fajitas, czyli pseudomeksykańskie żarcie

Zaczęty przez magia13, 15 Lut 2008, 12:18:36

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

magia13

Gotuję mało i z reguły rzeczy, które nie mogą się nie udać. Oto przepis na jedno z takich dań - pyszne, lecz tłuste fajitas

Składniki na 8 tortilli (2-3 osoby)
- 500g filetów z kurczaka
- 1 czerwona, 1 zielona i 1 żółta papryka (duże) pokrojone w paseczki
- 1 cebula pokrojona w talarki
-opakowanie tortilli (ja kupuję delecty)

Marynata:
- ok. szklanki soku pomarańczowego
- 1/4 szklanki oliwki
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki soku z limonki, świeżego (może być z cytryny)
- 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
- 2 łyżeczki suchej mieszanki do fajitas:
Sucha mieszanka do fajitas:
• 2 łyżki soli
• 1 łyżeczka mielonego pieprzu
• 1 łyżeczka przyprawy chili
• 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego


Sposób przyrządzenia:
Składniki marynaty wymieszać, włożyć do niej pokrojone w małe paseczki (ok 3-4cm) mięso i marynować przez 2-3 godziny (wstawić naczynie do lodówki).

Po tym czasie na patelni zeszklić najpierw cebulę, potem usmażyć paprykę do miękkości.(nie smażyć cebuli razem z papryką!). Na osobnej patelni zrumienić kurczaka wyjętego z marynaty (nie używamy oleju, bo zawierała go marynata) . Na koniec mieszamy ze sobą wszystkie usmażone składniki i tak mamy farsz do tortilli.

W czasie smażenia robimy jeszcze szybki sosik do tortilli:
jogurt naturalny i śmietana w proporcji 2:1+ząbek czosnku+koperek

Tortille nakłuwamy wykałaczką i wtawiamy na ok. minutę do mikrofali. wyjmujemy, smarujemy sosem, nakładamy farsz. Zawijamy i jemy łapkami. Ja po 2 takich tortillach mam dość i kolacji już z reguły nie jadam:-)