Powitanie mojego narzeczonego :)

Zaczęty przez rubin04, 13 Sie 2007, 23:29:21

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rubin04

W środę wraca mój M. Po rejsie pewnie będzie wygłodzony wiec mam taki pomysł:
canelloni nadziewane szpinakiem i serem riccotta a do tego - w końcu bez mięsa się nie da - wieprzowina w karmelu. Oba przepisy będę robić po raz pierwszy, dam znać jak poszło.
Na deser, proste kruche ciasto ze śliwkami.

A na śniadanie na czwartek do pracy mam zamiar przygotować przepis od jednej z forumek - sałatka gyrosowa :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

rubin04

Zrobiłam canelloni ze szpinakiem (mój debiut szpinakowy) a do tego tę wieprzowinę. Wyszło super pyszne. Po południu wkleję zdjęcia!
A co do wieprzowiny - polecam bo robi się to szybko a smak ma super!

rubin04

NO TO OBIECANE ZDJECIA:

Jak ktoś bedzie zainteresownay przepisem: wieprzowina do zrobienia jest suuper prosta, z canelloni jest zabawa ale warto bo dobre :)

http://www.poprostugotuj.pl/home/cookbook/345

canelloni: http://www.poprostugotuj.pl/home/cookbook/169

memphis

Rzuć przepis na prosiaczka, co? ładnie wygląda, może się skuszę.

Ja w rewanżu podam przepis na mój sos szpinakowy:
1.szpinak mrożony (ja lubię frosty ze smietaną albo gorgonzolą)
2.pęczek lub dwa szczypiorku
3. śmietanka (tak 1/3-1/2 szklanki, żeby przykryła dno rondelka)
4.duży serek topiony hochland
5.kostka rosołowa
6.czosnek

I jedziemy: śmietankę podgrzewasz w rondelku, wrzucasz cały serek i mieszasz, aż się rozpuści. Dodajesz szpinak (mozesz go wcześniej rozmrozić, odcisnąć z niego wodę- sos będzie b. gęsty; jeśli zamrożoy, to poczekaj z kolejnym składnikiem, aż się roztopi i sos znów zawrze), posiekany szczypiorek, pół kostki rosołowej (jak będzie mało słone, to całą), czosnek. Gotujesz jakieś 5 minut od dodania szczypiorku. Do gorącego wrzucasz ugotowany makaron, mieszasz i od razu jesz (nie odkładaj na potem, odgrzewany jest niesmaczny; zawsze mieszaj sos z makaronem bezpośrednio przed podaniem). Mozesz zetrzeć trochę sera- np. swojskiego oscypka, dodać kurki, łososia.

Jak dasz więcej wody, mniej śmietanki, mniej szpinaku i bez szczypiorku, to wychodzi świetny sos do kurczaka. Jak zmiksujesz- to masz zupę krem:)

Dodam jeszcze, że to jedyne postacie szpinaku, które jadam:) Paciajowatej pulpy nie znoszę;)

rubin04

WIEPRZOWINA:

Składniki:
600 g polędwiczek wieprzowych (oczyszczonych)
5 łyżek orzechów nerkowca
2 łyżki oliwy
100 g cukru
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka posiekanej bazylii

To jest błyskawiczny i bardzo prosty sposób na polędwiczki. Tylko trzeba uważać z karmelem. Po pierwsze nigdy nie można go próbować, bo można bardzo (naprawdę BARDZO!) poparzyć język i podniebienie, a po drugie, kiedy dolewa się ocet balsamiczny do gorącego karmelu, pryska na wszystkie strony. Tak więc ostrożnie!!!
Acha, no i do takich polędwiczek super pasuje sypki ryż, szczególnie jaśminowy i basmati!

Jak to zrobić:

1. Polędwicę pokrój w plastry, dopraw solą i pieprzem.
2. Upraż orzechy na suchej patelni. Zdejmij orzechy i wlej na tę samą patelnię oliwę.
3. Dodaj do oliwy cukier i wymieszaj łopatką. Zmniejsz ogień i smaż, aż powstanie bursztynowy karmel. Pamiętaj, nigdy nie próbuj gorącego karmelu! Kolor karmelu sprawdzaj, zanurzając w nim kawałek papieru.
4. Ostrożnie dodaj ocet (naprawdę ostrożnie!) i gotuj jeszcze chwilę. Dodaj polędwiczki i dobrze je obsmaż z obu stron.
5. Dodaj rozkruszoną mini kostkę przyprawową i orzechy. Smaż jeszcze chwilę, zdejmij z ognia. Posyp bazylią i podawaj z ryżem.

rubin04

CANELONI

Składniki:
10 rurek makaronu cannelloni

200 g szpinaku
120 g sera ricotta
25 g startego parmezanu lub zwykłego żółtego sera
2 łyżki śmietanki 36%
2 jajka
45 g masła
25 g mąki
300 ml mleka
sól i pieprz
gałka muszkatołowa

1. Zagotuj wodę na makaron. We wrzątku rozpuść kostkę bulionu Knorr. Wrzuć cannelloni i ugotuj al dente.
2. W czystej ściereczce odciśnij mrożony szpinak z nadmiaru wody.
3. Rozpuść na patelni 1 łyżkę masła. Podsmaż szpinak przez ok. 3 min. Posól do smaku.
4. Roztrzep dwa jajka.
5. W misce wymieszaj ricottę, szpinak, śmietanę, 2/3 parmezanu i 2 jajka.
6. Dopraw startą gałką muszkatołową i pieprzem.
7. Do większej miski wrzuć kostki lodu i zalej je zimną wodą.
8. Przełóż do lodu rurki cannelloni, żeby je błyskawicznie wystudzić.
9. Wysusz makaron na czystej ściereczce.
10. Przełóż farsz do worka do faszerowania i wyciśnij go do wnętrza każdej rurki.
11. Przygotuj beszamel. Rozgrzej 25 g masła na patelni i podsmaż na nim przez 2 min 25 g mąki. Powoli mieszając dodawaj mleko. Zagotuj całość i trzymaj na ogniu, aż zgęstnieje. Na koniec posól, posyp pieprzem i gałką muszkatołową.
12. Zalej canneloni beszamelem, posyp resztą parmezanu i zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 10 min.

zuzia

ja jakoś nie umiem przekonać się do szpinaku. Jak byłam na kopenhaskiej to tam jest szpinak i wolno go było przyprawić tylko solą i pieprzem. Nigdy nie widziałam, żeby moje zwierze tak szybko wiało na widok/zapach jakiejść potrawy (zazwyczaj wszystkiego próbowała).