budowa rozpoczeta

Zaczęty przez marax, 08 Mar 2008, 20:45:48

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wrobelek0403

Cytat: maraxela w 11 Cze 2008, 17:15:44
opis projektu kuchni http://picasaweb.google.pl/maraxela/Kuchnia/photo?authkey=vEQOi3QN6ZE#5210629619681587378
od prawej
1lodowka
2wysoka szafka z koszem cargo
3male kargo raki 15cm kolo zlewu na plyny itd
4zlew narozny
5zmywarka
6 cargo na maki i inne tego typu
7 kuchenka
dalej juz szafki na garnki

marax,
ogólnie mysle, ze bedzie ok. Choc zastanawiam się, czy nie lepiej zamienic lodówkę i cargo wysokie. To zależy, co w tym cargo chcesz trzymac, jesli nie jedzenie, ale np jakies sprzeta - dawaj lodówkę bliżej zlewu.

Zlew narozny fajna rzecz, ale tracisz w ten sposób wielką narożną szafkę z koszami lub półkami, na których mozesz upchać mase rzeczy. Oczywiscie ja patrze na to z perspektywy mieszkania i kuchni 2m x 2m, w domu pewnie są inne miejsca np. spiżarka.

Ja bym kuchenke przesuneła o jeszcze jedną szafkę w bok. Lubie miec porządny blat roboczy - ale to oczywiscie zależy od indywidualnych preferencji.

I zrób sobie normalne duze szafki wiszące, jesli nie teraz to za jakis czas. Ale te maluchy nie wystarcza na talerze, kubki, i co tam jeszcze zamierzasz trzymac. Odradzam też otwieranie drzwiczek szafek wiszących w górę - teściowa ma i ciagle się psują, zawiasy nie wytrzymują cięzaru drewna, poza tym okropnie cieżko się je otwiera.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zwierzatko_mojej_mamy

Monika jak ja widze piekarniki na wysokiej szafce, to dostaje gesiej skorki - dla mnie one sa bardziej niebezpieczne oparzeniowo niz ten dolny ;D ja jest mala i jak sobie wyobraze wyciaganie brytfanny z kurakiem na wysokosci barkow, to od razu mam przescie na kurczaka na cyckach + oliwa na brzuchu i poparzenia 3go stopnia az do kostek :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

wrobelek0403

acha - mega ważne - zaprojektuj sobie odpowiednią ilość gniazdek nad podłogą (lodówka, zmywarka, piekarnik elektryczny, płyta) nad blatem - wez pod uwage co masz podłączone na stałe - czajnik, ekspres, toster czy tym podobne. Zależnie od sposobu zasilania okapu i ewentualnego oświetletnia nadblatowego - to sa tez czesto dwa gniazdka dodatkowo nad linią górnych szafek. 
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

marax

Cytat: wrobelek0403 w 11 Cze 2008, 17:31:35
Cytat: maraxela w 11 Cze 2008, 17:15:44
opis projektu kuchni http://picasaweb.google.pl/maraxela/Kuchnia/photo?authkey=vEQOi3QN6ZE#5210629619681587378
od prawej
1lodowka
2wysoka szafka z koszem cargo
3male kargo raki 15cm kolo zlewu na plyny itd
4zlew narozny
5zmywarka
6 cargo na maki i inne tego typu
7 kuchenka
dalej juz szafki na garnki

marax,
ogólnie mysle, ze bedzie ok. Choc zastanawiam się, czy nie lepiej zamienic lodówkę i cargo wysokie. To zależy, co w tym cargo chcesz trzymac, jesli nie jedzenie, ale np jakies sprzeta - dawaj lodówkę bliżej zlewu.
nie da sie zamienic bo ja od strony lodowki mam scianke i wtedy do tego kosza nie mialabym dostepu-on sie tak wysowa

Zlew narozny fajna rzecz, ale tracisz w ten sposób wielką narożną szafkę z koszami lub półkami, na których mozesz upchać mase rzeczy. Oczywiscie ja patrze na to z perspektywy mieszkania i kuchni 2m x 2m, w domu pewnie są inne miejsca np. spiżarka.

za bardzo nie moge w innym miejscu dac zlewu ze wzgledu na przylacza

Ja bym kuchenke przesuneła o jeszcze jedną szafkę w bok. Lubie miec porządny blat roboczy - ale to oczywiscie zależy od indywidualnych preferencji.
A co ten blat z lewej strony od kuchanki nie moze byc?? nie mozna chyba tego rpzesunac ze wzgledu na komin ktory jest akurat w tamtym miejscu do okapu

