Mała kuchnia i urządzenie

Zaczęty przez Gornika, 18 Lis 2024, 10:46:38

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gornika

Cześć! Czy macie jakiś pomysł jak urządzić małą kuchnię w bloku? 276x223cm tylko.
Zamówiłam projekt u architekta wnętrz, ale zaproponowano mi tylko układ, który sama wskazałam i mam co do niego wątpliwości. Pani architekt podczas pomiarów nie uwzględniła np. żeliwnej rury, która jest przy pionie technicznym, w miejscu, w którym zaplanowałyśmy lodówkę. Jest też problem z grzejnikiem, którego nie mogę usunąć, a w sezonie grzewczym również nie mogę przesunąć. Da się go zdjąć, wtedy rurki zasilające i powrotne byłyby odsunięte 48cm od ściany. Czy macie jakiś pomysł? Na ścianie są też wodomierze, które wypadają za piekarnikiem. Macie jakiś lepszy pomysł?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Deremere

Za dużego pola manewru tu nie ma. Jak głęboka jest wnęka, w której stoi lodówka? Trzeba odsunąć zabudowę na tyle, żeby rury zmieściły się za szafkami i zrobić głębszy blat lub płytsze szafki. Zawór od gazu przesunąć tak, żeby był do niego dostęp ( np. w szafce obok płyty). Można ewentualnie spróbować zrobić zlew w szafce narożnej. Zrezygnowałabym że stołu na rzecz płytkiego blatu po drugiej stronie, będzie blat roboczy i ewentualnie miejsce do siedzenia. Grzejnika nie można w ogóle ruszyć? Skoro płaci pani architektowi, to warto zapytać o inne propozycje układu funkcjonalnego.
https://www.rmf.fm/magazyn/news,69988,jak-urzadzic-mala-kuchnie-w-bloku.html

Więcej dobrych porad znajdziesz poza tym na tej stronie :)