Jak najlepiej myć głowę przy łuszczycy, żeby nie nasilać swędzenia?

Zaczęty przez Nikkolino, 10 Paź 2025, 12:28:28

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nikkolino

Hej wszystkim 👋
Mój syn ma łuszczycę skóry głowy i zastanawiam się, jak najlepiej pielęgnować mu skórę, żeby nie drapał się po myciu. Próbowałam kilku szamponów, ale efekt zawsze krótkotrwały. Jakie macie sposoby na swędzenie i łuskę?

Gornika

Ja mojemu synowi na pół godziny przed myciem smaruję skórę głowy Salicylolem. Łuska wtedy ładnie odchodzi podczas mycia i później głowa w ogóle nie swędzi. Myjemy szamponem Biovax (ten z fioletowym paskiem) – fajnie domywa i nie podrażnia. Poza tym co kilka dni stosuję płyn Psorisel na noc – dobrze łagodzi i ogranicza to sypanie się skóry.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

selka

Ja polecam delikatny szampon z OnlyBio. Myję nim skórę głowy dwa razy – nie podrażnia mi zmian i świetnie zmywa piankę Enstilar 😉 Warto spróbować, bo naprawdę działa, a nie kosztuje majątku. Jak chcesz coś bardziej leczniczego, to możesz też zobaczyć Psorisel szampon na łuszczycę skóry głowy – bardzo polecany przy takich problemach. Tu masz link:
https://www.aptekaolmed.pl/produkt/psorisel-szampon-do-pielegnacji-skory-glowy-u-osob-z-objawami-luszczycy-200ml,132588.html

Deremere

A powiedz mi, czy po myciu suszysz włosy? Ja przez kilka lat miałam problem z potwornym swędzeniem. Myłam głowę wieczorem, kładłam się spać z mokrymi włosami i następnego dnia głowa mnie tak swędziała, że robiłam sobie rany 😣 Dopiero trycholog powiedziała mi, że z mokrą głową nie wolno spać, bo to raj dla grzybów. Teraz myję włosy dwa razy i suszę je chociaż u nasady. Do tego używam szamponu z drzewem herbacianym i rozmarynem – i mam wreszcie spokój 😊