Domowa łatwa "wędlina"

Zaczęty przez jo_miekka, 19 Lut 2008, 10:07:03

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

salsa

sputnik_sweetheart  mąz robił mocno wypieczony lol
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

jo_miekka


gatka2804

zrobilam ta wedline. Przepis super. Naprawde latwo sie robi. Zrobilam z wieprzowej szynki - kupilam taka kulke kilogramowa. Dzis robi sie juz drugi raz, tez z tego samego miesa. Ostatnio do marynaty dalam majonez a dzis probuje z musztarda.
Po takiej dobrej wedlinie mozna zupelnie sie wyprzec kupowanej gotowej, obslizgłej na drugi dzien wedlinie! 

cherry

tez sie skusialam na wyprobownie przepisu...wybralam piers z inydka,
robilam juz wersje...koncentrat pomidorowy i bazylia :-) teraz wyprobuje musztarde i
ziola prowansalskie...

jo_miekka  :thankyou: polewam :-)
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

dragonfly

o ja pierdziu! zrobilam z poledwicy - wlasnie sie zajadam! ale to dobre!!!!
nawalilam wszystkiego co mialam, nawet jalowca!
jo -  :beer: :beer: :beer: :beer:

jo_miekka

ojojoj, jak się jo cieszy! :jupi:

Basia

Ja nie mogę...

Tutaj same dobre żony są!

domowe obiadki, ciastka, chleb ... a teraz jeszcze wędlina!

patrząc na Was to marna ze mnie gospodyni  :blush:
Zawstydziłyście mnie... może i ja spróbuje...
Koniec ery grzecznej dziewczynki .....................

jo_miekka

Basieńka, ja to robię bardzo rzadko, bo nie jem dużo mięsa.
Ale po sklepowych wędlinach, to naprawdę...
Spróbuj, to jest łatwe i właściwie samo się robi :)

Basia

jo_miekka skoro tak mówisz to chyba spróbuję...  :hmm:

a z jakiego mięsa jest najsmaczniejsza?
Koniec ery grzecznej dziewczynki .....................

jo_miekka

mi najbardziej smakowało chyba z szynki wieprzowej

salsa

Basia  ja nie jadam sklepowych ale tez w ogóle mieso jem głownie w formie obiadu ;)

jak jestem u mamy to piekę z nią taką wędlinkę z karczku czy tez z indyka według jej rpzepisu ;) i potem sobie zabieram do Krakowa i mam - ona sie nie psuje i tygodniami może leżeć w lodówce - choć często mrożę w kawałkach ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

justynaaaa2

jo_miekka dopiero zajrzałam na ten przepis, bo wcześniej mnie jakoś nie kusiło ;)
ale to łatwe, chyba zrobię niebawem tylko muszę kupić jakiś kawałek mięsa :)

ishka82

Ja chyba gdzieś w okolicy Wielkanocy zrobię, bo powinnam mieć dostawę świeżego mięska ze wsi ;) Jakoś to sklepowe na domową wędlinę mi średnio pasuje, tym bardziej jak jest szansa na swojszczyznę :)

giga

Tak wszystkim smakuje, więc i ja wypróbuję ten przepis.
Ja często piekę mięsa , bo te sklepowe wędliny po dwóch dniach to takie nijakie.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Beata

mam już za sobą degustację domowej łatwej "wędliny"  ;)
i
mój indyk okazał się troszeczkę za suchy (jo_miękka pisała, że najlepiej smakuje jej z szynki, więc niejako spodziewałam się tego), ale nakładając na kanapkę ogórek, pomidor i sos (u mnie czosnkowy lub musztardowy) jest już ok. Zobaczę , czy jak spędzi trochę czasu w lodówce, to będzie bardziej zwarty do krojenia. Smak  - w porządku. Przepis na pewno na pewno jeszcze wykorzystam oraz puszczę w obieg  ;)

coś mi się zdaje, że w tym roku na Wielkanoc moje mięsa na płycie będą hand made

stawiam :beer:

giga

jo_miekka,wędlinka pyszna, robiłam z szynki wieprzowej.

:beer: za przepis
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

elve

W zeszły weekend robiłam nieco inną domową wędlinę
Karkówkę na ok 1cm warstwę soli, posmarować wierzch musztardą francuską (taką z dużą ilością ziaren gorczycy) i do pieca na 2godz w 200 stopniach. Też pyszna

sonja

elvelve to chyba jeden z bardziej kontrowersyjnych przepisów na galerii potraw Gazety:)

elve

sonja czemu konrowersyjny? a przepis było od taty, a on z kolei go z pracy przyniósł, więc nie wykluczam że i z gazety pochodzi

sonja

Jest tam cała długaśna dyskusja o "walorach smakowych" tej karkówki, czy to możliwe żeby była dobra... tak tylko mi się skojarzyło:)

jo_miekka

ja też pamiętam ten watek z GP :)


sweedee

jo_miekka moje miensko przechodzi właśnie etap 3; jutro dam znać, czy smakuje
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

jo_miekka


sweedee

wyszło pyyycha!!!  :eat: ale musiałam jeszcze trochę podgotować, bo było różowe w środku, a miąsko dosyć słusznych rozmiarów jest, bo ok. 2 kg karczuś

jo,  :beer:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

jo_miekka

Hm, rózowe w środku, że surowe, tak? No może przy takim dużym mięsie...
Grunt, że dobre!
Polewam.