pilna sprawa dom prozba o pomoc

Zaczęty przez marax, 02 Mar 2008, 18:44:53

marax

prosze o sugestie rozmieszczenia pomieszczen .Jutro oddaje do architekta ostateczny projekt mam jeszcze czas na zmiane.

marax

przut parteru.pierwszy rysunek jest tym niby wlasciwym 2 ryzunek to rysunek z projektu gotowego-ja usunelam garaz -bedzie tam jeszcze jeden pokoj. przod domu jest na dole tam jest tez poludnie,tyl domu to gora rysunku

zwierzatko_mojej_mamy

tam pod odpowiedza masz plusik i eozwijasz "wiecej opcji" i tam sie wkleja
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

marax

rzut gory domu .chcialabym zrobic sobie jedna duza sypalnie i nie budowac jednej ze scian dzielacych pokoje

marax

no i wlasnie nei wiem jak to wszysko zrobic ,garderoba ma tylko 7 m i w dodatku sa tam skosy-nie wiem jak to sie sprawdza w domach ale chyba to za malo

Monika

Jak będziesz miała taką dużą sypialnie, to jakąś szafę z ubraniami, takimi częściej używanymi możesz tam umieścić. Moja ciotka na malutką garderobę ze skosami i to jest porażka... choć z drugiej strony 7m to wcale nie tak mało - W XX-latce na jednego studenta 5m pokoju przypada ;). Pytanie, jakie są te skosy. A co to jest to za tym dodatkowym pokojem, do czego wejście jest tylko z zewnątrz? Swoją drogą kiepsko mi idzie czytanie takich planów ;)

Monika

a swoją drogą jak będzies zmiała dużo skosów w mieszkaniu to może lepiej dach trochę 'podnieść'? Wspomnianej ciotki dom z zewnątrz wygląda super - ma taki bajerancki, łamany dach. Co z tego, jak skosy na górze po prostu rujnują przestrzeń... tam jedyne w miare normalne ściany to działowe... A i to nie zawsze na całej długości

ishka82

Jezu, Marax, te plany są dla mnie niczym czarna magia :P A co do garderoby, to wydaje mi się, że jak masz dużą sypialnię, a w niej dużą szafę, to to pomieszczenie jest zbędne lub ewentualnie malutkie wystarczy.

Monika

A i co jeszcze to kuchnia będzie otwarta na salon czy nie? bo jak już mówiłam, ciężko mi czytanie tych planów idzie ;) i szlag mnie zaraz trafi z tymi niełączącymi się postami...

Monika

a nie lepiej sypialnie na drugą stronę przenieść? I wtedy zrobić wejście z sypalni do garderoby? czy te prostokąty z X to są skosy? No i jak wyburzysz  tą ścianę to sypialnia będzie niesymetryczna... tzn. będzie się z 2 nierównych prostokątów składała

sierpniowajulka

Dlaczego są dwa różne rzuty dołu???
Co do góry - jak wyburzysz ścianę, to zrobi Ci się wagon zamiast pokoju. Nie będziesz miała miejsca przed łóżkiem np. na szafkę z tv. Może lepiej zostawić ścianę i zrobić w niej rozsuwane drzwi - przestrzeń lepiej będzie działać, a drugi pokój zostanie włączony pośrednio do głównej sypialni. Można go wtedy na gabinecik wykorzystać.
Po drugie dobra garderoba zależy bardziej od zagospodarowania jej przestrzeni niż od wielkości. Co Ci po tym, że będziesz miała 7m2, jeżeli większość to będzie niezagospodarowana podłoga. Ja bym ścianę z lewej strony (patrząc na zdjęcie rzutu) przesunęła w prawo na głębokość szafy - tak by w pokoju 2.05 móc zrobić wnękową szafę. Garderoba by się zmniejszyła, ale jej zagospodarowanie pozostałoby niezmienione (czyli zabudowa na lewej i prawej ścianie).
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

sierpniowajulka

Z rzutów parteru to ten dolny jest znacznie bardziej funkcjonalny:
- do kuchni z zakupami można wejść "normalnie" z przedpokoju a nie przez salon
- spiżarnia to jest błogosławieństwo w każdym domu. Przychodzą goście i masz gdzie upchnąć cały bałagan z otwartej na salon kuchni.
Umieszczenie kotłowni w schowku ogródkowym i w ogóle stworzenie tak dużego schowka jest marnotrastwem miejsca. Kotłownię lepiej włączyć do domu i wykorzystać na pralnię i suszarnię. To w końcu dom - po co więc pranie ma się wystawiać w łazience albo salonie?

sierpniowajulka

I w górnym planie parteru taras jest od północy. Nie wiem, czy nie macie na niego miejsca w innej części ogrodu, czy po prostu chcieliście go od północy? Taras od zachodu łapie światło południowe i zachodnie. Północny zaś jedynie zachodnie, a to obniża jego walory...

