Jak robią to gwiazdy!? ;-)

Zaczęty przez gdziezby, 16 Lut 2008, 22:00:42

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

callja

Cytat: zuzia w 07 Kwi 2013, 21:43:11nie wszystkie msze np. dla dzieci to od razu sacropolo i masakra w czystej postaci
Kurde, jak gdzieś takie msze serio istnieją, to chętnie pójdę, by serducho nacieszyć!!

Cytat: golinda w 07 Kwi 2013, 21:46:29to nie my, ale Ty jesteś nietolerancyjna
Ty tak powiedziałaś. Nie kryję się ze swoimi przekonaniami - lepiej, żebym kłamała i potakiwała, myśląc kompletnie inaczej?? "Nawracać" Cię nie zamierzam...
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

zuzia

Cytat: callja w 07 Kwi 2013, 21:50:32Kurde, jak gdzieś takie msze serio istnieją, to chętnie pójdę, by serducho nacieszyć!!
golinda wyżej napisała.
u mojej mamy w parafii msze dla dzieci to też nie jest to tak potępiasz. często w miejscu kazania ksiądz np. rozmawia z dziećmi co zrozumiały z ewangelii, tłumaczy etc. też źle???

golinda

Cytat: callja w 07 Kwi 2013, 21:50:32Ty tak powiedziałaś. Nie kryję się ze swoimi przekonaniami - lepiej, żebym kłamała i potakiwała, myśląc kompletnie inaczej?? "Nawracać" Cię nie zamierzam...

ale ja napisałam wyżej, że twoje poglądy są twoje i mi nie przeszkadzają i że przeszkadza mi to, w jaki lekceważący sposób wyrażasz się o innych

zuzia

Cytat: callja w 07 Kwi 2013, 21:50:32Ty tak powiedziałaś. Nie kryję się ze swoimi przekonaniami - lepiej, żebym kłamała i potakiwała, myśląc kompletnie inaczej?? "Nawracać" Cię nie zamierzam...
callja ale tu chodzi o coś zupełnie innego. przynajmniej dla mnie.
nie chodzi o to, żebyś kłamała. nikt ci nie zabrania mieć innych poglądów. ale dla ciebie wszystko czego TY nie akceptujesz jest z po prostu ZŁE, beznadziejne, banalne i urągające wszelkim standardom.
znaczy, że masz monopol na wyznaczanie tego co jest dobre a co złe? jakie powinny być msze, jaka muzyka etc?
społeczeństwo się zmieniło. kościół też się zmienia. wiadomo, że pewne rzeczy pozostaną niezmienne ale troche trzeba iść z duchem czasu - wyjść do wiernych etc.
U mojej mamy w parafii (czyli mojej dawnej) są równolegle 2 msze - taka dla dzieci i młodzieży (z założenia) i taka dla dorosłych. każdy idzie gdzie chce. jedni drugim nie przeszkadzają. nie ma kazań politycznych (za co ich bardzo cenię), są organy, czasem chór.
ale np. pod kościołem parafia urząddziła salę koncertową, gdzie odbywają się koncerty, także rockowe. jest siłownia, biblioteka, dużo aktywności dla młodzieży i dzieci.
ale msze dla dzieci mają. z gitarami. i co? też źle?

wrobelek0403

a ja stanę po stronie callji, mimo ze koscioł i ja to istnienia wykluczające sie ;). to nie jest kwestia akceptacji czy gustów tylko konkretnych przepisów liturgicznych. jesli KK tak chce wyjsc do ludzi, niech zmieni przepisy i zgodnie z nimi postepuje. jak na razie to "wychodzenie" nie ma nic wspólnego z przepisami liturgicznymi (które chyba po cos są, jak mniemam). poza tym hierarchia koscielna od lat powtarza, ze kosciół nie jest od schlebiania gustom. czyli mamy lekką schizofrenie - bo przepisy sobie a proboszczowie (zresztą jak w wielu dziedzinach).