I zrób sobie normalne duze szafki wiszące, jesli nie teraz to za jakis czas. Ale te maluchy nie wystarcza na talerze, kubki, i co tam jeszcze zamierzasz trzymac. Odradzam też otwieranie drzwiczek szafek wiszących w górę - teściowa ma i ciagle się psują, zawiasy nie wytrzymują cięzaru drewna, poza tym okropnie cieżko się je otwiera.

hmmm to w takim razie w ktora strone maja sie otwierac.nie chcialabym zeby byly takie zwykle rozchylane-bo zalezy mi na wizualnym niedzieleniu na pol frątow

zwierzatko_mojej_mamy

zawsze mozesz zamowic teleskopowe otwieranie do szafek otwieranych do gory -  dodatkowo one hamuja trzaskanie drzwiczkami i tak zamykaja powoli ;)

www.annawilk.pl

wrobelek0403

Cytat: maraxela w 11 Cze 2008, 17:35:53

hmmm to w takim razie w ktora strone maja sie otwierac.nie chcialabym zeby byly takie zwykle rozchylane-bo zalezy mi na wizualnym niedzieleniu na pol frątow

hmmm, nie bardzo rozumiem?? Mozesz miec fronty pojedyncze, zdjecie poniżej: (o to chodzi???)

teściowka ma pojedyncze nawet w b. dużej szafce.

wrobelek0403

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 11 Cze 2008, 17:41:03
zawsze mozesz zamowic teleskopowe otwieranie do szafek otwieranych do gory -  dodatkowo one hamuja trzaskanie drzwiczkami i tak zamykaja powoli ;)

no wlasnie ja pisałam o tych teleskopach, tylko mi nazwa umkneła. Ale może mam zle doswiadczenia z kiepskim montazem.

Monika

zwierzak ale to montujesz taki piekarnik na takiej wysokosci, zeby dobrze bylo - przynajmniej ja to sobie tak wyobrazam :D na wysokosci brzucha a nie barkow :D

zwierzatko_mojej_mamy

na wysokosci brzucha jakbym miala, to by musial sie zaczynac od dolu na wysokosci bebna od pralki :D - a ja jednak wole pralke :D - to znaczy mi po prostu w niczym nie wadzi wyciaganie z piekarnika dolnego - co jest dobre tez finansowo, bo lite kuchenki z piekarnikiem sa duzo tansze niz plyta osobno+piekarnik osobno :D

www.annawilk.pl

wrobelek0403

Cytat: Monika w 11 Cze 2008, 17:47:54
zwierzak ale to montujesz taki piekarnik na takiej wysokosci, zeby dobrze bylo - przynajmniej ja to sobie tak wyobrazam :D na wysokosci brzucha a nie barkow :D

ja to jak zwierzak, mnie wysokość stopowa najbardziej odpowiada :D

wrobelek0403

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 11 Cze 2008, 17:51:45
bo lite kuchenki z piekarnikiem sa duzo tansze niz plyta osobno+piekarnik osobno :D

ale trudniej utrzymać je w czystości, szczególnie jak coś skapnie po boku kuchenki za blat. Są też takie: niby płyta osobno do wbudowania w blat, ale kupujesz je w komplecie z piekarnikiem i cena jest podobna do tych zwykłych.

zwierzatko_mojej_mamy

wystarczy skleic blat z kuchenka i nic nie skapnie ;D tzn moze i skapnie, ale nie poleci w dol ;D

www.annawilk.pl

marax

a co o moich plytkach i doborze frontow do niech-bedzie to chociaz troche orientalne -ja chce miec styl jak w almi decor(oczywiscie mebel sobie kupie jak mnei bedzie stac czyly............... 10 lat:)

wrobelek0403

Cytat: maraxela w 11 Cze 2008, 18:08:41
a co o moich plytkach i doborze frontow do niech-bedzie to chociaz troche orientalne -ja chce miec styl jak w almi decor(oczywiscie mebel sobie kupie jak mnei bedzie stac czyly............... 10 lat:)

marax,  polewam  :drunk: bo uwielbiam ten sklep, kazda stylizacja pomieszczen w ich wykonaniu - miodzio  brawo brawo tez sobie kupie to i owo za... 10 lat :/

mnie się te płytki bambusowe niesamowicie podobają i jesli ich nie kładziesz na podłoge, to wupukłości/zaglębienia nie beda zbytnio uciazliwe.

Wazne, zeby na podłodze nie było zbyt duzo nierównosci, bo to sie domywa na prawde makabrycznie.

marax

wiem moja tesciowa ma takie plytki z mnostwem rowkow-nie pytajcie jak one wygladaja

mika

Marax moje uwagi:
w projekcie kuchni nie masz uwględnionych żadnych szuflad - jeśli Tobie nie są potrzebne i już o tym wiesz bo np. masz obecnie kuchnie bez szuflad to ok - dla mnie nie do pomyślenia
płytki są świetne, widziałam na żywo, bardzo mi się podobają
zaplanuj dobrze gniazdka elektryczne biorąc pod uwagę co musisz mieć na stałe podłączone
jeżeli planujesz duże wysokie cargo to warto zainwestować w dobre taśmy montażowe, zawiasy czy jak to się nazywa np. blum

riannka

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 11 Cze 2008, 17:34:47
Monika jak ja widze piekarniki na wysokiej szafce, to dostaje gesiej skorki - dla mnie one sa bardziej niebezpieczne oparzeniowo niz ten dolny ;D ja jest mala i jak sobie wyobraze wyciaganie brytfanny z kurakiem na wysokosci barkow, to od razu mam przescie na kurczaka na cyckach + oliwa na brzuchu i poparzenia 3go stopnia az do kostek :D

zwierzu,
ja kocham swój piekarnik w wysokiej szawce - nie muszę nurkować pod kuchenkę kiedy chcę sprawdzić gotowość potrawy, wyjeżdzam wózeczkiem i bez zbędnych akrobacji wszystko widzać - mycie także mniej skomplikowane niż w dole - więc z czystym sercem polecam piekarnik w wysokiej szawce - oczywiście nie za wysoko

wrobelek0403

Cytat: mika9983 w 12 Cze 2008, 08:19:29
Marax moje uwagi:
w projekcie kuchni nie masz uwględnionych żadnych szuflad - jeśli Tobie nie są potrzebne i już o tym wiesz bo np. masz obecnie kuchnie bez szuflad to ok - dla mnie nie do pomyślenia

mika, zgadzam sie w całej rozciagłosci. Ja to był mogła miec same szuflady i kargo :)

mika

Cytat: wrobelek0403 w 12 Cze 2008, 09:24:47
Marax moje uwagi:

mika, zgadzam sie w całej rozciagłosci. Ja to był mogła miec same szuflady i kargo :)

ja też :D

zuzia

Marax moje uwagi:
płytki są świetne, widziałam na żywo, bardzo mi się podobają
zaplanuj dobrze gniazdka elektryczne biorąc pod uwagę co musisz mieć na stałe podłączone
jeżeli planujesz duże wysokie cargo to warto zainwestować w dobre taśmy montażowe, zawiasy czy jak to się nazywa np. blum

mika, zaczynam się zastanawiać co sie dzieję ale ZNOWU SIĘ Z TOBĄ W 100% ZGADZAM!!!
:drunk:

mika

Zuziak bo my jestśmy siostry syjamskie rozdzielone w dzieciństwie lol lol odlewam

zuzia

Cytat: mika9983 w 12 Cze 2008, 09:55:10
Zuziak bo my jestśmy siostry syjamskie rozdzielone w dzieciństwie lol lol odlewam

lol lol lol lol lol
ps. jak powiesz, że się na Inflanckiej urodziłaś...  lol

magdalinska

co do szuflad - to sie zgadzam chyba z kims wczesniej - nie pamietam z kim :) - przewidujesz ich?? dla mnie tez nie do pomyslenia :) gorne szafki otwierane do gory - niezbyt wygodne. Mozesz sobie zrobic otwierane na bok, ale nie podzielone, calosc, tak jak masz, ale otwierane na bok. Bedzie duzy front, ale chyba wygodniejsze niz do gory... 

zuzia

Cytat: magdalinska w 12 Cze 2008, 10:07:25
gorne szafki otwierane do gory - niezbyt wygodne.
wygodne, mi się to sprawdza!

mika

Cytat: zuzia w 12 Cze 2008, 10:10:19
Cytat: magdalinska w 12 Cze 2008, 10:07:25
gorne szafki otwierane do gory - niezbyt wygodne.
wygodne, mi się to sprawdza!

no właśnie to zależy od tego jak są zawieszone, na jakiej wysokości i jakiego jesteś wzrostu. Mnie dobijają szafki otwierane na bok, ale ja jestem wysoka i zawsze się wale w łeb lol a te otwierane do góry muszą mieć koniecznie zawiasy przytrzymujące w danym punkcie otwarcia