Umowa z zespolem - na co zwrocic uwage?

Zaczęty przez aureola, 21 Lut 2008, 09:02:20

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

aureola

Witajcie dziewczyny!

Zastanawiam sie na co zwrocic uwage w umowie z zespolem. Nie chcialabym pominac jakiegos waznego elementu.

Bede wdzieczna za szybkie podpowiedzi.

Pozdrawiam

Aureola

Kasia

:arrow: do której grają

:arrow: czy nie ma zapisu o pokrywaniu szkód za zniszczony/uszkodzony sprzęt

Ania14209

1) Żeby było napisane jaka jest całkowita kwota za usługę i kiedy płatna, kwota zaliczki płatna przy podpisaniu umowy
2) wyszczególniona ilość osób w zespole
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Lwica

CZy mają opłacony ZAIKS czy wy musicie sami zapłacić. Ewentualnie czy sala na kótrej robicie wesele sie tym zajmuje?
Kiedy życie daje ci sto powodów do płaczu, pokaż mu, że masz tysiąc powodów do uśmiechu!

aureola

Dzieki Dziewczyny,

jestescie nieocenione.

Przejrzalam te umowe i faktycznie jest zapis, ze ZAIKS pokrywa organizatoir imprezy albo hotel oraz ze szkodzy spowodowane przez gosci pokrywam ja.

Myslicie, ze da sie to jakos wynegocjowac?

Czy jest cos jeszcze o czym powinnam wiedziec?

Ile kosztuje ta oplata ZAIKS?

Pozdrawiam

Lwica

ZAIKS jak płaciłam to koszt ok 80 zl jeśli nie przesadzam musiałabym kwit znaleźć. Nie wiem jak masz sporządzoną umowe więc ciężko mówić co jeszcze jest ważne.
Kiedy życie daje ci sto powodów do płaczu, pokaż mu, że masz tysiąc powodów do uśmiechu!

radiowiec_wawa

Punktem mowiacym o odpowiedzialnosci mlodej pary za ewentualne zniszczenia sprzetu bym sie nie przejmowal. Tez w swojej umowie mam taki punkt, ale jest on tam umieszczony jedynie dla swietego spokoju. Sprzetu przypadkiem zniszczyc sie nie da, trzeba to zrobic celowo. I przed takim celowym zachowaniem goscia ma on chronic sprzet :)

Zaiksem rowniez bym sie nie przejmowal... Zgodnie z ustawa jest oczywiscie obowiazek oplacania tantiem, ustawa mowi ze oplaca te tantiemy organizator ( ale nie podaje szczegolowo kto nim jest, czy mloda para, czy wlasciciel lokalu ) Bo dj/zespol z zadnej strony organizatorem nie jest... Powiem tak: na 150 wesel ktore zagralem do tej pory tylko kilka razy oplacony byl zaiks.. I tylko dlatego ze lokal mial podpisana stala umowe z zaiksem :) Dlugo by o zaiksie pisac, poszukaj w sieci, jest ogrom watkow na roznych forach poswieconych temu zagadnieniu.

A to co panie juz tu pisaly jest oczywiscie rozsadne.. w umowie koniecznie musisz miec: dla kogo czyli dla Ciebie, ale to oczywiste. Data wesela, godziny od - do, cena za te godziny, jesli jest opcja przedluzenia to ile kosztuje kazda kolejna godizna, nazwa lokalu w ktorym wesele ma byc i jego dokladny adres, no i mozesz tez walczyc o punkt ktory wyjasni co sie dzieje gdy zepsol na tuz tuz przed weselem sie rozpada, wokalistka choruje itp. - co wtedy, czy zapewniaja zastepstwo i jakie :)   pozdrawiam i udanych umow zycze.

panikarola

aureola, a to nie Ty szukalas zespolu w Wawie z niemieckim? kogo znalazlas?

