MENU dla dragonfly

Zaczęty przez dragonfly, 07 Lut 2008, 12:26:14

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dragonfly

Wiec teraz zaczyna sie na dobre, jak juz ustale to menu to zycie stanie sie taaaaakie proste dla mnie...
Krotko, uroczystosc o 16, bedziemy w hotelu cos na 18, powinni doc obiad ok. 18.30. takie moje przypuszczenia. Wesele do rana, tzn. do 6 ( o ile nie popadaja wczesniej). Ponad polowa gosci z UK, Australi, Singapuru, Norwegii, jednym slowem - nie-Polaki;). Mlody upiera sie przy zurku na ktores tam danie (jego ulubiona zupa) ale ja nie wiem czy tak moge sobie ryzykowac z tymi goscmi. Nic wymyslnego nie szykujemy, stawiamy na dobra, sprawdzona kuchnie polska. Z hotelu przyslali nam pare wariantow menu, ja wstepnie wybralam cos takiego jak ponizej. W zimnej plycie cos za duzo sledzi mi sie wydaje ( a moze to tylko ja). Generalnie jak wy to widzicie, czy obiad, kolacja plus 3 cieple dania to ok czy cos jeszcze dolozyc? Dzieki za wszystkie rady, bo to jedzenie to sni mi sie juz po nocach....
OK, to zaczynamy:

Obiad

Bulion drobiowy z makaronem naleśnikowym

Do wyboru:
Kotlet po szwajcarsku
Filet z kurczaka w kokosie
Rolada wołowa po śląsku

Ziemniaki z wody, kluski śląskie, mozaika ziemniaczana
Zestaw surówek      

Lody owocowe z bitą śmietaną - tu powaznie zastanawiam sie nad podaniem tortu zamiast lodow

Kolacja:
Schab z rusztu w cygańskim sosie podany z ziemniakami puree i surówką

Gorące przekąski:
Kąski z kurczaka w koperkowym sosie   
Bouef Stroganow z bułeczką firmową
Barszcz czerwony z krokietem

Zimna płyta:
Schab faszerowany śliwką
Boczek faszerowany zielonymi kaparami
Pieczeń karkowa na zimno
Galantyna z kurczaka
Pasztet domowy, szynka wiejska
Polędwica sopocka
Pstrąg tęczowy w galarecie
Jajko faszerowane pieczarkami
Tymbalik drobiowy
Śledź w oliwie, śledź w śmietanie
Śledź po tatarsku, sałatka francuska
Sałatka kubańska, sałatka grecka
Pikle marynowana
Pieczywo mieszane
[/b]

Lwica

Cytat: "dragonfly_80"

Lody owocowe z bitą śmietaną - tu powaznie zastanawiam sie nad podaniem tortu zamiast lodow

masz racje z tymi lodami wystarczy że jak je podadzą ludzie będą się bawić akurat albo wietrzyć, pudrować dłużej nosek potem wracasz a tu woda z lodów bo sie roztopiły. Mówie tak bo byłam na weselu u koleżanki gdzie tak miałam akurt poszliśmy pogadać spokojnie poza sale potem w drodze powrotnej kibelek jeden taniec, wracam patrze o lody BYŁY  :lol: ale hmmm to już był nawet nie shake co z nich zostało.  no chyab że ogłosisz przez mikrofon prosze siadać lody będą hiihih.
Kiedy życie daje ci sto powodów do płaczu, pokaż mu, że masz tysiąc powodów do uśmiechu!

mika

coś mało sałatek - a jeśli są to tylko ze śledzi - takie pierwsze spostrzeżenie

dragonfly

no wlasnie, oprocz tych 3 miedzynarodowych salatek, to wiecej nie ma. Co by tu dorzucic?

mika

Cytat: "dragonfly_80"Mlody upiera sie przy zurku na ktores tam danie (jego ulubiona zupa) ale ja nie wiem czy tak moge sobie ryzykowac z tymi goscmi.

ja bym dała żurek, niech spróbują innej kuchni :lol:  a jeśli Młody chce to koniecznie musi być, bo jak lubi to niech mu będize

