pilna sprawa dom prozba o pomoc

Zaczęty przez marax, 02 Mar 2008, 18:44:53

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marax

[normalnie mozna sie pochlastac za 2 tyg zaczyna sie budowa wiec zbyt duzo czasu na myslenie nie mam -jak zwykle jestem mega szybka

Monika

a no chyba że masz pomysł na zagospodarowanie tego - to inna sprawa :D wtedy ok, choć ja bym i tak zrobiła ściankę - osobno komórka, osobno kotłownia, bo w kotłowni będzie miał i to zawsze się zabrudzi....

sierpniowajulka

Przestrzeń się zaoszczędzi, ale wyjdzie straszna kicha - 2,5 długość x 1 szerokość...
A wracając do obaw Maraxeli o wygląd zewnętrzny: można - jak mówisz - zlikwidować ten trójkątny daszek i zrobić daszek nad wejściem i tarasem z najwyższym punktem połaci kończącym się na linii drewna. Można też pomyśleć nad pergolą połączoną z lekkim zadaszeniem. Z pergolą drewnianą mógłby się zrobić trochę bardziej finezyjny. Ale to już praca pana architekta.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

marax

Cytat: sierpniowajulka w 03 Mar 2008, 00:40:59
Przestrzeń się zaoszczędzi, ale wyjdzie straszna kicha - 2,5 długość x 1 szerokość...
A wracając do obaw Maraxeli o wygląd zewnętrzny: można - jak mówisz - zlikwidować ten trójkątny daszek i zrobić daszek nad wejściem i tarasem z najwyższym punktem połaci kończącym się na linii drewna. Można też pomyśleć nad pergolą połączoną z lekkim zadaszeniem. Z pergolą drewnianą mógłby się zrobić trochę bardziej finezyjny. Ale to już praca pana architekta.

co to jest pegola wogole ??

Monika

tak właśnie, jak zaznaczyłaś na planie... ale wejście chyba lepiej od zewnątrz - choć ja wiem? może być z tego pokoju i ze spiżarni do kotłowni - nie będziesz musiała wychodzić na zewnątrz żeby do kotłowni pójść + nie zajmiesz miejsca w kuchni ;P

Monika

maraxela pergola to takie coś jak to koło hali ludowej ;)

marax

mysle wlasnie nad nie wiem pergola kryta dachowkami nad calym wejsciem i salonem ,taka jakby kontynuacja dachu tylko idaca pod innym komtem ,myslicie ze wtedy nei trzebaby bylo tego deskami obijac.Czy te deski sa ok rozwiazanim nei ebdzie to gnic i byc domkiem dla robakow ??

Monika

nie sądzę, żeby coś miało gnić jak deski będą dobrze zaimpregnowane - a pergola nie jest głupim pomysłem, wręcz powiedziałabym, że bardzo dobrym - masz wtedy zadaszony taras na całej długości domu :) dobre! A deski tak czy siak mogą zostać

sierpniowajulka

pergola to odkryta konstrukcja: http://www.renovations.com.my/matahari/images/pergola_ooi.jpg
możesz nie robić też daszków, a dom podrasować (w sielskim klimacie) okiennicami na parterze i białym wykończeniem kilku elementów drewnianych. Jak na tym obrazku:

marax

ok ale ta pergola na calej dlugosci domu tak ?? a na jakiej wysokosci?? i wtedy te deski maja tez byc na domie obite tak?? zaczyna mi juz cos switac :)

sierpniowajulka

Taką odkrytą pergolę można by połączyć z daszkiem (o którym piszecie myśląc o pergoli) i coś zmajstrować.

