Higiena podczas okresu

Zaczęty przez Deremere, 20 Paź 2025, 11:04:04

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Deremere

Hej! Mniej o kosmetykach bardziej o higienie podczas okresu: czy ktoś z tu obecnych używa majtek menstruacyjnych i może jakieś polecić? Zależy mi na tym by skład był w miarę naturalny (bawełna, bambus) oraz by nie przeciekały. Zależy mi na opiniach od kogoś kto używa, bo wiadomo, że producent zawsze napisze, że są super

Gornika

Używam majtek menstruacjyjnych, ale tylko na noc. Mam z wimin i są bawełniane, także pod tym względem fajnie. Nigdy mi się nie zdarzyło, żeby przeciekły. Z minusów - akurat ten model, który ja mam ma mocną gumkę, która trochę wpija się w brzuch (ale jak ją wywinę, żeby była na wysokości bioder, to jest okej, plus widziałam też, że nowe modele nie mają tak wysokiego stanu); tak jak ktoś wyżej wspomniał wolno schną, a nie można ich suszyć w suszarce, na kaloryferze ani suszarką; jak próbowałam ich używać w ciągu dnia, to ściągając je czułam nieprzyjemny zapach - obstawiam, że to dlatego że w ciągu dnia korzystając z toalety kilka razy się je ściąga i zakłada i dostaje się więcej powietrza, jak używam ich tylko w nocy to nie ma takiego problemu; no i w odczuciu są jak wygodniejsze podpaski, niemniej czuć trochę wilgoć (co mi nie odpowiadało w ciągu dnia, ale w nocy nie jest problemem). Ogólnie fajna opcja i na noc polecam w 100%, na dzień - to zależy do czego jesteś przyzwyczajona. Dodam, ze duże zaczenie ma też to jakiego płynu do higieny intymnej używasz:
https://carebylavu.com/products/pianka-myjaca-do-higieny-intymnej-z-kosmetyczka-lavu

Od siebie serdecznie polecam tę piankę.