Powitanie mojego narzeczonego :)

Zaczęty przez rubin04, 13 Sie 2007, 23:29:21

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rubin04

W środę wraca mój M. Po rejsie pewnie będzie wygłodzony wiec mam taki pomysł:
canelloni nadziewane szpinakiem i serem riccotta a do tego - w końcu bez mięsa się nie da - wieprzowina w karmelu. Oba przepisy będę robić po raz pierwszy, dam znać jak poszło.
Na deser, proste kruche ciasto ze śliwkami.

A na śniadanie na czwartek do pracy mam zamiar przygotować przepis od jednej z forumek - sałatka gyrosowa :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
  Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

rubin04

Zrobiłam canelloni ze szpinakiem (mój debiut szpinakowy) a do tego tę wieprzowinę. Wyszło super pyszne. Po południu wkleję zdjęcia!
A co do wieprzowiny - polecam bo robi się to szybko a smak ma super!
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
  Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

rubin04

NO TO OBIECANE ZDJECIA:

Jak ktoś bedzie zainteresownay przepisem: wieprzowina do zrobienia jest suuper prosta, z canelloni jest zabawa ale warto bo dobre :)

http://www.poprostugotuj.pl/home/cookbook/345

canelloni: http://www.poprostugotuj.pl/home/cookbook/169
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
  Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

memphis

Rzuć przepis na prosiaczka, co? ładnie wygląda, może się skuszę.

Ja w rewanżu podam przepis na mój sos szpinakowy:
1.szpinak mrożony (ja lubię frosty ze smietaną albo gorgonzolą)
2.pęczek lub dwa szczypiorku
3. śmietanka (tak 1/3-1/2 szklanki, żeby przykryła dno rondelka)
4.duży serek topiony hochland
5.kostka rosołowa
6.czosnek

I jedziemy: śmietankę podgrzewasz w rondelku, wrzucasz cały serek i mieszasz, aż się rozpuści. Dodajesz szpinak (mozesz go wcześniej rozmrozić, odcisnąć z niego wodę- sos będzie b. gęsty; jeśli zamrożoy, to poczekaj z kolejnym składnikiem, aż się roztopi i sos znów zawrze), posiekany szczypiorek, pół kostki rosołowej (jak będzie mało słone, to całą), czosnek. Gotujesz jakieś 5 minut od dodania szczypiorku. Do gorącego wrzucasz ugotowany makaron, mieszasz i od razu jesz (nie odkładaj na potem, odgrzewany jest niesmaczny; zawsze mieszaj sos z makaronem bezpośrednio przed podaniem). Mozesz zetrzeć trochę sera- np. swojskiego oscypka, dodać kurki, łososia.

Jak dasz więcej wody, mniej śmietanki, mniej szpinaku i bez szczypiorku, to wychodzi świetny sos do kurczaka. Jak zmiksujesz- to masz zupę krem:)

Dodam jeszcze, że to jedyne postacie szpinaku, które jadam:) Paciajowatej pulpy nie znoszę;)

rubin04

WIEPRZOWINA:

Składniki:
600 g polędwiczek wieprzowych (oczyszczonych)
5 łyżek orzechów nerkowca
2 łyżki oliwy
100 g cukru
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka posiekanej bazylii

To jest błyskawiczny i bardzo prosty sposób na polędwiczki. Tylko trzeba uważać z karmelem. Po pierwsze nigdy nie można go próbować, bo można bardzo (naprawdę BARDZO!) poparzyć język i podniebienie, a po drugie, kiedy dolewa się ocet balsamiczny do gorącego karmelu, pryska na wszystkie strony. Tak więc ostrożnie!!!
Acha, no i do takich polędwiczek super pasuje sypki ryż, szczególnie jaśminowy i basmati!

Jak to zrobić:

1. Polędwicę pokrój w plastry, dopraw solą i pieprzem.
2. Upraż orzechy na suchej patelni. Zdejmij orzechy i wlej na tę samą patelnię oliwę.
3. Dodaj do oliwy cukier i wymieszaj łopatką. Zmniejsz ogień i smaż, aż powstanie bursztynowy karmel. Pamiętaj, nigdy nie próbuj gorącego karmelu! Kolor karmelu sprawdzaj, zanurzając w nim kawałek papieru.
4. Ostrożnie dodaj ocet (naprawdę ostrożnie!) i gotuj jeszcze chwilę. Dodaj polędwiczki i dobrze je obsmaż z obu stron.
5. Dodaj rozkruszoną mini kostkę przyprawową i orzechy. Smaż jeszcze chwilę, zdejmij z ognia. Posyp bazylią i podawaj z ryżem.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
  Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

rubin04

CANELONI

Składniki:
10 rurek makaronu cannelloni

200 g szpinaku
120 g sera ricotta
25 g startego parmezanu lub zwykłego żółtego sera
2 łyżki śmietanki 36%
2 jajka
45 g masła
25 g mąki
300 ml mleka
sól i pieprz
gałka muszkatołowa


1. Zagotuj wodę na makaron. We wrzątku rozpuść kostkę bulionu Knorr. Wrzuć cannelloni i ugotuj al dente.
2. W czystej ściereczce odciśnij mrożony szpinak z nadmiaru wody.
3. Rozpuść na patelni 1 łyżkę masła. Podsmaż szpinak przez ok. 3 min. Posól do smaku.
4. Roztrzep dwa jajka.
5. W misce wymieszaj ricottę, szpinak, śmietanę, 2/3 parmezanu i 2 jajka.
6. Dopraw startą gałką muszkatołową i pieprzem.
7. Do większej miski wrzuć kostki lodu i zalej je zimną wodą.
8. Przełóż do lodu rurki cannelloni, żeby je błyskawicznie wystudzić.
9. Wysusz makaron na czystej ściereczce.
10. Przełóż farsz do worka do faszerowania i wyciśnij go do wnętrza każdej rurki.
11. Przygotuj beszamel. Rozgrzej 25 g masła na patelni i podsmaż na nim przez 2 min 25 g mąki. Powoli mieszając dodawaj mleko. Zagotuj całość i trzymaj na ogniu, aż zgęstnieje. Na koniec posól, posyp pieprzem i gałką muszkatołową.
12. Zalej canneloni beszamelem, posyp resztą parmezanu i zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 10 min.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
  Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zuzia

ja jakoś nie umiem przekonać się do szpinaku. Jak byłam na kopenhaskiej to tam jest szpinak i wolno go było przyprawić tylko solą i pieprzem. Nigdy nie widziałam, żeby moje zwierze tak szybko wiało na widok/zapach jakiejść potrawy (zazwyczaj wszystkiego próbowała).