ktory projekt wybrac?? gruntowny remont 51m2

Zaczęty przez zwierzatko_mojej_mamy, 08 Mar 2008, 16:15:45

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zwierzatko_mojej_mamy

no i wlasnie - mam 3 projekty, z czego 2 roznia sie tylko ustawieniem salonu

i mam wielki dylemat - isc w pokoj dodatkowy czy w przestrzen ? zgodnia z zalozeniami naszego zycia ;) chcielibysmy za ok 5 lat juz byc przy 80% budowy domu lub przy kopnie wiekszego mieszkania w centrum - jeszcze sie zastanawiamy - tak wiec powstaje pytanie, czy chcemy ten 3ci pokoj rozszerzajacy funkconalnosc o sypialnie i dziecinny, czy chcemy tylko sypialnie, ale za to z garderoba...

tutaj obrazki - 3 projekty od babki + stan aktualny- aktualnie kuchnia jest w srodku

http://picasaweb.google.pl/AnnaWilk/Projekty
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

inkageo

Trudna decyzja.. Mi się podoba pomysł z kuchnią w salonie, bo na telewizor można sobie zerknąć przy gotowaniu ;) Na razie w pokoju dziecinnym moglibyście sobie zrobić gabinet. Wszystko zależy od tego kiedy planujecie rozmnożenie..
Imagine there is no hate

zwierzatko_mojej_mamy

no inka - wszystkie 3 sa z kuchnia w salonie ;) tylko inny pokoj tworzy salon..  obrazki 3 i 4 to tylko lada pomiedzy kuchnia i salonem - ale salon wtedy ma ponad 25m2, czyli przestrzen - no i powieksza sie przedpokoj bo po lewej znikaja glupie sciany, a po prawej staje szafa przedpokojowa z prawdziwego zdarzenia - teraz zyjemy na wieszakach i jednej szafce butowej z ikei

planujemy szybko, no ale przeciez zanim pukniemy sie z sukcesem, zanim przechodze ciaze to potem jeszcze z rok w tym samym pokoju dziecko w lozeczku bedzie, wiec wychodzi  przeynajmniej 2 lata w zapasie.. i dlatego mamy dylemat - czy potem wytrzymac 2-3 lata spiac w salonie, czy robic 3 pokoje?

www.annawilk.pl

inkageo

Garderoba kusi co... Fajne to Wasze mieszkanko ;)
Najbardziej podoba mi się ta wersja, ale opcja spania w salonie już mniej ;)
http://picasaweb.google.pl/AnnaWilk/Projekty/photo#5172352759181800850
Imagine there is no hate

panikarola

wiecie, ze ja sobie tego w ogole nie potrafie wyobrazic... sorry, zwierzu, ale Ci nic nie pomoge :(
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

salsa

1. czym się rozni projekt z salonem 2 od 3???????????? bo ja tego nie widze-poza ustawieniem mebli:P

ja bym chyba poszła w ten z pokojem w dawnej kuchni
tylko nie wiem jakie tam wychodzą wymiary(powierzchnie pokoi, nie ma tego na projektach)
w kazdym razie pomysl tak:
- poki nie masz dzieci, to mozesz spokojnie wstawić tam komputer urządzić sobie taki gabinecik, mnie wnerwia to, ze mam komputer w salonie - a niestety nie uznaję monitorów w sypialni, więc siłą rzeczy biurko mam w salonie co wcale nie jest fajne
mam zaprojektowane na kartce takie fajne coś na komputer, ale poki co mam inne wydatki a zrobienie na zamówienie to troche kosztuje ;D
-jak urodzi Ci się dziecko a z jakiś powodów nie będziesz jeszcze miała tego domu, to być moze czeka Cie kilka lat z łóżkiem w salonie, a to nie jest fajne-będziesz wtedy robic kolejną przebudowę?
-jesli jednak bedziesz miała ten dom to będziesz mogła wynająć to mieszkanie większej liczbie osob co da CI większy zysk, ewentualnie szybciej je sprzedasz, bo to jednak zgrabne 3 pokoje
jak dla mnie ten projekt jest bardziej funkcjonalny
nie zrezygnowałabym z pokoju na rzecz garderoby w mieszkanku o powierzchni 51 m kw
w domu jest na to miejsce ale w mieszkaniu to chyba nie....

