suknia prawie wybrana- prośba o pomoc

Zaczęty przez french, 06 Mar 2008, 12:14:58

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

french

witam dziewczyny:)

Niewiele narazie pisałam, ale pilnie przyglądam się Waszym zmaganiom-planom i radościom związanym ze ślubnymi przygotowaniami. Wiele uwag jest bardzo interesujących i przydatnych, liczę, że dla mnie również takie znajdziecie :)

Wprawdzie dopiero będę zaczynała swoją sukienkową przygodę, lecz już mam trochę obaw i chciałam poprosić o pierwsze rady.

Podstawowym dylematem jest dla mnie sam rozmiar mojej postury a co z tym związane poszukiwanie pasującego dla mnie typu/modelu  sukienki. Gdy czytam Wasze sukienkowe wątki widzę  same zgrabne, drobne kobietki przedrzeźniające się czy rozmiar 36 nie jest aby za duży to lekko podupadam na duchu ;)

Na codzień noszę rozmiar 42 rzadziej 40, L, wzrost 174, wymiary dość proporcjonalne, aczkolwiek spore :-\  ( biust c, talia 77, biodra 99 (by nie pisać 100;))

Jasne, że chcę pięknie wyglądać na swoim ślubie ... nie wiem czy się uda...
Wierzę, że z Waszą pomocą jest szansa.

Zamierzam sukienki zacząć szukać na początku kwietnia i moje główne pytanie brzmi gdzie szukać??
Nie chcę trafić do salonów gdzie z góry zostanę potraktowana na zasadzie "Pani już dziękujemy" ;) Chcę by szukanie sukni było przyjemnością a nie przykrym obowiązkiem.
W związku z tym pytanie, do których salonów polecacie mi się wybrać, które odradzacie no i jakich modeli wg Was szukać?

ps. na codzień mieszkam w Warszawie i tu też zamierzam dokonać wyboru.

z góry serdecznie dziękuję  za wszystkie rady, wierzę, że nie zanudziłam.
pozdrawiam ciepło :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Kasia

przy twoim wzroście rozmiar 40/42 jest NORMALNYM rozmiarem

spokojnie bedziesz mogła przymierzać wiele kiecek :) w Warszawie jest wiele salonów :)

a jakie masz preferencje sukienkowe??

french

Z uwagi, że nie wiem w czym mi będzie dobrze nie mam swoich faworytek, starałam sie nie przywiązywać do żadne z obrazka, zwłaszcza po tym jak przeczytałam, że zazwyczaj bardzo mało ma wspólnego z reczywistością.
Byłam przekonana, że musi to być linia A, teraz nie jestem pewna. Sądziłam też, że rybki nie są absolutnie dla mnie i nie będę ich brała pod uwagę, natomiast jak zobaczyłam kilka modeli tzw. pół-rybek gdzie od bioder sukienki są trochę rozszerzane stwierdziłam by być może nie odrzucać radykalnie tego pomysłu ???.
Narazie jestem zielona  w temacie i nie wiem nawet czy lepiej mi będzie w białej czy ecru :)
Mam włosy koloru blond, do ramion, cera raczej jasna.
Z oglądanych na stronach sukien podoba mi się bardzo wiele, chciałabym się jednak zmieścić w cenie do 3500 zł za suknie;
Podoba mi się np. suknia Davis z Pronovias, ale rzekomo kosztuje ponad 4 tys. Podoba mi się również wiele koronkowych, lecz nie mam faworytek.

magdarynka

Zmobilizuj sie, umow na wizyte w salonie i przymierzaj wszystko co ci przyjdzie do glowy !!! Warto zabrac ze soba osobe ktora OBIEKTYWNIE ci doradzi, nie wiem przyjaciolke, siostre, mame. Ze swojej strony powiem ci ze ja bylam zaskoczona ze w pewnych fasonach jest mi dobrze  ;)

Kasia

i nie zrażaj się

odwiedx kilka/kilkanaście salonów

ja ci mogę poradzić
Madonne na Wilczej
Mystique na Jana Pawła II
Abiu na JP II
Ona i On na Nowolipie
Katrin/Cymbeline na JPII i Leszno (jedx do jednego i drugiego)
Kijowska 11 (tam jest kilka salonów, polecam szczególnie dwa Susane Labo i Susane Blanche)

french

Dzięki dziewczyny.
Skoro twierdzicie, że w salonach są suknie, w które się zmieszczę:p to może rzeczywiście przestanę się przejmować.
Ślub dopiero w listopadzie, rajd po salonach zamierzam zacząć w kwietniu i najchętniej do maja się zdecydować, by potem nie trwożyć się czy na pewno zdążę:)

Po pierwszych przymiarkach wrócę do wątku (mam nadzieję, że uda mi się zrobić jakieś zdjęcia) i chętnie posłucham Waszyc rad.