marax

Cytat: sierpniowajulka w 02 Mar 2008, 21:56:44
Z rzutów parteru to ten dolny jest znacznie bardziej funkcjonalny:
- do kuchni z zakupami można wejść "normalnie" z przedpokoju a nie przez salon
- spiżarnia to jest błogosławieństwo w każdym domu. Przychodzą goście i masz gdzie upchnąć cały bałagan z otwartej na salon kuchni.

ogrzewanie bedziemy mieli mialowe wiec nie mozemy tego wlaczyc w czesc domowa(chyba ze czegos nie rozumiem) chodzi o to ze ta kuchnia jest przedzielona na planie zgodnym z projektem muratora az 3 drzwiami i pozostaje bardzo malo miejsca na meble kuchenne stad decyzja o likwidacji ich.poza tym nie lubie jak mi listonosz zaglada do kuchni na ktorej zazwyczaj ejst syf maxymalny:)

Umieszczenie kotłowni w schowku ogródkowym i w ogóle stworzenie tak dużego schowka jest marnotrastwem miejsca. Kotłownię lepiej włączyć do domu i wykorzystać na pralnię i suszarnię. To w końcu dom - po co więc pranie ma się wystawiać w łazience albo salonie?

marax

moze teraz zdjecie domu od zewnatrz.projekt wybral moj ojciec i on juz taki musi zostac-nie mialam na niego wplywu(troche mi sie nei podoba) ale za to jest bardzo ekonomiczny-nie stac nas na inny na razie wiec jest co jest.dom ma stac wokol lasow i pol (no i pociagow:) wiec nic go nie otacza poza zielenia.jak na razie mieszkamy w malutkim mieszkanku wiec to dla nas kosmos.Przedstawiam realizacje czyjas tego domku.My nie mamy w domu garazu i mysle jak przeniesc taras do przodu ,czyli w miejscu gdzie teraz jest brama garazowa w zalaczonym zdjeciu.Nie wiem czy to bedzie dobrze wygladalo-no ale to jest poludnie byloby wiecej swiatla na tarasie

marax

cp do spizarni nie rozumiem o co chodzi??
co do garderoby skosy zaczynaja sie na wysokosci 182 cm wiec szafy wejda spokojnie.chce przeniesc taras na przod domu tylko nie wiem jak to bedzie wygladalo.

marax

a te prostokaty z X to sa szafy hahahahaaa ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Monika

dom z zewnątrz ładny - tylko bez tych 'zakopiańskich' parapetów ;) e jak to są szafy i jak skosy tak wysoko, to problem nie istnieje - spokojnie Ci te 7m wystarczy na garderobę. Tylko co z tą 'dziwną' sypialnią - tzn. w szczycie szerszą, a potem węższą? moę by przenieść sypialnie na 2 stronę i poszerzyć kosztem garderoby, a po prostu szafy w sypialni zrobić?

Monika

nawet nie we wnękę tylko jeszcze ją (garderobę) pomniejszyć i zrobić wejście z sypialni. Moim zdaniem to byłoby dużo lepsze rozwiązanie.
Co do tarasu, to z przodu domu może trochę dziwnie wyglądać... ale jak ma być praktyczniejszy, to czemu nie?

marax

nie no zgodnie z projektem to tam gdzie jest ta czerwona krecha jest sciana i istnieja 2 pokoje -zastanawiam sie wlasnie czy burzyc sciane czy nie :) a styl zakopianki moze nie taki ale ja lubie jakies takie dziwne rozwiazania-nie ma wkolo zadnych domow i prawdopodobnie nie powstana wiec nie bedzie to dziwnie wygladalo

marax

monika ale garazu nie bedzie ani drzwi garazowych

marax

monika ale ja cie nie rozumiem z ta supalnia polaczona z garderoba jakbym zburzyla sciane i przeniosla na druga strone sypialnie to sypialnia mialaby wygladac jak zaznaczonya na niebiesko przestrzen ??

Monika

co do stylu zakopiańskiego, to ja mówię tylko o tych śmiesznych doczepianych parapetach u góry - reszta jest ok!
Z tym tarasem z tyłu/boku dom będzie wyglądał lepiej. Co nie znaczy, że jakoś tragicznie będzie, jak będzie z przodu.
A jak chcesz dużą sypialnie to ja bym Ci radziła właśnie w tych pokojach po lewej, nie po prawej ścianę wyburzać - i wtedy zmniejszyć trochę garderobę - pokój będzie symetryczny - i zrobić do garderoby wejście od sypialni - jakieś przesuwane drzwi czy coś. A jak garderoba będzie za mała, to sobie ładną dużą szafę do sypialni kupić.

Monika

marax

no wlasnie nei wiem czy wogole burzyc cokolwiek bo to juz jest karkolomne przedsiewziecie nasz architekt jak o tym uslyszy to znowu oczami bedzie przewracal no i jak myslicie 16 m sypalni to jest ok czy za malo ??