Monika

dobra, Wy tu sobie dywagujcie a ja idę spać - jutro zajęcia mam... a się od wstawania odzwyczaiłam

sierpniowajulka

Pergola i daszek mogłyby się zaczynać trochę poniżej linii deskowania na ścianie, a kończyć (czyli dotykać do ściany) na linii tego deskowania.

sierpniowajulka

Ja też zmykam spać. Jutro czeka mnie od rana rajd z sis po salonach ślubnych.

marax

ale mowisz ze ten daszek mialby zostac a ta pergola sie z nim laczyc i przykrywac taras tak?? ile taka pergola wogole kosztuje?? drota to zabawa jest ?? w sumei super pomysl-postawilabym ci piwo ale nei wiem jak L(

marax

mam pomysl numer 100.na przodzie domku wogole rezygnuje z tego daszku a caly przod u gory przykrywac bedzie weranda idaca od dachu pod nieco ostrzejszym kontem do ziemi ok 3 metry od domu bedzie opieral sie na kolumnach.No i chyba nei bedzie tego drewna dookola

zwierzatko_mojej_mamy

maraxela - mi sie ten pomysl podoba - zawsze zazdroscilam domkom na amerykanskich filmach takiej wlasnie werandy, na kolumienkach, na calej szerokosci domu, gdzie mozna sobie pyknac stol i zawsze mieli tam hustawke :D

i choruje na to do dzis i tej mysli sie bede trzymac ;)

ps. oni jeszcze to maja zawsze opłotkowane
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

marax

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 03 Mar 2008, 11:16:29
maraxela - mi sie ten pomysl podoba - zawsze zazdroscilam domkom na amerykanskich filmach takiej wlasnie werandy, na kolumienkach, na calej szerokosci domu, gdzie mozna sobie pyknac stol i zawsze mieli tam hustawke :D

nie no jeszcze ploitek tam postawie i bede miala stajnie na calego :)

i choruje na to do dzis i tej mysli sie bede trzymac ;)

ps. oni jeszcze to maja zawsze opłotkowane

sierpniowajulka

Cytat: maraxela w 03 Mar 2008, 10:59:36
mam pomysl numer 100.na przodzie domku wogole rezygnuje z tego daszku a caly przod u gory przykrywac bedzie weranda idaca od dachu pod nieco ostrzejszym kontem do ziemi ok 3 metry od domu bedzie opieral sie na kolumnach.No i chyba nei bedzie tego drewna dookola
to dopiero sobie stodołę strzelisz! Byłaś na spotkaniu z tym architektem?

marax

Cytat: sierpniowajulka w 03 Mar 2008, 15:42:57
Cytat: maraxela w 03 Mar 2008, 10:59:36
to dopiero sobie stodołę strzelisz! Byłaś na spotkaniu z tym architektem?

nie nie bylam bylam za to w tym domu i mam zdjecia wlasnorecznie zrobione nie ejst tak zle

marax

tak wygklada on nie obity deskami i dwukolorowy.no i chyba wybudujemy identyczny (oczywiscie salon po drugiej stronie niz tu) przez zastosowanie dwuch kolorow dom sie optycznie obnizyl.zamowilam tylko kasztanowa dachowke i nei wiem czy da sie to odkrecic.

zuzia

maraxela,
a zamierzasz robić dwukolorowy? bo to jakoś tak nie bardzo wygląda :(

marax

Cytat: zuzia w 03 Mar 2008, 20:22:46
maraxela,
a zamierzasz robić dwukolorowy? bo to jakoś tak nie bardzo wygląda :(

dom jest wysoki a ma krotki dach to ze jest dwukolorowy skraca go optycznie.Nie bede go obijac deskami bo to tez nie bardzo wyglada-juz wole dwukolorowy .Jak mi sie nei chcialo projektu zmieniac to teraz mam co mam:)prawda jest taka ze mazyc sobie mozna a realia sa jakie sa jak dom jest juz ladniejszy okazuje sie nagle ze sam dach kosztuje 60 000 a koszt budowy stany surowego zamknietego to 350 000-wiec to jest pogodzenie marzen z rzeczywistosica.prostota i ekonomizm

riannka

marax czy masz zdjęcia, niekoniecznie tego domu w obiciu z desek?
jestem ciekawa jak to wygląda - mój brat ma taką (ostatnio) wizję elewacji