zobacz, czy jest zapis o alkoholu w umowie, tzn. co masz im zapewnic ze swojej strony (oprocz jedzenia i pieniedzy, oczywiscie  ;-) ).
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

inkageo

Cytat: "radiowiec_wawa"Punktem mowiacym o odpowiedzialnosci mlodej pary za ewentualne zniszczenia sprzetu bym sie nie przejmowal. Tez w swojej umowie mam taki punkt, ale jest on tam umieszczony jedynie dla swietego spokoju. Sprzetu przypadkiem zniszczyc sie nie da, trzeba to zrobic celowo. I przed takim celowym zachowaniem goscia ma on chronic sprzet  
To niech ten zapis brzmi "celowe zniszczenie sprzętu", przed innym to lepiej się ubezpieczyć....
Imagine there is no hate

asia407

Dobrze byloby tez upewnic sie czy pierwsza wplata (jezeli taka masz) to zaliczka czy zadatek.
I czy jest mozliwosc ewentualnego przedluzenia imprezy (za jaka doplata).
Dobrze byloby mniej wiecej ustalic repertuar zespolu i liste piosenek, ktore beda puszczac w przerwach. Do tego jak czesto robia przerwy i na jak dlugo.
Sprawdz czy umowa zawiera tekst w stylu "zespol  w skladzie:" i tu dokladna lista muzykow czy "zespol reprezentowany przez: ". W drugim przypadku moze sie okazac, ze do czasu twojego wesela sklad diametralnie sie zmieni i zamiast upatrzonego piecioosobowego zespolu z saksofonem dostaniesz trzy osoby z tamburynem  ;-)
Jak mi sie cos przypomni to sie odezwe  :)

Lwica

Cytat: "radiowiec_wawa"

Zaiksem rowniez bym sie nie przejmowal... Zgodnie z ustawa jest oczywiscie obowiazek oplacania tantiem..

Cóż ja mai inne niestety do tego nastawienie poniewaz naszym znajomym podczas wesela przytrafiła się kontrola Zaiksu i weszli dali kre 5 tys i zespoł nie nmógł dalej grać. Wesele bez muzyki pełno stresu i nerwów. A na sali kótrej robie włąścicielka też nam w umowie napisała punkt mówiąy o tym żet o my mamy się zająć zapłaceniem Zaiksu. A dodała ten punkt onieważ też już się u niej zdażały kontrole. Nie wiem jak u was w niastach ale u nas to bardzo popularne.

aureola

Oj duzo tego sie zrobilo. Dzieki za wszystkie wpisy. Zespolu z niemieckim grajacego na odpowiednim poziomie nie znalazlam.

Jezeli chodzi o niszczenie sprzetu, to rozumiem ze zespol chce sie zabezpieczyc. ja tam im sprzetu niszczyc nie zamierzam, ale zastanawiam sie, co sie dzieje gdy np ktorys z gosci w tancu wpadnie na scene i cos polamie. Wtedy zespol zada zaplaty ode mnie a nie od goscia?
Ja akurat mam ubezpieczenie od OC, ale dotyczy to moich zachowan a nie zachowan moich gosci.

W takim razie dzis na szybko nie podpisze tej umowy, musze ja przeredagowac i przemyslec do wieczora pare spraw.

Jak to bylo jeszcze z ta zaliczka czy zadatkiem, co jest korzystniejsze?

Kasia

Cytat: "Dorotka1981"Zaiksu i weszli dali kre 5 tys i zespoł nie nmógł dalej grać

a to nie jest tak że zaiks opłaca sie w przypadku piszczania muzyki w orginalnym wykonaniu?

A w przypadku gdy zaspół sam śpiewa to nie??

radiowiec_wawa

Cytat: "Kasia"
Cytat: "Dorotka1981"Zaiksu i weszli dali kre 5 tys i zespoł nie nmógł dalej grać

a to nie jest tak że zaiks opłaca sie w przypadku piszczania muzyki w orginalnym wykonaniu?

A w przypadku gdy zaspół sam śpiewa to nie??

W przypadku gdy gra dj tak naprawde trzeba by poza zaiksem oplacic takze stoart. (STOART chroni prawa artystów wykonawców, natomiast ZAIKS zajmuje się wyłącznie prawami autorskimi ).

W przypadku gdy gra zepsol oplaca sie zaiks.

Natomiast nic sie nie oplaca jedynie wtedy gdy gra zespol ktory wykonuje tylko i wylacznie swoje kompozycje... :)

panikarola

radiowiec_wawa, a gdzie o tym funkcjonowaniu zaiksu i stoartu mozna poczytac - chodzi mi o opinie uzytkownikow, czyli nie o strone zaiksu? jakos... hmm, nielubiani sa? nie dzialaja dobrze?

radiowiec_wawa

Cytat: "panikarola"radiowiec_wawa, a gdzie o tym funkcjonowaniu zaiksu i stoartu mozna poczytac - chodzi mi o opinie uzytkownikow, czyli nie o strone zaiksu? jakos... hmm, nielubiani sa? nie dzialaja dobrze?