Cytat: "dragonfly_80"Do wyboru:
Kotlet po szwajcarsku
Rolada wołowa po śląsku

tu bym dała ten filet z kuraka -
Cytat: "dragonfly_80"Ziemniaki z wody, kluski śląskie, mozaika ziemniaczana

a tu wszystko byle nie kluski śląskie - fujjjj

Cytat: "dragonfly_80"Lody owocowe z bitą śmietaną - tu powaznie zastanawiam sie nad podaniem tortu zamiast lodow

jeśli zabawa ma być do rana to dałabym tort tradycyjnie o północy, my mieliśmy tort po obiedzie ale my mieliśmy impreze w domu w małym gronie

Cytat: "dragonfly_80"Schab z rusztu w cygańskim sosie podany z ziemniakami puree i surówką

jeśli tu ma być puree to na obiad dałabym ziemniaki z wody a nie tą mozaike

no a co do zimnej płyty to dołożyłabym zamiast jednych śledzi łososia faszerowanego w całości i dwie sałatki nie śledziowe i będzie git

[ Dodano: 07-02-2008, 12:39 ]
aaaaaa i jeszcze może do wyboru coś wegetar5iańskiego, chyba że wiesz że nie będzie wegetarian na weselu :roll:

dragonfly

Cytujaaaaaa i jeszcze może do wyboru coś wegetariańskiego, chyba że wiesz że nie będzie wegetarian na weselu :roll:

dla wegetarian to osobne menu bedzie, jeszcze sie nie zastanawialam jakie, ale to juz najmniejszy problem

Cytat: "mika9983"a tu wszystko byle nie kluski śląskie - fujjjj

a ja tak lubie kluski slaskie... :oops:

Cytat: "mika9983"no a co do zimnej płyty to dołożyłabym zamiast jednych śledzi łososia faszerowanego w całości i dwie sałatki nie śledziowe i będzie git

a to super pomysl, dzieki

[ Dodano: 07-02-2008, 13:05 ]
Cytat: "Dorotka1981"masz racje z tymi lodami wystarczy że jak je podadzą ludzie będą się bawić akurat albo wietrzyć, pudrować dłużej nosek potem wracasz a tu woda z lodów bo sie roztopiły. Mówie tak bo byłam na weselu u koleżanki gdzie tak miałam akurt poszliśmy pogadać spokojnie poza sale potem w drodze powrotnej kibelek jeden taniec, wracam patrze o lody BYŁY :lol: ale hmmm to już był nawet nie shake co z nich zostało.

a to ludzie nie siedza jak obiad jest? o ile pamietam to chyba pierwszy tanie po obiedzie bedzie... a poza tym jakos miedzy daniami (obiad) to mlody, jego swiadek i kto tam jeszcze to beda jakies przemowy robic, to ludzie powinni jeszcze przy stole byc... :-?

elizapj

Cytat: "dragonfly_80"czy obiad, kolacja plus 3 cieple dania to ok czy cos jeszcze dolozyc
:shock:  :shock: cos jeszcze???
no ale jesli to nie sa polscy goscie to sie raczej nie spodziewaja niczego ponad 1 lub 2 cieple dania...fakt nie wiem jakie sa wesela w singapurze, ale reszta nacji jakie wymienilas raczej nie przyjezdza na wyzerke hhaha
wiec spokojnie, wg mnie masz za duzo na tej liscie, mozesz z zamknietymi oczami wykreslac;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

dragonfly

Cytat: "elizapj"fakt nie wiem jakie sa wesela w singapurze,

e, ja tez nie wiem, ale to Anglicy, tylko ze tam sa czasowo. Ja wiem, ze oni sie na wyzerke nie przygotowuja, ale jak mi kolezanka powiedziala ze byla teraz na weselu(w Polsce) i byloç obiad, kolacja plus 7  :shock:  innych dan to padlam. Chce zeby barszczyk byl na pewno, no i ten nieszczesny zurek.
Na drugi dzien (poprawiny) jest przewidziane wielkie grilowanie z prosiakami (to mlody, nie ja) i innymi innosciami na ruszcie, a i prazonki :mrgreen:

elizapj

Cytat: "dragonfly_80"kolacja plus 7 :shock: innych dan
:( a mi sie robi przykro jak takie rzeczy slysze, bo tyle jedzenia zostanie wyrzucone... tego sie czesto nie da oddac w celach charetatywnych, bo juz sie nie bedzie nadawalo:(...

