawa

co do "madonn" - zgadzam sie

dom mnie wkurzały - język jakiś niechlujny i w ogóle...
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

nionczka

A ja wlasnie zajrzalam do Merlina co to za Madonny i wyglada ciekawie. Szkoda, ze mowicie, ze nudnawe.

vobi

Obiecalam siostrze jakis fajny kryminal pod choinke, macie jakies propozycje? Czy niejaki Stieg Larsson np. wart jest zainteresowania?

dragonfly

dostalam dzisiaj Marine Zafona (po polskiemu) i te Wampiry (po angielskiemu) i juz od paru godzin zastanawiam sie co zaczac pierwsze....

inkageo

Ja kupiłam Marinę M pod choinkę, ale podobno średnia jest.. ;) Najpierw kupiłam, a później poczytałam recenzje ;)
Imagine there is no hate

chocoladette

Ja przeczytalam to o wampirach,tzn pol pierwszej i cala ostatnia;) i niestety nie mam zielonego pojecia na czym polega fenomem tej ksiazki  :thumbdown:
Fabula mizerna, jezyk fatalny (nie wiem jak po polsku, ja czytalam po angielsku) generalnie nie umywa sie chocby do Harry'ego Pottera, ktory w porownaniu do Zmierzchu jest bardzo dobrze napisany.  A szkoda, bo ja lubie takie zabijacze czasu w seriach :D

nionczka

A Marina nie jest dla mlodziezy? Ja myslalam, ze tak.

nionczka

Cytat: dragonfly w 16 Gru 2009, 13:33:06
a ja to niby co? ;)

Niby nic. Ja nie przepadam za literatura skierowana do mlodziezy wiec po prostu te ksiazke w ksiegarni pomijam i zdziwilo mnie, ze osoby w moim wieku lub zblizonym ja czytaja. Jest dla mlodziezy w koncu czy nie?

dragonfly

nionczka nie wiem ;D przeczytalam pare stron i padlam ;D a ksiazke przyslala mi kolezanka wiec co mi szkodzi ;) Ale pewnie sama bym jej sobie nie kupila ;)

olcia

vobi jeśli ktoś lubi tego typu książki to Stieg Larsson jak najbardziej godny uwagi. co prawda książki grube i dłuuuuuugo się rozkręcają ale warto dobrnąć d końca. Ja aktualnie jestem w połowie 3. części  :thumbup:

wrobelek0403

olcia mowisz o millenium??

ponoc rewelacja  :thumbup: kolezanka z pracy czyta i tak sie wciagneła, ze mimo posiadania w domu dosc zywego dwulatka w ciagu dwóch tygodni połkneła dwie czesci - a maja po 500 stron  :crazy: :crazy:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

vobi

dzieki olcia!

wrobelek - tak, to trylogia "Millenium". Kupilam siostrze pierwsza czesc, czyli "Mezczyzni ktorzy nienawidza kobiet". Mam nadzieje ze sie jej spodoba. No i licze na dodatkowe korzysci dla siebie, czyli ze jak skonczy to mi pozyczy :D

Troche sie wkurzylam, bo ociagalam sie z tym zakupem, ociagalam - i w koncu kupilam w poniedzialek w TEsco (przez net byloy moze taniej, ale z kosztami wysylki co najmniej na jedno by wyszlo), po czym we wtorek dostalam newsletter z empik.pl ze maja akcje "last minute" 15% rabatu na wiele ksiazek, miedzy innymi ww. jest 10 zlotych tansza (normalnie kosztuje 40, u nich chwilowo 30). Cholera by to wziela  :headbang:

Anyway, jesli planujecie jakis zakup ksiazkowy zagladnijcie sobie na empik.pl, chyba do 22/12 mozna wiele ksiazek dostac w naprawde fajnych cenach (zalozywszy odbior wlasny oczywiscie)

Dodany tekst: 16 Gru 2009, 22:07:37

tutaj link
http://www.empik.com/szukaj?c=ksiazki&resultsPP=10&pl=on&searchCategory=31&availabilityFacet=24h&_dyncharset=UTF-8&start=1&utm_source=empik_wlasne&utm_medium=billboard&utm_campaign=last_minute&bannerId=612