Poczytac mozna naroznych forach weselnych, nie chce tu kryptoreklamy robic, jak poszukasz to latwo znajdziesz :)

A co do dzialania itp. itd.

Po 1. OK, wiemy doskonale,ze placic trzeba jesli chce sie byc w zgodzie z prawem :)
ale
Po 2. Czy wiecie, ze placac za impreze typu wesele, np 100zl ( podobno stawke wylicza sie na bazie tego co placicie zespolowi - glupota ale nic to :) powinniscie po imprezie dostarczyc do zaiksu liste utworow wykorzystanych podczas zabawy... Tzn wykonawca, tytul, kompozytor muzyki i autor tekstu... :shock:  Oczywiscie wiekszosc takiej listy nie dostarczy ale zaiksowi to nie przeszkadza. Kasa jest kasa, zaplacone wziete, jest na koncie zaiks. A skoro nie ma listy utworow to nie wiadomo ktorym artystom kase przekazac... nic nie szkodzi, zostaje na dzialania statutowe! A artysci nie widza ani grosza z waszych pieniedzy.

Po 2. Kontroler zaiksu bez nakazu i obecnosci policji moze wejsc w celu kontroli jedynie na impreze publiczna otwarta lub na ktora wstep jest biletowany. A jak wiemy, 99 % wesel odbywa sie, owszem, w lokalach publicznych, restauracjach, klubach itp. jednak wesele jest przyjeciem prywatnym - zamknietym. I podczas takiej imprezy restauracja w ktorej jeszcze dzien wczesniej byla impreza otwarta, jest lokalem prywatnym - zamknietym. A wiec wejscie kontrolera jedynie z nakazem w dloni i towarzystwem policji. ( chyba, ze wlasciciel lokalu wpusci kontrolera dobrowolnie, wtedy jest problem :)

Po 3. Grajac w Warszawie i okolicach okolo 150 wesel nigdy nie spotkalem jeszcze kontrolera... :)

Po 4. Podsumowujac: do przemyslenia i kazdy sam musi sobie odpowiedziec na pytanie, placic czy nie placic.

panikarola

Cytat: "radiowiec_wawa"zostaje na dzialania statutowe! A artysci nie widza ani grosza z waszych pieniedzy.

?? a nie dostaja jakiegos ryczaltu czy kasy wg jakiegos klucza wynikajacego np z tego, ile ich utworow jest granych na innych tego typu imprezach?

Cytat: "radiowiec_wawa"nie chce tu kryptoreklamy robic, jak poszukasz to latwo znajdziesz

ok, poszukam - myslalam, ze znasz konkretne miejsca od reki, bo np na nich bywasz z racji zawodu. a kryptoreklamy to chyba nie - przeciez powszechnie wiadomo, ze inne fora slubne tez istnieja, to forum zreszta tez sie wywodzi z duzego i popularnego SiW na GW, a informacje o zrodlach informacji, nawet bez polecenia osobistego, to chyba nie kryptoreklama? no chyba ze to Twoje wlasne strony  ;-) obojetnie zreszta, to drobiazg, bo jedno jest pewne - na pewno bylaby to antyreklama zaiksu  :)

radiowiec_wawa

Cytat: "panikarola"
Cytat: "radiowiec_wawa"zostaje na dzialania statutowe! A artysci nie widza ani grosza z waszych pieniedzy.

?? a nie dostaja jakiegos ryczaltu czy kasy wg jakiegos klucza wynikajacego np z tego, ile ich utworow jest granych na innych tego typu imprezach?