nie chce Cie mocno namawiac, bo sa rozne tradycje, rozne oczekiwania rodziny etc, ale jesli w hotelu sie spytasz na pewno Ci powiedza srednio ile jedzenia im zostaje.. przemysl wtedy czy warto... :-/
oczywiscie nie da sie idelanie wycyrklowac, zawsze na pewno 'cos' zostanie...zostanie jednak mniej jak sie zamowi mniej...a raczej za malo nie bedzie:)
sorry za ten apel, nie obraz sie...ale ja jestem mocno uczulone na punkcie tradycji, kt wg mnie sa nielogiczne...a 7 daniowe wesela do nich naleza
moj maz wazy 120g, pije jak polak ;-)  i jeszcze nigdy nie byl glodny na zadnym weselu gdzie byly tylko 3 dania ...wiec do mnie argument, ze u nas sie chla jak nigdzie indziej i trzeba miec podklad, nie dociera...

dragonfly

Cytat: "elizapj"
sorry za ten apel, nie obraz sie...ale ja jestem mocno uczulone na punkcie tradycji, kt wg mnie sa nielogiczne...a 7 daniowe wesela do nich naleza
moj maz wazy 120g, pije jak polak ;-) i jeszcze nigdy nie byl glodny na zadnym weselu gdzie byly tylko 3 dania ...wiec do mnie argument, ze u nas sie chla jak nigdzie indziej i trzeba miec podklad, nie dociera...

cos ty, za co sie obrazac... ja nienawidze marnowac jedzenia... chce to tak jakos rozsadnie wywazyc, wiec miedzy innymi pytam sie Was o zdanie, dziewczyny. Wiem na pewno, ze ciast nie bedzie duzo, bo zawsze zostaja, a wydawac nie bedziemy. 7 dan odpada, 3 powinny byc ok, jak nie, bedziemy kanapki robic :lol:
Bardziej chodzi mi o ocene wstepnego menu, co zostawic, co zmienic, co powinno byc out... Dzieki za wszystkie opinie :!:  :!:  :!:

zwierzatko_mojej_mamy

elizapj, moj tez glodny nie chodzil na 3daniowych, ale raz na 4ro barszcz z krokietem o 03.00 wciagal az furczalo, a ja mialam juz odruch wymiotny od patrzenia, jak  te chlopy zra, bo mi stalo jeszcze w gardle poprzednie ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

mika

to generalnie wszystko zależy od ludzi, u nas na przyjęciu weselnym trwającym do rana były 4 gorące posiłki - trochę tego zostało na poprawiny, choć na same poprawiny też był przygotowany posiłek ciepły (barszczyk i jakieś kotlety), u nas nic się nie zmarnowało - ciasto rzeczywiście wszyscy dostali na drogę i trochę napoi zostało ale to się nie psuje, żadna zimna płyta ani ciepłe posiłki się nie zmarnowały

zwierzatko_mojej_mamy

dragonfly_80,  ale ja nie strasze, zjadl, bo cale jedzenie bylo super na tym weselu, a jeszcze chlopy ostro szalaly na parkiecie, to i zglodnial ;) albo zjadl, zeby sie takie pysznosci nie zmarnowaly - nie wiem :D wiem, ze na tym weselu nic nie zostalo wyrzucone ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

wrobelek0403

Cytat: "Dorotka1981"

masz racje z tymi lodami wystarczy że jak je podadzą ludzie będą się bawić akurat albo wietrzyć, pudrować dłużej nosek potem wracasz a tu woda z lodów bo sie roztopiły. Mówie tak bo byłam na weselu u koleżanki gdzie tak miałam akurt poszliśmy pogadać spokojnie poza sale potem w drodze powrotnej kibelek jeden taniec, wracam patrze o lody BYŁY  :lol: ale hmmm to już był nawet nie shake co z nich zostało.  no chyab że ogłosisz przez mikrofon prosze siadać lody będą hiihih.

zgadzam sie z przedmowczynia, my tez zamierzamy zamienic lody na tort. Ewentualnie patery z ciastkami typu sernik, jablecznik, babeczki z owocami.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