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ishka82

a mnie się wydaje, że chodzi głównie o to, że swoje poglądy można przekazywać i bronić ich w sposób kulturalny, rzeczowy i z szacunkiem dla drugiej strony, albo nie...callji przekonania szanuję, ale zupełnie nie podoba mi się pogarda, słownictwo, ton wypowiedzi, których używa na określenie każdej innej postawy...szanujcie mnie, ale ja Was wcale nie muszę - tak to nie działa ;D

golinda

ishka, widać to gołym okiem, prawda? ;)
i tu wcale problem nie leży w różnych poglądach. i widzę, że to nie pierwszy raz

ishka82

Cytat: golinda w 07 Kwi 2013, 21:25:46
ishka, widać to gołym okiem, prawda? ;)
i tu wcale problem nie leży w różnych poglądach. i widzę, że to nie pierwszy raz
mam dokładnie takie odczucia...nie chciałam się tu wypowiadać, bo temat kościoła jest mi obcy i daleki i nie mam zdania jak powinny wyglądać msze itd., itp., nie dotyczy mnie to zupełnie ;D ale patrząc z boku i bez emocji widzę, że sedno sporu nie leży w różnicy poglądów, a w sposobie ich komunikowania...callja nikt Cię zakrzyczeć nie chce, po prostu większość ma inne zdanie, a Ty w sposób na prawdę mało kulturalny wykładasz swoje poglądy w tej kwestii...takie moje zdanie

callja

Kurczę, a jak to będzie "kulturalnie"?? Nie podoba mi się, nie bawię się w półsłówka... przekonywać nie mam zamiaru. Pamiętam "dyskusję" na temat cieni do oczu - padło stwierdzenie, że "ja mam dwa cienie i mi wystarcza, po co wy kupujecie jakieś palety? głupota!". To było chyba też... specyficzne. A jednak nikt nikomu wówczas braku taktu nie imputował, a mnie... co i rusz. Trochę to orwellowskie :crazy:

wróbelku - :bighug: :beer:

I chyba czas uciąć ten OT, bo naprawdę, ani mi w głowie kogokolwiek urazić, ani doprowadzić do kwasiora jakiegoś...

callja

wrobelek0403

Cytat: doda w 07 Kwi 2013, 23:29:24ja się do stylu callji przyzwyczaiłam i znamy się już strefowo tak długo, że chyba jasne (tzn dla mnie), że nie chce ona nikogo urazić, nawet jak coś dobitniej powie.

o dokładnie to samo miałam napisac :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

cherry

gwiazdy nie gwiazdy...

Mlodsza ksiezniczka Szwecji
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

golinda

zdaje się, że suknia projektu Valentino?

dół bajeczny, ale góra mnie rozczarowuje. zwłaszcza, że jego szmaty to coś pięknego

cherry

Cytat: golinda w 12 Cze 2013, 21:58:10zdaje się, że suknia projektu Valentino?
zdaje sie tak
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

salsa

Cytat: golinda w 12 Cze 2013, 21:58:10ale góra mnie rozczarowuje.
wyglada jak gipiurowe wdzianka osiedlowej krawcowej ;)

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

golinda

Cytat: salsa w 12 Cze 2013, 21:11:33
wyglada jak gipiurowe wdzianka osiedlowej krawcowej ;)

bazarowo, nie?

inkageo

Klasyka! Pięknie :) Ale ta panna niemłoda, oj niemłoda :D
Imagine there is no hate

salsa

wrobelek0403

inkageo ona jest rocznik 82 :D :D

a kiecka bez szału, choc oboje wygladają ładnie tak ogólnie :)

zwierzatko_mojej_mamy

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

salsa

Cytat: wrobelek0403 w 12 Cze 2013, 22:33:06ona jest rocznik 82 Cheesy Cheesy
o kurde, to staro wyglada

golinda

wrobelek0403

zwierzatko_mojej_mamy

moze to ta korona tak dodaje lat, cholera wie :D ale wyglada, jakby juz miala odchowanych dwoch synow na studiacj i wreszcie moze sama do oltarza :D aha - i jak na tych synow, to dobrze sie trzyma ;) ale na pewno nie dalabym jej 30 lat :)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

inkageo

Imagine there is no hate