Nie ma na to szans... W zaiksie zrzeszonych jest kilkanascie czy kilkadziesiat tysiecy artystow, to ogromna liczba. Bez wiedzy, jakie pisoenki zostaly zagrane, nie ma jak pieniedzy rozdzielic. Wszystkim?? Nie starczy dla wszystkich i dlaczego wszystkim jak na weselu nie gra sie wiecej jak 100 - 120 pisoenek :) Wiec komu?? I wlasnie dlatego - nikomu... I taka wlasnie to skomplikowana sprawa :)

panikarola

no ale przeciez wiadomo jakie evergreeny sie gra na weselach, ze Malgoska musi byc i ze ze wspolczesnych raczej Ich Troje niz Lipnicka. To chyba mozna jakis klucz ulozyc? jesliby artysci na to przystali (przeciez wiadomo, ze jak ktos napisal jedna piosenke to nie liczy na kokosy - chyba ze to Zegarmistrz swiatla purpurowy :lol: ) przy podpisywaniu umowy to byloby w porzadku. skandal! jakos... dziwnie to jest rozwiazane :-x ciekawe, jak to w innych panstwach wyglada...

5czwartych

Cytat: "inkageo"
Cytat: "radiowiec_wawa"Punktem mowiacym o odpowiedzialnosci mlodej pary za ewentualne zniszczenia sprzetu bym sie nie przejmowal. Tez w swojej umowie mam taki punkt, ale jest on tam umieszczony jedynie dla swietego spokoju. Sprzetu przypadkiem zniszczyc sie nie da, trzeba to zrobic celowo. I przed takim celowym zachowaniem goscia ma on chronic sprzet  
To niech ten zapis brzmi "celowe zniszczenie sprzętu", przed innym to lepiej się ubezpieczyć....

Inka chyba rozczaruję Cię: jako organizator imprezy nawet o charakterze zamkniętym jak wesele pokrywasz wszelkie szkody spowodowane przez swoich gości, taki punkt ma na celu uzmysłowienie Zamawiającemu jaka jest wykładania prawa w tym przypadku. nie ma ubezpieczeń na Polskim rynku które pokryją wszelkiego typu szkody spowodowane przez nietrzeźwych etc. A więc po co taki punkt? ano po to że jak pijany gość wpadnie na prowizoryczną scenę zespołu i wywróci np. drogie instrumenty klawiszowe to nie trzeba wzywać policji do sporządzenia protokołu, bo masz stosowny punkt w umowie - pokrywasz koszty naprawy etc.

inkageo

A jeżeli wybuchnie pożar? To my mamy pokryć koszty zakupu nowego sprzętu? To są chyba jakieś straszne sumy... :(

[ Dodano: 21-02-2008, 17:53 ]
Wiem, że jak ubezpieczałam nowy sprzęt biurowy to polisa obejmowała nawet zepsucie spowodowane błędem użytkownika, zalaniem kawą itd.
Imagine there is no hate

5czwartych

biurowy = stacjonarny. plus warunki weselne to ze względu na ilość osób z nadmiarem alkoholu ciężki temat w ubezpieczeniach.

teraz tak: wybuch pożaru - jeżeli spowodowany złym funkcjonowaniem np. sieci elektrycznej to nie do Ciebie. jeżeli podpity znajomy pojeje np. wódką na kolumnę głośnikową i celowo dokona podpalenia... no to już do Ciebie. oczywiście regresem możesz skarżyć taką osobę. inne wyjście to że tak powiem przerwanie zabawy, wezwanie policji, spisywanie oświadczeń etc.

rozmawiamy o hiperabsurdalnych sytuacjach. dlatego myślę że dobrze jest jak obie strony dają jakąś gwarancję: ja się chce czuć bezpiecznie i takie samo bezpieczeństwo rozumiem w odniesieniu do moich usług. sprzęt zapasowy, drugi fotograf etc.

kataklizmów, pożarów, wypadków losowych nikt nie przewidzi, i nikt nie ubezpiecza.

Kasia

Cytat: "inkageo"A jeżeli wybuchnie pożar? To my mamy pokryć koszty zakupu nowego sprzętu? To są chyba jakieś straszne sumy... :(

my mamy w umowie zapis że pokrywamy wszelkie szkody spowodowane przez gości

uważam że taki zapis jest w porządku

płace tylko za to co ewentualnie zniszczą moi goście

śpięcia, zwarcia, pożary mnie nie interesują :)

aureola

No i umowa nie zostala podpisana. Punkt o abstenencji alkoholowej wzbudzil wiele emocji.

Zatem moje poszukiwania zespolu zaczynam od nowa.

Pozdrawiam

A.