Monika

a ja byłam ostatnio na weselu na którym były lody po obiedzie i to był strzał w dziesiątkę! Obiad, potem pierwszy taniec, a potem wszyscy poszli na lody. Ale ja lody uwielbiam, więc nieobiektywna jestem :D

[ Dodano: 07-02-2008, 16:36 ]
zjadłam porcję moją i mojego ojca ;)

dragonfly

Cytat: "Monika"Obiad, potem pierwszy taniec, a potem wszyscy poszli na lody.
to ja nie rozumiem, po pierwszym tancu wszyscy do stolow z powrotem :?:  czy tylko Ci co chcieli i tylko im dali lody :?:  serio sie pytam...

Monika

po pierwszym tańcu orkiestra zagrała jeszcze kilka utworów, w tym czasie myśmy ze świadkiem wódkę na stoły roznieśli a kelnerki postawiły lody. Wszyscy wrócili do stołów, był czas na zjedzenie lodów i pierwsze toasty

dragonfly

Cytat: "Monika"po pierwszym tańcu orkiestra zagrała jeszcze kilka utworów, w tym czasie myśmy ze świadkiem wódkę na stoły roznieśli a kelnerki postawiły lody. Wszyscy wrócili do stołów, był czas na zjedzenie lodów i pierwsze toasty

aha.... dzieki....

foszek

dragonfly_80, kluski slaskie musza byc, jest wielu amatorow ich, m.in ja :-) Ja jeszcze wytargowalam pieczonke kartofelki do swojego menu  ;-)
Jak maz sie upiera na zurek, to najlepiej na drugi dzien, na poprawiny dobrze robi na zoladek.
Ja tez zrezygowalam z lodow, zamiast tego w planach jest tort, ciasto, czekoladowa fontanna :-)

mayagaramond

Cytat: "dragonfly_80"Bulion drobiowy z makaronem naleśnikowym

Widze, ze nasza zupa! Gdzie w PL macie wesele, bo rosol z nalesnikami to niemiecka/austriacka "Frittatensuppe"?

a czy kluski slaskie sa z ziemniakow? Jesli tak to za duzo kreci sie wokol kartofla. Np. do tego kurczaka w kokosie przydalby sie ryz.

Do schabu z rusztu podalabym raczej pieczone ziemniaki (ale jestem nieobiektywna, bo nie lubie püree ;-) ) Wywalilabym jedne sledzie, trudno co prawda przewidziec, co beda jesc goscie, ale Polacy sa amatorami sledzi, inne nacje chyba troche mniej ;-)

Moze zamiast jednych sledzi np. wedzony losos, ewentualnie wegorz (ale wegorz drogi)? Moze wedzony pstrag?

U szwagierki byly lody na deser chociaz byl upal nie z tej ziemi.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

siog

Obiad

Bulion drobiowy z makaronem naleśnikowym

Do wyboru:
Kotlet po szwajcarsku
Rolada wołowa po śląsku

Ziemniaki z wody, kluski śląskie, mozaika ziemniaczana
Zestaw surówek      

Lody owocowe
z bitą śmietaną - tu powaznie zastanawiam sie nad podaniem tortu zamiast lodow

Kolacja:
Schab z rusztu w cygańskim sosie podany z ziemniakami puree i surówką

Gorące przekąski:
Kąski z kurczaka w koperkowym sosie   
Bouef Stroganow z bułeczką firmową
Barszcz czerwony z krokietem

Zimna płyta:
Schab faszerowany śliwką
Boczek faszerowany zielonymi kaparami
Pieczeń karkowa na zimno
Galantyna z kurczaka
Pasztet domowy, szynka wiejska
Polędwica sopocka
Pstrąg tęczowy w galarecie
Jajko faszerowane pieczarkami
Tymbalik drobiowy
Śledź w oliwie, śledź w śmietanie
Śledź po tatarsku, sałatka francuska
Sałatka kubańska, sałatka grecka
Pikle marynowana
Pieczywo mieszane
[/b]

Dragonfly ja tylko wyraze swoja opinie wiec prosze nie obraz sie :->

ja na moje oko to:

1. za duzo tego wszystkiego! jak zaczniecie ok 18.30 to i obiad i kolacja?????? :shock:  :shock:

2. rozumiem ze przed siadaniem do stolow beda podane napoje? drink reception?