pozdrawiam

Kasia

ja ci proponiję zacząć szukać wcześniej

ja myslałam sobie że mam dużo czasu
ślub w czerwcu a poszukiwania zaczęłam w styczniu

no i miałam nerwówkę
latanie ganianie, niepotrzebne nerwy i żał że nie zaczęłam poszukiwań wcześniej

w soboty salony są otwarte bardzo krótko i wielu ich w jeden dzień nie obskoczyssz
a może być taka sytuacja że będziesz wracać do niektórych kiokukrotnie

martullek

Cytat: Kasia w 06 Mar 2008, 13:16:51

w soboty salony są otwarte bardzo krótko i wielu ich w jeden dzień nie obskoczyssz
a może być taka sytuacja że będziesz wracać do niektórych kiokukrotnie

w soboty w niektórych salonach jest też ograniczona liczba przymierzanych sukienek... tak więc lepiej choćby w piątek po pracy się do takich salonów wybrać.

zuzia

french,
przymierzaj co ci sie podoba. Po jakimś czasie znajdziesz swój krój. Moim zdaniem będzie to literka A, ale ponieważ nie widziałam Cie w żadnej - nie powiem na 100 %.

Mam jeszcze jedno zastrzeżenie - jeżeli twoja budowa ciała jest proporcjonalna to JAKIM CUDEM MASZ BIUST C????

mika

oj Zuzia pomyliły się dziewczynie literki ona miała na myśli G :)))

french

hm... no to może nieproporcjonalna jednak jestem...???

rozmiar biustonosza, który noszę to 80 c rzadko d..ale może nie znam się na prawidłowym doborze biustonosza :o ; uświadomcie mnie.

Jeśli chodzi o wizyty w salonach to zastanawiam się czy rzeczywiście już zaczynać jak proponuje Kasia. Myślałam, że z uwagi na niepopularny termin Panie w salonach nie będą miały dużo zajęcia i spokojnie suknia zostanie sprowadzona, dopasowana itd.
Hm, ale może się myliłam.

Jak pisałam jestem zielona  w temacie :-\

Kasia

nie zaszkodzi ci na spokojnie poprzymierzać

nie ma czegoś takiego jak ZA WCZESNIE

w salonach zawsze bedą klientki i tak naprawde nie ma idealnego, spokojnego okresu

mika

Chodzić lepiej zacząć już teraz.
co do biustu zmierz się luźno w biuście i ścisło pod i podaj wyniki, może być na priv do specjalistki Zuzi:)

magdalinska

Cytat: french w 06 Mar 2008, 13:46:22

rozmiar biustonosza, który noszę to 80 c rzadko d..ale może nie znam się na prawidłowym doborze biustonosza :o ; uświadomcie mnie.

wczoraj na plotach byl ten temat, i przedwczoraj chyba tez, ale znawczynie ci wyjasnia w czym rzecz, ja nosze rozm. 36/38, w biuscie mam 92, kupowalam C,  a kazaly mi kupic DD :P no i sprobuje :P

zuzia

Cytat: french w 06 Mar 2008, 13:46:22
wymierz się tak jak radzi Mika.
Cytat: mika9983 w 06 Mar 2008, 13:53:22
co do biustu zmierz się luźno w biuście i ścisło pod i podaj wyniki, może być na priv do specjalistki Zuzi:)
tylko w biuście to nie za luźno :D
Wymiary możesz wpisać na forum (nie ty pierwsza i nie ostatnia) albo przysłać mi na priv. Dobrze by było, żebyś miała dobrze dobrany stanik przed mierzeniem sukni - to czasami zmienia postać rzeczy :D

ze_nitka

"dobrze dobrany stanik" to określenie jest jak mantra ;)

mika

Cytat: zuzia w 06 Mar 2008, 13:58:43
Dobrze by było, żebyś miała dobrze dobrany stanik przed mierzeniem sukni - to czasami zmienia postać rzeczy :D
a konkretnie postać biustu zmienia ;D

ze_nitka

A dziewczyny dobrze radzą. Trzeba iść i już, na żywo wszystko inaczej wygląda. Ja też miałam opory przed wycieczkami, a teraz mówie to samo co wszystkie ;)

zuzia

Cytat: ze_nitka w 06 Mar 2008, 14:02:13
"dobrze dobrany stanik" to określenie jest jak mantra ;)
bo to trzeba powtarzać jak mantrę. jak czasami widzę w sklepie z bielizną co laska wybiera i o jaki rozmiar prosi to aż mnie skręca. ale się nie odzywam bo mnie jeszcze o molesting oskarżą  ;D

french

heh, ale mnie dziewczyny skrępowałyście;P

pewnie się okaże, że przez całe dorosłe życie noszę zły rozmiar...no cóż.

Skoro nie ja pierwsza to podaję

pod biustem- 81cm
w biuście luźno 99
ciasno to nie wiem jak ciasno..?więc zapewne minus 3cm...?

teraz czekam na oświecenie:]

mika

mika

magdalinska

zuzia, a w takich zwyklych sklepach sa rozmiary DD - E? zwykle- czyli takie w galeriach, te wszytskie gorsterie, donny itp, czy mnie wysmieja jak zapytam o taki rozmiar :)
French - sorki za zasmiecanie watku....

mika

Magdalinska wyśmieją albo padnie tekst w stylu "to to samo co 75B/C" i bądz tu człowieku mądry i pisz wiersze

magdalinska

no wlasnie, badz tu madry....... wrrrrr