jest jednak poważny plus oddzielnej kuchni-gdy masz w bloku aneks przyklejony do kuchni to po pewnym czasie zapachy wnikają mocno w meble, kanapy firanki czy co tam planujesz mieć-ale w tych projektach i tak nie ma kuchni oddzielnej ale po prostu jest  połączona z salonem na trochę większej przestrzeni
wiec de facto masz to samo ale tracisz jeden pokoju
dla mnie przy takim małym metrażu po prostu szkoda by  mi było tego pokoju
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

nionczka

Dla mnie tylko ten z dwoma sypialniami. W koncu to mieszkanie ma 51 metrów. Uwazam, ze mieszkania z jedna sypialnia maja sens dla studentów, starszych samotnych ludzi i niewiele wiecej.

Jesli juz jest to mieszkanie dwojga ludzi, ktorzy inwestuja w remont powinno byc przyszlosciowe. Takie jest moje zdanie.

nionczka

No i taka jak mowi Salsa, mieszkania z 2 sypialniami latwiej sprzedac.

zwierzatko_mojej_mamy

no niepodwazalny plus tego 2 pokojowego to garderoba i szafa w przedpokoju, ktory ma metr szerokosci przy wejsciu...

po powiekszeniu tej kuchni na pokoj wtedy ten srodkowy ma 240x330

minus tego 3 pokojowego jest taki, ze ciag kuchenny ma 3 metry i na tym musi sie na dole zmiescic pralka, piekarnik, zmywarka, szafka pod umywalke (czyli pod spodem tylko kosz) i zostaje ok 60 cm na wszystkie gary i nie ma nawet pionu z szufladami - bo juz orientowalismy sie u projektanta kuchni - czyli jedna szafka na dole na gary - a talerze, zastawa, sloiki, ryze, cukry, kubki, herbaty, i wszystko inne  musi pojsc na gore, co mnie troche przeraza - bo w tej kuchni w tym projekcie nie ma zawiniecia w literke L pod oknem ;(
tam juz lodowka jest wladowana nie w ciag kuchenny -  tylko to jest ten czlon kolo drzwi

za to pod oknem ustawila TV co zmuszaloy mnie do ogladania tv z 5 metrow - czyli rzecz niemozliwa ;)

w wersji 3 pokojowej trzeba by bylo przemyslec jeszcze usatwienie tych sof i jedzeniowej czesci, bo tak jak jest to tego nie widze..

www.annawilk.pl

zwierzatko_mojej_mamy

nionczka - rodzinie z dziecmi na pewno, ale ponoc w takiej bliskiej lokalizacji do centrum szukaja tez przestrzeni single i ludzie bez planow ciazowych - tez sie pytalismy i projektanta i czlowieka od nieruchomosci

www.annawilk.pl

inkageo

A mała pralka nie wejdzie do łazienki? Pralka w kuchnio-salonie to chyba średni pomysł..
Imagine there is no hate

zwierzatko_mojej_mamy

inka - teraz mamy pralke w lazience i jest ona tam kosztem umywalki - lazienka ma 200x160 wiec nie za duzo tam mozna ;(

www.annawilk.pl

mayagaramond

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

salsa

moja łazienka ma 1,80 m na 2 m czyli jest ciut tylko wieksza od Twojej a mam tam wanne kibelek umywalkę szafkę i pralkę;)

zawsze  mozna inaczej zaaranżować wnętrze salono kuchni a na garderobe w tak małym mieskzniu to jednak szkoda byłoby mi miejsca
poza tym ninoczka ma racje-młode małżensto musi mysleć przszłosciowo w kwestii ilości sypialni

zwierzatko_mojej_mamy

maya - w jakiej piwnicy ? :>:> hihi

salsa - no wiesz - zalezy od ustawnosci lazienki - zobacz sobie na plan to wyjdzie, ze albo pralka albo umywalka ;)

a poza tym wlasnie tylko po to poprosilismy projektantke, zey wykroila ten 3ci pokoj - chya juz rok traie o tej oddzielnej sypialni ;) - czyli, ze taki plan byl nasz od poczatku, jednak ten projekt z garderoba tez nas urzekl, do tego stopnia, ze znowu przemysliwujemy 2 pokoje - stad ten dylemat- a w tej wersji 2 pokojowej to by mi nie bylo zal miejsca na gaderobe, bo bardziej nienawidze szaf w kazdym pokoju i szukania miejsca na odkurzacze, mopy i inne badziewia ;)

www.annawilk.pl

mayagaramond

Myslalam, ze macie moze piwnice, w ktorej mozna by ustawic pralke (w niektorych blokach tak jest).

A jakiej wielkosci bylaby 2. sypialnia?

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

zwierzatko_mojej_mamy

niestety - blok z lat 80 - wiec wiesz jaka to piwnica :D na ogorki ;)

wtedy najmniejszy pokoj to 240x330 po przesunieciu sciany - teraz ma kuchnia 192x330

www.annawilk.pl

salsa

to by mi nie bylo zal miejsca na gaderobe, bo bardziej nienawidze szaf w kazdym pokoju i szukania miejsca na odkurzacze, mopy i inne badziewia Mrugnięcie

to jest takie piekne tylko na poczatku-świadomośc wiekszej ilośc  miejsca do pagracenia skutkuje  .... dodatkowym zagraceniem;)
takie sa fakty, ze z czasem i tak bys to zapchała ogromną ilością rzeczy i tak i tylko by Ci w mieszkaniu zamiast drugiej sypialni przybyła ciasna graciarnia
ładne szafy do zabudowy tez sie dobrze spełnią a zostanie miejsce na pokoj;)

zrob jak uwazasz, ja bym zdecydowanie wybrała 2 sypialnie + salono kuchnię;)

mayagaramond

Sama nie wiem - Nie lubie malych pomieszczen. Dlatego zostalabym (chyba) przy dwoch pokojach.

zwierzatko_mojej_mamy

nie no - wlasnie po to napisalam watek - zey skonsultowac moj swiatopoglad ;)

akutalnie posiadam tylko mebloscianke, a odkurzacz mam w pawlaczu, w ktorym rowniez siedza walizki i rolki, zdaje sobie sprawe z tego, ze teraz szafe ede miala na cale 245 do gory i tam bedzie funkcjonalnosc pawlacza, jednak najbardziej w tej 3 pokojowej wersji boje sie za malej kuchni....ze tego wszystkiego nie zmieszcze na 3 metrach ez zawiniecia z literke L..

no widzisz maya - rozumiesz dylemat :D  - nie mialaym go, gdyy w tym 3cim pokoju z aneksem byloy inne ustawienie - np kuchnia tam gdzie sofa przewidziana - na 435 metra ym miala w cholere miejsca na kuchnie, tam gdzie fotel byly kacik jadalniany, a pod oknem naroznik, kawowy stolik i tv o wsyztsko by bylo cacy - a ta sciana z kuchnia mnie troche zbila z tropu

www.annawilk.pl

mayagaramond

Co do kuchni z salonem mam jeszcze jedno zastrzezenie - jedno dzwoni garami, drugie oglada telewizje/czyta... My mamy aneks zrobiony w rogu pokoju, odzielony scianami, ale wejscie po skosie jest otwarte, no i jak jedno cos robi w kuchni a drugie oglada TV, to jednak przeszkadza...

I chyba ten ciag kuchenny bedzie jednak za krotki

zwierzatko_mojej_mamy

no z tym sie juz pogodzilam w dowolnej konfiguracji ;)  z halasami - nawet wliczylam to halasy pralkowe ;)

www.annawilk.pl

nionczka

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 08 Mar 2008, 20:01:40
minus tego 3 pokojowego jest taki, ze ciag kuchenny ma 3 metry i na tym musi sie na dole zmiescic pralka, piekarnik, zmywarka, szafka pod umywalke (czyli pod spodem tylko kosz) i zostaje ok 60 cm na wszystkie gary i nie ma nawet pionu z szufladami - bo juz orientowalismy sie u projektanta kuchni - czyli jedna szafka na dole na gary - a talerze, zastawa, sloiki, ryze, cukry, kubki, herbaty, i wszystko inne  musi pojsc na gore, co mnie troche przeraza - bo w tej kuchni w tym projekcie nie ma zawiniecia w literke L pod oknem ;(
tam juz lodowka jest wladowana nie w ciag kuchenny -  tylko to jest ten czlon kolo drzwi

Wazne, zebys gary upchala gdzies na dole, w gornych szafkach jedzenie a zastawa, sztuce, bajery do serwowania w stricte jadalnianym kredensiku albo bufecie. My mamy wszystko to w salonie bo w kuchni sie nie miesci (bo kuchnie zrobil facet z sianem w mózgu, ale planujemy ja zmienic).

nionczka

Ja uwielbiam przestrzen, mam klasutrofobie a jednak jestem za 2 sypialniami.

Moze to i fakt Zwierzaku, ze duzo signli tez szuka mieszkan, ale czaseto nawet single chca 2 sypilanie na pokój do pracy, etc.

Ale kiedy ogladasz oferty nieruchomosci widzisz, ze 3 pokojowe sa drosze, niezaleznie od powierzchni.

Ja tez bym wolala pralke w lazience niz w salonie. Nie da sie jej gdzies wcisnac?

Pomysl Zwierzaku kiedy chcecie miec dzieci i czy wtedy bedziesz chciala zmieniac mieszkanie. Ile lat zamierzacie mieszkac w tym mieszkaniu? Czy w tym momencie maja sie pojawic dzieci? A jesli beda blizniaki?

Jesli chodzi o graderoby, zagadzam sie z Salsa. Sama mam garderobe w sypialni i 3 drzwiowa szafe ubraniowa w drugiej sypialni. Obie wypchane po brzegi moimi ciuchami. A przeciez mieszkamy tutaj zaledwie od 2,5 roku, 5 w Hiszpanii i wiekszoasc moich rzeczy zostala w PL. Ale skoro mam przestrzen to gromadze. Jak juz bede naprawde w ciazy zaczne wyrzucac troche tego dobra bo mi sie dziecko nie zmiesci. Moja tresciowa ma tak zawalone dwa ponad 100 metrowe mieszkania. A kiedy juz sienie miesci wiecie co robi? Kupuje nowa szafe i szuka dla niej miejsca.

Zwierzaku, nie masz planu z wymiarami?

nionczka

Cytat: mayagaramond w 09 Mar 2008, 00:21:28
Co do kuchni z salonem mam jeszcze jedno zastrzezenie - jedno dzwoni garami, drugie oglada telewizje/czyta... My mamy aneks zrobiony w rogu pokoju, odzielony scianami, ale wejscie po skosie jest otwarte, no i jak jedno cos robi w kuchni a drugie oglada TV, to jednak przeszkadza...

I chyba ten ciag kuchenny bedzie jednak za krotki

Kwestia priorytetów Maya. Przy malym mieszkaniu musisz wybrac cz wolisz komfort ogladania TV czy pokój dla dziecka. Czytac mozna tez  wsypialni i wtedy gary nie przeszkadzaja. Poza tym ile czasu na dzien ktos sie tlucze w kuchni? Nawet podczas gotowania halas jest od czasu do zcasu bo jak cos sie gotuje czy piecze to jest cicho. Halas moze byc przy wyjmowaniu, chowaniu, miksowaniu i zmywaniu (i to tez tylko podczas plukania).