3. menu strasznie "ubogie" wszystko kreci sie wokol kurczaka i ziemniakow. nie obrazajac nikogo ale moim zdaniem nie jest to "wykwitna kolacja" ktora wypadaloby zrobic na weselne przyjecie...
np. Filet z kurczaka w kokosie jest bradzo pretensjonalne i raczej to nie jest kuchnia polska.
za duzo sledzi...
tak jak mowilam duzo kurczaka i ziemniakow, m.in. pure ziemniaczane nie wyglada dobrze.  kurczak z kolej jako mieso podawane na takim przyjeciu jest troche "cheap" jezeli rozumiesz w jakim sensie...

4. zamiast lodow lepiej podac tort lub inny deser.

5. kuchnie polska mozna przedstawic w naprawde swietnym stylu i wyszukanym menu, to niestety wyglada tak sobie. Np. zdziwilo mnie ze nie ma nic z grzybami prawdziwymi

moze pogadaj z nimi, moze maja cos lepszego do zaoferowania???

byl juz niedawno watek z menu i jedna z dziewczyn miala swietna propozycje wlasnie z kuchni pol, moze poszukaj i moze uda ci sie cos im zaproponowac?

dragonfly

Cytat: "mayagaramond"Widze, ze nasza zupa! Gdzie w PL macie wesele, bo rosol z nalesnikami to niemiecka/austriacka "Frittatensuppe"?

nie jadlam jeszcze tego;) wesele kolo Zawiercia (slaskie)

Cytat: "siog"2. rozumiem ze przed siadaniem do stolow beda podane napoje? drink reception?
snack i drink reception bedzie ok 12, przed wyjazdem gosci z hotelu na slub

Cytat: "siog"3. menu strasznie "ubogie" wszystko kreci sie wokol kurczaka i ziemniakow. nie obrazajac nikogo ale moim zdaniem nie jest to "wykwitna kolacja"
Cytat: "siog"nie obraz sie :->

nie ma za co sie obrazac, porosilam Was o opinie i liczylam na pomoc:) Siog, dzikei za konstruktywna krytyke... Generalnie w hotelu moga zrobic wszystko, oczywicie to kwestia ceny tylko. Wiec wstepnie postanowione:
ja jednak chce te zrazy wolowe i kluski slaskie (moja i mlodego ulubiona potrawa;) ) i barszczyk czerwony. Zastanawiamy sie nad tym schabem po cygansku ale z pieczonymi ziemniaczkami. Podejrzewam, ze wybiore jeszcze z jakies 2 potrawy.
Zimna plyta, 2 sledzie out, jakis losos albo inne pierunstwo in. Salatki jakos musza mi pozmieniac bo te jaos mi sie nie widza.

Cytat: "siog"kurczak z kolej jako mieso podawane na takim przyjeciu jest troche "cheap"

jest, rzeczywiscie, choc jak bedzie podany w jakiejs fajnej formie, nie jako glowne danie, bedzie ok. Ten z kokosami odpada.

Cytat: "siog"Np. zdziwilo mnie ze nie ma nic z grzybami prawdziwymi
miala byc zupa-krem z borowikow ale w jego rodzinie bardzo duzo osob nie lubi grzybow, wiec nie ma sily nikogo do niczego zmuszac, a mi rosol nawet bardziej na reke;) bedzie sporo grzybow marynowanych, jako przystawki.

Cytat: "siog"byl juz niedawno watek z menu i jedna z dziewczyn miala swietna propozycje wlasnie z kuchni pol, moze poszukaj i moze uda ci sie cos im zaproponowac?

tak zrobie, generalnie menu musze podac do konca marca, wiec jeszcze jest troche czasu, ale ciesze ze juz sie za to zabralam;) Z hotelem nie bedzie problemu, jak powiedzialam, sa w stanie zrobic praktycznie wszystko.

Dziewczyny wielkie dzieki, dam znac co i jak po weekendzie!

siog

Dragonfly znalazlam tutaj menu Rubin i pozwole sobie wkleic. bardzo fajne:) ale poszukaj jeszcze cos...

ZUPA:
- krem borowikowy z grzanka serową

DANIE GŁÓWNE PODANE NA PLATERACH:
- polędwiczki wieprzowe duszone w czerwonym winie podawane w delikatnym sosie kurkowym
- łosoś „Casablanca” z sosem czosnkowym
- eskalopki cielęce z prosciutto

DODATKI PODANE NA PLATERACH :
- kluseczki śląskie
- talarki ziemniaczane
- ziemniaki z wody
- bukiety surówek

DESER:
- naleśniki Humphrey’a Bogarta z owocami i lodami skropione amaretto

PO OBIEDZIE ZASTAWIMY PAŃSTWA STÓŁ:
- boczek rolowany z zielonym pieprzem
- schab faszerowany morelą
- karczek nadziewany czosnkiem na ostro
- schab po warszawsku z chrzanem i ziołami
- pasztet z dziczyzny w sosie korniszonowym
- jaja w sosie tatarskim
- sałatka grecka z oliwkami i serem feta
- sałatka staropolska
- koszerna sałatka żydowska
- śledzie po wiejsku
- girydony ze świeżymi owocami
- pieczywo w trzech rodzajach

MIĘSA PIECZONE NA GRILLU:
- karczek pieczony na ostro
- łosoś grillowany
- pieczarki duszone w białym winie
- warzywa grillowane
- sosy

NAPOJE: B/O
- kawa , herbata
- napoje gazowane ( woda mineralna, coca cola, sprite)
- soki owocowe
- szampan na powitanie

Barszcz z krokietem
Pikantna zupa gulaszowa

[ Dodano: 08-02-2008, 12:29 ]

tutaj jeszcze skopiowalam od sierpniowej julki. moze nie calkiem polska kuchnia ale jakie wykwitne!!!!!!!!!!

Dania serwowane

♠♠ Przystawka – carpaccio wołowe
♠♠ Delikatny krem ze szparagów z płatkami parmezanu

Bufet ciepły

♠♠ Medaliony cielęce w szynce parmeńskiej podane w sosie kaparowym
♠♠ Udka z gęsi podane na kminkowej kapuście
♠♠ Smażony filet z suma zapiekany pod śmietanową pierzynką na warzywnym ratatouille

Bufet zimny

♠♠ Sałatka grecka z marynowanymi oliwkami
♠♠ Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i ogórka kiszonego
♠♠ Mozarella z pomidorami
♠♠ Mix sałat z ziołowym dressingiem
♠♠ Wybór mięs pieczonych, kiełbas podsuszanych z dodatkami (rostbef, schab, karczek)
♠♠ Schab faszerowany chrzanem w galarecie
♠♠ Indyk w maladze
♠♠ Rolada z łososia wędzonego i sera risotta z delikatnym dressingiem limonowym
♠♠ Wybór marynat: ogórki, grzybki, pikle

Bufet grill (ok. godz. 22:00)

♠♠ karkówka w marynacie czosnkowej
♠♠ piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem
♠♠ skrzydełka w miodzie
♠♠ filety sandacza z cytryną

Dodatki do grilla:

♠♠ sałatka ziemniaczana z prażonym bekonem
♠♠ sałatka pomidorowa
♠♠ smalec, ogórki, ketchup, musztarda
♠♠ pieczone ziemniaki

Desery

♠♠ Jabłecznik, tarta owocowa, babeczki z budyniem

Danie ciepłe:

♠♠ Żurek staropolski na wędzonce – serwowany ok. godz. 2:00

Napoje

♠♠ Woda mineralna, soki wieloowocowe, kawa, herbata

dragonfly

Cytat: "siog"Dragonfly znalazlam tutaj menu Rubin i pozwole sobie wkleic. bardzo fajne:) ale poszukaj jeszcze cos...
Dzieki wielkie za pomoc, Siog :->
wlasnie siedzialam sobie na tym watku, przegladajac to menu :mrgreen:  
Jak tylko zdecyduje sie na prawie-ostateczne-menu dam Wam znac! Ale to nastepny tydzien, bo mlody przyjezdza na weekend i nie bede miala nawet czasu zajrzec do kompa.... :lol: